Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Retro számítógépek
 
Témaindító: gyerek67, idő: Nov 21, 2014
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Lapozás: OK   17 / 25
(#) veroka válasza uniman hozzászólására (») Szept 8, 2021 / 1
 
Sajnos kevered a dolgokat. A modemes netezés még analóg, rézdrótos telefonhálózaton működött, aminek a fizikai korlátai miatt nem lehetett 56 kbitnél több sebességet elérni, pont azért mert analóg volt. Viszont a 9600-as vagy később nagyobb adatátviteli sebességeknek semmi közük az oprendszerek hízásához. Nem azért nőtt meg a Windows (vagy a számológép, vagy a paint, vagy a Corel...) mérete, mert gyorsabb lett az adatkommunikáció. Azt pedig végképp nem értem, hogy jön ide az AOL? Vagy akár a Yahoo, vagy hogy visszanyúljak a saját világunkba, bármelyik BBS, FidoNet stb.?
Amit itt többen bírálunk, az a felesleges erőforrás zabálás. Kattints a start menu gombodra, és nézd végig: (Windows változattól függően) előre fel van telepítve a MS Connect, a Teams, a paint3D, MyPhone - és még számtalan olyan service és app, amiről fogalmad sincs mit csinál, és persze soha nem lesz rá szükséged. Ezek a felesleges dolgok zabálják fel a startup időt.
(#) Suba53 válasza silent15 hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Szerintem nagyon sok hiba ebből a "minek írjam meg" hozzáállásból következik. Valóban nagyon sok idő spórolható így meg, de ha egy ilyen viszonylag bonyolultabb, többször felhasznált kódban megbújik egy hiba, akkor az minden azt használó végtermékben benne lesz. És látjuk nap mint nap, hogy mit ér az, hogy valaki azt már letesztelte.
(#) silent15 válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 8, 2021 / 1
 
Vegyünk egy FFT kódot, amit például már használtam a Microchip dsLib könyvtárából. Egészen biztos vagyok benne, hogy az a kód, amit már évek óta gondoznak (és igen, lehet kelleni fog a frissítés ha találnak egy hibát), kevesebb hibát tartalmaz, mint amit nulláról írnék. A mai fejlesztésnél a kód szét van dobálva x ember felé. Az az x ember csak a saját kódrészét ismeri, de azt nagyon. Bárhogy is nézem, ha nekem sokkal több részt kéne átlátnom és nulláról készíteni, annál több hibát vétenék, hiszen hibázunk.
(#) veroka válasza silent15 hozzászólására (») Szept 8, 2021 / 1
 
Viszont a kódrészletek összefűzése is hibát generálhat. Ráadásul, mivel a fejlesztői környezetek sem ugyanolyanok, ami jól fut az egyik rendszeren az a másikon lassú lesz vagy hibával elszáll. Ez tapasztalat.
Az is lehet, hogy egy lib-ből csak igen kicsi részletet fogsz felhasználni, de attól még be kell forgasd a komplett libraryt, nagy részét teljesen feleslegesen (memória, tárhely, cpu).
Ezzel szemben a mai programok viszont már annyira komplexek, hogy valóban nem lehet egy ember munkájára hagyatkozni. Tehát igenis szükség van a munkamegosztásra, sőt az optimalizáló csapatokra is.
És nekem személyes véleményem az, hogy nem véletlenül híznak a programok-oprendszerek. Hiszen el kell adni az új hardvert is, meg kell teremteni az igényt a vásárlásra. Ezért van az, hogy a frissítésekkel nem csak a biztonsági réseket foltozzák be, hanem újabbnál újabb funkciókat és erőforrás zabáló programokat is telepítesz, ami miatt a rendszered egy idő után kihízza a gépet. Legutóbbi példa: Windows időjárás app: valaki használja? Mégis automatikusan települ, és csak kikapcsolni lehet, törölni nem. Az átlag felhasználó nem is vesződik vele.
(#) Suba53 válasza silent15 hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Ebben igazad van. Éppen ezt fogja megoldani az MI. Nem lesz szétdobálva, ahány ember, annyiféle figyelmetlenség, tesztelési hiányosság, stb.
És majd ha az otthoni kvantum gépeden futtatod azt az MI-t, az majd pillanatok alatt megírja neked az aktuálisan kért kódot, hibátlanul.
Ez most még futurisztikusan hangzik, de ugyanilyen futurisztikus sci-fi volt 50-60 éve mindaz, ami ma a valós technológiai környezetünk.
(#) silent15 válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
És ki fogja "megírni" az MI-t ?
(#) Suba53 válasza silent15 hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Szerintem ez egy folyamat. Már ma is léteznek, és egyre intenzívebben fejlesztik az MI programokat. Egy idő után az MI szoftverek fogják magukat optimalizálni, fejleszteni, és újabb jobb hatékonyabb MI rendszereket létrehozni. Aztán majd rájönnek, hogy a biológiai létformák energia pazarlóak, és a többit tudjuk.
(#) Suba53 hozzászólása Szept 8, 2021 /
 
Ilyen ez a világ. Ami ma még futurisztikus, az nemsokára Retro lesz.
Térjünk vissza 30-40 év múlva ugyanide, és akkor már joggal beszélhetünk ugyanerről a retro topicban.
(#) lazsi válasza veroka hozzászólására (») Szept 8, 2021 / 1
 
Pontosan erre gondoltam én is!!!
És nemcsak PC-n, hanem a mobilokon is ugyanez a helyzet a gyárilag telepített programokkal.
Igen, ez a tervezett elavulás... Egy PC esetében túl sok lenne a járulékos veszteség, ha gyakran tönkremenne hardveresen -> a vásárlók megbízhatatlannak tekintenék az adott gyártót. (Emlékeztek még a púposodó elkós alaplapokra?) Így, szoftveresen megtámogatva viszont simán rá lehet kényszeríteni az átlagembert a gyakori vásárlásra.

Az a baj a részekre osztott munkával, hogy háromféleképpen lehet megközelíteni:
- Az összes elméletileg lehetséges bemeneti állapotra felkészíted, de akkor igen nagy méretű lesz (L.: Windows). Sajnos a legtöbb esetben csak ez a járható út.
- Csak azokra készíted fel, amik valóban előfordulhatnak, de valahogy mégiscsak lesz olyan bemeneti állapot, amire nem készítették fel, és akkor hibázik. (Pl. Y2K vagy a 4 byte-os IP cím.) Ez egyedi felhasználásra még megfelelő lehet, ha valóban tudod garantálni a bemeneti állapotok lehetőségeit.
- Csak azokra készíted fel, amik várhatóan előfordulnak és az attól eltérő eseteket egységesen, alapértelmezettként kezeled. Kisebb, gyorsabb lesz a kód, de mindig újra kell írni, ha a megváltozott körülmények miatt a bemeneti állapotok változnak, tehát folyamatosan dolgozni kell vele. Jellemzően a nyílt forráskódú, pl. Linuxos környezetek ilyenek. De az meg nem hoz (elég) bevételt.
(#) lazsi válasza thomato hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Ez a kártya hasonló korszakból való, mint a tied. Ezen U555C típusú, 1kB-os EPROM-ok vannak.
Ez egy spektrofotométerből származik, ami ugyan nem önálló számítógép, de valahol mégis annak tekinthető.
(#) thomato válasza lazsi hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Igen, hasonló stílusjegyeket visel magán. Évekkel ezelőtt kidobtam egy nagy panelt, ami rózsaszín orosz ram -okat tartalmazott. Na persze már megbántam, már lehet tudnék belőle valami 8bites gépet építeni.
(#) GabetheLayman hozzászólása Szept 23, 2021 /
 
Üdv!

Nagyon keresek VDT 52100-C-hez való kártyához 50 pólusú csatlakozót, hogy végre kipróbálhassam a Fok-Gyem adattermináljával.
Amit vettem Centronics típusút, sajnos keskenyebb, mint a gyári.
(#) lazsi válasza GabetheLayman hozzászólására (») Szept 24, 2021 /
 
Tudsz róla képet feltenni esetleg?
(#) szsrobert hozzászólása Szept 24, 2021 /
 
Mi történt volna, ha a .com fájlokat elejétől végrehajtja a gép, nincs 64kB korlát, és legalább 4GB tárolót és 4GB memóriát tud kezelni, memóriából memóriába 1 órajellel másolni 256B bytesort 256Byte-os regiszterekkel, vagy regiszter nélkül gyorsan, energiahatékonyan?
4GB adat be, 4GB adat ki, egy pillanat.
(#) GabetheLayman válasza lazsi hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
A második képen mutatóba ott van a Centronics, amit tévedésből rendeltem.
(#) Doky586 válasza GabetheLayman hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
Ez azonos a régi 286-486 számítógépek alaplapján levő ISA busz foglalatával. Régi gépekből forraszd ki, fűrészeld méretre és lesz csatlakozód..
(#) cua válasza GabetheLayman hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
A 2x25 pin nagyon ritka, szerintem manapsag nem nagyon kapsz ujat. Egyszerubb (de mindenkepp gyorsabb) meglevo, nagyobb pinszamut felhasznalni. Ahogy feljebb mondtak: akar levagod, akar csak szabadon hagyod a nem hasznalt pin-eket.
(#) nedudgi válasza GabetheLayman hozzászólására (») Szept 26, 2021 / 1
 
Gyors keresés alapján ezt találtam.
Biztosan van ilyenem, de mivel egy lakásfelújítás közepén tartok, a ház kétharmada lefóliázva, glettelés, csiszolás miatt, reménytelen akár az idén is előkerítenem.
Találtam egy magyar linket is, de az ára 2-vel kezdődik, és ötszámjegyű. Kártyaél csatlakozót kell keresni, 2,54 rasztermérettel.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2021
(#) cua válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
Nice hit. Lehet veszek parat, mert amikor tavaly kellett volna sehol nem talaltam.
(#) GabetheLayman válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 27, 2021 /
 
Köszönöm szépen mindenkinek!
Végre nyomon vagyok.
(#) gerry válasza cua hozzászólására (») Szept 29, 2021 / 1
 
2x25 pin-es csatit a Kontel-ben láttam! Ki is kértem egy darabot, de mivel nem forrasztható volt hanem szalagkábelre préselhető, mint egy IDE csatlakozó, ezért nem hoztam el! Azt hiszem 1 raszteres érintkező távolságú.
(#) nedudgi válasza gerry hozzászólására (») Szept 29, 2021 /
 
A szalagkábellel nincs semmi gond, negyven évvel ezelőtt használtuk, ha gyorsan kellett egy kábel.
(#) nedudgi hozzászólása Szept 29, 2021 /
 
Éjjel megvilágosodtam, a Socapex a csatlakozó gyártója.
(#) GabetheLayman válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 19, 2021 /
 
Kedves nedudgi!

Visszautalva erre a témára érdeklődnék: a VDT-09 kártya kapcsolási rajzát keresem. Tudsz segíteni?
(#) nedudgi válasza GabetheLayman hozzászólására (») Okt 19, 2021 / 1
 
Talán két hét múlva járok a nyaralóban, akkor megnézem, milyen dokumentáció maradt meg. Ha maradt valami, beszkennelem, és felteszem ide.
Az adatátviteli sebességet(és formátumot) a tasztatúrán levő, takart gombokkal lehet állítani, ezt a terminál állapotsorában ki is jelzi a legtöbb mikroprogram. Az alapértelmezett adatformátum 9600 Bd, 8N2
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2021
(#) GabetheLayman válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 20, 2021 /
 
Előre is köszönöm! Az adalékinfót is.
(#) kubichris válasza cua hozzászólására (») Okt 20, 2021 / 2
 
Szia.
Nem tudom, megoldódott-e a csatlakozókeresés, de itt találsz:
https://www.aliexpress.com/item/33026261878.html

2x25 nem biztos, hogy van, de a 2x28-ból lehet csinálni...

Krisz.
(#) kubichris válasza kubichris hozzászólására (») Okt 20, 2021 /
 
(#) GabetheLayman válasza kubichris hozzászólására (») Okt 20, 2021 /
 
Szia! Még aktuális, mert azóta állt a projekt.
Köszönöm!
(#) FAZ1 hozzászólása Okt 21, 2021 /
 
Van egy jó pár Eprom-om, vagy tán ahhoz hasonló memória-modulom. Ha valakit komolyabban érdekelne, jelezze felém.
Mindegyiknek kis ablaka van, állítólag ott lehetett "beleégetni" a programot.
Csupán egyről tudom, hogy valami amerikai asztali nyomtató tudománya van rajta. (Spectra-Physics)
A többiekről semmit se tudok. Eléggé nehezek, mert feltehetően valami kerámiában vannak.
A rájuk írt típusjelek:
M27512-2F1
M27C1001-15XFI (ebből 3 db. van)
M27C256B-12XFI
TS 27C64A-25CQ
D27C010-150V10

Aztán van egy számítógépes nagy BIOS chip-em, AWARD felirattal, no meg sok kis "körben-lábas" BIOS chip (AWARD és PHOENIX BIOS-ok. Úgy tudom, ezek mind újraírhatók).
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2021
Következő: »»   17 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem