Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   515 / 562
(#) hulala válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Rendben (ugyan nem is értetted mit írtam és ki is forgattad a logikáját - gratula ) , legyen igazad csak ne terjeszd . Rajtad kívül még sok ezer ember megmérte már a hegesztő primer és szekunder áramot , a gyártó megadja az adatlapján milyen kismegszakítóról hány amperrel működik - de csak neked sikerült a tanult fizikát megcáfolnod . Sok sikert , drukkolok neked , hajrá !
(#) gulyi88 válasza galga hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
A gép oldalára rá van írva a gyártó által (nem a forgalmazó parasztvakítása)
100% 176A 27V 24A effektív. Szorozzuk össze 230V*24A/27V*0,86 (hatásfok)=176A.
86% nekem reális.
16-os automatáról ez kb 40-50 másodpercig fel is lehet venni, utána a kisautomata miatt szükséges pihenőidőt hagyni (nem a gép miatt).
25A-es automatáról kellene hajtani, na de az már milyen csúnyán mutat a papíron, sok helyen az óránál a főbizti 25A.
Ha nem tetszik, akkor vegyétek úgy, hogy 16-os automatáról kb fele bekapcsolási időket kell alkalmazni (gép 100% értékét a 16A-es kismegszakító lefelezi 50%-ra, mondjuk 1 perces periódusra (kmsz termikus időállandóitól függ)).
Nézzük a másik adatot. Kiszenvedtük, hogy 25A kismegszáról kell a gépet etetni.
80% Bi azaz 1 percből 48másodperc hegesztés. 250*30/230/0,86= 38A bemeneti, ezt a 25A-os biztosíték (ugyancsak 40-50 msáodpercig) le is tudja adni
(mivel a megszakító megint 1,5 szörös túlterheléssel megy, a gép Bi-jét le kell felezni azaz 40%, az 24 másodperc az egy percből. Enyit illene tudnia, szerintem a gép oldalára nincs hiteltelen adat vésve, az hogy ki mint szépítgeti, már más kérdés.
30 másodperc hegesztés (utána 30másodperc szünet) otthoni körülmények között bőségesen elég, ipari esetben meg nem gond a 25A-32A-es biztosíték. (otthon senki nem hegeszt méteres varratokat, én elég sokat hegesztek sokféle cuccot, eddigi leghoszabb 60cm folyamatos varrat (120° os szögvasat csináltam)).
(#) Ge Lee válasza hulala hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Hogy érteném már, hisz az egészhez nem értek. Abból a sok ezer emberből nekem csak egyetlen egyet mutass, aki megmérte a primer áramot. És írd le azt is hogy hogyan. Ugye, lakatfogóval nem igazán fog menni...
Nekem nem kell drukkolni, építettem már életem során pár invertert, bár nem is értek hozzá. Ahogy a hálózati automatákhoz sem, mondjuk abból is csak kettőt mértem meg, és bizony, hozta azt ami azon az adatlapon van, és nem laborkörülmények között hanem az óraszekrényben.
(#) Ge Lee válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Így van. Nem hegesztőműhelyben dolgozunk. Nálam a pálca 3, de legrosszabb esetben is 2 nekifutásra fogy el, közte szünet van. Ilyen időtartamra jócskán túlterhelhető az automata, mire a következő varrat jön már teljesen ki is hűlt. Az első mezei (nem kisfeszültségű szekunderes és nagyfesz gyújtásos) híd inverterem is simán hegesztett 155A-rel a B16-os automatáról, ötös trafóáttétellel. És 8-as meg 9-es trafóáttételekről beszélek, lehet számolni.
A B10-es automatán 20 percen keresztül folyattam 12-13A-t (fűtőszálakkal), és vártam hogy lekapcsoljon. Nem tette.
Nem az ipari, elsemengedemegésznapazelektródafogót esettel kell példálózni, mert annak semmi köze az otthoni alkalmazáshoz.
Egyébként, a 32A-es automata mindenkinek alanyi jogon jár, ha egyébként nem 3 fázis van, és bírja az utána lévő vezetékhálózat.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
"... 32A-es automata mindenkinek alanyi jogon jár ...". Ez csak annyit jelent, hogy e fölötti áramérték után kell hálózatfejlesztési hozzájárulást fizetni, ami egyszer díj, és kb. 4-5000 Ft/A nagyságrendű. De a bekötéssel kapcsolatos összes többi költséget fizetni kell, kizárólag a hálózatfejlesztés marad ki.
(#) hulala válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Mondjuk egynek itt vagyok én !De nem akarom elvenni a kedvedet lásd a mellékelt képet - és létezik rajtad kívül egy más világ is csak te nem akarod elfogadni - a neve VALÓSÁG!

Mérés.GIF
    
(#) Ge Lee válasza hulala hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Az én kedvemet nem tudod elvenni, mert nem szoktam leírni olyat amit előtte ne próbáltam volna ki. A valóságról meg mesélhetnék de inkább nem teszem, felesleges. A képed az égvilágon semmit nem bizonyít, ahogy nem is cáfol. Nem tudjuk mi a fogyasztó, ha éppen hegesztőinverter akkor azon mekkora a szekunder áram, milyen a kapcsolási elrendezés, mekkora a trafóáttétel stb., stb. Bár ez neked nem sokat mond ahogy észrevettem, pedig épp az lenne a lényeg.
Az analóg műszered (pláne az) csak hozzávetőleges értéket fog közölni veled (nem a valóságot ahogy írtad), mert csak hozzávetőlegesen tudja kiátlagolni az impulzusüzemű áramot. Digitális tárolós szkóppal, meg annak a matematikai funkcióival már töbre mentél volna. Végezetül, kérlek írjál még valamit, kizárólag azért, hogy a tiéd lehessen az utolsó szó. Ígérem nem fogok reagálni rá. Majd egyszer a méréssel, de arra még várni kell, mert nekem most nincs itthon ilyen inverterem. Ahhoz át kell majd alakítanom valamelyiket.
(#) Klorid válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Egyáltalán nem kötekető szándékkal írok, csak annyit kérdeznék hogy akkor honnan veszi a hegesztőgép az engerigát ha nem a hálózatból? Azt írtad nem kell annyi... 250A×30V=7500W teljesítmény kell a hegesztéshez. Én ilyen inverterről még nem hallottam ami több engergiát adott volna le, mint amennyit felvesz.
(#) bistvan196700 hozzászólása Aug 15, 2018 /
 
Sziasztok! Szeretnék én is beleszólni a vitába. Annak idején én is aktív hozzászólója voltam ennek a fórumnak. A Ge Lee egészhidas alapkapcsolását készíttettem el kicsit alakítgattam rajta, de ez lényegen nem változtat. Én rentgeteget kísérleteztem ugyan nem dokumentáltam. Úgy emlékszem, hogy 16A kismegszakító (ez tuti) és nem egyszer mértem egyenáramú lakatfogóval 240A körüli szekunder áramokat. Ez persze nem hegesztés közben történt, hanem a kimenet rövidre zárásával. Igazából a sok kísérletezés közepette soha nem ment le ez 16A megszakító. Egy ismerős kérésére a lágyindítást is át kellett alakítanom, hogy 6A- es megszakítóról is lehessen hegeszteni, persze nem 240A-el.
(#) Kovidivi válasza bistvan196700 hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Rövidzárban az a néhány Voltx250A nem nagy teljesítmény. Még ha 10V-tal is számolunk (ami óriási), 2.5KW-ról van szó, 13A-es megszakító nevetve viszi.
(#) bistvan196700 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
A trafó áttétel 1/8 körüli volt.
(#) hulala válasza bistvan196700 hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Mi köze az áttételnek a valós teljesítményhez ha nem tudjuk mennyi volt a 240A-es terhelésnél a feszültség már csak az eső jelgörbe miatt is kérdezem? Elvárnák komolyabb hozzáállást . Lee-vel már meg sem próbálom .
(#) hulala válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Egyeseknél nem számít ilyesmi ! Csak merjünk nagyot álmodni !
(#) Ge Lee válasza Klorid hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Idézet:
„honnan veszi a hegesztőgép az engerigát ha nem a hálózatból?”
Ki írt ilyet, hogy nem onnan veszi? A vízbűl veszi ki a zoxigént.
Idézet:
„250A×30V=7500W teljesítmény kell a hegesztéshez”
Ezt sem én írtam, ti irkáltok ilyet. Nem kell, illetve nem feltétlenül kell. Az inverter egy áramgenerátor, aminek a primer áramfelvétele a beállított árama és a benne levő trafó áttételének függvényében fog alakulni.
Idézet:
„Én ilyen inverterről még nem hallottam ami több engergiát adott volna le, mint amennyit felvesz.”
Ilyenről még én sem, és nem is írtam. Csak a hozzá nem értés az, ami miatt némelyek fejében ez egyáltalán felmerül.
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Áramgenerátor. Meg van? Annak ugye teljesen mindegy hogy mi a terhelés, vagy hogy az mekkora, ha azon 250A folyik, akkor az ahhoz tartozó áram fog folyni (áttétel függvényében) a primer körben is. Épp ez a lényege az áramgenerátornak.
Ha nem érted a dolgot, akkor olvass utána az áramgenerátor, illetve a transzformátor működési elvének.
Utoljára, mert már kezdem unni. Ha van egy hálózati trafód aminek az áttétele 5, akkor 10A szekunder áramnál 10/5 azaz 2A primer áram fog folyni. Ha meg 10, akkor 10/10 azaz 1A. Csupán ennyi a különbség a gyári gépek meg az között amit István is épített.
Nekem ha jól emlékeszem 180A-t írt mint munkaáram, de ha bírják az IGBT-i és a diódái akkor nyugodtan feljebb is tekerheti. És gondolom bírják, mert ha nem bírnák akkor nem mért volna 240A-es zárlati áramot, ami ennél a masinánál kb. 25%-kal több mint az üzemi, azaz ennyi az áramkihajlás mértéke a kapcsolás működéséből adódóan. Ezt is onnan tudom hogy megmértem.
(#) mpisti hozzászólása Aug 15, 2018 /
 
Kezd elharapózni ez az adok-kapok,ami igazából akár jó kis szakmai vita is lehetne, - ha mindannyian nem gondolnánk szentírásnak az elképzeléseinket. Gee-Lee-nek igaza van abban, hogy a befolyó áram a trafó áttételének és a beállított szekunder áramnak a függvénye. De annak is igaza van,aki azt mondja,hogy az vicc,hogy 7,5 kW-ot ki lehet venni egy inverterből úgy,hogy a 16A-es kismegszakító nem old le. Az felesleges billentyűzetkoptatás hogy "de igen, 1-2 másodpercig", -mert ez nem életszerű hiszen a gyakorlatban senki sem akar csak 1-2s-ig hegeszteni,különösen nem 240A-al. Ezen az alapon a kismegszakító 10ms-os zárlati kioldási áramát is figyelembe vehetnénk. Amire viszont érdemes lett volna időt "pazarolni" az inkább -szerintem- a hagyományos kivitelű "mezei" egyenirányítós, és a PFC-s bemenetű inverterek közötti különbség illetve ezek hálózatra gyakorolt hatása lett volna. Ezzel talán több haszon származna a billentyűkoptatásból, emellett a fórum se ragadna le a forward inverterek szintjén.
(#) hulala válasza mpisti hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Csak nem akartam az egész youtube-s videót betenni ide - de pont azért választottam példának a GYSmi 195PFC-ről készült videóból a fényképet mer ott mérték a hagyományos inverter ill a pfc-s inverter primer áram alakulását . Persze csak a látszatért hogy nem csak Lee mérte már egyedül a primer áramot hanem más is - no ezt is sikerült jól hátbavágnia .
(#) Dr Nagyfeszültség válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Egy inverternél a kitöltési tényezővel is számolni kéne, és akkor kijönne hogy hálózatból felvett áram szempontjából mindegy hogy 2t vagy híd elrendezés.
(#) galga hozzászólása Aug 15, 2018 /
 
CO2 invertereknél, hogy oldják meg a pisztolykapcsoló funkciót? Gondolom nem a betápot kapcsolják vele mint a trafósnál.
(#) Dr Nagyfeszültség válasza galga hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Pufferek áram alatt maradnak, vezérlés leáll, nem nyitnak az igbt-k.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Én nem ellened mentem, hanem pont a gondolatmeneted folytattam. Rövidzárban nincs 7KW felvétel a primer oldalon, folyhat 250A is. Hogy csúcsban 20-25A-t vesz fel a heggesztő, senkit sem zavar, nem fog leoldani a 16A-es megszakító.
(#) gondoltam válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
Üdv. és tisztelettel köszöntök Mindenkit.
Érdeklődéssel figyelem eszmecseréiteket a 'hány kW, mennyi áram prim. / sec. oldalon, milyen feszültségek.....stb. figyelembe vételével, és miért lehet mégis- vagy miért nem lehet- hegeszteni látszólag nagyobb kimenő teljesítménnyel, mint a bemenő.
Sokat tanultam belőle, és ezután mégtöbbet nem tudok.
Érdekes gondolataim támadtak a témával kapcsolatban mindamellett, hogy részletesen elemeztétek mind a be/ ki teljesítményeket- áramerősségeket a hegtrafó szemszögéből nézve, de kifelejtettétek az elektróda hozzáállását az egészből.
Ha én elektróda lennék, így gondolkoznák: legyen meg a megkívánt áramerősségem, nekem ez jár, tökmindeggy mennyi ideig- csak legyen meg. Namost: (rossz kifejezés, de jel- szünet aránya ) ha ritkábban kapok kellő áramot, akkor lassabban képzem a varratot.
Gondolataim összegzése: tehát lehet hegeszteni nagyobb áramerősséggel is, mint amit a teljesítményszámítás igazol, csak lassabb varratképzési sebességgel. ( igazodva a kismegszakítóhoz )
Előbbieket ne vegyétek komolyan, nem szakmabeli vagyok, csak örökös hobbista, és csak 'agyalok.
Tisztelettel.
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 16, 2018 /
 
A PFC hatását ha van kifelejtettétek. Többet lehet felvenni a hálózatból ha az áram felvétel szinuszos.
(#) hulala válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
Bővebben: Link Ott van az csak én egy fényképet tettem be a videóból demonstrálni , hogy szokták mérni az inverteres hegesztőgép primer oldali áram értékét .
(#) Ge Lee válasza gondoltam hozzászólására (») Aug 16, 2018 1 /
 
Idézet:
„és miért lehet mégis- vagy miért nem lehet- hegeszteni látszólag nagyobb kimenő teljesítménnyel, mint a bemenő.”
Olyat nyilván nem lehet mert az sértené az energiamegmaradás törvényét, plusz még ott a hatásfok (veszteség) is. Ezért nem is állított ilyet senki. Aki értette amit leírtam az értette, aki nem az eztán sem fogja, velük nem érdemes vitatkozni sem.
Az elektróda sehogy sem gondolkozik, de az ívnek van egy ellenállása. Ez látszólag fix, de mégsem, mert valamennyire rugalmas. Ez azt jelenti, hogy ha nem megfelelő feszültségű az ív, attól még a varratképzés ugyanúgy megtörténik, legfeljebb nem lesz tökéletes, vagy nem lesz kielégítő a beolvadás.
Ugye, aki nem értette amit írtam, az egyből elővette a 8kW meg mit tudom én milyen értékeket (beszoroztak egy feszültséget egy árammal), hogy az nem mehet át a megszakítón. Nem is kell neki, kifejtettem hogy miért nem. Az a lényeg, hogy az áramgenerátor primer árama ne lépje túl azt az áramértéket, amin az automata lekapcsolna. És ezt bizony meg lehet tenni, még akkor is ha a szekunder oldalon 240A áram folyik. Az automata pedig nem fog leoldani, hiszen az áramgenerátor árama szabályozott, azaz nem lépi túl a beállított értéket.
Tehát simán folyhat a 240A, csak kisebb lesz az ívteljesítmény (kisebb feszültségen fog égni az ív).
Most nem megyek el és veszek 300A-nyi diódát, meg nem állok neki trafót tekerni, csak azért, hogy ezt másoknak bizonygassam. Nekem elég ha tudom hogy működik, mert kipróbáltam, mértem.
Nem ez az első, meg nem is az utolsó olyan dolog, amire itt egyből rávágták "hozzáértők" hogy az nem működhet, vagy nem lesz jó.
(#) Klorid válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 16, 2018 1 / 1
 
Most már nem tudom eldönteni, hogy vagy direkt vitatkozni szeretsz, vagy egyszerűen hülyíted itt a népet. Többször le lett írva hogy 30V-on kell a 250A, erre csak most reagálsz rá és közben lehülyézel mindenkit. Nem szép dolog ez a nagyképű stílus. Mindenki tudja itt szerintem hogy le lehet venni 250A-t 16A-es megszakítóról, ha 10V-on történik. Számomra nyílvánvaló hogy akik azt mondták hogy 8KW kell hozzá, azok amikor hegesztésről beszélünk akkor erre gondoltak:
"MSZ EN 60974-1:1988+A1:2001 Ivhegesztő berendezések c. szabvány 11.2.1. pontja szerint a bevont elektródás kézi ívhegesztés (MMA) ívfeszültsége 600A-ig 20+0,04*Iív"
Nem taknyolás, meg kisebb ívfeszültség. 250A-hez 30V-os ívfeszültség szükséges ahhoz hogy normálisan működjön. Ezzel az erővel mondhatnám hogy nekem van egy ponthegesztőm ami nem 240A-t tud, hanem 2400-at, igaz csak 1 volton, de tudja és elmegy 16A-es megszakítóról. Van egy szabvány aminek meg kell felelni, mert különben nem fog működni.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2018
(#) Ge Lee válasza Klorid hozzászólására (») Aug 16, 2018 1 /
 
Biztos hogy ezt a fórumot olvasod? Direkt szeretek vitatkozni? Lapozz már vissza az előző oldalra, hogy ki kezdett el vitatkozni, látni fogod hogy nem én voltam. Leírtam egy dolgot, olyan tényt amit x éve kipróbáltam és működött. Nyilván zokon veszem ha valaki olyan vonja ezt kétségbe aki nem volt itt, nem látta, csak szövegel.
Hogy ki mire gondol az itt most éppen irreleváns, ahogy a szabvány is, mert egy szóval sem írtam szabványról. Azt írtam, hogy annyival is lehet hegeszteni a 16-os automatáról. Mivel nálunk 3xB16 van, másról nem is nagyon tudnék.
Ha nem értesz hozzá akkor ne forgasd ki a szavakat, szó nem volt taknyolásról. A beolvadás ugyanúgy megtörtént, nyilván, egy precíz felülvizsgálat lehet hogy azt mondta volna rá hogy hát ez nem éppen tökéletes. Ház körüli munkákról beszélünk, arra még úgy is tökéletes.
Szerencsére a fizikát nem nagyon érdekli a szabvány, mert ha érdekelné akkor talán még ívet sem tudtam volna fogni.
Tudok neked olyan trafót mutatni, nem is egyet, ami a szabványtól nagyon messze van, minden szempontból, mégis lehet vele hegeszteni. Most akkor hogy is van?
Idézet:
„250A-hez 30V-os ívfeszültség szükséges ahhoz hogy normálisan működjön.”
Valóban? És erre a nyakadat is rá mernéd tenni? Már azt sem értem, mi az hogy szükséges? Mi van ha valamivel kisebb a feszültség, és más az ív ellenállása? Taknyolás? Akkor vagdalkozz a szavakkal ha van mögötte bármi, nem csak az üres szöveg, meg a szabványokra hivatkozás. Akkor még egyszer, mert látom nem érthető. Sosem írok le olyat, amit előtte ne próbáltam volna ki. Tedd meg te is, utána gyere vissza vitatkozni, mert addig felesleges.
(#) galga hozzászólása Aug 16, 2018 /
 
Jajj ne veszekedjetek már! Én nem hiszem el, hogy a "brutál orosz erőgép, 310A-t lead, és 10A-s auotmata elég" című hirdetéseket, de nyilván eltaknyol pár 2,5 -ös pálcát odapüfölve max.-ra 70-80 amperról, valameddig.
A "nagyfesz gyujtásról" szeretnék kérdezni egy amatőr kérdést, hogy a greatz híd(a kondikon keresztül rákötve a trafóra) mitől duplázza meg a kimenőfeszt?
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2018
(#) latyakosa válasza galga hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
Ha megfigyeled a rajzot a hegesztő elektróda szempontjából a 2 szekunder tekercs "párhuzamosan" van kötve, viszont a gyújtás feszültsége szempontjából sorosan, így üresjáratban megvan a magasabb ív feszültség.
(#) Ge Lee válasza galga hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
Úgy van ahogy előttem írták. Nem duplázza meg, hanem az a teljes szekunder feszültség (a szekunder mindkét ága) amiről a gyújtás történik. Maga a hegesztés viszont ennek a feszültségnek csak a feléről, mivel mindkét szekunderen csak egyutas egyenirányítás van. Ez teszi lehetővé az akár dupla trafóáttételt, mivel az ív begyújtásához néhány A áram is elég.
Egyébként ezt is az oroszok találták ki, legalábbis náluk láttam először.
A kondenzátorok az "áramkorlát" szerepét töltik be, az üzemi frekvencián mutatott impedanciájukkal (Xc). Kisebb kapacitással kisebb, nagyobbal nagyobb gyújtóáram fog folyni.
Egyszer azt is lemértem hogy mekkora áram szükségeltetik a biztos gyújtáshoz, de szokásomhoz híven azt sem dokumentáltam, így évek távlatából már fogalmam sincs.
Következő: »»   515 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem