Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter
 
Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   117 / 131
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Jó ötlet. Sőt, ne csak zárlattal teszteld, hanem különböző terhelésekkel.
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Rendben,úgy lesz. Még egy kérdés: mi az igazság abból, hogy az USB-s töltés némelyik eszköznél csak úgy működik, hogy az adat vonalakat rövidre zárják. Ez igaz? Mert a srác azt mondta,hogy volt neki olyan készüléke, aminél csak úgy indult el a töltés,hogy ezt megcsinálta. De én még ilyenről nem hallottam, bár ez nem jelenti azt hogy nem igaz. Viszont elcseszni sem akarok semmit,ezért kérdezem.
(#) kadarist válasza Remci hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Én úgy tudom, hogy számítógép alaplap igényli az eszköz bemutatkozását. Ez után dől el, hogy mekkora töltőáramot ad az alaplap.
(#) user1914 válasza Remci hozzászólására (») Jan 16, 2019 / 1
 
Szevasztok!
Ha nekem kellene hasonlót készíteni én a bejövő oldalra tennék egy 10A biztit (ha baj van a DC-DC-vel ne égjen minden). A kimenetre egy thirisztoros védelmet raknék, előtte a DC-DC konverter kimeneti áramának megfelelő biztosíték, ezután a védelem ami 5v6 zéner és egy 470 ohm a géttel párhuzamosan. Utána be lehet rakni a kimeneteknek mekfelelő biztosítékot, ami az egyedi csatornákat védi. A védelem megszólalása a 6v2 tullépése esetében lép fel, ami viszont az előtte lévő biztosíték kiégését kell okozza, mert a kimenetre a thirisztor a következő fokozatok védelme miatt egyből rövidzárat tesz, és ezzel a kiégéssel önmagát is kikapcsolja (megszünteti a tartó áramot).
Üdv. M.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2019
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Jan 16, 2019 / 1
 
Erre a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni. Mi mobiltelefonokkal használunk ilyesmi megoldást, ott a D+ és D- nincs bekötve, így is megy a töltés, de viszonylag lassan. A D+ és D- lábakkal lehet beállítani a töltőáramot. Pontosabban a töltő azonosítja magát, miszerint mekkora áramot tud biztosítani. Ez viszont kb. gyártónként változik, még gyártókon belül is vannak eltérések.

Többnyire fix feszültséget várnak ezeken a vonalakon az eszközök. Egy képet találtam de ha jobban körbenézel a témában, vannak változatok bőven.

USB.png
    
(#) Remci válasza user1914 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Szia!

Jó ötletnek hangzik. Egy Móricka rajzot tudnál mutatni róla? Így este felé már nem vág az agyam
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Aha,értem. Akkor elvileg az adat lábak nélkül is tölt,csak lassabban,ha jól értem. Valamint akkor nem rövidre kell zárni a lábakat, hanem ellenállásokkal lehet beállítani a feszültséget az adott készülékhez. Na, akkor ez ügyben még kutakodok
(#) Remci válasza user1914 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Közben nézelődtem. Így gondoltad? Bővebben: Link
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Egy-két infót találtam még, lásd melléklet.
(#) kameleon2 válasza Remci hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
A zavarok ellen használhatsz (sőt ajánlott) ferritgyűrűs kivezetéseket. A kimeneti túlfeszültség ellen, meg tranziens szupresszort.
(#) user1914 válasza Remci hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Hi!
Tökéletes! A biztosítékokkal kiegészitve mindent véd.
Üdv. M.
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
Köszi, hasznos olvasmány. Köszönöm mindenkinek a javaslatokat,segítséget, ezek alapján hétvégén össze rakom a cuccot,remélem az ismerősömnek is meg fog felelni
(#) teglascs hozzászólása Márc 22, 2019 /
 
Sziasztok,
elektronikában kezdőként kérnék egy kis felvilágosítást: az lenne a kérdésem, hogy akkor is nagyon "favágó" megoldás egy eszköz számára a feszültséget csupán egy ellenállással lecsökkenteni, ha annak az áramfelvétele -vélelmezetten- többé-kevésbe állandó?
Konkrétan: kis méretű bluetooth modult építenék be erősítőbe, rádiómagnóba. Tápegységről megtáplálva megmérném a BT modul áramfelvételét, keresnék az erősítőben egy DC pontot, és annak a feszültségéhez számolnék egy soros előtétellenállást.
Mi(k) ebben a megoldásban a buktató(k)?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2019
(#) Bakman válasza teglascs hozzászólására (») Márc 22, 2019 / 1
 
A buktató leginkább az, hogy egy digitális eszköz áramfelvétele viszonylag tág határok között mozoghat.
(#) teglascs válasza Bakman hozzászólására (») Márc 22, 2019 /
 
Igen, azt értem, hogy a DC-DC konverter erre való. Hőtermelés szempontjából hogy viszonyulhat az ellenállásos fesz.csökkentés egy DC-DC modulhoz? Egy ilyen modul is csak el tudja fűteni a "felesleget", mi mást csinálna vele, ugye?
(#) dB_Thunder válasza teglascs hozzászólására (») Márc 22, 2019 / 1
 
Pont nem!
Nyugodtan olvashatsz egy kicsit a témában, mielőtt hülyét csinálsz magadból.
(#) Bakman válasza teglascs hozzászólására (») Márc 22, 2019 / 1
 
Az ilyen modulok, főleg azok amelyek rádiós egységgel is rendelkeznek, szeretnek viszonylag "ritkán" enni, de akkor általában nagyot harapnak. Az ilyen harapásoknál az ellenállás miatt eleeshet annyira a feszültség, hogy a modul újraindulhat.

Természetesen működhet az ellenállásos feszültségcsökkentés csak nem biztos a dolog. Egy kis értékű soros ellenállással és egy oszcilloszkóppal meghatározható a fogyasztás jellege. Itt egy nagyon jó példa arra, amiről írtam eddig, Attila86 fórumtárs jóvoltából: Bővebben: Link. Egy GSM modul fogyasztását rögzítette. A sárga "tüskék" nagyon jól mutatják, hogy messze nem egyenletes a modul áramfelvétele.

A DC/DC konverterek kapcsolóüzemű feszültségátalakítók, sokkal kevésbé fűtenek, mint az ellenállások és/vagy az analóg feszültségstabilizátorok (78xx és társai). Teljesen más alapokon fekszenek, mint az analóg stabilizátorok.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2019
(#) teglascs válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 22, 2019 /
 
Kösz a felvilágosítást és a támogató szavakat.
Ezek szerint abból a szempontból is célszerűbb bepréselni valahogy egy DC-DC modult a készülék házába, mert úgy nem fűtünk feleslegesen.
(#) teglascs válasza Bakman hozzászólására (») Márc 22, 2019 /
 
Azok a grafikonok a megadott linken tényleg nagyon szemléletesek. És ha a feszültségingás tényleg újraindulgatást eredményez, az tényleg nagyon zavaró lehet.
Részletes, érthető válasz, köszönöm szépen.
(#) gammabuta hozzászólása Máj 8, 2019 /
 
Sziasztok!

Több step-down és step-up-ot készítettem már, viszont most egy problémás dologba futottam bele.

Auto szivargyújtójától akarok tölteni egy intelligens akkupakkot aminek 13.13V feszültség kell stabilan max 3-4amper árammal.

Az autó akku feszültsége méréseim szerint pont azon tartományban ingadozik hogy vagy stepup vagy stepdown kell, de még az se jó ha egy automata stepup/down konvertert kötök be mert tuti meg fogja zavarni mert egy biztonságos +-2volt különbség kellene a ki és bemeneti feszültség között. (12.5-14.2 Volt között ingadozik a feszültség).

Mit javasolnátok, használjak egy step-up-ot fixen mondjuk 17 voltra majd egy step-down-t 13.13voltra, vagy egy stepdown-t 10voltra és egy step-up-ot 13.13voltra?

Melyik lenne a biztonságos és gazdaságosabb tartomány?
Esetleg más ötlet?
(#) Bakman válasza gammabuta hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Milyen töltő az, amelyiknek ennyire pontosan kell feszültség? Ebben lehet mérési hiba is, továbbá a DC/DC konverterek kimenetei sohasem stabilak, valamilyen szinten van hullámzás mindegyikben, nem ritka a 10 - 20 mV-os ingadozás sem ami már eleve kizárja a használhatóságot. Lehet rakni utána stabilizátort csak kérdés, megéri-e, szükség van-e rá.
(#) gammabuta hozzászólása Máj 8, 2019 /
 
Drága kameradrón okos akkuja litium polimer HI-VO 3cellás, de a balance áramkör benne van az akkuban, a gyári töltőjére 13.05volt van a töltőkábelre írva, csak 2 vezeték megy az akkuba. A gyári adapter csak egy kapcsolóüzemű táp fix 13.13volt kimenettel, azaz annyit mértem rajta terheletlenül bár papiron 13.05 voltos.

Gondolom a balance áramkör pár tizedvolt ugrálást megeszik amennyit egy kapcsolóüzemű táp pufferkondija nem simít el hisz az a dolga elfűtse a plusz feszt de azt azért nem merem meg játszani hogy dierektbe az akkura vezetem a kocsi akkufeszt még ha bírná is okos akku még letilt benne valami hiba számláló miatt.

Mivel nem létezik még hozzá szivargyújtó adapter nekem kell megoldanom a kocsiból töltést és nem akarok invertert ilyen célra hogy a hálózati adapterével töltsem kocsiban.

Voltak aki stepdown-al oldották meg 4cellás litium pakkot dugnak stepdown-ra kb. 13.12 Voltra állított stepdown kimenettel és működik nekik, de én a kocsi akkut szeretném használni.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2019
(#) granpa válasza gammabuta hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Step-up, és utána egy stab.
(#) gammabuta válasza granpa hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
stab az nem stepdown lenne? milyen stab amit belehet állítani 13.1 voltra vagy valami precíz kimenetre és 3-4amperen tartja?
(#) granpa válasza gammabuta hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
De, csak a megemelt (step up) feszültséget állítod be vele. Pl. egy 12 V-os stab "lábát " elemeled a testtől 1-2 diódával, hogy pont 13.1 V legyen a kimenete. Aztán "megfejeled" egy izmos tranyóval (ahogy az adatlapjukon mutatják) és lőn. Shift billentyű használata mondatkezdéskor javallt.
(#) gammabuta válasza granpa hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Ok, próbálom ezt értelmezni, de az még ködös hogy fogom 1-2 diódával pont azt a feszültség emelést elérni. Tudtommal az 0.3V-0.7V között változik Si diódánként de amper függő az is.
(#) granpa válasza gammabuta hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Annyira nem, mert igen kicsi áram van ott. Adatlapról (valamint méréssel) mindent megtudsz. Ez a módszer a stabilizátorok adatlapján szerepel. Pl.2 db. 1N400x kb. 1.1-1.2 V, de használhatsz Ge diódát, Schottky-t is, amivel épp pontos lesz.
(#) Kovidivi válasza gammabuta hozzászólására (») Máj 8, 2019 / 1
 
Hello. Neked ez az automata step up/down konverter kell (sepic konverter). Adsz neki 12V-ot, a kimenetén meg azt állítasz be, amit akarsz, 12V-ot is akár. Nem kell neki 2V feszültség különbség!
Ne használj lineáris stabilizátorozt 4A-re! Mások pedig ne is ajánlják! Az autóakku kapacitása nem végtelen...
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2019
(#) gammabuta válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Rendeltem auto step-up-down konvertert, még nem ért ide de úgy tudom az se szereti ha pont ott ingadozik a feszültség pl. napelemnél sem lehet használni igaz az áramgenerátor és azért nem...
Most egy ilyet rendeltem ami egy jó kis bordával hűtve elég informatív lehet majd a feladatra.
Bár furcsa, hogy csak egy tekercs van benne, általában külön step-up és down tekercseseket szoktak alkalmazni, olyanból is rendeltem.
Mint például ez a fajta olcsó.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2019
(#) Kovidivi válasza gammabuta hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
A sepic konvertert nem érdekli, hogy 12V-ot adsz neki és 12V-ot veszel ki belőle! Amire te gondolsz, az a napelemnek a munkapontját követő rendszer.
Ezt a konvertert speciel nem ismerem, de jónak tűnik. Legrosszabb esetben ejti a feszültséget, ha túlterhelnéd... Plusz ha tönkremegy, nem lesz kint a betápod a kimeneten! Egy magra van tekerve mindkét tekercs, a toroid 4 kivezetéssel csatlakozik a nyákhoz!
A második linkelt kb. 48-60W-ot tud, hűtés persze nem árt egyiknek sem!
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2019
Következő: »»   117 / 131
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem