Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107
 
Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   90 / 93
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 1, 2021 / 1
 
Örülök ha elégedett vagy.
Ez éppen egy olyan áramkör, ami nem való mindenkinek mert gondosan kell elkészíteni, és akkor nincs vele probléma.
Régebben azt hittem erre bárki képes, de mostanra már van bennem némi bizonytalanság.
Az a jó, hogy még léteznek a hozzád hasonló rutinos öreg rókák.
(#) Alkotó hozzászólása Dec 7, 2021 / 3
 
Készült a v5.1-es párhuzamos és DIP40 tokos kialakításnak egy 20,32 mm-es kijelzőhöz illeszkedő változata. Több cég is kínál ilyen kijelzőt, például itt is.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 8, 2021 / 2
 
A kijelző néhány méretét felírtam, és mellé tettem egy gyufásdobozt is az arányok jobb érzékelhetőségéért.

méret.jpg
    
(#) majkimester válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Szuperül néz ki ez is, de kicsit csodálkozok, hogy annyi féle változatban megépítetted már, és a múltkor elkészült labortápodba mégsem 7107-tel oldottad meg a kijelzést. Ennek mi az oka? Fontos volt a teljesítmény kijelzés is?
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2021
(#) Alkotó válasza majkimester hozzászólására (») Dec 8, 2021 / 2
 
A változatok mostanra már nagyjából 4 db-ra korlátozódnak. DIP40 tokozáshoz is van merőleges és párhuzamos, valamit MQFP44 tokozáshoz is van mindkét elhelyezkedés. Az elsőt kivéve, vevői igény alapján készültek a variációk, és mivel láttam bennük fantáziát, ezért megrajzoltam.
Az LPSU labortápon nem volt fontos a teljesítmény kijelzés. Sőt nekem készen is vannak ICL7107-es mérőegységeim, tehát csak fel kellett volna használni, de más volt a cél.
A hozzám eljutott információkra támaszkodva, a labortápot építők túlnyomó része ezeket a "kombinált mérőegységeket" részesíti előnyben, mert olcsók, tudják amit elvárnak tőlük, és ha van jó útmutatás, akkor a bekötésük sem okoz problémát. Ezért építettem én is ilyet, mert így részben tudtam ajánlani egy kevésbé elterjedt típust, részben azt látják a leírásokban és a fotókon is amit majd maguk is fognak használni, ezért csökken a hibázás lehetősége.
(Ez az ok, próbáltam példát mutatni.)
(#) majkimester válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Köszi, így már világos az ok, és teljesen érthető is.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2022 / 3
 
Történt néhány módosítás a kapcsolásban, és e miatt természetesen a panelterven is.
- Az alapvető elvárás a LED-szegmensek áramának növelése volt. A 7107 alapból csak 7-8 mA árammal tudja táplálni a LED-eket, de ennek a nagyméretű számjegynek állítólag ez kevés, ezért minden egyes szegmens kapott egy invertert (74LS07) és egy soros ellenállást. Így az ellenállással széles határok között lehet a LED áramát beállítani. A mintapéldányon 120R-os ellenállásokkal kb. 20 mA áramot sikerült beállítani.
- Az áramnövelés miatt a korábbi egyutas egyenirányítású tápellátást is megváltoztattam. Itt már diódahíd végzi az egyenirányítást, és 7660 hoz létre ebből -5 V-ot. Ezzel megmaradt a korábbi váltóáramú táplálás lehetősége (vagy akár lehet egyenfeszültség is), de nem kellett a megnövekedett áram miatt óriási puffereket használni.
- A nagyobb áramfelvétel miatt egy SK104-es hűtőbordát is tettem a panelre, ami jól megoldja a hűtést.
- Szintén a nagyobb áramok miatt, a várhatóan nagyobb rángatásra való tekintettel, a referenciát nem közvetlenül a +5V-os tápfeszültségből osztom le, hanem egy TL431 el előstabilizált feszültségből.
- Végül a dolog legnagyobb érdekessége, hogy az új panel szinte pontosan akkora mint a régi, a sok többlet alkatrész, és a nagyobb méretű hűtési lehetőség is elfért (némi leleménnyel).
- Rövidrezárt bemenettel a mérőegység még nyersen forrasztott állapotában is (nincs még a penl letisztogatva) stabilan tartja a 000 kijelzési értéket.
- A teljes áramkört DC10V-os egyenfeszültséggel táplálva próbáltam ki. Ekkor 000 kijelzéshez 490 mA tápági áramfelvétel tartozik, 1888-as kijelzéshez pedig 615 mA. Ez utóbbi esetben kézzel éppen csak érezhető a stabilizátor langyossága.

Összegezve, minden módosítás jól működik, egyikkel sem volt baj a tesztek során.
A mellékelt fotókon még egy korábbi panelváltozat látható, amire utólag patkoltam bele a TL431-es stabilizátort, mert ez eredetileg nem volt a koncepció része, utólag találtam ki (természetesen az új panelon már ott van).
A fotókon a tesztállapotban lévő panelt látjuk (lemosás nélkül), amit még nem vágtam ketté (így is egymáshoz vannak kötve). A látványterveken pedig a beépítésre kész állapotot ábrázoltam.
(#) majkimester válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2022 /
 
Nem tudom, hogy végül milyen típusú kijelzőt építettél be, de az eredetileg linkelt SA08-11EWA-nál kb. 4x-es fényerőt ad a SA08-11SRWA. (6400 vs 24000 mcd)
Adatlap
(#) Alkotó válasza majkimester hozzászólására (») Jan 30, 2022 /
 
Az volt az elvárás, hogy 20 mA hajtsa a LED-eket. Tulajdonképpen nekem mindegy hogy ez mekkora fényerőt jelent. A melléklet szerinti olcsó típust használtam, és ennek az adatai között is 20 mA az ajánlás. A fényereje jelentős, szinte világítani lehet vele.
(Ennek 2,4 mCd =2400 uCd az adatlapi fényerje, amihez képest a Te típusaid közül a halványabb is háromszoros, a fényes pedig tízszeres fényerőt ígér)
Csak a sok módosítás miatti működési sajátosságok tanulmányozása, illetve azt esetleges hibák feltárása miatt raktam össze én is egy példányt.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2022

kijelző.png
    
(#) Alkotó hozzászólása Feb 19, 2022 / 8
 
Felkértek ICL7135 meghajtóval működő, 4,5 digites megjelenítésre képes mérőegység paneljének rajzolására. A korábban bevált, két párhuzamos panelből álló megoldást választottam itt is, csak az adott kapcsolást valósítottam meg rajtuk.
Az én elképzelésemtől eltérően, volt még egy kikötés, mégpedig minden IC DIP tokos kellett legyen. A 7135-öt én is így terveztem de a 7660 az 555 és a 7 szegmenses meghajtó viszont kínálta volna a felületszerelt tokozást. E miatt az eredeti tervet módosítanom kellett, de még így is éppen elfért az eredeti méreten belül, csak kicsivel sűrűbb lett az elrendezés.
A terveken a kész modult ábrázoltam, a fotókon pedig a szerelt panel látszik, de még nincs elvágva. Alapállapotában a két panelrészlet egymáshoz van kötve, így kényelmesebb megméregetni. Elvágás után az éleken lévő csatlakozásokkal köthetjük egymáshoz a két panelt.
Még nem "mértem" vele, csak beállítottam a referenciát, átkötöttem a bemeneti osztót (narancssárga vezeték a panel alján) és így helyeztem feszültség alá. Nyitott bemenettel változó értékeket mutat, de ha rövidrezárom a bemenetet, akkor rezzenéstelen nullára vált a kijelzés. Ennél a nulla kijelzésnél, DC 10 V-ról táplálva 75 mA a felvett áram.
Végül mellékeltem a megvalósított kapcsolást is.
(#) csjoki válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
Szia! A 7805-nek kell a hűtőborda? Esetleg smd kivitelű nem felelne meg? 7107-es kivitelnél is szükséges? Köszi.
(#) Alkotó válasza csjoki hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
-- Az "alap" 7107-hez általában elegendő egy minimális méretű kis lemez, de alapvetően függ a tápláló feszültség nagyságától (kb 300 mA az áramfelvétel).
-- Annál a 7107 változatnál, ahol a szegmensek áramát 20 mA-re növeltem egyértelműen kell, az SK104-el is langyos (1888 kijelzésnél több mint 600 mA az áramfelvétel).
-- A 7135-höz valószínűleg nem kell semmi, a várhatóan 100mA alatti áramhoz (itt is számít mekkora a feszültség).
(#) csjoki válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 19, 2022 /
 
Köszönöm.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 20, 2022 / 3
 
A tegnapi élesztés után, ma beállítottam 125 kHz-re az órajelet. De itt megjegyzem hogy a nálam lévő 111,8 kHz-es (beállítás előtti) értékkel is teljesen hasonló volt a működés, nem vettem észre semmilyen változást.
Labortápról, 47+1 kR-os osztót használva, egyenfeszültséget kötöttem a bemenetre. A labortáp 50 V-os (52), az osztót még korábban a 7107-re jellemző 200 mV-hoz raktam össze, ezért most nem tudtam túlvezérelni, közel 1,1 V a maximum amit a bemenetre tudtam küldeni.
A referenciát még tegnap a lehetőségeim korlátain belül pontosan beállítottam, és ezen ma sem változtattam. Azért emelem ezt ki külön, mert a 7107-es tapasztalataim alapján kis mértékben korrigálni kellett az ottani 100 mV-ot, a mérési pontosság érdekében.
A 7135-nél tízszeres a referencia (1V), és a bemeneti feszültség is tízszeres. Azt nem tudom emiatt, vagy az IC-nek köszönhetően, de nagyon pontos kijelzéseket kaptam a tesztek során, illetve az én viszonyítási műszeremen megjelenő értékhez nagyon hasonlókat. Ráadásul ezt a tesztelt tartomány egészén tudta, ami nagyon megnyugtató számomra a pontosságot illetően.
Természetesen ez egyetlen teszt, amit egyetlen tesztpéldányon mértem, de kiindulásnak több mint ígéretes.
Megjegyzem, nem könnyű ezt a kijelzőt lefotózni. Egyszerre akartam láttatni a multimétert és a mérőegységet, de köztük jelentős fényerő különbség van. A kijelzőkön lévő védőfóliát sem vettem még le, ezen is csillan egy kicsit a világítás. A multiplexelést a valóságban egyáltalán nem látni, a számok jól leolvashatóak, nincs zavaró villogás (ha a tekintetem "elfuttatom" a számjegyek előtt akkor látni a villódzást). Sajnos ez a fotókon nem jön át, de talán elhiszik nekem az olvasók.
(#) Alkotó hozzászólása Feb 22, 2022 / 1
 
Kipróbáltam mi történik ha túlcsordul a kijelzés. Ebben az esetben a kijelző 4 db nullára vált, amik villognak. Fordított polaritásnál is ugyanez, csak a villogó nullák elé bekerül az előjel is.
ekem tetszik ez a jelzési mód, egyértelmű és figyelemfelhívó.
Szintén kipróbáltam az adatlapon is említett HOLD funkciót. Két kivezetett pont zárásával "megfagy a kijelzett érték, és mindaddig úgy marad, ameddig a pontok zárva vannak.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 24, 2022 / 2
 
Rajzoltam egy másik panelváltozatot, ami 20,32 mm magas számjegyekhez igazodik.
5 db ilyen számjegyet tartalmazó tokozás egymás mellé téve már néhány tizeddel nagyobb szélességi méretet eredményez(ne), mint a bűvös 100 mm-es határ. Továbbá meg kell oldani a két panel egymáshoz fogatását is, illetve az egész egységet is fel kell tudni fogatni akár az előlaphoz, akár egyéb szerelőkerethez. Ezek a furatok csak a kijelzők alatt és felett férhetnek el, viszonylag sok meddő helyet foglalnak el, és korlátozzák a mérőegység halmozhatóságát (akár szorosan egymás mellé tehetnénk több egységet is, de ha egymás alá-fölé lenne célszerű elhelyezni, akkor már nagyobb távolság lenne a számjegyek között.
Mindezek miatt, kihasználva hogy a panelkontúr vágása része az alapárnak, kigondoltam egy viszonylag rafinált fül-elrendezést. Itt az alsó és felső fülek képesek egymás mellé csúszni, azaz sokkal közelebb kerülhetnek egymáshoz (ha ez szükséges) az egymás fölötti mérőegységek.
Mellékesen, ha már hozzányúltam, akkor a stabilizátor bordáját is kisebbre és fekvőre cseréltem (elfért a növelt panelméreten), mert szinte egyáltalán nem melegszik.

Azt bevállalnám, hogy a kijelzők egy icipicit lelógnak majd a kész panelról, annak fejében, hogy így belül tudok maradni a kedvezményes méreten.

Ez még csak egy gondolat, ezért kérdezem az olvasókat, felmerül-e egyéb szempont, ami esetleg elkerülte a figyelmemet, vagy van-e más ok ami kifogásolható ebben a megoldásban?

A panel alján is vannak alkatrészek.
A mellékletek között a nézeti képeken 3 mérőegység panelt tettem egymás mellé, amivel azt próbáltam bemutatni, hogyan illeszkedik egymáshoz részben az alsó és felső panel, másik részben hogyan halmozhatóak az egységek. Ez a megoldás 37 mm távolságot garantál az egymás fölötti számjegyek középpontjai között, ami az egyébként 27,7 mm magas tokozások között így kb. 9 mm távolságot jelent, tehát ha szükséges nagyon közel tehetjük őket egymáshoz.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2022
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 27, 2022 / 8
 
Készítettem egy korrektebb megjelenítést, amiről generáltam néhány képet. Ezeken 2 db mérőegységet tettem egymás fölé.
A tervek alapján ez a "cakkos" szélű panelkontur jól fog működni. Kellő stabilitás mellett is lehetővé teszi a kijelzők viszonylag szoros halmozását (ha erre nincs szükség, akkor sincs útban).
A cél érdekében esetenként kikapcsoltam az előlap-részletet tartalmazó réteget (ne takarja le az alatta lévő részt, illetve a perspektivikus nézetet is ki-be kapcsolgattam ahogy éppen a kép kívánta. Remélem sikerült látványosan bemutatni az egymás való illeszkedések mikéntjét.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2022
(#) kalmi.kalmi hozzászólása Ápr 3, 2022 /
 
(#) Alkotó válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Ápr 3, 2022 / 1
 
Egyetlen rápillantás alapján bántja a szememet a következetesen megjelenő ICL7106 felirat és a LED-es számjegyek a látványképeken. Ezek nem férnek meg egymás mellett, mert a 7107 a LED meghajtó.
(#) Monster02 válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Szerintem ha itt a 7106/7107 fórumba szét nézel találsz sokkal jobb konstrukciót, lehet hogy PCB is akad.
(#) JZoli hozzászólása Máj 16, 2022 / 2
 
A múlt héten vettem Alkotótól a fent bemutatott 7135-ös IC-hez a 7.0-ás és a 7.1-es vezióhoz panelokat. Nagyon korrekt volt a hozzáállása, és a rendelt panelok gyorsan meg is érkeztek.Mindennel meg vagyok elégedve! Gyönyörű, gondos kialakítású panelek, a beültetésük sem okoz a kialakításuk miatt gondot okozni!
(#) kalmi.kalmi válasza JZoli hozzászólására (») Máj 16, 2022 / 1
 
Én is építettem Alkotó nyáktervével műszert, a mai napig működik.
(#) Gery78 válasza JZoli hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Ezekhez a nagy kijelzőkhöz lehet kapni kijelző keretet, és piros vagy fehér színű plexit, amit a kijelzők elé kell tenni?
(#) Monster02 válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 16, 2022 / 1
 
Szia!
Plexit bárhol, de a keret egy érdekesebb történet.
Én saját elképzelés szerint elkezdtem 1-2 fejleszteni, de nem tudtam befejezni és nagyon gyerek cipőben jár még. Tehát mutatóba teszek ide egy képet, de ez korán sincs kész.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2022
(#) pipi válasza Monster02 hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Hali!
Nekem még bevált, hogy füstszínű? zacskóból (amibe a wincsit/alaplapot is szokták csomagolni) teszek a kijelző elé, akkor csak a világító szegmensek látszanak, maga a kijelző, és a kontúrja nem.
(#) Monster02 válasza pipi hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Igazság szerint annyi féle plexit kapni.. a ESD zacskóra gondolsz ?
(#) Gery78 válasza Monster02 hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Ez nem jó hozzá esetleg? HE-Store DMH-8 keret Ezt lehet kapni, ehhez van plexi is. Lehet, hogy olyan verzió kellene ebből a műszerből, amihez jó lenne méretben ez a keret, és akkor nem kellene egyedileg fejleszteni hozzá.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2022
(#) Alkotó válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 17, 2022 /
 
Ezek a keretek most is használhatóak a 12,7x19,05 mm-es tokozásokhoz. Ebből a 3 és 4 jegyű változatokhoz létezik a kínálatban, de 5 jegyű már nincs.
Monster képein ettől sokkal nagyobb, 20x27,7 mm-es tokozások vannak, amikhez nem kínálnak kész keretet. További egyediség, hogy a két egymás fölötti mérőegység közös keretben van, így egymáshoz közelebb tudnak lenni.
(#) Suba53 hozzászólása Máj 19, 2022 /
 
Kb. 40 éve van a polcomon ez a kis voltmérő. Tökéletesen működik. 81-ben gyártott eredeti INTERSIL IC-vel. A Caddock precíziós dekád osztóval van 3 méréshatár beállítva. Azért csak 3, mert a range kapcsoló egy UNITRA ZK orsós magnó bontott sávkapcsolója, az meg 3 állású volt. Olyanom volt kéznél.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Na ugye, hogy néha te is csináltál valamit - csak letagadod
Amúgy tényleg szupi kis szerkezet.
Következő: »»   90 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem