Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   136 / 274
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Jún 20, 2018 /
 
Ez azért nem rossz amit csináltam, erősítő nélkül is megy sima fülessel és hangossan. Neked milyen a tapasztalatod a noisy regen-ell? Erősítő nélkül is megy sima fülessel és hangossan.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2018
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Jún 21, 2018 / 1
 
Talán ez a legjobb konstrukcióm középhullámhoz.
bc 547 -ből építettem legutóbb, és tudtam vele venni a dcf 77-et
(Igaz az hosszúhullám). Középhullámon is korrekt volt, bátyám
meglepődött milyen jó, amikor megmutattam neki. Hangoltam,
és mint egy gyári rádió, rengeteg adó jött be hangolás közben,
egymást követték. Ez a pnp változat volt + 1 tranzisztoros
erősítő egy számítógépes erősített hangszóróra kötve. És az
is igaz hogy akkor már esteledett, tehát jobb volt a vétel.
Az antenna 6-8 m. Szerintem az npn változat se sokkal rosszabb.
Én azért szeretem, mert nem kell hozzá leágazásos, vagy egyéb
összetett tekercs.
(#) tnl hozzászólása Jún 21, 2018 / 1
 
Nem tudom, de egy egytranzisztoros erősítővel szerintem lehet hogy használható
32 ohm-os fülhallgatóval is.
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Jún 21, 2018 /
 
Köszi ezek utan majd megpróbálom. Látom te sem szereted a leagazasokat meg sok tekercset Én BF199-es ből csinálnám akartam csinálni egy videót erősítőve kötve milyen jo a cuccom de az erősitón csak pest szól fülhalgatón meg több állmás van és nem is halkan. Biztos valami bemeneti impedencia
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Jún 21, 2018 / 1
 
Direkt csak így halkabb az én 1 tranyós dolgomtól, de erősitőn is jön az összes álmás, a kezelése sokkal könnyeb mint az enyémnek. Szelektivitása tányleg kitünő. Földeléssel 1m huzallal is jön budapest. Ez mind sok dilémát vet fel a fejlesztésben. Ilyen hasonló dolgokat láttam 1 ttranyóval, még azt is ki kell próbálnom UHF re nem megyek még ha muködőképes is mit fognák vidéken vele.
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Jún 21, 2018 /
 
Melyik változatot építetted meg?
(#) fecameca válasza bigrobi hozzászólására (») Jún 21, 2018 /
 
Talán VHF-re gondolsz. Arra csapnivalóan rossz, az egyik legérzéketlenebb az összesből, amit kipróbáltam. Én csak arra építettem meg. Nem is gondoltam, hogy középhullámra kipróbáljam. Kipróbáltam a Fet-et rádióban, nem is építek már többet semmit, mert a legjobb gyári rádióimon is csak az az egy Kossuth jön nappal. VHF-en meg a gyáriak verhetetlenek.
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Jún 21, 2018 / 1
 
Amit ajánlottál ezt. Meglepően jó. De ezen is gondolkodom csak 3V-on kiseeb ellenálással.
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Jún 21, 2018 /
 
VHF nem érdekes kicsi a hatótáva. En ezeken KH fogoma Pestet ,Ttemesvárt, Pécs nemzetiségi adot es 2 hleyena román Aqtualitit. Este van még pár adó.Elég jó zenék mennek.Aztán rövidhullámon meg zajlik az élet, főleg este.
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Jún 22, 2018 /
 
Rövidhullámon milyen érdekes adások vannak?
(#) Kera_Will válasza tnl hozzászólására (») Jún 22, 2018 / 1
 
Idézet:
„milyen érdekes adások”

Nagyon röviden és zanzásítva:
-Broadcoast
mindenféle nyelven minden földrészről mindenféle frekvencián műsorszóró állomások
-Utility
a nagy távolságú információ átvitelt biztosítják kontinensen és kontinensek közötti mozgó külünböző szervezeteken belül.
(időjárás, fónia, kódolt, kódolatan, fax, facimile , távíró ...stb)
-HAM
- Radar (horizonton túli OTH/OTR)

...stb.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2018
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Jún 22, 2018 /
 
A Nikola Tesla tjunerommal kuslő anetnnával esténként birom halgatni az Absolute rádiót londonból. Bővebben: Link jó zenék vannak De rövidhullámon is van 1-2 jó csatorna 6085KHz-en a MiAmigo is jó meg egy csomo érdelesség, ot az orosz UVB-76 ami csak zúg meg minden. Tegnap este MW n ép az általad adott terv alapján készült vevővel halgattama 90 es évek diszkózenéjét, nemtudom honnan csak zene ment tan 1 órán át én meg aztán lefeküdtem.
(#) fecameca válasza bigrobi hozzászólására (») Jún 22, 2018 / 1
 
Ez az középhullám teteje csak éjjel lesz aktív, nappal viszont sehol semmi, csak néhány román a Kossuthon kívül. Rövidhullámon is szintén véletlenszerűen hol hemzsegnek az adók, máskor semmi nincs sehol. Az is időjárástól függ. Ezt pedig elég jó gyári rádiókon tapasztalom. Mihez kezdenék akkor egy regeneratív egyenesvevővel? Készítettem egy 6 menetes tekercset a középhullámú helyett rövidhullámra, de síri csend. Még külső antennával sem. Nem magam készítette antenna, csak a Telekom hálózat koax kábel külseje, és a fűtésrendszerünk csövei közt a detektoros középhullámon elég hangosan szólt, mikor próbálgattam, be kellene jönni azzal rövidhullámon is valaminek. URH-n legalább vannak a szerbek, de azok se adnak már középhullámon, sőt talán még a Vatikán is beszüntette az adást? Sajnos én nem kísértem figyelemmel, a szomszédban volt egy apáca, az mindig hallgatta.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2018
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Jún 22, 2018 /
 
A koax kabel külseje az elméletileg földelés. A szerbek adása meg elég xar inkább a románokat halgatom. Szabadka ógy ahogy volt nicns a többi nem erdekel mind valami pártok alatt van. Szerbiaban 1999-óta nincs KH adás akkor mind lebombázták. Este van a skála végén valami vallási műsor szerbül. Nekem a padláson van kihúzva 35m huzal rövidhullámon neh van pár adás az eggyik az ankara de neha van kínai ami valójában albaniában felálított kínai adó. Európában kevés a KH adás pedig jó megoldás az USA-ban sok van sőt rengeteg. Nem kell minden sarkon keresgélni az adót messziről fogható ez egy nagy előny.
(#) tnl hozzászólása Jún 22, 2018 /
 
UVB-76 Régebben már olvastam róla sok mindent. Ma kerestem a sarlóutcai websdr-en.
Napközben nem találtam, este már hallható volt.
Most kb 10 perce megtaláltam a saját egérfogó vevőmön! Az oszcillátort frekvenciamérő
segítségével 2312 kHz-re állítottam(fele) és meghallottam a jellegzetes ütemű hangot.
Krrrr krrrr krrrrr. Nem volt teljesen olyan mint a websdr-en de teljesen felismerhető!
(#) elektroncso válasza tnl hozzászólására (») Jún 23, 2018 / 1
 
Most, hogy említetted az UVB-76-ot én is ráhallgattam. Pár hónapja amikor legutóbb próbáltam befogni semmit nem hallottan, most viszont újra hallom. Mintha az adó le lett volna egy kis időre állítva. Vagy csak felém volt rossz a terjedés. Pedig nem egy érzéketlen rádióval dolgozok, egy R326 katonai vevő az állomásom fővevője.
(#) fecameca válasza bigrobi hozzászólására (») Jún 23, 2018 / 1
 
Idézet:
„A koax kábel külseje az elméletileg földelés.”
A szomszéd házban van legközelebb erősítő, odáig biztosan nincs leföldelve. A padlásokon keresztül a levegőben van legalább 50 méter, a legközelebbi földelt pontja túl van fél hullámhosszon, itt a Kossuth adása detektoros rádión hangosabb, mint gyerekkoromban a padláson végigfektetett 15-20 méter dróttal. Rövid hullámra az 1 méteres pálca is jó kellene hogy legyen, itt a legfelső emeleten tégla házban az URH adókhoz még antenna sem kell, egy tíz centiméteres dróttal az összes helyi adó bejön. Persze régen mindig a Szabad Európát hallgattam, most meg sehol senki sem beszél magyarul, csak néhány arab és kínai adót hallok rövidhullámon. Pedig a Sony CFS-W308L annyira rossz csak nem lehet, még fine tuning is van beépítve neki a rövidhullámú sávra.
(#) elektroncso válasza fecameca hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Azért ebben nem bíznák teljesen. Nem csak az erősítőnél van a földeléssel összekötve a koax árnyékolása (pl. ha valakinek PC tévékártyába csatlakozik már azonnal földelt, de a nagyobb elosztókat is földelni szokják). De ha neked bevált akkor nincs vele semmi probléma.
Viszont a
Idézet:
„Rövid hullámra az 1 méteres pálca is jó kellene hogy legyen”
mondatra nem tudok görcsöt kötni. Miért is kéne, hogy jó legyen? Mikor több tíz méteres méretekkel rendelkeznek a félhullámú antennák ebben a sávban.
Hogy mit fogsz hallani az nagyban függ a vevő érzékenységétől és a vételi helytől is. Ha pl. pont holt zónába laksz akkor akármit csinálsz nem fogod hallani az állomást míg a tőled (és az adótól is) messzebb lakó ismerősöd probléma nélkül fogja fogni (térhullám terjedés). Én pl. 1,5m-es ostorantennával hallottam már floridai rádióállomást, de kültérre telepített 10m-es vízszintes antennával japánt is. De ezt egy elég jó érzékenységű vevővel (R326).
(#) tnl hozzászólása Jún 23, 2018 / 1
 
Hallottam megint, kb 9 órakor, egy AM adó beszivárgott, gyengén lehetett
hallani, de így is van valami ijesztő kaparó fémes hangjában.
(#) fecameca válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 23, 2018 / 1
 
Ifjú koromban Philips táskarádióm fél méteres pálcájával erdőn-mezőn, bárhol hallgattam a Szabad Európa rádiót. A Sanyo zsebrádiómon még a ferrit antennán is van rövid hullámú tekercs. Elméletileg a nagyobb műsorszóró adókat nemcsak a méretezett, és nyereséges antennákkal lehetne venni.
(#) tnl válasza fecameca hozzászólására (») Jún 23, 2018 / 1
 
Persze hogy nem, én 2 tranzisztoros egyenesvevővel vettem 6-8 méteres egyszerű
dróttal, szerintem nem közeli adásokat. A VEF rádióm is tud kihúzott antenna nélkül
venni rövidhullámú adókat.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2018
(#) elektroncso válasza tnl hozzászólására (») Jún 23, 2018 / 1
 
Azért a 6-8 méter nem olyan kicsi ellenben az egy méterrel. A VEF egy jó érzékenységű rádió.
A Szabad Európa jó nagy teljesítményű adó volt, kifejezetten arra tervezték, hogy bárhol vehető legyen a keleti blokkban akár házibarkács vevővel is. A rövidhullámon dolgozó kereskedelmi adók nagy teljesítményűek, így a vételük is könnyű. Ráadásul a nagy távolságú adók is jól vehetők nálunk köszönhetően az ionoszféráról visszaverődő terjedésnek.
De bármi jó antennának ami képes az éterből a vevő által feldolgozható mennyiségű jelet kicsatolni. Én használtam már tévé antennának alumínium létrát is. Szépen jött vele a "csehkettő" (amíg még létezett a földfelszíni analóg sugárzás).
(#) bigrobi válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 24, 2018 /
 
Anó az allúmínium lavór antenna nagy diavt volt
(#) sany hozzászólása Jún 24, 2018 / 1
 
Ma vettem egy kis 200 Ft -os kínai rádiót a piacon.
Sokat nem vártam tőle ,de nagy meglepetésemre mindössze egy 8 lábú , kínai csoda , kis FM vevő IC fogadott benne, aminek BK1068 a típusa. Szerintem ennél egyszerűbb IC -s FM rádió már nem is lehetne.
Még tekercs sincs benne, illetve egy rezgőkör került kialakításra egy kis SMD induktivitással.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2018
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Jún 24, 2018 /
 
Ebbe már én is beleszaladtam. Azért az az IC nem egy egyszerű jószág, egy digitális jelfeldolgozó egység (DSP) köré lett építve minden amire szükség van. Én egy "világvevőt" vettem, remélve, hogy hozzájutok jó sok alkatrészhez. Aztán volt benne egy ehhez hasonló IC, hangolni egy potméterrel lehet, sávot váltani egy feszültség osztóval, HH, KH, 6 SW, és FM sávot tud. Egyébként meglehetősen érzékeny, csak a hangolásával gond, miközben tekered a hangoló potmétert, 5 kHz -enként ugrál, és meglehetősen zavaró.
(#) hobbyjani válasza pucuka hozzászólására (») Jún 24, 2018 / 1
 
Ez a kinai filléres vacak már lepipálta az összes szupert amit láttam,vagy épitettem,persze csak tunernek használom és mert szereó jelt is ad ki az URH-n,beépitettem egy HiFI erősitőbe,úgy látszik ma már a rádióépités 100% hobbi,mert egy rádió olcsóbb mint egy csomag cigi.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2018

kent.jpg
    
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Jún 24, 2018 /
 
Nem akarlak elkeseríteni, de a mobiltelefonban az FM vevő is ugyanúgy ahogy a többi mobiltelefonsáv használata Ennek a DSP technológiának köszönhető. Elvileg semmi akadálya nincs az AM vételnek, az antennán kívül. Már a 100 MHz -es sáv vételéhez is szükség van a fülhallgató zsinórjára, mert a szükséges antennaméret már semmi módon nem volt belegyömöszölhető a rendelkezésre álló méretbe.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Jún 24, 2018 / 1
 
Idézet:
„Én egy "világvevőt" vettem, remélve, hogy hozzájutok jó sok alkatrészhez.”


Így már én is jártam , örömmel vettem meg a nem is olyan rossz minőségű világvevőt. Aztán szinte semmi nem volt benne.

Idézet:
„Azért az az IC nem egy egyszerű jószág”


Valóban, csak azért jobb lenne hozzájutni pl. varikap diódához, tekercshez, szűrőhöz, stb.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2018
(#) Moderátor hozzászólása bigrobi hozzászólására (») Jún 25, 2018
 
A külföldi mivoltod nem azt jelenti, hogy nem kell betartanod a fórum szabályait, különösen a helyesírásra, és a chat-szleng mellőzésére vonatkozókat!
(#) bigrobi hozzászólása Jún 25, 2018 / 2
 
Íme kísérletezésem újabb eredménye. Akár ferritrúdantennával is halkan szól a Kossuth adó. Sajnos nem fogja át a teljes sávot de ez megoldható- Szelektivitésa jó. Nem túl halk. A rajzon fejhalgatónál a vonal valami programhiba. Az eredeti rajz más volt de nagyon leegyszerűsitettem. Fogyastzása 2mA.

regen3.jpg
    
Következő: »»   136 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem