Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   111 / 144
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Bocsi, de megint mondanám, ezt nem e témához érzem közelebb.

Mondhatnánk azt, hogy az erősítő, a hangfal, és ezek összes kábelezése, és nem utolsó sorban az adott helység akusztikai viszonyai.

Ha meg valakinek tetszik amilye van, annak nem fogom a véleményemmel elrontani az örömét.
Mert ha ez nem így lenne, akkor egy olyan rögös útra csábítanám, aminek még én sem látom a végét.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Nagy vonalakban:
A füles egy AKG K514
A forrás egy Marantz CD-67 SE. Ennek füleskimenete volt a referencia, amihez képest észlelt eltérésekről számoltam be.
A füleserősítő a Karesz HTB 1.0 névre keresztelt DC csatolt erősítő egyik példánya. Ez egy prototípus, tehát lehetnek gyermek betegségei. Első körben ezek kijavítása miatt írok ide minden észrevételt. Voltak gnd vezetési, munkapont beállítási, hidegítési, damping faktor növelési módosítások. Természetesen lesz olyan teszt is, amit említettél.

AC módnak neveztem azt, ha a bemenetre kondenzátoros leválasztás került.

Az egész procedúra kicsit fricska is. Néha úgy érzem, igazságtalanul lehúznak embereket egy darab dróttal, vagy egy hibrid műveletivel. Ha a próbák végére kiderül hogy olcsón nem lehet jó hangot kelteni, megtérek muzulmánnak és körülmetéltetem magam.
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Bocsi hogy én, de sose mond.....
Nekem jó vagy, ahogy vagy!

És ne keressünk elveket a jóhoz, csak próbáljuk elérni.
Nem maradhatnánk egy csapat ebben?
Az a véleményem, hogy a jobb elérése, legalább is nálam, nem valaki, vagy valami ellen történik, hanem a hallható eredményért. Az pedig lehet így, lehet úgy, és lehet sokféleképp. Így minden infó hasznos ez ügyben. Ami meg közben történik az csak egy állapot, az ezért való küzdelemben, és nem több.

Nekem volt egy Technics ps7-em. Tapasztaltak szerint, akkoriban a Head Canamp "speciálom"
egy kevéssel többet adott a gyári Technics rca kábellel, mint a készülék saját monitorerősítőjével.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2019
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Én annak örülnék a legjobban, ha markostól vehetnénk a jó műveletiket, nem kellene beleszegényedni. Olyan igazi interkonnekt kábelem ami fél misibe kerül még nem volt, de nagyon megfelel a tömör PE szigetelésű RG59 kábel. Kicsit merev, de más baj nincs vele. Jó, hát füleshez durva lenne.

Ha már itt tartunk: A Burson beléről örömmel néznénk egy jó fotót minden oldalról ha lehet. Vagy tanulnánk belőle, vagy nem.

Többnyire a készülékek saját füleskimenete nem éri el egy jobb füleserősítő minőségét, mivel gyakran úgy sincs kihasználva.

Természetes hogy egy csapat vagyunk. A viták is azért kellenek, hogy előrébb jussunk a susnyásban. Ha békésen elfogadnánk mindent, és nem agyalnánk folyton, mai napig szakócával kellene forrasztani az SMD ellenállásokat.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Jó hangot (a kommersztől jobbat) már pár ezresből is lehet csinálni. Ugyan nem értek hozzá (és már nem is akarok) mert ha értenék akkor audiofil gyártó lennék, de azt mondják, hogy igazán jót viszont csak sok pénzből lehet, bőven 6 számjegyből, mert az ahhoz szükséges alkatrészek horror árban vannak. Ez is azt támasztja alá, hogy nem kapcsolás kell hozzá, mert az van már annyi hogy Dunát lehet vele rekeszteni, hanem alkatrész. Nem a pár forintos yageo fémréteg, meg a BC tranyó, mert ezeken audiofil körökben csak jókat röhögnek.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
A Canampomat juttattad az eszembe. Anno amikor kinéztem magamnak, már ránézésre kirajzolódtak bennem a módosítások. A duál mono, a vezetékezés OFC ezüstözött bandázsú akkor még sodort kábel, és a hallgató csatlakozón volt a földcsillagpont. Az 5534 helyett OPA606, a BD 139 helyett SD882, amit itt a fórumon ajánlott valaki. És a cserék során egyenként hallható volt a pozitív változás.
(#) Karesz 50 hozzászólása Júl 24, 2019 /
 
Vajon ez a füles erősítő ekkora torzítás és ilyen frekvenciamenet mellett jól szólhat, vagy nem?

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-a...e.8141
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 24, 2019 /
 
Azt nem tudom, de a tesztek meg a reklámok jót tettek az árának.

HP-A4_ár.jpg
    
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 24, 2019 /
 
Akkor nálunk egész jó árban van...

Benchmark.JPG
    
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 24, 2019 /
 
Persze, mert a 140 ezres az Fostex gyártmány hápéanégy néven ha jól látom.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Júl 24, 2019 /
 
És még nincs vége, mert 13-ért is van. De már ez is máshogy néz ki mint amaz, gondolom ezek a koppintások. És ha jól lett lekoppintva, és ennyiből kijön, akkor nem sok minden lehet benne. Ezeken mondjuk mintha nem lenne LCD kijelző sem.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 24, 2019 /
 
Szerintem ezek csak véletlenszerű típusszám egyezések és ezen kívül semmi más közük nincs egymáshoz.
Nem az árát akartam mutatni, hanem a THD-ját és a frekvencia átvitelét. Valószínűleg ez is DC-sokMHz a 3000 $-ért és az is valószínű, hogy mocsok jól szólhat ha ennyit el mernek kérni érte és még az is valószínű, hogy van összefüggés a mérés és a hangzás között. Ha nem is mindig, de pl. itt már nem vonnám ezt kétségbe.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 24, 2019 / 4
 
Világos hogy mire gondolsz. A név az csak annyit jelenthet hogy Head Phones Amplifier 4.
De az alacsony torzítású Benchmark tényleg nem lehet rossz. Ha meg színezni kell, akkor meg nem ez a tuti választás.
Ha már színezés, akkor egy kis részlet a zenei matekból:

Tehát arra akartam célozni, hogy vannak kellemes együtthangzó frekvenciák. Nagyon lecsupaszítva legyen egy "C dúr". Ez egy egyszerű akkord. Egy hármashangzat, ami három hangból áll. Van egy alaphang ez "C", vagy iskolában tanultak szerint a "dó". Van még egy "E"(mi), meg egy "G"(szó) hang is. Ezek együtt alkotják a C dúrt.
Na jobban nem is megyek bele, hanem nézzük a matematikáját. A kiegyenlített skála szerint a 12 félhangból álló oktáv hangközei egymáshoz képest kettőnek a tizenkettedik gyöke távolságban vannak egymástól, tehát bármely két szomszédos félhang hányadosa ugyanannyi. Csak hogy ez nem szól szépen, ezért kissé megváltoztatták a hangok frekvenciáit, hogy azok interferenciái lehetőleg egy másik hang egész számú többszöröse legyen.
A példaként említett "C dúr" első két hangjának frekvenciája 264 Hz (C), valamint 330 Hz (E).
Ennek a két hangnak a különbsége 66 Hz. Ennek hatszorosa az 396 Hz, ami éppen a harmadik hang az akkordban. Ez a három hang (de a legtöbb akkord is hasonlóan) hiába szenved torzítást zenei marad, mert a keverési termékek is beleillenek a képbe. Egy szál gitár, vagy egy darab zongora hangját nem rontja el. Legfeljebb a páros vagy páratlan harmonikusok arányától függően változik a hangszín, ami többlet magas hangként jelentkezhet, annak ellenére hogy lineáris az átvitel.
Még folytatom, csak el kell mennem.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Júl 24, 2019 /
 
Ez tényleg nagyon érdekes és nem hiszem, hogy sokan tudják itt, rajtad kívül.
Várjuk a folytatást...
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Júl 24, 2019 / 1
 
A keletkező és nem kellemetlen felharmonikusokról ezek szerint nem beszélhetünk ha olyan hangok szólalnak meg egyszerre, amik nem ilyen szigorú viszonyban állnak egymással.
Zúzós torzított agyonszínezett metálzene esetében ismételten nincs nagy gond, sőt egy eq beillesztése a láncba sem ront sokat az amúgy is széles spektrumú inkább ritmus alapú zenén, bár egyre inkább megjelennek ebben a műfajban is az igényesebb hanganyagok, amik szeretik a széles sávú és kis torzítású erősítőt a visszahallgatás során.

Persze ha nem is ismerem a titkot, talán érthetőbb hogy miért vannak táborok akik a saját erősítőjüket favorizálják.

A HTB 1.0 a már említett beavatkozások után nem kell hogy szégyenkezzen. Nem mondom hogy nem lehet már több módosítást csinálni rajta, de nem tudom mit, mert nem érzek hiányt a hangjában, sokkal inkább a hanganyag a gyenge láncszem.
Utolsó percekben (a marantz CD játszót ugyanis visszakapta a gazdája, mert csak optika csere miatt volt nálam) megtörtént a be, és kimenet közti különbség meghallgatása. Eddig ugyanis az RCA kimeneten volt a HTB 1.0 de most a füles kimenetet használtam forrásnak. Ebben az esetben egy-egy 33 Ohmos ellenállással előterheltem a CD játszó füles kimenetét, mert nem lett volna igazságos ha csak a 10 kOhm-os poti terhelné. Bár a kísérlet sikerült, nem tudok érdemben semmit mondani, mert vagy a CD játszó kimenete annyira gyenge hogy azon már nem sokat ront a HTB, vagy a HTB annyira jó, hogy nem ront semmit a CD játszó füleskimenetének hangján.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Júl 24, 2019 / 3
 
Kicsit elkanyarodtam, pedig akartam még valamit. Még mindig az a bizonyos "C dúr". A C és a E hang különbségi frekvenciája ahogy korábban számoltuk 66 Hz. Torzításmentes erősítőnél, ez a 66 Hz mint különbség lebegésként fog megjelenni, tehát egy 66 Hz-es amplitúdómoduláció fogja burkolni az eredő hangot. Ez elég gyors változás hogy az agy követni tudja, tehát nem halljuk a 66 Hz-et. Ha erősítőnk szimmetrikus torzítású afféle push-pull kapcsolás, akkor sem fog megjelenni ez a 66 Hz a hangban. Viszont amennyiben egyoldalasan torzít az erősítő mint egy túlvezérelt Canamp, akkor ebből a lebegésből demodulálódik a 66 Hz (ez ugye a "E" hang ötöd része és egyébként két oktávval mélyebben szóló "C" hang), és megjelenik mint alharmonikus, kövérebb basszust hozva létre a hangban. Még mindig harmóniában vagyunk, mert a keletkezett hangok is az akkord részei. Pedig az átvitel továbbra is lineáris, csak a basszus érzet nőtt meg. Összetett zenével természetesen felborul minden, és egy morgás jelenik meg ami nincs semmivel harmóniában.

Talán ennek köszönhető, hogy a gitártorzító (mármint a jó) nem torzzá, hanem gazdagabbá teszi a hangszer hangját.

Majd még jelentkezem.
(#) elektrorudi válasza tothbela hozzászólására (») Júl 25, 2019 /
 
Idézet:
„Majd még jelentkezem.”

Jól teszed, köszönjük.
Bár jobb lenne a témának egy külön topic-ot nyitni, mert amiről írsz, az alapja kell legyen minden hangzással kapcsolatos elektronikának. Félő, hogy ezek az információk elvesznek, visszakereshetetlenné válnak a "Fejhallgató erősítő" témában
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Júl 25, 2019 /
 
Megnézném ezeket a dolgokat, de élőben iszonyat macera lenne összerakni így inkább neki sem állok, a multisim meg vagy buta, vagy csak én nem értek hozzá, mert nem tudok 2-3 különféle frekivel egyszerre THD-t mérni vele egy adott kapcsoláson. Amit viszont most hirtelen meg tudtam nézni a spektralabbal, hogy valóban kellemesebb a fülnek (legalábbis az enyémnek) a páros harmonikus tartalom mint a páratlan. A páratlannal konkrétan torznak hallom a hangot, a párossal csak másnak. Bár nem volt korrekt a próba, mert azonos amplitúdón szóltak, nem volt kedvem kiszámolgatni és beállítani a jelszinteket. Akinek megvan a program szórakozzon vele, egyszerre 10 különféle frekit tud megszólaltatni, ebből annyit választ ki az ember amennyit akar, meg olyan jelszintet állít be nekik egyenként amilyet akar. De ha jól emlékszem THD-t ez is csak egyetlen frekin tud mérni.

Slab.jpg
    
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 25, 2019 /
 
A SpectraLab szerintem egyáltalán nem tud THD-t mérni. Ez egy spektrumanalizátor, ami hangszínképet mér. A felharmonikusokat az erősítő "termeli", amik függőleges vonalakként jelennek meg különböző amplitúdóval az alaphang egész számú többszöröseként. Tehát a SpectraLabot egyáltalán nem érdekli hány mérőjelet adsz be neki, ő csak megjeleníti ezeket és az ezekből kikeveredett torzítási termékeket.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 25, 2019 /
 
Már hogy ne tudna, ott a THD ablak a képen. Nekem éppen erre ajánlotta annak idején a Zoli (katt). Ráadásul olyan jól tud, hogy nekem az összes valós mérésem korrelált vele, ugyanazt mérte a valóságban mint amit az adott kapcsolásra a multisim szimulált. Még a hangkártyám saját torzítását is meg tudtam vele mérni, ha jól emlékszem 0,00035% volt 1 kHz-en.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 25, 2019 /
 
Hát ezt nem tudtam
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Júl 25, 2019 / 1
 
Csak birizgálta a fantáziámat az az áramutánhúzás. Kipróbáltam kicsit visszafogottabban, 910 kOhm-mal. Megint grízes lett. Voltonként 1uA már nem ronthat ennyit. A kimeneti offsetet 3mV-ra állítottam, hogy majd ha bemelegszik beáll. Elkezdtem az offset potit tekergetni fülre, mint egy rendes audiofil. És változott a hangja a gríz és a rizs között. Ez a HD430 nagyon érzékeny az egyenszintre. Gyorsan kinulláztam és nyomban ki is tisztult. Most először lettem libabőrös egy-két számtól. Tervbe volt véve a kompenzálás is, de ehhez előbb vissza kellett állítani a majdnem eredeti állapotot. A kompenzáló tagokat szimuláltam. Aztán sitty-sutty beleraktam. Aztán nem akartam abbahagyni a zenehallgatást. Végül letéptem a fejemről a fülest, megreggeliztem és leírtam ezt.
(#) Ge Lee hozzászólása Júl 25, 2019 /
 
Ígértem egy oldalt rajzokkal, azt nem találtam meg, de találtam helyette egy másikat. Alul a lap alján lehet gyártó szerint keresni a doksikra, rajz sajnos nem minden termékről van, de azért akad elég sok. Szóval, a másfélmillás kütyükben ott figyelnek a teljesen hétköznapi kapcsolások...
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 25, 2019 /
 
Vazze!
Éreztem hogy nem hiába van az ott, csak már az elején nagynak tűnt az a közel fél mega. Ekkora impedancián nem lehet dolgozni hangfrekin, főleg nem tranzisztorokkal, főleg nem széles sávban. A megaOhm az csövekhez való pár kHz-ig. Most megint olyasféle oszcilloszkópos frekvenciakompenzálós fíling érintett meg.
Lassan pontosítanunk kell, hogy épen hol tart az átalakítás. Bár nekem csak az AKG van, de nem annyira rossz az.

Jelforrásként át kell állnom hangkártyára, de legalább ki tudom próbálni nagyobb felbontású anyaggal.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Júl 25, 2019 /
 
Kíváncsi vagyok, vajon ugyanazt fogod-e hallani amit én, emiatt nem írtam a változásról semmit.
De még sokat lehet ezen kézimunkázni, ez most csak egy hirtelen ötlet volt. (Szkóppal is mértem bizonyos torzításokat.)
(#) Karesz 50 hozzászólása Júl 26, 2019 /
 
Így a bejáratás tizedik órája környékén sokat változott a hangkép és határozottam jó irányba. Persze ez lehet amiatt is, hogy sokat módosítottunk. Ma még hallgattam egy jó órán át jobb minőségű CD-kel is és abba maradtam magammal, hogy véglegesítem ezt a legutolsó kompenzálást. Bedugtam a helyére a 910k-t és, hogy eltüntessem a módosítás nyomait, alulról SMD 10k+10pF-et forrasztottam. Olyan, mintha gyári lenne. A trimmerrel soros/párhuzamost is kicseréltem egyetlen 27k-ra. Reszeltem az enyémbe is tengelytoldaékot, mert már nagyon idegesítő volt, hogy nem férnek oda az ujjaim a poti tengelyéhez. Újra beállítottam az offsetet és gondoltam ráhallgatok, nem rontottam-e el valamit. És ekkor meglepődtem és nem kicsit. Megint sokat tisztult a hangja és nyugodtabb lett. Lehet, hogy az SMD kompenzációs tag ennyivel másként szól?

A múltkor - még a kísérleti panelen - az utánhúzó tranzisztor emitter ellenállását trimmerre cserélve, beállítottam a torzítás minimumot és akkor ez 270k-ra adódott. Kíváncsiságból újra megmértem a THD-t, hogy vajon mennyit nőtt. És érdekes módon nem nőtt, hanem csökkent. És érdekes módon nem a torzabb változatot hallottam jobbnak.

Az első 3 kép 600 Ohm-os terheléssel, a maradék kettő 33 Ohm-mal terhelve.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 28, 2019 /
 
Szóval kemény 10 óra bejáratódást kapott. Lassan én is leülök megnézni a módosítást, csak ez a 10 óra is két hét alatt jön nálam össze. Sajna ennyi szabad idő marad.

Izgat ez az utánhúzós dolog, kíváncsi vagyok rá.
(#) scooby_ hozzászólása Júl 30, 2019 / 6
 
Sziasztok!

Nálam is készült egy kisebb hibrid fejhallgató erősítő.
(#) marone válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 30, 2019 /
 
Ebben van anyag rendesen.
(#) scooby_ válasza marone hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Köszönöm!

Az eleje még nincs kész, hiányzik egy potméter tekerentyű.
Ez a 2. Változat, a végtrantisztorok elé kapott még egy illesztő fokozatot, meg még 1-2 kisebb finomítást.
Fog még készülni egy 3. Verzió, ami már teljesítmény erősítő lesz. +- 30V-ról számítok tőle egy 50W-ra 8Ohmon.
Következő: »»   111 / 144
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem