Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2122 / 2484
(#) Beringer 600 válasza ozpecs hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
Nem bd 249 250 nel gondoltam
Gondolom akkor a meghajtást is át kellene variálni.
Tudnál ebbe segíteni ezen részéhez nem igazán értek
(#) reloop válasza lefituta hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
Természetesen a nyugalmi áramot is vizsgálnánk, mert az is lehet alapja a hőre megfutásnak.
Jó lenne látni milyen állapotban vannak az alkatrészek, abból is vonható le következtetés.
(#) lefituta válasza reloop hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
Lefényképezem közelről a hétvégén, addig is köszi a segítséget.
(#) hal111 hozzászólása Nov 15, 2018 /
 
Üdvözlet!

Segítséget szeretnék kérni, hátha megoldódik a nyűgöm. Az erősítőm (Pioneer A-223) Egyik napról a másikra a bal csatornán nekiállt torzítani. Próbálkoztam relé cserével, az összes potméter kicserélésével, illetve a végfokok megcserélésével, de a probléma nem szűnt meg. Nem tudom, hogy elko ilyen problémát tud-e okozni, de azok cserélgetése lenne a következő napirendi pont, csak feleslegesen nem akarok nekiállni. Van komplett pdf kapcsolási rajzom, mellékelem, hátha hasznos lehet.
(#) mlaci989 válasza hal111 hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
Szia.
Forrasztásokat érdemes átvizsgálni alaposan. Végtranyók lábait...
(#) hal111 válasza mlaci989 hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
A forrasztások jók, a tranzisztorból van két garnitúra Toshiba, melyeket többször cserélgettem, de nem hozott változást. Az összes elko pár éve lett cserélve audio kondira, így elméletileg őket is kizárhatom a sorból, de bármi lehetséges.
(#) mlaci989 válasza hal111 hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
Emitter blokk ellenállatokkal mi a helyzet?
(#) hal111 válasza mlaci989 hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
Nem találtam problémát. Egyébként kísérleteztem azzal, hogy csak a bal és csak a jobb oldalra forrasztottam be a végfokot, de nagyon alacsony hangerőn szólt torzítva az az oldal is, mely egyébként fizikailag nem tudott volna.
(#) mlaci989 válasza hal111 hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
C201.C202 csatoló kondikkal leválaszthatod az erő részt és megpróbálhatnád egy potin keresztül direkt hang forrásról mit produkál. Javaslom az Élesztés betartását (izzót a trafó elé)
Így szűkítheted a kört a torzítás forrásáról. Szoktak a kis kapcsolók is bosszadalmat okozni,érdemes átvizsgálni.
(#) hal111 válasza mlaci989 hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
A kapcsolók jók, az összes kis réz lapka fel lett polírozva, így ott gond nem lehet.
(#) Steven19 válasza hal111 hozzászólására (») Nov 16, 2018 /
 
Szia. Végtranzisztorok Bázis Emitter feszültségét összehasonlítottad? Mert ahogy leírod a jelenséget arra gondolok hogy a nyugalmi áram túl alacsony. Mert ha a Bázis Emitter fesz kisebb mint ~0.6V akkor egy csúnya keresztezési torzításod áll fent. Üdv Steven.
(#) hal111 válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 16, 2018 /
 
Vélhetően csak este tudok foglalkozni vele, de ha így lenne, akkor miben kereshetném tovább a hibát?
(#) Steven19 válasza hal111 hozzászólására (») Nov 16, 2018 /
 
Feszültség méréssel hasonlitsd össze a jó végfokot a rosszal és keresd meg az eltérőség okát, lehet hibás a Q207/206 pozíció számú tranzisztor vagy az előtte levő led D221/222..
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2018
(#) strobi hozzászólása Nov 18, 2018 /
 
Sziasztok!

Előkapartam egy régen összerakott erősítőt ami azóta nem is lett beállítva, kipróbálva. Tehát a tervem beállítani majd kipróbálni, melyben akadt pár nehézségem. Egy Urbán elektronika által forgalmazott HEXFET-es erősítő 50W-os változatáról van szó amihez sehol az ég világon nem találtam dokumentációt ami alapvető problémákba ütköztet.

Az áramkör kész, talán ki is volt próbálva, talán nem.. Mindenesetre a munkapont beállítását végezném el, tehát a bemenetet rövidre zárnám, a fémházas, precíziós potmétert aminek skálája is van, ki kellene találnom, hogy melyik végállásból kezdjem, ami rajz nélkül nehéznek hangzik. Műterhelést kötném a kimenetre, árammérőt a gate láb elé kötném majd a bemenetre tennék egy labortápot +/- 35V-osat ha találok ekkorát és végül természetesen az áram beszabályozása 20-50mA közé ami már nem okozhat problémát. Megjegyzéseket természetesen szívesen fogadok, nem vagyok túl rutinos ebben, emiatt is csúszott sokat a projekt.

A kérdés tehát, ha valakinek van ehhez az erősítőhöz dokumentációja, tudna-e azzal szolgálni? Esetleg az általam felvázolt folyamathoz tippeket adni, hogy személyi sérülés és anyagi kár ne keletkezzen?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) reloop válasza strobi hozzászólására (») Nov 18, 2018 /
 
Szia! Itt a hozzászólások feletti sárga mezőben találsz egy Élesztés névre hallgató linket, olvasd át tüzetesen és ha maradna kérdésed azt tedd fel bátran!
Nyugalmi áram beállítása során nem terheljük a kimenetet!
A gate láb áramának mérése értelmetlen.
(#) strobi válasza reloop hozzászólására (») Nov 19, 2018 /
 
Köszönöm a helyreigazítást, valójában erre a leírásra kerestem csak az élesztés szó nem jutott eszembe hozzá. Nagyon jó leírás. A hét folyamán lesz időm belemélyedni és jelentkezni a fejleményekkel és újabb kérdésekkel.
(#) Kismazsika hozzászólása Nov 20, 2018 /
 
Sziasztok! Nem tudtam igazából hogy melyik témába írjak, de ez áll a problémámhoz a legközelebb. A gondom pedig az, hogy vásároltam egy átalakítót, ami a tv-ből a digital audio csatlakozást át alakítja rca-ra. A probléma az, hogy a végfokom két rca kábeléhez csatlakoztattam a tv-t az átalakítón keresztül és a két hangsugárzóm csak szaggatottan szól és csak “sistereg”..., a másik érdekesség az hogy az átalakító hálózati adaptere is furcsa hangot ad ki, én egy vakondriasztóhoz tudom hasonlítani...
(#) mek-elek válasza Kismazsika hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Nincs annak a tévének scart csatlakozója?
Mert, ha van, azt a cuccot vidd vissza, és a mellékletben a megoldás.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2018
(#) strobi válasza reloop hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Nos, Tegnap nekiálltam az élesztésnek, a félelmem természetesen beigazolódott, A FET-ek át vannak ütve, 50mA limit már 3V-nál dolgozott. Valaki ezt már megpróbálta éleszteni, türelmetlenül, tudás és kérdezés nélkül.

Miután az adott típusok nem kaphatóak a környékemen, a diyaudio.com fórumon találtam egy hozzászólót aki részletesen írt a komplementer párok válogatásáról.
Ami meglepett, hogy az Urbán elektronika áramkörében használt párt a lehető legszerencsétlenebb választásnak mondja. Az egész válogatás ceremónia ugyan még nem világos számomra, de még Urbán a gyártási szóráson belül válogat össze (adatlap szerint sokkal kevésbé egyező párt) addig a másik a leírtak szerint az adatlapra hagyatkozik, viszont a részletezett tulajdonságok sokkal jobbak és egyezőbbek. Mindenesetre az ő ajánlásával választottam új párt.(IRF510/9520)
1-2 napon belül hozzájutok a FET-ekhez, mivel az egyiket be kellett rendelni (de legalább van). Ami most elbizonytalanított, a következő:
A lendület, amivel kiszereltem a FET-et a helyéről, megfeledkeztetett megnézni melyik hova való... Mindenféle dokumentáció nélkül milyen módszerrel lenne érdemes beépítenem az újat újabb károkozás nélkül? Labortáp és egyéb műszerezettség akad szerencsére, ha ezen múlna.
Illetve nyugalmi áram határait hogyan érdemes meghatározni? A korábbi párral 20-50mA volt az ajánlott. (IRF630/9630)
(#) reloop válasza strobi hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Ha a drain (középső) láb a tápra kapcsolódik, akkor az N-es FET megy a pozitív tápoldalra.
A kapcsolás alapjául talán ez az SK/SJ végtranyós erősítő szolgálhatott Bővebben: Link
A MOSFET miatt gondolom kiegészült termikus stabilizálással.
Az IRF sorozatnál a típusszám egy kilences karakterrel való eltérése, nem jelent szimmetrikus párt, az N-es és a P-s félvezetők eleve eltérő viselkedésűek, kár vesződnöd a válogatással.
A párhuzamosan kapcsolt MOSFET-eket válogatjuk az egyenletes terheléselosztás érdekében.
(#) sunez hozzászólása Nov 22, 2018 /
 
Sziasztok tud valaki segíteni rendelés ügyben hol tudok ilyen relét beszerezni
(#) Phile80 válasza Kismazsika hozzászólására (») Nov 22, 2018 /
 
Nekem van ilyen, a tápegysége 1 héten belül elromlott, lehet csak az baj.
(#) Peti98 hozzászólása Nov 22, 2018 /
 
Sziasztok!
Nemrégiben javíttattam meg egy Onkyo TX-SV373 típusú erősítőmet. Erre azért volt szükség, mert valami zárlat miatt kiment benne pár alkatrész végfok tranzisztor stb. Funkcionálisan minden rendben van vele. Azonban csak B csatornára kötök hangfalat, mert ha A-ra kötöm, akkor bizonyos időközönként kattog egy relé benne, ami mozgatásra intenzívebb lesz, de nem erőltettem nehogy nagyobb baja legyen. Ilyenkor nincs semmi hangbeli probléma. Mi lehet a baja? Van erre gyógymód?
Illetve még annyi a mások hibája hogy a "Bass" potméter állításával olyan hang jön ki a hangfalakból mintha gerjesztene, sípolás szerű hang, de alaphelyzetben nem, - vagy + tartományban és gyorsabb állításkor kissé sercegnem a hangszórók is.
Köszi a segítséget előre is!
(#) (Felhasználó 122012) válasza sunez hozzászólására (») Nov 23, 2018 /
 
OMRON G4W-2212P-VD-T130-R
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2018
(#) Peti98 válasza Peti98 hozzászólására (») Nov 23, 2018 /
 
Kiegészítésnek annyit, hogy A-ra kötve ha bemelegszik akkor kattog és akkor is ha nincs hangfal rákötve. Hangfal szól, kivéve a két surround kimeneten, ott elhallgat, majd visszakapcsol.
Illetve a gerjesztés csak a bal csatornánál, a sercegés pedig a jobb oldalinál áll fenn.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2018
(#) samu1000 hozzászólása Nov 23, 2018 /
 
Segítséget kérnék ,kellene javításhoz egy kapcsolási rajz
Renkfoce Pa 152A
A forgalmazó iparjogvédelmi okból nem adhatta meg.
(#) strobi válasza reloop hozzászólására (») Nov 23, 2018 /
 
A válogatással vitatkozni nem tudok, csak az olvasottakra tudok támaszkodni egyelőre. Megbízhatónak vélt forrás alapján választottam egy párt ami véleményem szerint meg kellene hogy szólaljon előbb-utóbb... Megjött a FET, behelyeztem, a kapcsolás és táp iránya szerint helyesen az N és P típusút.
Kipróbáltam . poti beállítva legnagyobb állásba természetesen. Biztosíték helyén 20ohm, azon eső feszültségből számoltam áramot illetve labortápokon is 50mA limitet állítottam be. Tkiraaly leírását követtem lényegében.

A problémám: Valami még nem oké. Fokozatosan tekertem fel a tápfeszültséget, az elején nem volt semmi történés, áramfelvétel egyenletesen nőtt és 2x20V körül elérte az 50mA-es limitet. A precíziós potit finoman megmozgattam, nem változik az áramfelvétel. A FET semmilyen működés jelét nem mutatja, két db BD tranzisztor viszont ezen a ponton elérte kb a 40 fokot.

Merre érdemes kutakodnom? Elképzelhető, hogy a FET-ek egyéb tulajdonsága nem kompatibilis a kapcsolással? Erősítőben hibát keresni még nem volt szerencsém, szeretnék ebben ötleteket kérni,
Köszönettel,
(#) reloop válasza strobi hozzászólására (») Nov 23, 2018 /
 
Próbálj meg éles fotót készíteni a panel alkatrész és forrasztási oldaláról, hogy képbe kerüljünk az áramkör felépítését illetően.
A BD tranzisztorok melegedése bizonyára rendellenes.
(#) strobi válasza reloop hozzászólására (») Nov 23, 2018 /
 
Az általad linkelt újságcikkben megjelent rajzhoz meglehetősen hasonlít. Ma sajnos sietve ott kellett hagynom az erősítőt mert pénteken már 6kor bezárják az épületet és itthon nincsenek műszereim. Egy kép van a telefonomban, nem túl előnyös szögből. Jobb hijján beteszem azt, Hétfőn tudok készíteni szebbet, jobbat. Köszi a fáradozást, hétfőn jelentkezem képpel.
Következő: »»   2122 / 2484
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem