Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   78 / 197
(#) kameleon2 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 5, 2018 /
 
Nekem is új volt - most kipróbáltam.
(#) t4nt1zjeee válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 5, 2018 /
 
Igazából semmit nem változott. Talán az elején nem ragadtak össze a rétegek a szilikonzsír miatt. De amint kijött már jó volt. De a problémám még mindig fennáll...
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2018
(#) kameleon2 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 5, 2018 / 1
 
Én szilikon spray-t használtam - akkor a spray és a filament együttes hatása volt. Mindenesetre ezzel a "Filamentum" gyártmányú PLA-val tükörsima az első réteg 220/60 fokon.
(#) t4nt1zjeee válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 5, 2018 /
 
Az szuper.
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Aug 9, 2018 /
 
Hali! Szerintetek egy spulni PLA-t, hogy lehet kiszárítani? Mert arra gyanakszok, hogy azért ilyenek a nyomtatványaim, mert valószínűleg megszívta magát a spulni PLA. A nyomtató tökéletesen be van állítva. Mindene a fej PID fűtésétől, az asztalon keresztül az extruderig. Már szinte minden új alkatrész. Minden tökéletes. Csak a nyomtatott anyagok ilyenek. (Alább a képeken láthatjátok) Miért lehet ez? Kíváncsi vagyok, hogy ki, hogy szárítja a PLA-t. Esetleg tippeket tudtok e adni?
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2018
(#) bbatka válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 9, 2018 / 1
 
Nem tudom milyen a hűtőd, de az enyém (2éves Whirlpool) fagyasztással csökkenti a páratartalmat. Tényleg kíváncsiságból be is teszek egy mérőt a hűtőbe.
A másik tippem a sütő lenne, de ez nagyon rosszul is elsülhet. Jelenleg nálam most 51%-os a páratartalom, de nem okoz problémát a nyomtatás. Volt hogy 60%-os volt, de akkor sem volt gond.
Van még egy ötletem. A sütőben kiszárítasz kb.1kg sót és ezt használod pára elszívásra. Közös zárt térbe helyezed a nyomtatószállal.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 9, 2018 / 1
 
Elkészült a hűtős mérés. 20%-os a páratartalom.
(#) merlingerin válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 9, 2018 / 1
 
Szia! Légkeveréses sütőben szárítottam, 60 fokon. Mondjuk digitális PID vezérlős sütő... Benne volt éjszaka... Reggelre jó volt. Azóta a bontott filamentet vákuumos kenyértartóban tárolom. Nincs vele gond...
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Aug 9, 2018 /
 
Köszönöm a tippeket! Aztán rájöttem, hogy igencsak nedves lehet az anyag. A szobába 65% páratartalom. Megmértem én is a hűtőben. Ott jelenleg 19% Tehát nem tévedtél ezzel kapcsolatban te sem bbatka. Nos a sütőm az egy új Bosch villanysütő légkeveréssel meg minden fittyfenével. Ott esetleg tudom szárítani. De most próbaképp levágtam a spulniból 3 métert. Beraktam az ablakba a sötétítő roló meg az ablak közé kb fél órára. Jól odatűzött a nap. Kicsit talán száradt az anyag. Láthatjátok a változást. Azért az előző hozzászólásomban található képeken látható valamihez nem hasonlít minőségügyileg.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2018
(#) remiasa válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 9, 2018 / 2
 
Ez érdekes , nekem a konyhában van a nyomtatóm és a filament is, ott pedid van pára bőven de nekem nem okozott még ilyen problémát.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2018
(#) Kovidivi válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 9, 2018 / 1
 
Be szokták rakni légmentesen záró dobozba a filamentet, mellé pedig jó sok nedvszívó anyagot, mint amit a cipőkhöz is adnak, az a kicsi golyó granulátum.
(#) attika válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 9, 2018 / 1
 
Silica gél a becsületes neve.
Nekem a gyári fóliájába van visszarakva és az az egy kis tasak amit gyárilag beletettek.
Lehet venni macskaalmot is ilyen formátumba, ha valaki elég fanatikus akár az egész tekercs filamentet is eláshatja benne.
(#) elektroncso válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 9, 2018 / 1
 
Szilikagél, de hogy hol lehet venni az passz. Érdekes, nekünk a suliban simán csak a gépen van hagyva a 1kg-os guriga, a gép egy földszinti osztályban áll és semmi ilyen hiba nem tapasztalható. De ha a szárítás megoldotta a gondot akkor egyértelműen ez a hiba. De más nedvszívó anyaggal is lehet próbálkozni, pl. ahogy visszább írták a só is jó lehet, de valahonnan olyan rémlik, hogy a rizs is (bár ebben nem vagyok biztos).
(#) Kovidivi válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
A rizs meg a só is jó lehet, de a szilika gél biztosabb sokkal gorsabban és több vizet köt meg. Ha van pici elemes páratartalom mérő, le lehet tesztelni a rizst és a sót is. Lehet beválik, a só pedig nem drága. Csak kérdés, hogy mennyi vizet tud megkötni.
(#) t4nt1zjeee válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Igen. Ezt hallottam már többfelől én is, hogy a rizs is jó. A rizsnek elvileg ugyan olyan jó a páramegkötő képessége mint a Silica gélnek.

Köszönöm mindenkinek a tippeket! Letesztelem a sót is, a rizst is. Meg megpróbálok szerezni valahonnan Silica granulátumot.
(#) gerleimarci válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 10, 2018 / 1
 
Nekem ilyen van egy nagy műanyag doboz alján, amiben PVC csövön lógnak a filamentek. Ha színt vált, akkor be kell rakni sütőbe.
(#) pcsaba89 hozzászólása Aug 10, 2018 / 1
 
Sziasztok!

Még tavaly terveztem egy bicikli lámpatartót, amit azóta használok napi szinten. A projekt különlegessége, hogy szegecsanyákat olvasztottam be a kinyomtatott bilincsekbe, hogy frankó oldható kötést hozzak létre az alkatrészek között.

A tapasztalataimról írtam egy blogposztot, amit erre a linkre kattintva tudtok elolvasni.
(#) bakondi válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
(#) t4nt1zjeee válasza bakondi hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Köszi! Most rendeltem Wish-ről 100db kis csomagot 900Ft-ért.
(#) gerleimarci válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Az a baj, hogy azokban nincs indikátor.
(#) t4nt1zjeee válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Ez igaz! De arra gondoltam, hogy műszerrel majd mérem a doboz belső páratartalmát. Így látható lesz, hogy mikor illik cserélni, vagy szárítani.
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Aug 19, 2018 1 /
 
Sziasztok! Nos nehogy egy kis gagyi gépről legyen szó. *** Úgy döntöttem, hogy építek egy másik nyomtatót. Mivel ez a hobbim, így nem lesz nagy kihívás. Egyébként a nyomtatókból tákolt bútorlapra szerelt gépemmel, kinyomtattam 80%-át az alkatrészeknek az új nyomtatóhoz. A képen láthatjátok miről is beszélek. Felvettem a kapcsolatot az építőjével. Szóval minden amit kell, tudok róla.

Esetleg tudja valaki, hogy merre kapok 3/4-es PVC csövet amit méretre is vágnak?
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) kameleon2 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 19, 2018 /
 
3/4-es PVC csövet tapétavágó késsel is méretre tudsz vágni. De sima kézifűrésszel is. Amúgy én megvettem a létező legolcsóbb, leggagyibb 3D nyomtatót egy Anet A6 CTC kínai klónt. A legmeglepőbb, hogy nyomtat. Kicsit elbűvészekdtem vele, de tény, hogy két tekercsnyi anyagot elnyomtattam vele és sok mindenre az is elég volt. Mindezt kb 30eFt-ért. Most már jöhet egy drágább gép. Tanulni ez volt a legtökéletesebb.
(#) t4nt1zjeee válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 20, 2018 2 /
 
Értem. Én építésből még így is 30 alatt vagyok jóval. Az elsővel. Ez amit most építek, ez meg anyagköltségbe van. De ez sem sok. Nálam az olcsóság a lényeg. Nem tud mindenki 30 ezerért venni egy gépet. Az könnyű ha van pénzed. Nekem nincs és építettem. Na ezt nem csinálják meg sokan.
(#) kameleon2 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
Nincs is ezzel semmi baj. De a 3D nyomtatás és a cnc nem arról szól, hogy mindent megépítek. Jó hobbi- ezért is vagyunk itt, de filamentet is gyártani fogsz? Mert 2-3 tekercs ára a nyomtatóé. Amúgy abszolút gratulálok az önerős építéshez!
(#) remiasa válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 20, 2018 / 1
 
PVC cső Hááát, 50 ezerből 20x20-as Bosch profilból építettem a nyomtatóm!!!!!
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2018
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 20, 2018 / 2
 
Érdemes házilag 3D nyomtatót építeni, nézzétek a videót, ekkora sebességgel és ilyen pontossággal nem lehet venni néhány tízezerből kínai nyomtatót: Bővebben: Mini 3D printer
(#) t4nt1zjeee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
Gratulálok! Nem semmi! Mi a sebessége? Nekem a max az 100mm/sec volt eddig. Elég pontos és gyors. De én ha nem sietek 50mm/sec-al dolgozok. Most végzek lassan az új gép alkatrészeinek nyomtatásával. 2 nap alatt megvolt. Lazán. Majd lesz videó meg kép az új vasról. Öhömm illetve műanyagról.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2018
(#) bbatka hozzászólása Aug 24, 2018 / 4
 
Készül a NYÁK panel fúróállványom. Még az asztalra kell egy lap és kész.
(#) Bagodi válasza bbatka hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Jól nézz ki!
Te tervezted?
Következő: »»   78 / 197
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem