Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3694 / 3953
(#) Fidel válasza Bolhabusz1990 hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Lehet, nem tudom!?
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Másképp fogalmazok. Két vezeték közt szeretném a tápfeszt forgarni 0-5V illetve 5V-0.
Az SR flip-flop egy részleges megoldás, mert nekem csak egy bistabil relé átváltásáig kellene egy-egy impulzus.
(#) Bolhabusz1990 válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Köszi
(#) JZoli válasza Fidel hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Ahoz bizony kel egyfázisú frekiváltó. Ezek elég drágák és ritka eszközök, érdemes utánanézni. Lehet, hogy olcsóbb megoldás lenne egy motorcsere háromfázisú motorra, és akkor beszerezni egy olyan frekiváltót ami egy fázisról hajt háromfázisú motort.
(#) Jonni válasza Bolhabusz1990 hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Kérdés az is , hogy új midkettő vagy használtak? Ha új az a jobbik eset , de ha használtak a cellák a két bankba nem egyformán vannak elhasználódva és ez baj lehet, az élettartamra tekintve. Ezenkívűl halgass pipi- re (jobb ha elektronika nélkül vannak párhuzamosítva a cellák)
(#) pipi válasza Fidel hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
A motor fajtájától függ mit kell/lehet csinálni vele... Ha egyfázisú kondis motor akkor kb semmit, ha háromfázisú és kondival megy, akkor kondi kidob, és 1f->3f frekiváltóra rá lehet drótozni.
Az asztali fúrógépemről kidobtam a kondis motort, egy 3f Imi motor került rá, meg aliról egy frekiváltó.
(#) Kovidivi válasza Bolhabusz1990 hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Korrekt megoldás az Y kábel. Használhatod.
Így megoszlik a dc-dc konverterek között a terhelés, a hő is kevesebb lesz, de még ez is megoszlik közöttük. Hosszabb élettartam. Töltéshez ugyanilyen Y kábelt tudsz használni. Így megbontani sem kell a powerbankokat.
Aki pedig azt mondja, hogy nem lesz ezred Voltra pontosan azonos a feszültség, az járjon utána, hogy hogyan működnek a visszacsatolással rendelkező tápok, mit csinálnak, ha a kimenetükön a kívántnál kicsit nagyobb feszültség van (megsúgom, semmit, elmegy pihenni, tehát nem is követelmény az azonos feszültség!).
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2022
(#) tbarath válasza Bolhabusz1990 hozzászólására (») Feb 25, 2022 /
 
Idézet:
„A két powerbank összekapcsolásakkor mindkettő powerbank legyen lemrulve vagy legyen mindkettő feltoltve?”

Lemerítve tuti kevesebb energia van bennük, mint feltöltve, ezért ezt javaslom. Így midenképp biztonságosabb.
(#) Kovidivi válasza tbarath hozzászólására (») Feb 25, 2022 / 1
 
Mindeki azt írja csak, hogy lemerülve meg feltöltve, miközben egy dolog a fontos csak, hogy a cellák azonos feszültséget legyenek, tök mindegy, hogy milyen töltöttségi állapotban vannak! Azonos feszültségű cellák között nem fog folyni nagy áram. Én a 18650-es celláknál 0.2V-ot is megengedtem, a kiegyenlítő áram szinte azonnal lecsökken minimális szintre, az akksik belső ellenállás miatt pedig nem is lehet óriási...
(#) Epu2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 25, 2022 /
 
Ezért javasoltam a teljesen feltöltött állapotot. Kisebb a feszültségkülönbség.
(#) Chipmunk1960 válasza remete001 hozzászólására (») Feb 25, 2022 /
 
Hello, Van "Futópad" rovat, ott tedd fel a kérdéseidet, képekkel, lehet tudok segíteni.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2022
(#) erdgab hozzászólása Feb 26, 2022 /
 
Üdv!
Építettem egy egyszerű PWM szabályzót egy kis motorhoz.Működik,szabályoz,ez eddig rendben.Szerettem volna az NE555 ic 4. (reset) lábát kapcsolónak (start-stopp) használni,hogy ne keljen nagy áramú kapcsolót,nyomógombot használni az indításhoz,de nem úgy működik ahogy gondoltam.Teljesen mindegy,hogy rákötöm ezt a lábat a 8. +Ut lábra vagy lóg a levegőben a PWM továbbra is megy,nem áll le mint például egy időzítőnél és a szabályzás is megmarad.Nem igazán értem miért van így,nézzétek el a tudatlanságomat.Úgy látom,ebben az esetben ez a megoldás nem alkalmazható.Lenne e valami más megoldás esetleg?
Ez a kis motor egy hasonló lenne mint egy kézi panelfúró,csak más célra használnám,ezért a fordulatszám szabályzó is,valamint egy kicsi nyomógombot könnyebben tudtam volna elhelyezni mint egy kapcsolót.Tudom,hogy az áramkör nem nyomatéktartó,de itt annyira kicsi az igénybevétel,hogy a motor alig veszi észre a terhelést.
Köszönöm,ha tudtok segíteni!
(#) proli007 válasza erdgab hozzászólására (») Feb 26, 2022 /
 
Hello! A Reset láb ha a levegőben lóg, az ugan azt jelenti mint a magas szint. Egy 1k ellenállással ha a Reset lábat lehúzod a GND-re, akkor le fog állni. Ha így a tápra húzod elindul.
(#) erdgab válasza proli007 hozzászólására (») Feb 26, 2022 /
 
Köszönöm,holnap megpróbálom!
(#) proli007 válasza erdgab hozzászólására (») Feb 26, 2022 /
 
A Reset bemenet csak az 0,4..1V alatti feszültségszintet veszi "alacsony szintnek", vagy is Reset szintnek. (Adatlap .oldal "Reset Voltage"
)
Ha a Reset bemenet egy tisztességes hiszterézises bemenet lenne, akkor sokkal használhatóbb lenne az IC. De már sosem fognak javítani rajta. A CMOS 555-ön van némi változtatás, de nem sok.
(#) wbt hozzászólása Feb 27, 2022 /
 
Sziasztok!
A LED-ekkel körbecsicsázott ultrahangos párásító AC24V-al megy. Ezek működnek DC-ről? (nem szeretném tönkre tenni).
(#) erdgab válasza proli007 hozzászólására (») Feb 27, 2022 /
 
Kicseréltem az 555-öst egy CMOS változatra,ezzel tökéletesen működik.Nem kell a 4. lábra lehúzó ellenállás,ha nem kapcsolom össze a 8. +Ut lábbal akkor az áramkör leáll,végül is ez volt a cél.
Tisztelettel köszönöm a segítségedet!
(#) proli007 válasza erdgab hozzászólására (») Feb 27, 2022 / 3
 
Akkor is szükséges lehúzó ellenállás, mert mindenféle zavarokat szedhet össze a láb. Nehogy már egy ellenálláson keljen spórolni. Műszakilag korrekt áramköröket kell létrehozni. Nem?
(#) erdgab válasza proli007 hozzászólására (») Feb 27, 2022 /
 
Igazad van!Egyáltalán nem a spórolás miatt nem tettem be és nem is a helyszűke miatt,pótolni fogom,ezen már nem múlik.
Köszönöm!
(#) gyulank hozzászólása Feb 28, 2022 /
 
Mi az a fantomtáp? Mármint tudom, hogy mi, de konkrétan hogyan valósul meg? Simán rákötöm a tápot a jelre? Ha nem, miért nem, és mit csinálnak, és hogyan azok az áramkörök a feladó, és a vevő oldalon?
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Feb 28, 2022 /
 
Melyik fantomtáp érdekel? A mikrofonoké, vagy a vezetékes telefonoké, vagy valami egyéb?
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 28, 2022 /
 
Mind.
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Feb 28, 2022 /
 
Mikrofon. AutoHiFi Ez meg a telefontechnikai fantom áramkör leírása:
Fantom-áramkör: képezhető két érpárból, amikor is egy-egy érpár bemenetére kapcsolt transzformátorok középpontja egy harmadik áramkör kialakítását teszi lehetővé. Hangfrekvenciás távolsági kábeleknél régebben e módszerrel lehetett a beszédcsatornák számát 50%-kal növelni. A multiplex berendezések elterjedése óta jelentősége csökkent, jelenleg csak távtáplálásra (a kábelben lévő felügyelet nélküli erősítők egyenáramú teljesítménnyel való ellátására) használják.
(#) jdani hozzászólása Feb 28, 2022 /
 
Üdv. Egy kapcsolóüzemű táp a tápja egy PICnek, ami vezérel egy relét, ami egy páraelszívó ventilátort kapcsol. A PIC tápja ugyanazon a hálózaton van, amin a ventilátor is. Néha, illettve többször amint kapcsol a relé, kiüti a PICet, és újra kezdi a programot. A terhelést elkötve a PICtől, a relé szépen kapcsol ki-be. A ventilátor egy sima fürdő páraelszívó. Ha kötnék párhuzamosan a kimenetre egy kondenzátort, mint pl a furókban van, megoldja a problémám?
Érdekes az is, néha a TV beltéri egység bolondul meg, amint kikapcsol a ventilátor. Elmegy a kép-hang, ilyenkor áramtalanítani kell,és aztán már jó..
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 28, 2022 /
 
Nem értem a leírásodat. Nem tudom, mit, miért csinál azon túl amit eddig is tudtam, hogy a jelvezetéken táplálja az eszközt. Legyen akkor most példa egy XLR-es kondenzátor mikrofon! Amire annyi van írva, hogy 48V fantomtáp kell neki. Akkor vegyük több blokkra! 1. Milyen áramerősségű, és pontosságú (mennyit változhat a kimenet), és frekvenciájú (step-up konverter esetén) táp kell, ha mondjuk 384k/192k/96k/48kHz-es ADC-vel lenne felvéve a hang, ahhoz, hogy ne zavarhasson semmit? 2. Miért kell ellenállás, és milyen értékű, és milyen értékű, és típusú kondenzátor kell, hogy ne változtasson semmit a mikrofon jelén?
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Feb 28, 2022 /
 
Javaslom nézd át a Fantomtáp. topikot. Vannak rajzok, leírások.

A fantomtáp leegyszerűsítve a kondenzátor mikrofonoknak a működéshez szükséges előfeszítést biztosítja, szabványos bekötési módon. Azért hogy a többfajta keverő, profi hangosító eszköz, amik mikrofon fogadására is fel vannak készítve, bármilyen a piacon kapható stúdió mikrofonnal együtt tudjanak dolgozni.

Ennek semmi köze az utána következő AD konverterekhez, amivel rögzítik esetleg az adott mikrofon jelét. A kicsatoló kondenzátort meg úgy kell megválasztani, hogy az utána következő erősítő fokozat bemeneti ellenállását is figyelembe véve a kívánt frekvencia átvitelt biztosítsa.

Mivel egy kondenzátoron ( A kondenzátor mikrofon kapszulája ) nem folyik egyenáram, így elvileg csak a feszültséget kell biztosítani. Bár néha a mikrofon tartalmaz egy kis erősítőt is, pár milliamperes fogyasztással, de ezeket a szabványos 48V feszültségű fantom táplálás vígan ki tudja szolgálni.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2022
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 28, 2022 /
 
Olvastam mielőtt kérdeztem, de nem találtam a választ. Most sem tudtam meg többet, csak azt mondtad, hogy a kész fantomtáp tápot ad a mikrofonnak, ami nemsok mA-t fogyaszt. Azt sem tudom, hogy mennyi áramot ad le egy szabványos fantomtáp. És de van köze mindennek mindenhez. Szóval a táp kimeneti pontosság nagysága, vagyis a zaj kicsisége biztos fontos, hogy ne menjen a zaj, se a mikrofonra, se arra ami utána jön. Ha mondjuk USB-ről lenne a 48V, akkor se mindegy, hogy milyen frekvenciájú zaj zavarhatja jobban az adott frekvencián működő ADC-t. Szóval, hogy a lehető legkisebb eséllyel okozhasson problémát akkor is, ha elvileg kicsi a zavar, amit ugye szintén nem tudok, mennyi a kicsi. Én kinéztem egy kondenzátormikrofont, amiben valószínűleg van erősítő is. De egyelőre nincs fantomtápos hangkártyám, de ha vennék, abból sem a legolcsóbbat venném, ezért ideiglenesen olcsón szeretném a többit megoldani. Vagyis kell táp, és egy kivonó áramkör kimenete menne közvetlenül a hangkártyára.
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Feb 28, 2022 /
 
PIC táplábához 10 µF és 100 nF, utóbbi legyen közelebb a kontrollerhez. A relé érintkezőivel párhuzamosan 100 nF, 275 V~, X2-es kondenzátort. Sokat segítene a helyzeten, ha nullátmenetes SSR-t használnál normál relé helyett.
(#) kriszrap hozzászólása Feb 28, 2022 /
 
Sziasztok van egy autós szivargyújtós ülés fűtésem.
Kicserèltem a kábeleket nagyobb keresztmetszetű kábelre .
Csinálhat olyat hogy lassabban melegszik?
(#) Gafly válasza kriszrap hozzászólására (») Feb 28, 2022 /
 
Ha elcseszted, simán.
Mi a kérdés?
Következő: »»   3694 / 3953
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem