Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földelt kimenetű erősítők
Lapozás: OK   2 / 15
(#) Karesz 50 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Ha az egyik féltáp kimeneti tranzisztorai mennének rövidzárba, akkor a pufferek feltöltődnek, illetve a másik oldalon kisülnek és nem folyik áram a szekunderen. Ha az összes tranzisztor megy egyszerre rövidzárba, elolvad az 0.1 Ohm-os source ellenállás (láttunk már ilyet sokszor).
Ha Graetz megy rövidzárba akkor kipukkannak a diódák és szakadás lesz, de ha mégis összeolvadnának a lábaik, akkor szétkapcsol a trafó hővédelme, vagy kiolvad a primer oldali biztosíték.
De aki ennek ellenére nem tartja biztonságosnak az erősítőt az egyszerűen tesz a szekunderkörbe egy, vagy két olvadóbiztosítékot. Ennek gondolom semmi akadálya nincs.
(#) CIROKL válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Mindenre van.magyarázat,tudnám reszletezni mi mit okoz de szerintem nem kell mert úgy is megmagyarázod .
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Idézet:
„vajon miért nincs elterjedve ez a megoldás a hifiben”


Jogos a felvetés, de én sem tudom a választ. Ha megépíted és összehasonlítod 1-2 másik erősítővel, akkor talán kiderül. Minden esetre kíváncsi leszek az eredményre...
(#) Moderátor hozzászólása Nov 23, 2019
 
Kérjük, hogy az OFF-ot mellőzzétek a fórumból, a személyes viták tisztázására pedig remek megoldás a privát üzenet.
(#) Karesz 50 hozzászólása Nov 25, 2019 /
 
Alkotó tájékoztatott, hogy a nyákok már úton vannak kis hazánk felé. A várakozás izgalmában újra végig olvastam ennek az erősítőnek a keletkezését és elszégyelltem magam. Ez csapatmunka volt, amiről emberi gyarlóságom miatt teljesen megfeledkeztem. Így utólag, szeretném megköszönni Tóth Béla lelkes és kitartó közreműködését, segítsége és tudása nélkül nem jöhetett volna létre ebben a formájában ez a kapcsolás. Highand-nak is köszönöm a visszacsatolás kialakításában nyújtott segítségét, Peter65-nek a puffermező vezetékezését és "katt"-nak sok mindent. A tervezés utolsó fázisa a panelterv megrajzolása, amit nem bízhattam értőbb kezekre, mint Alkotóéra. Neki is nagyon köszönöm a figyelmes, odaadó munkát és a sok-sok áldozatos munkaórát amit ezzel eltöltött.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 25, 2019 /
 
Mindenek előtt én is köszönöm hogy beleszólhattam, jól esett.
Felmerült mint kérdés, hogy mi az előnye egy földelt kimenetű erősítőnek.
A hátrányai azonnal látszanak, hiszen egy tápról nem járhat egy sztereó végfok, így nem váltható mi vele például egy elhalt STK IC. Ez igaz. Viszont egy előnye mindenképpen említésre méltó.
Nincs benne külön VAS fokozat. A végerősítő tranzisztorok földelt emitteres (földelt source) elrendezése miatt nagyon alacsony tápfeszültségről, elketyeg a meghajtó egység. A Karesz féle megoldás kissé összetettebb, az amolyan feszültség vezérelt áramgenerátor viszonylag nagy kimenő impedanciával. Gyakorlatilag a csöves erősítőkre jellemző pentódás jelleggel. Ebben hasonlít a VF családra, csak ott áram vezérelt áramgenerátorok dolgoznak.
(#) sdrlab válasza tothbela hozzászólására (») Nov 25, 2019 /
 
Én őszintén szólva nem vagyok meggyőzve, mitől lenne olyan nagy szám ez a fajta topológia, leszámítva a meghajtás kis feszültség szinten tartását!(Nem tévesztendő össze a kis teljesítménnyel).
Mindenesetre, ha már foglalkoztam vele valamilyen szinten, gondoltam kicsit átgyúrom..., egytáposra, és kigyomláltam belőle a számomra feleslegesnek tűnő alkatrészeket is. Mivel ez így már csak elvében hasonló a Karesz változatára, inkább az eredeti topikba tenném fel, nem ide.
Valamint rajzoltam egy hasonlót, normál földelési elrendezéssel, hasonlóan kis meghajtó disszipációval is, de az még nem teljesen készült el. Este mindkét verziót felteszem...
(#) tothbela válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 25, 2019 /
 
Nem az első kísérlet a földelt kimenetű topológiával, sőt inkább amolyan budget erősítőnek indult. A neve is az lett. Az, hogy Karesz a hangminőség útjára terelte, az külön érték, viszont első indíttatásként a gyors után építés lebegett a szem előtt. Egy olyan erősítő, ami egy TDA vagy valami hasonló megépítési nehézségű, beállítást nem igénylő, de több tartalékkal rendelkező, hogy ne kelljen félni a tíz százalékkal nagyobb tápfesz miatt. Ez a budget dupla nagyságú táppal is bekapcsolható, nem lesz baja. De valahogy jobb lett mint aminek készült. Bízom benne, hogy nem az utolsó érdekes kapcsolás ami eljut a megépítés szintjére, mert van még a tarsolyban néhány gondolat.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Én a pincébe is tennék egy banánt, de akkor is járna a víz, ha lemászik valaki érte.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Egy jó ideig nem néztem ezt a topikot, aztán véletlenül bepillantottam. Akkor láttam, hogy egész szép nyákokat tervezett Alkotó. Tényleg jók. Örülök hogy ilyen szintre emelkedett a "pihent agy" szüleményed. Mióta ezt a földelt kimenetű izét kitaláltad, szinte csak földelt kimenetben gondolkodom.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Dec 2, 2019 /
 
Köszönjük, hogy benéztél hozzánk
Igen... szépen megtervezte Alkotó.
Hirtelen elég sokan elkezdtek földelt kimenetben gondolkodni, legalább ennyi értelme volt az egésznek. (Már a PWM technológiába is betette az ellenség keze a lábát.)
Mi pedig kitartóan várjuk a nyákok megérkezését...
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 2, 2019 /
 
Sajnos nincs a szimulátorban laterális fet, így valami hibridet szimuláltam ahol kapcsolófet, feszültség generátor, meg ellenállások segítségével próbálom realizálni valamiképpen. Csábító hogy a source elektród és ezzel együtt a tokozás kerülhet direkt a gnd-re. Maradt még pár darab, jó lenne felhasználni.
Valóban megfertőzted a "fődelt" kimenetűvel a világot.
(#) Karesz 50 hozzászólása Dec 13, 2019 / 4
 
Tegnap előtt este megkaptam a nyákokat Alkotótól. A trafók a jövő hét elejére készülnek el, ha minden igaz. Addig még fúrok-faragok-reszelek kicsit...
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Úgy látom van egy kis árnyéka a vezető sávoknak, akkor 70um-es lehet. Egyértelműen gusztusosabb mint egy barkács nyák. Szépek.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Köszönjük... a kínaiak lelkiismeretes munkáját dicséri. Ilyet valóban nem lehet otthon barkácsolni.
(#) Karesz 50 hozzászólása Dec 14, 2019 / 5
 
Már csak körbe rakni dobozzal az elektronikát és kész is van... de doboza egyelőre nem lesz. Kap valami aljlemezt és hátlapot, oszt kész. Ismét sikerült elég sok időt, pénzt, energiát beleölni ebbe a kísérletbe, de hát az a baj ezekkel a kísérleti izékkel, ha nem csinálja meg az ember normálisan akkor felesleges belekezdeni mert csak összehányt valamit ami valószínűleg úgy is fog szerepelni, mint ami össze van hányva. Így viszont le lehet vonni majd azt a következtetést, hogy ez a kapcsolás normálisan megépítve így-úgy-amúgy szól(-t) és ebből többet kihozni vagy érdemes, vagy nem. Még párat kell aludni és jöhet a "vallatás"...
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
Sajnos én nem tudok gerber filéket rendesen létrehozni, de látom neked is segítségre volt szükséged. De minden bizonnyal megérte, mert valóban jól néznek ki. Akkor még a trafóra kell várni oszt kész.
(#) dara válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
Szia Karesz.Az lt1223 helyett van e olyan ic amit be lehetne helyére rakni?Kérdem azért mert aljas indokból a nyákterved alapján megépitettem az erősítődet,és még nincs meg az ic,most rakodják konténerbe még soká míg ideér.Találtam itthon TLC271 csak a tápfeszében nem vagyok biztos hogy 18V vagy +-18V.Vagy tudnál helyette más tipust hogy ki tudjam próbálni.Ha más nem lesz zenerrel az icnek a tápját leveszem.Köszi.
(#) Karesz 50 válasza dara hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
Ezt mondtam a múltkor - úgy emlékszem éppen Alkotónak - valaminek a kapcsán. Az ember gyereke odaírja minden alkatrészhez a típusát, tűrését, szórását, gyártóját, de az Istennek sem akarják betartani. Mennyivel lesz olcsóbb a kínai IC, mint ez ami biztosan eredeti és egy nap alatt itt van. Nincs rá 2000 forintod?
Nem tudom működik-e mással. Keress hasonló 100 MHz-es opampot.
(Elnézést, hogy kiakadtam...)

LT1223.JPG
    
(#) dara válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
Semmi gond köszi.
(#) Alkotó válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
Szépen alakul. (Nem tudom az enyém valaha eljut-e idáig, pedig nagyjából minden alkatrész megérkezett hozzá a napokban.)
Próbáltam tanulmányozni az alumínium hasábot is. Nekem ameddig nem volt erre célgépem, gondot okozott szépen elvágni alumínium profilokat (hűtőbordákat). Másik kihívás a felület simaságának ilyen fokú elérése. A polírozás -amit én alkalmazok- szintén eszköz-specifikus művelet, amit egy konyhaasztalon nem lehet megoldani.
A Te hasábjaid szépnek látszanak, gratulálok ahhoz is.
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 15, 2019 /
 
Most nem tudom, hogy a hűtőbordára, vagy a hűtőtönkre gondolsz. A hűtőbordát a Fischer vágta el ilyen szépen, a 10x40-es alu sínből vettem 40 cm-t a színesfém telepen és ott vágták el gépi fűrésszel, én meg csaltam mert a gépi fűrészelés van a teteje felé fordítva, csak kicsit meghúzgáltam reszelővel. A felülete szép volt eleve, azt a végén kicsit megcsiszoltam "smirglivel".
(#) Karesz 50 hozzászólása Dec 15, 2019 /
 
Kicsit kitoltam magammal, spórolni akartam munkát és anyagot. Találtam a lomok között 3U magas előlapmaradványt, ennek csak a hosszából kellett levágni, gondoltam mit számít, hogy kicsit alacsonyabb a bordák magasságánál. De elfelejtkeztem róla, hogy nem lesz mihez csavarozni a panelek felső részét. Így aztán még bele kellett barkácsolni egy merevítőizét is. El is ment a nap a sok összejelölgetéssel és a sok "mihollegyennel"...

Ja... a trafók csak illusztrációk, hogy majd ott lesz a helyük ha megérkeznek.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2019
(#) Karesz 50 hozzászólása Dec 18, 2019 / 15
 
Tegnap délben megérkeztek a trafók. Beledobáltam őket, megmértem a két féltápfeszt, hogy szimmetrikusak-e és a nyugalmi áramokat. Járattam keveset a műhelydobozokkal, aztán jött a "hallgassuk meg gyorsan vajon hogy szól". Egy hete nem eszek, nem iszok, nem alszok, csak a percre várok, hogy végre megszólaljon ez az erősítő
Az utóbbi hét évben kb. kilenc kapcsolásom építettem meg (pluszban jónéhány felkerült a polcra, mert már a műhely teszteken elvérzett, vagy valami miatt nem tetszett) és mindig a legjobb hangút tartottam meg magamnak. Így jutottam el fokról-fokra a félhullámúig, aminek több mint két évig nem akadt méltó ellenfele. Hát, most behoztam ezt a földelt izét jéghidegen, bejáratás nélkül... összedugtam, bekapcsoltam, leültem elé és éjfélig hallgattam megállás nélkül. Ez lett az új etalon végfokom. Még nagyon friss az élmény, még járatni kell egy-két napig, még nagyon fel vagyok dobódva ahhoz, hogy objektív tudjak lenni vele szemben, még biztosan bele fogok majd kötni valamibe... Azért, hogy mondjak valami "kézzel foghatót" is a hangjáról, első benyomásaim szerint elhúztak egy függönyt a hangszórók elől...
(#) Alkotó válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Szépen megcsináltad. Semmi fölösleges sallang, csak a letisztult funkcionalitás. Abból viszont nulla kompromisszum. Példaértékű építés. Gratulálok.
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Köszönöm szépen!
(#) Karesz 50 hozzászólása Dec 22, 2019 / 2
 
A bejáratás 40. órája körül nem hallok semmi változást a hangjában. Úgy szól, mint az első nap (vagy a fülem rossz). Ha finomodott/lágyult a hangja az a magambabeszélés határait súrolja.

Időnként rámérek az egyetlen (TP1-es) mérőpontra, +/-1V-on belül van a féltápfesz. Itt fontos megjegyeznem, hogy a hangszórón mindig 0V van - nem tud egyenáram folyni a kimenetre - a féltápfeszültség félrebillenése mindössze a kivezérelhetőséget csökkenti ezzel az 1V-tal.
A nyugalmi áram a jobb csatornán 22mA, a bal csatornán 25mA. Ez bőven elég, szinte "B" osztályú beállításban érzi jól magát. 100W körül kell "döngetni", hogy langyos legyen a hűtőborda.

A kétkedők kedvéért jegyzem meg, hogy nem zavarja a 230V-os hálózatot. Minden háztartási gépünk zavarmentesen működik, a villanyóra sem énekel. Ez fordítva is igaz, a hálózat sem zavarja a végfokot.

Az utánépítőknek: a MOSFET-eket nem válogattam párba csak "bedobáltam", a differenciál erősítők tranzisztorait viszont igen (bétára, 5mA-en). Ezeket mindenképpen ragasszuk össze, én a Penny-ben vett olcsó pillanatragasztót használom, 2 mp alatt megköt és még sosem engedett el a ragasztás. A 6.8V-os Zener-eket is mindenképpen válogassuk be. 5mA-es árammal mérve a 6.85-6.9 V körüliekkel kapjuk a fenti nyugalmi áramot. 20 db-ból mindig akad 5-6 ilyen. Én a tápegységbe szánt 15V-os Zenerekből is kikerestem a legnagyobb nyitófeszültségű párokat, így 14.6V körüli lett a +/-15V-os tápfesz.
A "bemérést" rövidrezárt bemenetekkel végezzük, a kimenetekre kössünk 5-10 Ohm-os műterhelést. Ha rendben van a féltápfesz a TP1-es mérőponton és megfelelő a nyugalmi áram, készen vagyunk.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Én jelentkezem mint örökös kételkedő. Természetesen nem hitetlen vagyok, csak féltem a még csak elméletben lévő kapcsolástól. Az, hogy PA berkekben az agyonra védőföldelt erősítőben nem nagyon zavarog semmi, az csak egy dolog. Meg ott nem is annyira számít a minőség mint tudott. De itt a bizonyság a félelmem alaptalanságára.

Az meg külön jó dolog, hogy kapcsolófetes erősítőt belapátolt végfetekkel lehet készíteni, ráadásul tartja a nyugalmi áramot mint a cövek. Gratula!

Kéremszépen a bejáratási idő 10 másodperc és 40 óra között bármennyi lehet, hisz nincs változás.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2019
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Azt azért nem árt figyelembe venni, hogy ezek nem kínai FET-ek hanem garantáltan eredetiek és meglehetősen egyformák.
Azt is írtam, hogy lehet a fülem rossz és csak én nem hallom már a bejáródással járó változásokat
Minden esetre, szerintem ez egy ínyenceknek való nagyon jó hangú végfok. Kíváncsian várom mások véleményét is, mert biztosan többen meg fogják építeni már csak kíváncsiságból is...
(#) Gery78 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Én biztos, hogy meg fogom építeni ezt a végfokot, amit együtt terveztetek, nagyon kíváncsi vagyok rá, és köszönöm, hogy megosztottátok velünk a munkátokat! Már rendeltem is Alkotó mestertől panelt. Alkatrészt már sajnos nem tudtam rendelni, pont lecsúsztam róla, mert náluk is téli szünet van. Van egy erősítőm, amit ezzel a végfokkal gondoltam felújítani, a technikusi vizsgamunkámról van szó. Ebben két STK4042XI munkálkodott, egészen addig, amíg az egyik oldal el nem halálozott. Mivel már nem lehet kapni rendes STK IC-ket, csak nagyon ritkán eredetit, gondoltam nem vesződöm vele, kihajítom belőle a végfokot. A hűtőborda is nagyjából ekkora, mint amit használtál bele. Az erősítőben van egy 350VA-es trafó... Ezt gondolom át kellene tekerni úgy, hogy két 60V-os tekercse legyen. A kérdésem az lenne, hogy jó úgy, ha a végfok tápja egyazon trafón van, vagy inkább legyen külön trafón, mint ahogy Te is csináltad? A zener diódákból nincs pontosan olyan mint ami a rajzon szerepel, a BZX85V6V8TAP, és a ZD15 jó lesz helyette? A tranyókat milyen Béta mérővel válogattad? Nekem van egy régi Metex M3800-as műszerem, ezzel jó lesz, vagy valami spéci műszer kellene?
Következő: »»   2 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem