Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Be-/kikapcsoló nyomógombbal
Lapozás: OK   33 / 36
(#) metabo123 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Igen, de már mindegy megépült, és végső soron teszi a dolgát. Nem számoltam az alacsonyabb tápfeszültség adta problémákkal.
Lementettem ezt a kapcsolást is, alkalom adtával tanulmányozom, megépítem, kipróbálom.
Köszönöm a rám fordított időd!
Üdv: O.T.
(#) Ódenka hozzászólása Márc 2, 2021 /
 
Üdv!
Keresgéltem egy egyszerű és a fiókban heverő alkatrészekből (olcsón) készíthető be/kikapcsoló áramkört.
Egy régebbi szakkönyvben bogarászva örömmel találtam egyet. De megnézve, így, nem találom működőképesnek.
Kollégák szerint, ezzel az alkatrész készlettel létezik stabil működésű megoldás?
(#) proli007 válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Hello! Így nem, nagyon el van rajzolva. A két bemenet a csúszka és a nyomógomb közös pontjára kellene hogy menjen. Jellemző, hogy valamit leközölnek, és csak lemásolnak valamit..
(#) Ódenka hozzászólása Márc 4, 2021 /
 
Üdv!
Új terv: Egy gombos be-kikapcsolás NEM-ÉS kapukkal és bistabil relével.
A fenti egy kapus megoldást nem látom biztosnak - hogy mindig ugyanazzal az állapottal indul bekapcsolásnál. Vagy egyáltalán üzembiztos-e.
Találtam jobbat. A kapcsolás azért aktuális számomra, mert véletlenül bistabil nyákreléket vásároltam közönséges helyett. Ezeket sajnos jószerint még soha nem kellett használnom, valamint egyébként is van már régről 12V-os kb. 20 db, szintén véletlenül lett véve...
A jelenlegi relé 4.5V-os, 200 Ohm és képes 2 áramkörön váltóérintkezői segítségével AC 230V/2A-t is kapcsolni.
Van egy valamikori erősítő dobozom, amin 1 nyomógomb is van, így itt az alkalom a relékből hasznosítani legalább 1-et...
Az 1 gombnyomásos kapcsolás a neten találtatott, az általam hozzászült kiegészítő ellenfázisú logika a 4093-as maradék kapuiból lesz. A relén 2 tranzisztor impulzus szerű vezérléssel végzi a tekercs áramirányának cserélgetését. A csatoló kondenzátorok értéke a megvalósítás során "AS" szabvány szerint lesz beválogatva.
A kapcsolást így gondolom, az R1-R2 a kapuk áramának a névlegesre korlátozásra lesz méretezve.

1gomb_bis.jpg
    
(#) Remci hozzászólása Máj 3, 2021 /
 
Üdv!
Megépítettem ezt a kapcsolást Bővebben: Link, egy kis 12v-os relét kapcsoltatnák vele.
De sehogy sem akar működni. Már vagy 10-szer átnéztem a kapcsolást,de nem találom a hibát,minden úgy van kötve,ahogy a rajzon. Esetleg valami ötlet?
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Máj 3, 2021 /
 
A kapcsolást proli007 tervezte, garantáltan működőképes. A rajz szerinti alkatrészeket építetted ba? Ha nem, akkor mit változtattál? Alkatrészeket tudod ellenőrizni? Az az eszköz is működépes, amit kapcsolni akarsz? Mi az az eszköz?
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Máj 3, 2021 /
 
Tudom hogy amit ő tervez, az minden működik. Sok dolgot építettem már tőle. Minden alkatrész meg egyezik a rajzon lévőkkel,mégsem tudom működésre bírni. Annyit változtattam rajta,hogy a lámpa helyére egy 12v-os relét tettem, aminek az áram felvétele max 30mA. még védő diódát is tettem rá. Viszont azt vettem észre, hogy be teszem a jó BS170-et, első feszültség alá helyezés után a D-S között szinte rövidzárat mérek. A rajzot és az áramkört is már tucatszor átnéztem,minden jó,mégsem működik.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2021
(#) ferci válasza Remci hozzászólására (») Máj 3, 2021 /
 
Teszteld le az áramkörön kívül a BS-t.. jó-e a bekötése.
(#) Remci válasza ferci hozzászólására (») Máj 3, 2021 /
 
Az is megvolt. Jól kötöttem be. De mára ennyi volt, 2db-om volt belőle,most már mindkettő kuka. Be kell szereznem új darabokat. De gondolom az nem okozhatja ezt hogy erről a kapcsolásról,vagyis ennek a kapcsolásnak a 12v-os kimenetéről vettem le neki a feszültséget? Persze ez egy külön nyomógombról indult volna. Nem 9v-os fesz.stabot tettem be.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2021
(#) ferci válasza Remci hozzászólására (») Máj 3, 2021 /
 
Ezt én nem nézem, mikor és miért indul az a táp..
Adjál folyamatos tápot az áramkörnak és az a lényeg, hogy a 100 n-t hol kisütöd a nyomógombbal ( a nyitott BUZ-ról a nyomógombbal) ), hol "feltöltöd" ( ha a BUZ zárt ).
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2021
(#) Remci válasza ferci hozzászólására (») Máj 4, 2021 /
 
Nem a táp indul külön nyomógombal, a táp az fix 12v , hanem a kapcsolás, függetlenül a másiktól. Egy gomb 3 relét léptet egymás után,ezek működnek is, a másik gomb meg csak ezt a kapcsolást kapcsolná ki-be,
(#) proli007 válasza Remci hozzászólására (») Máj 4, 2021 /
 
Hello! Olvasgattam amiket írtál, de nem tudom jelenleg hol tartasz. Minden estre nem indokolt, hogy a BS170 megpusztuljon. Egy Fet akkor megy tönkre, ha feszültségben vagy áramban túlterheled. Normál esetben nem tudod árammal túlterhelni, mert mindössze egy 100k van a Drain-nél. De ha ne adj ég a Drain közvetlen a tápra van kötve (esetleg egy panelhiba vagy zárlat miatt) akkor a Fet kinyitásával tönkre megy. De ezt azért viszonylag egyszerűen tesztelheted, úgy hogy ha nincs az áramkörben a BS, áramot mérsz a D-S pontokat "rövidre zárva" az árammérővel.
Feszültség már problémát okozhat. Tekintve hogy a BS Gate 100k-val csatlakozik, így a Gate viszonylag magasimpedanciával van "lezárva". Tehát ennél a kapcsolásnál nem illik a nyomógombot messzire vezetni. Ha még is szükséges, akkor célszerű kéteres árnyékolt kábelt alkalmazni. Mert ha a készülék tele van 230Vac feszültséggel, akkor az ráülhet a Fet bementére. Annak pedig maximum +-20V-nál nem lehet több a feszültsége.
De mondjuk a hibakeresést nem könnyítetted meg, mert nincs egy fotó, ami alapján valami kideríthető, csak az állításod hogy Te pontosan állítottad össze a kapcsolást. Egyébként pedig az az áramkör a 12V-os relével, két BS170-el is simán működik.
Ahogy néztem, ez egy elszívó vezérlése lenne, ha jól értem, akkor a léptető a motort, ez pedig a lámpát kapcsolná be. Vagy tévedek? Amúgy a 24V miből származik? Vagy is az meglévő táp? És független a hálózati feszültségtől? (Már mint nincs galvanikus kapcsolatban azzal?)
Mert a segítőidnek némi támpontot adhatnál, ha segítségre is vársz.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2021
(#) Remci válasza proli007 hozzászólására (») Máj 4, 2021 /
 
Szia!

Közben meg lett a hiba. Volt 2db BS170-em, azokkal próbáltam. megnéztem a lábkiosztásukat is és a szerint is kötöttem be őket. De az első bekapcsolás után a D-S átment rövidzárba.Nem tudom miért. Most be tettem a helyére még egy BUZ11-et, mert a BS-ek holnap jönnek meg, és ezzel már rendesen működik.Mi lehetett a hiba? Igen, jól látod,ez egy pára elszívó vezérlés lenne, a betápot az eredetiről koppintottam,itt a rajz róla. A 3 relé a motor fokozatait kapcsolja,ez rendesen működik is,a másik áramkör pedig a lámpát kapcsolja ki-be. Most már ez is működik. Viszont együtt nem akarnak. Ha bekapcsolom a lámpát, akkor a másik három relét már nem bírja kapcsolni,mert a feszültség leesik 7-8v közé. Csak a visszajelző ledek világítanak. Ha ki kapcsolom a lámpát, akkor megint tudom a reléket léptetni.A lámpa reléje 12v-os 30mA, a fokozatkapcsolóké 24v-os.
(#) Remci válasza Remci hozzászólására (») Máj 4, 2021 /
 
De valószínű hogy a lámpa kapcsolását megoldom külön tápról.
(#) proli007 válasza Remci hozzászólására (») Máj 5, 2021 / 1
 
Meg lehet azt táplálni így is, csak takarékoskodni kellene az árammal, nem pazarolni. Egyébként pedig áram az nincs a tápodban, de feszültség többlet, az viszont van. A 12V-os relének ktszerese az áramfelvétele, mint a 24V-osnak. De egyébként a Fet-es kapcsolás, megvalósítható 24V-al is, ha a C8-C9 kondival egy-egy 100kohm-ot párhuzamosan kötsz..
(#) Remci válasza proli007 hozzászólására (») Máj 5, 2021 /
 
Szia!

Nagyon köszönöm ezt a rajzot is. Rajzolok hozzá nyáktervet és hétvégén össze rakom ezt is. Bár lehet hogy kis módosítással a mostanit is tudom használni. Még egyszer köszönöm.
(#) proli007 válasza Remci hozzászólására (») Máj 5, 2021 /
 
Hello! Szívesen. Rosszul írtam ez előtt, ha a Fet-es áramkört 24V-ra alakításához, a C9-el párhuzamosan kell egy 100k, valamint a Q4 G-S közé kell egy 100k.
(#) Remci válasza proli007 hozzászólására (») Máj 6, 2021 /
 
Rendben,köszönöm,jegyeztem.
(#) jozsef24 hozzászólása Nov 28, 2021 /
 
ezen a rajzon a kapcsolo első nyomásra bekapcsolva marad a második nyomásra kikapcsolt állapotba kerűl.
(#) jozsef24 hozzászólása Nov 28, 2021 /
 
ime a kép
(#) proli007 válasza jozsef24 hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Hello! Ezt mondod, vagy kérdezed. Mert ha megnyomod a gombot elalszik a Led, Ha elengeded, akkor meg ismét világítani fog. Tehát információ tárolásról itt szó sincs.
(#) niedziela válasza jozsef24 hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
(#) Josi777 válasza niedziela hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Hiányzik róla a táp
(#) pont válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
A Tina-ban van olyan beállítás, hogy "beragadós" legyen a nyomógomb, mintha ezt írta volna, csak nem tudom miért ide, mert ahhoz nem kell tranzisztos stb...
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2021
(#) niedziela válasza Josi777 hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Na igen lemaradt, kérdés oda tudod-e képzelni ahonnan lemaradt
(#) jozsef24 hozzászólása Nov 29, 2021 /
 
kérdés itt a nyomogombott ki lehet -e vinni anegativ bemenetre.
(#) jozsef24 hozzászólása Nov 29, 2021 /
 
a rajzolt helyre gondoltam.
(#) proli007 válasza jozsef24 hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
Hello! Nem lehet, annak ott a helye. Ahova gondoltad annak egyébként értelme sem volna. De gondolom arra gondoltál, hogy a nyomógomb egyik pontja a GND-re kerülne. Van olyan kapcsolás is itt a topikban, de az 555-el megy. De elárulhattad volna már mi is a cél, amit megszeretnél valósítani, mert így csak találgatunk..
(#) jozsef24 hozzászólása Nov 29, 2021 /
 
Egy 12V-os relét akarok vele kapcsolni úgy hogy a kapcsolo egy nyomásra be a második nyomásra meg ki kapcsoljon, a kapcsolo egyik vége GND-re lenne kötve.
(#) proli007 válasza jozsef24 hozzászólására (») Nov 29, 2021 / 1
 
Következő: »»   33 / 36
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem