Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Idézet: „A feszültség amit a vezérlés kiad a relére 50v 50hz.” Meg is válaszoltad az egyik kérdésedre a választ! AC 48v behúzótekercs. Mielőtt beruháznál én megnyomkodnám azt a relét, hogy egyébként minden jól megy e.. Végre egy ember aki rájött, hogy GÉPET kell venni, a gilisztagyártó, fröcsögőgépeket meg hagyni a... A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2018
Ha vezérlés a relére 50V 50Hz-et ad ahogy írod akkor 48V AC tekercsű relé kell neked.
Én ilyen mágneskapcsolót tennék bele, ezen van a három NO főkontakton kívül egy NO és egy NC segédkontakt. Az más kérdés, hogy ez az egy mágneskapcsoló majdnem fele annyiba kerül mint az egész gép.
Nagyjából feléből is kijön.
![]() Erre nem gondoltam volna. Már 6 és 9 A-es mágneskapcsolókat is lehet kapni. ![]() 9A 4 kW mágneskapcsoló A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2018
Ez pl. 48V tekerccsel.
Mondom!
Mielőtt többletköltségbe vered magad ellenőriz hogy minden más működik e! Pl huzaltolás! Gyanítom hogy egy ilyen gépnél van segédtrafó a huzaltolásnak, és arról él a gázszelep huzaltoló meg minden. Ha ezek jól működnek és csak a főtrafka mágneskapcsolója nem húz be akkor érdemes venni azt. (villanyszerelő általában paraméter azonos cuccokat szokott beépíteni, még ha hülye is a hibakereséshez..)
Vagy veszel egy pici relét (500forintért) 48V -os tekerccsel és annak az érintkezőivel kapcsoltatod a nagy mágneskapcsolót.
Biztos voltam benne, hogy vannak olcsóbb megoldások is, de nem ismerem a magyarországi piacot. Mink itt ezeket a Schneider TeSys mágneskapcsolókat használjuk. Nem olcsó, de legalább megbízható. Ha rezisztív terhelésre kell akkor meg az OEZ RSI-25 kerül a szekrényekbe.
Idézet: „villanyszerelő általában paraméter azonos cuccokat szokott beépíteni, még ha hülye is a hibakereséshez” Tudod milyen szépet tud szólni a 48V AC tekercsű mágneskapcsoló a 400V AC tekercsű helyett beszerelve? ![]() ![]()
Én sem hiszem, hogy pusztán a levegőtől jó lett.
Na itt egy minta. Még baromi új a gép számomra. teljesen máshogy viselkedik. Szokni kell.
Áramkapcsoló kettes fokozat, huzal 0,8 Egyik konklúzió, azt hittem hogy nem lesz zavaró az a 200 milliszek késleltetés. De az. Az előtolást is hozzá kell igazítani. Vagyis a főtrafóval egyszerre kell kapcsolnom. Tudom hogy így kellett volna, de reméltem hogy nem lesz zavaró miután méretre vágtam a vezetékeket. De az lett. Át kell kötnöm a huzaltoló trafóját a főtrafó mágneskapcsolójára. A másik hogy lehet sok lett neki az a 44ezer mikrófarád. Elengedem a pisztolyon a kapcsolót, és még utána tart az ív ameddig ki nem sül a kondibank. Ez azt eredményezi, hogy az áramátadóig visszaolvad az elektróda. Meg kell próbálni kisebb kondival, vagy lehet be kéne építeni a kondik kisütő ellenállását. Az ugyanis még kimaradt. ![]() De egyre biztatóbbnak tűnik. Még az is lehet hogy egy használható Co2 gép lesz belőle. De minden esetre nagyon szépen beolvasztja az egyes lemezbe a 0,8 as huzalt. Eddig ezt csak az ötödik fokozaton tudta 0,6-os elektródával, de még ott sem olvadt be ennyire mélyen.
Az előtoló motor kikapcsolását kellene inkább késleltetni.
Helló! A gyári 230.V-os gépekbe nem véletlenül építik be a kisütő ellenállást.
![]() ![]()
Sziasztok! Erbe, köszönöm az ötletet de a hegesztőhöz nem kaptam meg az eredeti mágneskapcsolót mert kidobták, de jó lehetőség lett volna.
Szia! Köszönöm a választ, néhány funkciót ki tudtam próbálni de nem mindet. Nem volt otthon 6.3A biztosítékom a vezérlés védelmére, de így is az 5 funkcióból 3 biztosan működik: pillanat hegesztés, tartós hegesztés,pontozás. A gázszelep ac 42v szintén működik. Az előtolás is jó, szabályozható de előbb itt is egy biztosítékot kellett betenni, 10A. A hegesztési funkciót úgy akartam kipróbálni, hogy 2db 24v mágneskapcsolót kötöttem sorba d a próba elmaradt a fentebb említett biztosíték hiány miatt. Egyébként a gép 5kva-es, 170A-100%, 220A 60%.
Üdvözlettel:cubailaci
Szia! Ez is egy lehetséges opció, köszönöm. Ha a sorba kötött két 24V mágneskapcsoló nem jön össze, megpróbálom az általad vázolt formában. Bár ebben az esetben a gázszelep és a tolómotort újra össze kell hangolni, ha nem tévedek.
Üdvozlettel:cubailaci
Nincs jelentősége, milyen volt az eredeti mágneskapcsoló. Utóbbi hozzászólásaidban írtad a lényeget "5 kVA". Azaz az ajánlott 9 A-es mágneskapcsoló kevés, legalább 12 A-es kell.
Kész, ennyi. ![]()
Azért azt is vegye figyelembe, hogy induktív fogyasztó kapcsolására valót vegyen. Ez az adatlapon fel van tüntetve.
Már láttam olyat, hogy a fent említett OEZ RSI-25 mágneskapcsolót (ami 25A-es mágneskapcsoló) tettek olyan gépre amiben 5kW-os motor dolgozott. Csak pár hónapig bírta szép lassan elégett, ugyanis ez ohmikus terhelésre van kitalálva (AC-3* üzemnél adatlapi adata 1,5kW). Például az általam belinkelt Schneider Tesys LC1 D12E7 adatlapján látható, hogy motorikus (induktív fogyasztókhoz ajánlják) és AC-3* üzemben 380-400V hálózaton max. 5,5kW-os motort tud kapcsolni. * Mi az AC-1 és AC-3 üzem. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2018
De hogy ne csak az elméletet osszam, kerestem egy olcsóbb megoldást. Az általad linkelt Elmark LT1-D sorozat adatlapját megnézve a 12A-es meg kéne, hogy feleljen az 5kVA-es gépre. De ha szán rá a kérdező még 600Ft-ot akkor vegye meg a 18A-est ami biztosan alkalmas lesz hosszabb ideig is a feladatra.
![]()
Sziasztok! Köszönöm a segítséget mindenkinek. Eddigi fejlemények: a 2x sorba kötött 24v dc mágneskapcsolóval nem működik; 1x24v dc mágneskapcsolóval működik minden hegesztési funkció, mágnesk. tekercs nem melegszik,de kb 15 percnyi hegesztés után a vezérlő panelon lévő trafó nagyon melegszik, ez már nem üzemi hőmérséklet. Mai nap elektroncso tanácsára megrendeltem az általa belinkelt mágneskapcsolót. Tehát szuper jól hegeszt, néha a legmagasabb fokozatban a 16A autómatát leveri. Korábban írtam, hogy 9 fokozatú, most korigálnám, 3x9 fokozatból lehet választani.
Viszont lenne egy kérdésem mivel semmi dokumentációm nincs: hegesztőnél mit jelent a Zündung azaz gyujtás felirat az egyik kapcsolón? Ilyenkor áram alatt van a hegdrót de nincs előtolás. Köszönöm a türelmet, további szép napot: cubailaci
63 Voltost javasoltak nekem. Az van a profi gépekben is.
Ha árban jó és méretileg nem gond, hogy nagyobb, akkor nem számít, hogy 100V-os, jó az is bele.
44ezer mikroFarad elég lenne? A fejlesztésre ítélt gép egy Einhell BTGW150.
Szia! Nekem is az van. Még mielőtt veszel kondikat várj még. Nekem az a tapasztalatom hogy a 44000 mikrofarád az egy kicsit sok. Kicsit kísérletezek majd a hétvégén aztán írok a tapasztalatokról.
Ma el akartam menni a Trakishoz Nagykőrösön, de elszúrtam az időmet, és kicsúsztam a nyitvatartásól. Köszönöm, ha beszámolsz a tapasztalataidról!
István
Szia! Hogy jelentkezik az a dolog hogy sok a 44000µF kondi? Engem is érdekelne, mert nem vagyok 100%-ra biztos benne hogy jó lesz ez így.
Sehogy sem jelentkezhet, mert azon az áramon abból a kondiból nagyon gyorsan ki fog jönni a töltés. Az enyémben talán még annál több is van, és nincs vele semmi probléma.
A kérdésem arra vonatkozott volna, hogy a hirdetett kondik bírni fogják-e a folyamatos nagyáramú töltés-kisütést. A ROE márka jó minőségű ha jól tudom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |