Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF műszerek, mérések
 
Témaindító: pucuka, idő: Júl 10, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 53
(#) sany hozzászólása Szept 12, 2018 /
 
A netet böngészve véletlenül akadtam a képen látható kapcsolásba, semmilyen információt nem találtam hozzá. Szerintem RT -ból való.
Jól gondolom, hogy ezzel az áramkörrel egy KF tekercs határfrekvenciáját lehet meghatározni?
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2018

rezgeto.JPG
    
(#) Kera_Will válasza sany hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Ez egy LC oszcillátor ami 2 aktív elemet használ fel rezgési feltételek (amplitudú/fázis) előállítására.
Elvileg nem szól bele túl sok parazita elem a rezgőkör rezonanciájába, mintha más tipusú oszcillátort használnánk.
Nézzél utána a Franklin oszcillátornak, az is 2 aktív elemet tartalmaz és ott se szól bele sok parazita elem a rezgés frekvenciájába.
(#) Kera_Will válasza sany hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Lásd ezt az írásom : itt
(#) sany válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Így már világos.
(#) szikorapéter hozzászólása Okt 22, 2018 / 1
 
Sziasztok. Készülődik már a végkifejlete egy rég elkezdett projectnek. Arduino nano 328p + AD9851 DDS jelgenerátor AM modulációval. Mostanság fogtam neki "komolyabb" rádiók építésének így szükségessé vált egy készülék amivel legalább azt meg tudom pontosan határozni hogy mekkora az a frekvencia (tól-ig) , amit képes venni a vevőkészülékem. Igen azért írok ide most az arduino-s topicba mert a DDS modullal (AD9851) kapcsolatban lenne kérdésem:

Az ezen a kapcsolási rajzon pirossal bekeretezett rész (2N7000) magában képes az AD9851 kimenetére modulálni a hangjelet? Mert ugye a vivőjelet maga az AD adja ki, viszont a reset lábon nem értettem hogy oldja ezt meg... csak ennyi ami nem tiszta. A nyák már kész nemsokára dobozolom is csak ez a kérdés merült fel bennem.

rajz.jpg
    
(#) ha1drp válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Nem reset, hanem rset. Jónak tűnik a megoldás, ezen a lábon lehet az DAC áramát szabályozni.
(#) szikorapéter válasza ha1drp hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Esetleg annyit kérdezhetek még hogy a 2N7000-est ki lehet váltani valami "kommerszebbel"? Egyszerűen nem találok itthon, rendelni meg nem szeretnék, legszívesebben már ma munkára fognám a kütyüt.
(#) sany válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
BS170 -nel helyettesíthető.
(#) vargham válasza sany hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
A 2N7000 RDS(ON) értéke VGS = 4,5 Voltnál van megadva, tehát 5 Voltos logikai jelszinttel használható.
A BS170 RDS(ON) értéke VGS = 10 Voltnál van megadva, tehát 5 Voltos logikai jelszinttel nem ajánlott használni. Előfordulhat, hogy az alacsonyabb gate feszültség miatt nem nyit ki teljesen, és melegszik, aminek a mértéke függ a kapcsolt áram nagyságától.
Az eredeti kérdező pedig 5 Voltos mikrokontrollerrel szeretné használni. Ha 220 mA kapcsolása elég, akkor szerintem a BSS138 jobb helyettesítő.
(#) sany válasza vargham hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Ezt sajnos elnéztem, hirtelen azt hittem 2N7002 -es. Viszont azt lehet helyettesíteni. Bocsánat!
(#) szikorapéter válasza vargham hozzászólására (») Okt 23, 2018 / 1
 
Igen ám de a 2N7000-est pont nem a mikrokontroller nyitja hanem külső hangjel. Az a része a kapcsolásnak hivatott elvégezni a DDS modulátorában lévő DAC áramának szabályzása útján a hangjel rámodulálását a vivőjelre. Ezért a 2N7000-est nem az arduino hanem külső hangforrás "nyitja-zárja" .
(#) vargham válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Ja, akkor azt elnéztem. Már csak az a kérdés, hogy az a jel hány Voltos.
(#) szikorapéter válasza vargham hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
2-3Vpp maximum.
(#) elektroncso hozzászólása Okt 25, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Mellékelek egy bemeneti szűrő rajzot és annak RFSim99 szimulációját. Számomra érdekes értékek jöttek ki, gondolok itt a 800nH körüli induktivitásra és a 1nF körüli kondenzátorra. Még nem találkoztam ilyen "szélsőséges" értékekkel RF szűrőben. Van valami amit nem tudok (persze, hogy van, de most attól a rengeteg mindentől függetlenül ) vagy az RFSim99 szórakozik velem.
U.i.: A szűrő sávszélessége 10MHz.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2018

RFSim99.jpg
    
(#) Ferkógyerek válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Szélsőséges szűrő paraméterekhez szélsőséges alkatrész értékek adódnak.
Ha jól szimuláltam 7MHz középértékhez szeretnél 10MHz sávszélességet?
(#) elektroncso válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
5MHz közép és 10MHz sávszélesség. Valójában egy "spektrum analizátor" készül 1MHz-10MHz közé, ez annak a bemeneti szűrője lenne. Tudom, hogy a SA-k bemeneti szűrője egy egyszerű aluláteresztő szűrő, lehet, hogy én is maradok annál.
(#) jointsilver36 hozzászólása Nov 9, 2018 /
 
Sziasztok! Az OA91 et és az OA95 öt mivel tudnám helyettesíteni? Köszi a válaszokat
(#) pucuka válasza jointsilver36 hozzászólására (») Nov 10, 2018 /
 
Attól függ hova kerül. Alapból jó helyette OA1150, OA1161, OA1182 (kapható a HEStoreban)
Ha a záró feszültség nem kritikus, akkor bármelyik GE dióda, végszükség esetén kisjelű kapcsoló Shottky dióda.
(#) pucuka válasza jointsilver36 hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Jó lesz az OA1160 is, ha tudsz szerezni, nincs szükség a 100 V -os zárófeszültségre. De ahogy írtam, bármelyik Ge dióda jó.
(#) Vfr72 hozzászólása Dec 5, 2018 /
 
Sziasztok!
Adott egy felső kapacitív csatolású, két hangolt körös bemeneti szűrő, 80m-re.
A köröket behangoltam, látszólag minden jó, de elvégeztem néhány egyszerű mérést és azt tapasztaltam, hogy a szignálból a bemenetre adott 1Vpp jel a kimeneten szkóppal mérve csak 100mVpp. A szignal SIGLENT SDG 30Mhz, a szkóp GWINSTEK GDS-1072U. A szűrő bemeneti és kimeneti tekercse induktív csatolású, a körök felső kapacitása a párhuzamos körök kapacitásának a 10-ed része. Szolenoid tekercseket használok. A szkóp mérőfején nincs bekapcsolva az osztó. Elvégeztem egy újabb mérést, ebben az esetben a csatoló tekercset rátekertem a rezgőkör tekercsére, már lényegesen jobb lett az eredmény. A kimeneten ~400-500mVpp nagyságú jelet mértem. Nyilvánvaló, hogy a szűrőnek van csillapító hatása, de szerintem ez túl sok. Esetleg tanács, tipp. Irodalom ebben a témában. Köszönettel.
(#) pucuka válasza Vfr72 hozzászólására (») Dec 5, 2018 / 1
 
A módszer, amit használsz nem rossz, de nem is jó. Szkóp helyett érdemesebb lenne egy nagyfrekvenciás mV mérőt használni, és pontról pontra felvenni a sávszűrő karakterisztikáját, majd felrajzolni. További probléma, hogy a szkóppal történő feszültségmérés lineáris skálájú, a szűrő csillapítás karakterisztikáját fel sem tudod vele venni, mert ahhoz logaritmikus skála kéne. A szkópon látott jel csúcsához képest a fele feszültség a szkóp közepén van, és ez csak 6 dB, amibe épp hogy nem fér bele a sávszűrő áteresztő sávjának hullámossága. A szűrő kimenetétére is jobb lenne egy 10 -es osztású mérőfej, és a szűrőt egy, a generátor forrásimpedanciájának megfelelő ellenállással lezárni. 1:1 -es fejnál a szkóp bemeneti, és a mérővezeték kapacitása (60 - 100 pF körül) jelentősen meghamisítja a mérésedet.
Ezzel a módszerrel a sávszűrő karakterisztikájának ellenőrzése még belefér, de erre hangolni meglehetősen nehéz feladat. A sávszűrő két hangolt körét jobbra balra kissé félre kell hangolni a center frekvenciától, és a csatoló kondenzátorral lehet a hullámosságot beállítani. Ez meglehetősen babrás dolog, igazából erre a célra egy wobbler való.
(#) sdrlab válasza Vfr72 hozzászólására (») Dec 6, 2018 /
 
10MHz feletti mérésekhez kizárólag 10-es(vagy nagyobb) osztón keresztül szabad hozzálátni!
1:1-es mérőfej esetén a határfrekvenciája valahol 5-15MHz között lesz, típustól függően. Hadd ne részletezzem, ez mennyiben hiúsítja meg még a normál sin jelek mérését is. Ha pedig azt is figyelembe veszed, hogy osztás nélküli fej kapacitása(hacsak nem aktív fejről van szó)közelíti, de akar meg is haladhatja a 100pF-et, az már jelentősen el is hangolhatja pluszban a szűrőt önmagában is...
(#) granpa válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 6, 2018 /
 
És 3,75 MHz-re, melyik jobb, az 1:1, vagy inkább 10:1-es?
(#) papus51 válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 6, 2018 / 1
 
Idézet:
„10MHz feletti mérésekhez kizárólag 10-es(vagy nagyobb) osztón keresztül szabad hozzálátni!”

80m-re tervezi: 3,5 - 3,8MHz
(#) Vfr72 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2018 /
 
Köszönöm.
Van egy AC-DC csővoltmérőm. Ha készítek hozzá egy diódás mérőfejet, szerinted megfelelő lesz?
A két kört behangoltam jelmaximumra, aztán amikor a vevő már működött, a szignálba tettem egy darab vezetéket és az adott frekit (3550Khz és 3600Khz) megkerestem és fülre jelmaximumra finomítottam a hangolómagokkal. Igen, wobbler, azzal bizony más lenne a helyzet, de jelenleg nincs. Ezért azt találtam ki, hogy adott frekvencia-amplitúdó párokat excel táblába írtam. Szépen kirajzolódott az átviteli görbe (szegény ember wobblere...). A kérdés, ami foglalkoztat, elsősorban elméleti: mi az összefüggés a bemeneti jelfeszültség és a kimeneti jelfeszültség között? Alkalmazható-e a transzformátorokra vonatkozó egyenletek vagy a nagyfreki miatt más a formula?
Azért forszírozom a kérdést, mert a szakirodalmak jelentős része nagyvonalúan elintézi a rezgőkörök jellemzését a rezonancia frekvencia számításával és a szávszélességgel, talán még a fázishelyzettel. A körben, körökben mérendő, számítandó jel nagyságával nem foglalkozik. Nem tartom kizártnak, hogy a téma nagyobb falat, mint ahogy elsőre gondolom...
Ma mértem egyet... A szignál 1Vpp jelét a bemeneti kör csatoló kondenzátorára vezettem, és közben 10-es osztással a szkópon mértem a jelet. Már itt a helyes érték 10-ed (!) részét, azaz~100mV jelet mértem. Gondolom a tekercs terhel be (nem a 10-es osztó a baj).
(#) Vfr72 válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 6, 2018 /
 
Igazad van, de elsősorban a kimeneti jel ampitúdó nagysága érdekelt, nem a kör pontos rezonancia frekvenciája. Az egész onnan idult ki, hogy építettem egy szinkrodin vevőt 80m-re
(mosfet előerősítő+NE602 keverő+ LM386, valamint RT-25 VFO). Számos állomást vettem, nem volt ritka a késő esti órában a 600-800km távolság. Mindez annak a tükrében, hogy a földelés a radiátor, az antenna 8méter huzal az erkélyen kilógatva... A veveőt érzéketlennek találtam, ezért kezdtem el mérni.
Bár, lehet hogy nem kellene csodálkoznom az érzéketlenségen 8méter vezeték esetén...
(#) pucuka válasza Vfr72 hozzászólására (») Dec 6, 2018 /
 
Mindenképp javaslom a diódás mérőfejjel való mérést, egy érzékeny DC mV mérő előtt. Sokkal jobb megoldás egy szkópnál.
Ebben a szűrőkapcsolásban a bemeneten, és a kimeneten transzformátorok vannak, hogy a meghajtó, és a terhelő impedancia minél kevésbé terhelje a rezgőköröket. Általában érdemes a be-, és kicsatoló tekercsek menetszámát minél kisebbre venni, úgy a rezgőkörök menetszámának tizede körül. Persze lehet leágazás is, mint egy autotrafóhoz hasonlóan. Attól, hogy nagyfrekvenciás, még trafó, és hasonlóan is viselkedik. Annyi a különbség, hogy nincs zárt mágneskör.
A sávszűrő átviteli sávjában kicsi a csillapítás, ezért gyakorlatilag a bemeneti, és a kimeneti tekercsek menetszámából származik az áttétel. A záró sávban meg úgy sem számít.
Lehet kapacitív csatolású a sávszűrő, de akkor már komolyabb szűrő elmélettel kell szembenézned, mert mindegyik elem hatással van a másikra.
Ha szkópolsz, (bár én nem javaslom, ennél pontosabb egy mV mérő) a bemeneti kapacitás bezavar, csak és kizárólag 10 -es osztású fejet használj.
Ha a generátorodat lehet külső jellel sweepeltetni, akkor a generátorból, és a szkópból és egy diódás mérőfejjel egyszerű wobblert barkácsolhatsz. A sweepeltető jel, és a szkóp vízszintes eltérítő jele azonos, akkor már készen is vagy.
Általában egy szkópnak az RF méréseknél nem sok jelentősége van.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2018
(#) Vfr72 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2018 /
 
Köszönöm a tanácsot.
A rezgőkörök menetszám aránya 1:10 (3menet csatoló, 35 menet rezgőkör). A csatolótekercset a csévetesten, a rezgőkör tekercse főlé érdemes tekerni vagy rá a rezgőkör tekercsére? Úgy gondolom, hogy a hasznos jel átvitele szempontjából a szoros illesztés jobb. Ez a wobbler megoldás érdekelne, ki tudnád fejteni bővebben? A szignálnak van külső trigger bemenete (Sync Out/Ext. Trig).
(#) szendi001 válasza Vfr72 hozzászólására (») Dec 6, 2018 /
 
Szia! Szerintem sok az 1 voltos mérőjel. 3 dB nél nagyobb csillapításnak nem kellene lennie, de lehet hogy a szóp feje a 30 pF kapaciásával terheli a kimeneti oldalt. Tegyél elé 50 -100 ohmot sorba, kimenetre 1 k körüli terhelést és pl egy FET-et ami elválaszt. A szkóp jó erre, én is mértem így amíg nem volt wobblerem.
Következő: »»   38 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem