Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter
 
Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   121 / 131
(#) Peter65 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
Helló!
Az MT3608-cal 12V-os betáp mellett csak 12...24V között tudod változtatni a feszültséget, ha a FB lábon keresztül avatkozol be, vagy a szabályzót tiltásával próbálsz valamit elérni. Ez utóbbi esetben nem gondolom, hogy a pwm kitöltésével lineárisan változna a kimenő feszültség. Egy ventilátor esetében ez akár elfogadható lehet, mert a légszállítás jelentősen csökken fele tápfeszültségen.
Véleményem szerint a ventilátorok nem szeretik a pwm jelet. Egy aluláteresztő kellene a kapcsoló és a ventilátor közé, magyarán egy rendes kapcsoló üzemű táp fokozat, a kapcsoló elem mellé induktivitással, diódával, elkóval.
(#) Kovidivi válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
Köszi. Rávilágítottál a legfőbb problémára, miszerint 0V nem lesz se az enable se a fb láb variálásával.
Szükségem van arra is, hogy egyáltalán ne forogjon a venti, szóval a negatívját fogom FET-tel kapcsolni. Ha nem fogja a pwm-et szeretni, akkor megy be-ki működéssel.
Az utolsó sorban egy step down konvertert írtál körül. Ez is jó megoldás lehet. Viszont akkor berakok egy kondit és egy induktivitást a step up konverterhez, lesz belőle sepic converter, és akkor mindent ő végez. De ez már tényleg a dolgok túlbonyolítása
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2020
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
Miért nem használsz megfelelő feszültségű, PWM-mel vezérelhető ventilátort?
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
Mert tudtam vásárolni 100db 24V-os 80x80x25-öst, kb. 100-120Ft/db áron.
A legolcsóbb hasonló légszállítással bíró venti, amit vásárolni lehet, minimum a háromszorosa.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2020
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Hello! És megpróbáltad már 12V-ról? Mert nekem is van és a légszállítása nem csökken annyival, mint a hangja, ami így már sokkal-sokkal emberibb..
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Igen, kavarja a levegőt 12V-ról is, de szükségem van a tornádó erejére!
(#) AZoli hozzászólása Máj 17, 2020 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy step-up konvertert 12V -> 60-70V @ 1A-1,5A, tehát kb. 100W teljesítménnyel.
Kezdő vagyok a DC-DC témában, kérlek segítsetek vezérlőt és áramköri elrendezést választani. Néztem rengeted adatlapot, de csak a kérdések gyűlnek:
Pl. MCP1652 a csatolt képen szereplő elrendezéshez hasonlóan működhet? (Természetesen az MCP saját, 3,3V -ról menne)
A fenti adatokkal számolva milyen tekercset kell választanom, milyen paraméterekkel?
FET + dioda IRFP3710 + ER3M megfelelő lehet?

Szerk:
Gyorsan lerajzoltam inkább, és itt az adatlap: MCP1652
(#) Peter65 válasza AZoli hozzászólására (») Máj 17, 2020 / 1
 
Szia!
Nem tartom szerencsének a vezérlő választását, mert speciális fetet kell hozzá keresned, illetve még kell neki egy külön táp is. A kiválasztott IRFP3710 sem jó, 3,3V-os meghajtó jelhez logik level fet kell, de azok közül is csak néhány lesz jó.
Ha mégis ezt az utat választod, a a fojtó elkészítése is kihívásokat fog jelenteni, az IC 750kHz-es vivője miatt. Az átlagos vasak csak nagyon kis indukcióval használhatók ki ezen a frekvencián. Gyári fojtó keresését esélytelennek gondolom ilyen nagy frekvenciára és áramra.
Szerintem egyszerűbb lenne, ha a mezei UC3843-tel építkeznél. Ez működik közvetlenül a 12V-ról, lesz 12V-os meghajtó jeled, és beállíthatod a frekvenciát tetszőlegesre.
A Fet (és a dióda) kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy ha a szaggatott áramvezetést állítasz be, akkor a csúcsáram kikapcsoláskor a 25-30A-t is meghaladhatja. Ez konstrukciós kihívásokat is jelent. Azaz nem elég a jó kapcsolás, legalább annyira fontos lesz a jó nyákterv elkészítése.
(#) AZoli válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Köszönöm, tanulmányozom az UC3843-at.
(#) AZoli válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Ez az irány akkor jobb? Milyen -lehetőleg gyári- fojtót hozzá? Milyen frekvenciával?
Illetve mi a jelentősége a max duty -nak, mert látom 50% vagy 100% lehet?
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2020

UC2843.png
    
(#) Endre22 hozzászólása Máj 26, 2020 /
 
Sziasztok!

Vettem egy ilyen DC-DC konvertert:
https://www.hestore.hu/prod_10038117.html

A problémám vele, hogy maximum annyi voltot ad ki, ahány volt a bemenet.
Lefele tudom állítani, de a fölé nem.
Tehát ha 12 voltot adok neki, akkor 1.2 és 12V között tudom álltani.

Most én néztem be valamit, és ennek így kell működnie, vagy valami gond van vele?
(#) Bakman válasza Endre22 hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Step-down: lefelé konvertál.
Step-up: felfelé kovertél.
Step-up/down: fel- és lefelé is tud konvertálni.
(#) proli007 válasza Endre22 hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Hello! A konvertered Step-down tehát "csak lefelé lép". A Step-Up csak felfelé, A Sepic tud fel és le szabályozni.
(#) Peter65 válasza AZoli hozzászólására (») Máj 26, 2020 / 1
 
Csak most vettem észre, hogy írtál.
A csatolt rajz stabilan nem tud működni; se az áram-módú működés, se valamilyen pwm működés nincs biztosítva, a hiba erősítő nincs kompenzálva, a fet gate körét egy meghajtó ellenállással csillapítani kellene.
Az UC284x erőssége az árammódú működés, amit szerintem nem kellene feladni. Az egyszerűbb, ha a fet sourse alá áramérzékelő ellenállást teszel. 12V-on, a veszteségek miatt megfontolandó lehet a fet drain-jére egy pici áramváltót tenni, és azzal érzékelni az áramot.
A freki és a fojtó megválasztása összefügg. Folyamatos áramvezetést feltételezve kb. 80%-os kitöltés lesz a bekapcsolás, 20% a kikapcsolás. Ha az üzem a szaggatott és folyamatos vezetés határára esne, akkor a csúcsáram kb. 20A lesz. Ehhez kb. 10uH is elég 50kHz-en. Ha tudsz venni egy 20A, 100uH-is induktivitást, akkor ha lejjebb jössz a kapcsolási frekvenciával, akkor is kisebb lesz az áramhullámosság.
Ha az üzemi kitöltési tényező biztonsággal 50% alatt marad, akkor érdemes azt választani. Most neked csak a 100%-os jó.
(#) AZoli válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Köszönöm a választ! Átrajzoltam.
"Folyamatos áramvezetést feltételezve.." ezt viszont nem értem, mit értünk folyamatos áramvezetés alatt?
Az árammérő ellenállás értékét hogy állítsam be? Az adatlap azt írja, hogy VIsense tipikus értéke 1V. De a PWM komparátorra a hibajeltől függően max. 1V kerül, mekkora áramnál essen 1V az árammérő ellenálláson?

UC2843-2.jpg
    
(#) Peter65 válasza AZoli hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
A rajz már sokkal jobb. A fet típusa biztosan IRFP3410? Nem találok róla adatlapot. Az ER3M dióda szerintem gyenge lesz, a 15-20A-es impulzusokhoz, legalább 10A-est kellene választani, de az erősebb még jobb.
A terhelő áram függvényében változik a bemenő áram is. Egészen kis terheléseknél csak egy kis időre kapcsol be a fet, egy kisebb értékre nő az induktivitás árama. Amikor a fet kikapcsol, akkor az induktivitás kisebb értékű árama hamarabb nullára csökken, mielőtt a következő bekapcsolás történik. Ekkor szaggatott az áram vezetés. Ahogy a terhelést növeljük, és az áram emelkedik, az áramköri elemektől függően elérhetjük azt az állapotot, amikor a fet kikapcsolt állapotában nem fog az induktivitás árama nullára csökkenni addig, mikor már a következő bekapcsolás kezdődik. Ekkor beszélünk folyamatos áramvezetésről. Ekkor az induktivitáson folyamatos az áram, hol a feten, hol a diódán folyik tovább az áram.
A maximálisan megengedett csúcsáramhoz tartozzon az 1V. Ha sikerül 100uH-is fojtót beépítened, akkor jó választás a 20A, illetve a 0,05 ohm. Induktivitás mentes típust kell választani, és jó ha több darabból van, ahogy rajzoltad. Arra megint felhívom a figyelmed, hogy ezen elég sok teljesítmény elmelegszik. Ha egy kis ferritgyűrűre rátekernél 30...50 menetet, akkor az megfelelne áramváltónak, és töredékére esne ez a veszteség (lásd; Figure 13 ). Egyes PC tápokban van ilyen kis áramváltó, lehetne abból is bontani.
Még egy lehetőséget említek. A fojtó helyett lehetne trafót is beépíteni (nem muszáj leválasztania, a szekunder a föld pontra lenne kötve). Előnye lenne, hogy a fet és dióda vezetési idejét nagyjából egyenlőre lehetne hozni, ami kiegyenlítettebb igénybevételt jelentene. Az üzeme biztonságosabb lenne a kimeneti zárlatokkal szemben (most a direkt rövidzár esetén a szabályzó nem tudja az áramot csökkenteni). Hátránya, hogy a trafót neked kell megtekerni (bár a 100uH, 20A-es fojtó is inkább a megcsinálom kategória), és a fetnek túlfeszültség védelem kell, ami ha nem elég szoros a trafó csatolása, akkor jelentősen melegedhet.
(#) AZoli válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Bocsánat, a FET IRFP3710:
Bővebben: Link
Induktivitást gyorsan találtam, pl.: ezt:
100 uH 20 A
ER3M -ből mehet 2 párhuzamosan, de a specifikációnál az 1-1,5A terhelést azért jó nagy tartalékkal számoltam, normál üzemben a felére számítok.
Köszönöm a magyarázatot a "Folyamatos áramvezetésről", világos.
A kimeneti zárlatvédelem nem szempont, a konverter után további áramköri elemek megoldják. Az egyszerűség inkább számít, de tanulmányozom az áramváltós megoldást, köszönöm a linket.
(#) jucsaba válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Áram érzékelésre itt már jobb a hallos , van sok 25-30A környékén , vagy ha van elfekvőben nagyobb, többször átfűzve is jó.
(#) Peter65 válasza AZoli hozzászólására (») Máj 28, 2020 /
 
Az induktivitás vasporos, sajnos a mag adatok nincsenek megadva. Ha a PC tápokban népszerű sárga-fehér magra tekert, akkor a frekivel le kellene menni 20kHz-re, hogy ne melegedjen túlzottan. Megjegyzem elég nagy méretű ez az induktivitás, esélyes, hogy ferrit magra össze lehetne hozni kisebbre, jobbra.
ER3M-ből inkább 3-4 db-ot köss párhuzamosan.
Még néhány észrevétel;
- A kimeneten lévő elkókat ellenőrizni kellene áramra. A 20A-es impulzus üzem nagyon nagy igénybevétel. Low ESR-es kondi kellene, de 100V-os már ritka. Szinte kizártnak tartom, hogy 2db-bal meg lehessen oldani.
- A bemenetre is kellene még kondi, hasonló áramterhelhetőségű, hogy a bemenet is elviselje az áramimpulzusokat.
- Szerintem a C9-nek 10nF sok lesz. Általában 100pF nagyságrendű kondi kell.
- C8-t viszont növelném szintén 100pF nagyságrendbe, R7-nek meg elég lenne 1K.
- A fet gate-re lehetne tenni egy nyugtató ellenállást, kb. 10K-t.
(#) dara válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Sziasztok.
Van egy MP2303DN ic vel kapcsolásom,és a problémám hogy a bemeneti fesszel változik a kimeneti is aminek nem kellene szerintem.Bővebben: Link
A gyári alapkapcsolást csináltam 5V ra,és ahogy váltotik a bemeneti fesz,úgy változik a kimenet is.Na most ez pic hez kellene ezért nem tolerálnám a fesz változást.A bemeneti fesz változhat.Ez az ic ilyen?Vagy valamit nem értek?
(#) pipi válasza dara hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Milyen tartományban játszol a bemenő feszültséggel?
(#) dara válasza pipi hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
6V- és 12V között.Van ennek jelentősége?
(#) pipi válasza dara hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Persze, 5-ből nem tud 5-öt csinálni... Adatlapban nem látom mennyivel kell nagyobbnak lenni a bemenőfesznek, a kimenőtől. A kapcsolási rajzokon kb 2-3 V különbség látszik, szóval 7-8V bemenő alatt ne számíts stabil 5V kimenőfeszre. Felette viszont illene stabilnak lenni.
Esetleg valami elkötöttél, vagy nem megfelelő alkatrészeket használtál
(#) dara válasza pipi hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Nem 5V 6-ot írtam.Na mindegy.Most pld 10V van és a kimenetem változik ha 12V lenne.Persze felfele.Na a lényeg hogy mondjuk 10-12V között nem tartja a kimenő feszt.Már egy hete tornászom rajta minden a gyári rajz alapján.
(#) erbe válasza dara hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Milyen mértékben változik? Lineárisan vagy csak elcsúszik egy kicsit?
Milyen terhelés mellett?
(#) dara válasza erbe hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Lineárisan terheletlenül le fel megy a fesztől függően. .Egy 6W os izzóval terhelem.
(#) Kovidivi válasza dara hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
A FB lábra menő ellenállásokat kellene megnézned. A FB lábon fix feszültségnek kell lennie, a bemenő feszültségtől függetlenül!
(#) dara válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Az FB lábon változik a fesz a bemenötől függően.Ez már a második ic,szerintem az első sem volt rossz.Nem azt írja az adatlapja hogy X feszhez X kimenet tartozik,hanem 4,7V-tól28V ig működik.Na ez a furcsa.
(#) erbe válasza dara hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Most terheletlenül vagy terhelten? És mennyiről mennyire?
(#) Kovidivi válasza dara hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Az FB lábon fix feszültségnek kell lennie. Ha nincs, akkor nincs az IC nem tud szabályozni, vagy pedig szimplán rossz, esetleg el van kötve a visszacsatolás, pl. az alsó ellenállás kontakt hibás, vagy túl nagy az ellenállások értéke (MOhm-os nagyságrendek tudok elképzelni).
Képet raksz fel?
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2020
Következő: »»   121 / 131
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem