Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sörkollektor és elektronika
Lapozás: OK   23 / 24
(#) szebee hozzászólása Dec 9, 2016 /
 
Sziasztok!

Lenne valakinek komplett vezérlése hozzá? panelterv, kapcsolási rajz stb....

Előre is köszönöm!!!!
szebee
(#) Bakman válasza szebee hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
(#) szebee válasza Bakman hozzászólására (») Dec 10, 2016 /
 
Köszönöm! De hülye vagyok!
(#) Peter65 hozzászólása Ápr 30, 2018 /
 
Ha esetleg valaki építeni akarna, a "Felajánlás, azaz ingyen elvihető" témába feltettem elvihető sörös dobozokat.
Bővebben: Link
(#) antikzsolt hozzászólása Júl 21, 2018 /
 
Van egy zanussi zht 530 párelszívóm. És szeretném megépíteni a sörkollektort. Elegendő lesz hozzá? 12 sorban 20 doboz lenne benne. Előre is köszönöm a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2018
(#) nagy hoho válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 21, 2018 /
 
Nem lesz elég, javaslom a hőtárolós kályha ventilátorát. Ha a venti nem működik akkor a ki és beömlő csövet pillangó szeleppel le kell zárni.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Márc 24, 2020 / 6
 
Sziasztok
Nem tudom, divat-e még sörkoli, de bemutatom a legújabb szerzeményemet.
Maga a kollektor már évek óta kész volt, de most jött el az ideje, hogy felkerüljön.
A legutóbi verzióhoz képest ezen már sokat fejlesztettem.
2m2 felületű, délkeleti elhelyezés, már reggel 7 előtt elkezdi a fűtést és kb 2-ig fűt érdembe.
A Pic-es vezérlőt NodeMcu-ra cseréltem és erre írtam a vezérlő szoftvert.
Az arduino új lehetőségeket nyitott.
Mivel beépített ESP8266 modullal rendelkezik így telefonról tudom ellenőrizni, ezzel megspóroltam egy LCD kijelzőt és egy plusz dobozolást.
A levegőt most is skoda favorit venti hajtja (sajna hangos ezen még csiszolni kell) a leveő áramlásásra nyíló pillangószelepeket mikroszervokra cseréltem, ezzel 0-ra csökent ezen eső légellenállás.
Működési logikája röviden a következő:

DS18 hőszenzor figyeli a kollektor hőmérsékleteét, a telefonon beállított küszöbérték-2 kapcsol a PC tápegység.
t-1 nél nyitnak a pillangószelepek.
t nél indul a venti és fokozatosan emeli a PWM-et
Ugyanez visszafele.
A mobil applikációt a RemoteXY segítségével oldottam meg.
És, hogy egy picit bonyolítsunk a dolgon félpercenkét a hőmérsékletről és a motor fordulatról egy jelentést küld a Thingspeak.com ra.
Ahol 2 grafikonon lehet vizsgálni az értékeket.
Pár kép a műről:
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Video a pillangószelepről: Bővebben: Link
(#) Peter65 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Nekem tetszik, ahogy megépítetted, a vezérlését kigondoltad, összehangoltad. Egyedül a választott szervót érzem nagyon "gagyi"-nak. Félek, hogy nem túl sokáig fogja bírni, de ne legyen igazam.
(#) zsoltee0001 válasza Peter65 hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Nincs sok tapasztalatom szervok terén, ez volt az első amivel foglalkoztam, mi szokott tönkre menni rajta?
Napi 1-2 kinyitás/becsukás feladata van, terhelés sincs, elég könnyen mozog a szelep.
Üdv
(#) Peter65 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Ezen az olcsó szervón szinte minden kritikus; de talán a műanyag hajtóművel és a pozíció érzékelő potméterrel van leggyakrabban gond. De ne legyen igazam.
(#) nagy hoho hozzászólása Máj 13, 2020 /
 
Épít valaki sörkollektor?
Tudnák adni ragasztott sörcsöveket, van ami szolárfestékkel lefújva.
Osztó, gyüjtő, stb.
(#) Bakman válasza nagy hoho hozzászólására (») Máj 13, 2020 /
 
Ha ingyen, akkor ide: Felajánlás, azaz ingyen elvihető.
Ha pénzért, akkor ide: Apróhirdetés.
(#) arcanus válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 30, 2021 /
 
Szia!

Én most tervezek sörkollektort, és szintén a tetőre fogom tenni ahogyan nálad van. Viszont bennem felmerül 2 kérdés:
- a pára és víz lecsapódás okoz-e gondot
- illetve nyáron lefeded-e valamivel a túlmelegedés ellen?
(#) Peter65 válasza arcanus hozzászólására (») Júl 30, 2021 /
 
Szia!
Nem tudom, hogy mit jelent az, hogy Zsoltee0001 adatlapja nem tölthető be, de lehet, hogy már nem aktív tag.
Nekem nincs működő sörkollektorom, de régen tagja voltam a sorkollektor.hu oldalon lévő csoportnak. Ott többször előkerült, hogy télen a lakásból felmehet a meleg párás levegő a kollektorba, ami ott lecsapódik, visszafolyik, vagy meg is fagyhat. Ez ellen valamilyen alaphelyzetben lezáró elemet szokás a légcsatornába tenni, közel a lakáshoz. Ezt működtetheti a légáram, vagy ahogy Zsoltee0001 csinálta, valamilyen egyéb beavatkozó.
Másrészt igen, nyáron le szokták takarni a túlmelegedés ellen. Vagy lehet kombinált kollektort készíteni, ami nyáron meleg vizet termel.
(#) Amojo válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 30, 2021 /
 
Helló!

Ezt én is szomorúan tapasztaltam, hogy nem lehet elérni Zsoltee0001 lapját! Lett volna pár kérdésem neki szegezve, nagyon profi módon áll hozzá! Sörkollektor építés előtt vagyok, dobozok már vannak kb 1000 db Van itt aktív tag, aki évek óta használja az épített kollektorát?
(#) Peter65 válasza Amojo hozzászólására (») Szept 30, 2021 /
 
Helló!
Szerintem írd le a kérdéseidet, és remélhetőleg lesznek itt néhányan, akik választ fognak adni.
(#) Amojo válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 5, 2021 /
 
Szia!

Teljesség igénye nélkül leírom! Tuti kifelejtek vmit!
Először is egy minimális pára kicsapódás biztos van a sörös dobozokban, ami szinte észrevehetetlen. Szokta valaki tisztítani- kialakul némi szag ezáltal? pl van klíma tisztító spray, azt el tudom képzelni, hogy segít rajta.
Hosszabb távú tapasztalatok pl valaki 5 év után is használja a kollektorját? Tartósan akarom megcsinálni. Medence fűtést már építettem: alu táblára 2 nm2-en fekete hajszálcsöveket rögzítettem rá egy plexi és azokban keringtettem a vizet a tisztító szivattyú segítségével- tehát semmi plussz nem kellett hozzá szerencsére.
A ház déli fekvésű falára akarom tenni, tetőn túl macerás lenne és ha a téli napállást megnézzük nem túl sok a differencia és nyáron meg annyira nem melegszik ezt írta valaki. Előbbit ellensúlyozni fogom, hogy megnövelem a kollektor méretét. Déli fekvésű falamon nincs ablak és elférne akár 20 nm2-es koli, mondjuk 2 darabban. 07:30-14:30ig éri a nap durván. Ehhez elég lehet a 300 m3 teljesítményű venti? Házam magas földszintes, a szuterin 70%-a a föld alatt fekszik. A kép amit csatolok a szuterin feljáró ott akarok egy kis "szervíz szobát" kialakítani, csövek, ventilátor, stb. 2 kiállást már be is raktam a szigetelés előtt, 125-ös kg cső. Itt sztem jó, hogy nem közvetlenül a szoba falát fúrom át hanem csak a válaszfalakat. 3-4 helyiséget akarok fűteni vele- háló, fürdő, gyerekszoba és a közlekedő. Egyébként tavaly szigeteltünk 15cm grafitos hungit tettünk fel. Úgy számoltam kb le feleződik a fűtés számlánk, ebben a szezonban még nem kellett begyújtani, pedig 2 kis lányom van. 23 fok alá még nem ment a celsius. Csak szellőztettünk amikor melegebb volt kint.
Kollektorra létezik egy speciálisan erre kialakított polikarbonát(félek ha nem szemből éri a nap sokat energiát veszthet) vagy plexit ill sima üveget használjak?
Festés. Sehol nem találtam solár festéket már nem forgalmazzák vagy valakinek esetleg ötlete?
Egyelőre ennyit, köszi a válaszokat! Szép estét!
(#) Peter65 válasza Amojo hozzászólására (») Okt 8, 2021 /
 
Szia!
Már korábban írtam, hogy a nagy mérvű párakicsapódás ellen védekezni kell. A kicsivel szerintem nem érdemes foglalkozni. Másoktól hallottam olyan megfontolásokat, hogy nyaranta egyszer-egyszer jól felmelegítik a kollektort, hogy az esetleges gombásodást így kezeljék, de szerintem ha az esetlegesen mégis lecsapodó pára/víz kivezetése megoldott, nem kell vele foglalkozni.
A sörös dobozoknak van szaga az első néhány héten, aztán már nincs. Ha használsz valamilyen tisztító szert, annak a szaga se tartana sokáig szerintem.
Hosszabb távon a nap sugárzás károsítja a fa elemeket (érdemes mindent fémmel beborítani), illetve a sörkollektor elemei hőmozognak, ami miatt a csöveken, a cső és elosztó csatlakozásoknál lehetnek elmozdulások. A polikarbonát borítás is bemattulhat 5-10 év után.
Az üveg/polikarbonát összehasonlításban több tényező van; a polikarbonát a jobb hőszigetelése és könnyebb kezelhetősége miatt lehet jobb választás, az üveg pedig a nagyobb élettartam miatt, és a gyakran olcsóbb (bontott üveg) beszerzése miatt.
A minél nagyobb a kollektor - annál jobb.
A ventilátor elbírálása áramlástechnikai kérdés. Leginkább a kanyarok és a hosszú kis keresztmetszetű csövek miatt kellenek viszonylag nagy teljesítményűek, és inkább a nyomásesés a fontosabb paraméter, mint a légszállítás. Ha minimalizálni tudod a csőhosszt, a keresztmetszetet nagyra választod (160, 200 cső), és nem lesz benne sok kanyar, akkor egy axiális ventilátor is jó lehet. Egyébként meg radiális ventilátor kell. Sokan a Ford escort fűtő ventilátorát használják a viszonylagos olcsósága, relatíve jól szerelhetősége, és a nagy nyomása miatt.
(#) Amojo válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Szia!

Létezik úgynevezett granulátumos páramentesítő autóba. Érdemes lenne kipróbálni. Kis mérete ellenére 50-60g párát tud megkötni a levegőből és mikróval lehet kiszárítani ill napon vagy radiátoron is, csak utóbbiaknál több idő kell neki. Viszont nyugalmi állapotban magába szívhatja a felesleges nedvességet és ha feláll a rendszer akkor a húzat és a hő hatására is talán kiszáradna.
230V-os rendszerben gondolkodom.
Apropó egyébként valakinél előfordult már hogy kikapcsolt a venti termosztát miatt(kellő meleg lett)? Nehezen tudom elképzelni, mivel sokan azt írtátok hogy csak fűtés rásegítésre használható. Szeretném leegyszerűsíteni hogy pl csak egy termosztátot teszek be a kollektorba ami az indítást szabályozza. Még az jutott eszembe, ha pl eléri a lakás a kívánt hőmérsékletet, akkor fűthetném a szuterint is, tehát átirányítanám oda a meleg levegőt.
(#) Peter65 válasza Amojo hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
Általában csak egy termosztátot szokás betenni, úgy ahogy gondolod. Ha a kollektorban felmelegszik a levegő kb. 30°C-ra, akkor elindítja a ventilátort.
Könnyen előállhat, hogy fölösleges a kollektor melege, pl.: egész nyáron így vagyunk vele. Az átmeneti időszakban is előfordulhatnak ilyen napok. Télen ez nem nagyon szokott előfordulni; kisebb a kolektor hőtermelése, és a háztartásokban szokásos fűtésrendszerek automatikusan visszaszabályoznak, ha a sörkollektor napos időben rá tud segíteni.
(#) Amojo válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Gyakorlatilag 3 hónap van amikor általában nem fűtünk- júni, júli, augusztus. 4 átmeneti; április, május, szeptember, október és 5öt szinte folyamat fűtünk. Kivi leszek ha elkészül. Dobozok meg vannak, rendeletem körkiszedő fúrót. Az alját 45-össel fogom kiszedni. a tetejét pedig kipróbáltam köszörűvel, kicsit meg kell csiszolni körbe és szinte magától leugrik. Úgy tervezem hogy semmilyen perem nem marad ahol a "víz" meg tudna állni, de emellett szépen egymásba csúsztathatók és ragaszthatók is. 2 méter magas doboz oszlop kb 2 mm-t nyúlik ha mondjuk 20fokon rakod össze és 64fokig (+44 C) melegszik fel. Amúgy ha jól számoltam 16 db 2 méteres oszlop kb 0,1 kb3 levegőt tartalmaz. 60% relatív páratalrtalom mellett 26 fokon kb 15 gramm víz van 1m3 levegőben; 0 fokhoz közelítve ez lemegy kb 3 grammra, amit a levegő magában tud tartani. különbség 12 gramm, de a koli csak 0,1 m3 így hát 1,2 gramm csapódhat ki. Ami elenyésző, de feltételezzük hogy jól működik a zsalu ami éjszakára lezáródik.
Többen írtátok a fém elosztókat. És utána nálad kg csőből van bevezetve a szobába vagy mit használtál? Szted az elosztó működhet négyszögeletes pvc szellőzócsőból is? Azt írják 50 fokig simán bírja, de gondolom tovább is ha szükséges. Ha megy a venti nem melegedhet túl, de ha áram szünet van az a gáz. 90 fokokat is olvastam valakinél. Amúgy télre letakarnám valami stílusos vászonnal vagy leszerelném.
(#) Peter65 válasza Amojo hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Gondolom nyáron fogod letakarni vagy leszerelni.
Ha nem megy a ventilátor szerintem is felmehet 100°C körülre. Éppen ezért a gyűjtő és a kivezető cső rész mindenképpen hőálló legyen. Ezért is szokás fémlemezből készíteni a gyűjtőket, a kivezető cső első szakasza is fémből legyen (pl.: széthúzható alumínium gége cső).
Nekem most nincs működő kollektorom. A levegő számára én a falba készítettem egy légcsatornát (kb. 20x30cm keresztmetszetű), ami a leghosszabb szakasz. A többi, ami inkább csak csatlakozás, 160-as átmérőjű KG csövekből.
Sokféle megmunkálás van. A körkivágót sokan használják, magam részéről veszélyesnek gondolom. A tetejét egy éles vastagpengéjű késsel (egy bicska rövidebb pengéjével) könnyen ki tudtam vágni (a pereme az megmaradt), de a lecsiszolás is jó, amit tervezel. Az alját pedig teljesen levágtam a palást aljánál. Így egybetoldhatók a dobozok, és ha fejjel lefelé vannak betéve, akkor nem tud megállni benne a lecsapódott pára.
(#) Amojo válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Látom figyelsz! Igazából nem gond a fém, csak a pvcből talán könnyebbnek gondoltam. De fémcsövekből még olcsóbban kijövök. És mi lett a kollektoroddal? Vagy még Te is az elején vagy? Ha jól begyakorolom a vágási technikát akár 5-6ot is meg tudok csinálni percenként fajtánként. Van egy ismerősöm rozsda mentesből szokott ezt azt csinálni- majd megkérdem hátha megcsinálja az elosztókat! Lehet a horganyzott is elég lenne, amúgy dobozok helyét 54-essel akarom kifúrni.
(#) Peter65 válasza Amojo hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Az én történetem a bonyolítások története. Amikor találkoztam a sörkollektorral, lelkes híve voltam, versenyre is mentem ezzel az egyedi kollektorral. A tájékozódás vége az lett, hogy a sörkollektor szokásos konstrukciója helyett egy kombinált vizes-levegős kollektort kezdtem építeni, de már nem sörös dobozokból. A sörkollektor a pangó felső oldalán felmelegedő levegő a kollektor veszteségét növeli, ezért jobb hatásfokot lehet elérni egy sima sík lemezzel is, ha alul és felül is fújod a levegőt. Ilyet terveztem vízes csőhálózattal kiegészítve. Természetesen jó nagyot, kb. 2x3m-est, a tetősíkba beépítve. A lakásban nagyjából kialakítottam a légcsatornát, a kollektor fateste is elkészült, de a fémborítást már nem. Egy bádogostól kértem rá ajánlatot, és túl magasnak találtam az árat (3m hosszú lemezt egyben szerettem volna meghajlíttatni). Azóta nem volt kapacitásom, hogy foglalkozzak vele.
(#) Amojo válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 15, 2021 /
 
Azért egy sörösdobozt megnézel és kiteríted a palástját, sokkal nagyobb a felületet kapsz, mint egy sík lemezé. Többszöröse. Hatásfok ide vagy oda működik. Apropó egy jobb benzin motornak kb 50% a hatásfoka. Turbináké 90% körül és villanymotoré is nagyon magas. Tehát mi számít jónak felmerül a kérdés. Ha már a fűtés számládat le tudod csökkenteni 20-30%-kal az már nem rossz. Ha nekem bejön, hogy az átmeneti időszakban nem kell begyújtsak, vegyünk csak 2 hónapot- az már siker. És azt fogja tudni. Ez mellett hobbi is, kis környezet tudatosság stb.. Amikor azt a víz melegítőt megterveztem és legyártottam, már voltak jobb ötleteim. Először a hajszál csöveket(50 méter) csak rászórtam egy alu lapra. Következő lépésben szépen arányosan elosztottam rajta és oda fogattam a lemezhez hogy legyen kontak. Utána lefestettem még a lemezt is és végül egy plexi lapot tettem rá hogy a hő bent maradjon.
Ennél a munkánál nem kapkodok. Több baráti társaság gyűjtötte a dobozokat és azért nem túlzok ha azt mondom hogy valaki biztos heti szinten rákérdez, hogy mi lesz vele. Ami itt a kollektornál már most látok, hogy kis plussz munkával meg lehetne csinálni úgy mintha egy hőcserélő lenne. Szellőztetek vele és közben felmelegíti a kiáramló levegő a beáramlót. Viszont ahhoz a ház nagy részében szellőző cső rendszert kellene kiépíteni. Erről az új projektről is vannak képeid? Ha plublikus ne tartsd vissza magad kérlek
(#) Peter65 válasza Amojo hozzászólására (») Okt 19, 2021 /
 
A kollektoromnak a keretéről tudnék csak képeket keresni.
Az ötletadás több irányból érkezett. A versenyen találkoztam a csatolt képeken látható kollektorokkal. Ha jól emlékszem, a jobboldali volt versenyben. Lényegesen jobb volt, mint a sörkollektorok. Valamiért sajnos kizárták a versenyből, de itt sem tudott a fedés alatt a levegő felmelegedni, és így lényegesen kisebb volt a vesztesége.
(#) Rekuszbrekusz hozzászólása Aug 10, 2022 /
 
Adott egy padlástérrel nem rendelkező, cserepeslemezzel fedett ház. A cserepeslemezt nem bontanám meg, viszont van egy használaton kívüli kémény. A pontos belső átmérőjét nem mértem meg, de emlékeim szerint nem túl nagy, talán hétvégén lesz időm felmászni. 

Járható hogy a kéménybe 2 db 150x50 es fém lapos légcsatornát vezetek be? Az egyik a szívó a másik a nyomó ág. Van értelme ekkora "cső" átmérővel belefogni? A kéményt természetesen természetesen ledugóznám. A kémény kívülről szigetelve van. 

A másik kérdés milyen Osztó-gyűjtő kialakítás kellene, ha egy oldalon van a ki és a bemenet?

Sajnos a sorkollektor.hu, megszünt valahol tovább él a közösség?

sorkoli.jpg
    
(#) Peter65 válasza Rekuszbrekusz hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Szia!
Az 50x150mm keresztmetszet nagyon hátrányos, légtechnikai ellenállása majdnem olyan nagy, mint egy 50mm-es csőnek. Minél "kerekebb" szelvényre kell törekedni. Legalább ez egyik bekötésnek a kéményen kívül kellene lennie, és akkor már egy 100x150mm-es szelvény elfogadható lehet. Ha mégis mind a kettő csövet beleteszed, elvileg jobb lenne, ha a meleg levegő jönne ki alul, és felül szívnál. A felső rövidebb szakaszt minél rövidebbre készítsd, hogy minél kisebb legyen a lefojtott hossz. Alatta a teljes kémény keresztmetszetet vedd igénybe (persze ha ez egyáltalán járható, nem kormos, stb.) Megértem, hogy a cserepes lemezt nem akarod kilyukasztani, de a gerincnél talán megoldható lenne még egy bevezetés kialakítása. Ha ez megoldható, a legrövidebb csövekkel érdemes dolgozni (a kéményben is csak rövid szakaszon menjen a levegő és a másik bekötés is rövid legyen).
Ha egy oldalra akarod a ki- és bemenetet, akkor "U" alakban járja át a levegő a kollektort. A felső osztó-gyűjtőt megfelezed, vagy legalábbis egy lappal a felénél lezárod. Az egyik végén be, a másik végén kivezeted a levegőt. Az alsó osztó-gyűjtő egybemarad. Célszerűen páros számú oszlopokat kell beletenni.
(#) erbe válasza Rekuszbrekusz hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Valami nem túl kedves alak fizetősként hozta létre a sorkollektor.hu-t. Étrhető, hogy nagyon hamar elfogyott a közönsége.
Napenergia fórum
Elmész ide, rákeresel a sörkollektorra. Úgy 20 évvel ezelőtt elég nyüzsgő társaságot találsz. No meg minden lényeges infót, ami egy jó sörkollektorhoz kell.
Következő: »»   23 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem