Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107
 
Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   91 / 93
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Nem tagadom én le. Majd még fotózok ezt-azt.
(#) exabit válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
És még piros plexi is van. Sokszor látom hogy lespórolják pedig ettől lesznek normálisan láthatóak, kontrasztosak számjegyek.
(#) Alkotó válasza Monster02 hozzászólására (») Máj 24, 2022 / 5
 
Nem kerülte el a figyelmem, hogy az ICL7107-el megvalósított nagy-számjegyes mérőegység kis mértékben "magasabb" mint a 7135-ös 4,5 digites változat. Nem tudom mekkora a valószínűsége, hogy éppen két ilyen egység egymás mellé kerüljön, sőt még függőlegesen is halmozódjanak, de ennek lehetőségét megvalósítottam.
A 7107 mérőegységet "összenyomtam" annyira, hogy pontosan szinkronban legyen a 7135-ös egységgel. Ehhez itt-ott meg kellett mozdítani pár alkatrészt és vezetősávot, de valójában minimális átalakítást kívánt.
Ezzel kicsit univerzálisabbá vált a két egység kombinálhatósága.
(#) exabit válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 25, 2022 /
 
A 7135-ös panel tervezésénél nem szerettél volna kisebb számjegyeket? Az a 2 cm számjegymagasság egy asztali műszernél elég nagy: 1 cm is bőven jól olvasható és akkor a rögzítőcsavarokkal sem kellett volna trükközni mert így kicsit szokatlan a szemnek hogy nem egy téglalap sarkainál vannak.
(#) Alkotó válasza exabit hozzászólására (») Máj 25, 2022 / 3
 
Az "alap"-terv ilyen, és itt látod az első változatát.
Idő közben történt néhány módosítás, pl. az indokolatlanul nagy hűtőzászló fekvőre váltott.
Ez fogadni tudja a 0,52" (13,2 mm) és a 0,56" (14,2 mm) magas számjegyeket.
Ez a cikk-cakkos megfontolás onnan jött, hogy így nem kell a nagyméretű számok miatt extra méretű panelt használni, illetve egymáshoz közelebb tehetőek fügőlegesen a mérőegységek (szerintem jó ötlet, és nem jelent többletköltséget).
A mostani v7.2-es változatról mellékeltem nézeti képeket.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 28, 2022 / 6
 
A korábbi koncepció is szinte minden szempontból ideális, a szükséges alkatrészek panelek közti elosztása logikus és praktikus.
De felmerült kisebb számjegyek használhatósága is, ami magával hozott néhány változtatást.
A 0,36"-os volt a legkisebb méret amit találtam, ami 9,14 mm magas számjegyeket jelent. A mostani koncepció az SA36-os méret mellett jól illeszthető az SA39 mérethez is, ami csak egy picivel nagyobb számot jelent (9,9 mm), de a számok szélessége már 50%-al nagyobb.
A mostani terven minden alkatrész a vezérlő panelon van, kivéve a számjegyeket, és a tizedespont állítási lehetőséget. Ez utóbbiak vannak a kijelző panelon, ami ezzel a kijelzővel csupán 15 mm magas. Így tulajdonképpen egy olyan vezérlésünk van, amihez kis túlzással bármilyen méretű és alakú kijelző csatlakoztatható. A két panel pontos egymáshoz kapcsolódását a korábban jól bevált csap-lyuk kapcsolat biztosítja, így a rögzítő és egyben átkötéseket is jelentő forrszigetek csatlakozása garantált.
Érdekesség még, hogy a vezérló panel a kijelző lábai között csatlakozik, ezért a lábak helyét "kivágtam" a vezérlő panelből, így az elférésnek nincs semmi akadálya (ezt próbáltam a képeken is szemléltetni).
Nincs jelentősége de ide sárga számjegyeket vettem, amit még nem próbáltam korábban.
Ha már rajzolgattam, és modelleztem, akkor próbáltam megoldást találni arra, hogyan lehetne a térbeli képek leképezésének felbontását növelni (én nem a legkorszerűbb programokat használom). Ez elsőre egyszerűnek tűnhet, de távolról sem az, több korlát is akadályozza a sikert. Most sem gondolom tökéletesnek, de találtam megoldást a sokkal jobb felbontás elérésére. Ennek elvileg nincs felső korlátja, de a fájlméret miatt mégis szükség van önmérsékletre.
(#) Jáger László válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Mélyen Tisztelt Alkotó!
Bocsánat a zavarásért. Én egy nagyon nagyon amatőr vagyok. Érdeklődöm a kapcsolási rajz után az ICL7135 ügyében. Pontosabban az érdekelne mi a véleménye milyen pontosságú referencia feszültség és ha jól emlékszem órajellel érdemes még anyagilag befektetni. Én itt kicsit elakadtam, mert szerintem egy ilyen műszert felesleges egyszerűbb tápba tenni, de ha mondjuk asztali multiméterben gondolkodom, akkor a referencia áramkörök a csillagokik elmehetnek. De pontosabb lesz? Van valami gyakorlati tippje meddig érdemes elmenni akár anyagilag, akár céláramkörileg?
(#) Alkotó válasza Jáger László hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Én TL431-es stabilizátort használok a referencia előállítására. Ez elvileg azonos stabilitású az adatlap által ajánlott 8069-el (melléklet szerint). Nálam bevált, olcsó és stabilnak tekinthető referenciaforrás, és könnyű beszerezni.
De talán nem árt kiemelni egy mozzanatot, a pontosság kapcsán. Attól mert itt 4,5 számjegy van, nem lesz a mérőegység 10-szer pontosabb mint a 7107, ugyanis a 7135-nek a referenciája is 10-szeres (1V a 100 mV-al szemben), és ebből adódóan a bemeneti érzékenysége is 10-szeres, ide már 2V kell a 200 mV-al szemben.
Ha csak a bemeneti részét nézzük, akár úgy is tekinthetnénk rá, mint egy olyan 7107-es egység, ami képes 10 szeres feszültséget is fogadni, de a 200 mV-os tartományban hasonló a mérési/kijelzési pontosság.

kép.png
    
(#) exabit válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
A 7107 is képes 2V-ot fogadni a1V referencia mellett, ugye?
(#) Alkotó válasza exabit hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Gondolom igen, de ez miért lenne jó? A bemeneti érzékenységet ha csak lehet célszerű alacsonyan tartani, mert így pl, könnyebb (pontosabb) söntön eső feszültséget mérni.
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 25, 2022 /
 
Ezt a verziót mikor láthatjuk kipróbálva ? Sárga szegmensekkel nagyon jól nézhet ki majd ha elkészül.
(#) Alkotó válasza Monster02 hozzászólására (») Júl 25, 2022 / 1
 
Már itthon bolyong a panel, a Postától függ.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 1, 2022 / 7
 
Összeraktam egy panelt.
Sajnos a sárgának várt kijelzők pirosak lettek. Sárgát akartam, talán azt is rendeltem, de piros érkezett. Lehet, hogy én hibáztam el a rendelést, de máshol is eltévedhetett a szín. Utána fogok nézni.
Az egység piros számokkal is jól mutat. A fotókon az első feszültség alá helyezés látszik. Nagyjából átnéztem minden a helyére került-e, illetve nincs e hibás, vagy kimaradt forrasztás, de nincs letisztogatva a forrasztási maradék, nincs beállítva a referencia, és a frekveniát sem állítottam be. Így ahogy van, kb. középre tekert trimmerekkel is működik. Üres bemenettel imbolyog az utolsó két számjegy, de ha rövidre zárom akkor stabilan négy nullát mutat (néha be-bevillan az előjel).
A képekre az arányok miatt egy gyufaszálat is odatettem. Így elég jól látszik milyen is élőben a 9 mm magas számjegy.
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Pofás lett, sárga kijelzővel van fejlemény ?
(#) Alkotó válasza Monster02 hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Igen, én szúrtam el. Ez már piros marad.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2022 / 6
 
Beültettem a mérőpontok tüskesorát.
Beállítottam a mérőegységet, és egy találomra osztón keresztül adtam rá feszültséget. A panelon nincs semmilyen osztó (de a helye ott van).
A multiméter a mérőegység bemenetén van közvetlenül.
Bekapcsoltam az első tizedespontot, ami szokatlan a szememnek, nem láttam még ilyen elhelyezkedést.
Labortápról működik, DC 8V-ot kap, és így 100 mA az áramfelvétel.
A multiméterhez képest teljes az egyezés a két kijelzőn (mellékletek).
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2022
(#) tépapa hozzászólása Szept 1, 2022 /
 
az ICL7107 -nél megoldható az automatikus méréshatárváltás?
(#) majkimester válasza tépapa hozzászólására (») Szept 1, 2022 / 1
 
Megoldható.
Bővebben: Link
A komplett rajz 7106-ról van, de később a 9-es ábránál tárgyalja mit kell másképpen csinálni a 7107-nél.
(#) tépapa válasza majkimester hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Ez aztán nem egyszerű!

Köszönöm szépen.
(#) tépapa hozzászólása Szept 1, 2022 /
 
Milyen kondenzátorokat rakjak az ICL7101 kapcsolásába?
Kerámia jó lesz, vagy másfajta kéne?
(#) majkimester válasza tépapa hozzászólására (») Szept 1, 2022 / 5
 
A 7106 eredeti terveit a Fluke készítette a 8020A kézi multimétere számára 429100 típusszámmal. Ez képes volt a 200mV / 2V között automata méréshatárváltásra.
A Fluke ekkor nem rendelkezett chip gyárral, ezért az IC gyártását az Intersil-re bízták. Az Intersil a 8020A multiméter megjelenése után 1 évvel piacra dobta a IC saját változatát 7106-et, ami gyakorlatilag azonos volt a fentiekkel, csak nem volt képes az automata méréshatár váltásra. Mint kiderült ezt a funkciót kimaszkolták, ezzel biztosítva, hogy nem lehet a 429100 helyett egy az egyben használni. A Fluke mégis beperelte az Intersilt-t mert az gyakorlatilag lemásolta a IC-t, még a Fluke logo is rajta volt a 7106 szilícium lapkán. Végül peren kívül megegyeztek, mert a Fluke-nak szüksége volt a gyártó kapacitásra.

Röviden az 7106 egy klón, amit azóta ki tudja hányan másoltak le 1977 óta, és ezért nincs beépített méréshatár váltás.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2022
(#) majkimester válasza tépapa hozzászólására (») Szept 1, 2022 / 1
 
A kerámia kondiknak nagy a hőfokfüggése, kivéve az NP0 vagy más néven C0G, aminek szinte nincs is, de csak kis értékekben tudják gyártani. Tipikusan 1nF-ig kapsz hazai boltokban.

Hidegítésre jó a kerámia (pl. X7R). Igényesebb helyekre kis értékeknél NP0 kerámia, nagyobb értékre fólia (pl. MKP).
(#) tépapa válasza majkimester hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Köszönöm szépen.
(#) Suba53 válasza majkimester hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Na ez érdekes sztori volt. Eddig nem is hallottam arról, hogy a FLUKE volt az eredeti atyja ezeknek a chipeknek. Köszönöm.
(#) Alkotó hozzászólása Dec 16, 2022 / 5
 
Előfordulhat olyan helyzet, amikor kis ellenállású söntön eső feszültséget akarunk mérni, és ebből következtetünk az áramra. A kis ellenállású söntnek vannak előnyei, de a rajta eső feszültség is kicsi, ami nem képes közvetlenül kiszolgálni egy mérőegységet. Ezért Proli007 javaslatára egy 20-szoros erősítésű INA180 -as mérőerősítőt is felrajzoltam a 7.2-es jelzésű panelre. A panel (és a mérőegység) egyéb sajátosságai nem változtak, mérete és a szerelőkerethez való csatlakoztathatóság módja is megmaradt.
Illetve a "normál" feszültségmérési lehetőséget is meghagytam. Előre el kell dönteni melyik bemenetet akarjuk használni, és ehhez kell igazítani a beültetett alkatrészeket. (Ennél a változatnál még így van, de már rajzoltam egy olyat is, ahol minden alkatrész egyszerre berakható, és egy rátolható átkötéssel lehet választani a feszültségmérés és a söntön való mérés között.)
Mellékeltem képeket a tervről és a próbaképpen összerakott panelről is. A képen látszó 100 mA-es mérés nem a pontosságot hivatott szemléltetni, hanem ennél az értéknél kalibráltam a mérőegységet, alapul véve a multimétert. A próbaméréskor 5 db 0,1R/2W-os párhuzamosan kötött ellenállás volt a sönt, és egy 220R-os ellenállás volt a fogyasztó.
Abban bizonytalan vagyok, mennyire racionális a maximálisan mérni kívánt áramtól (nálam 5 A) sokkal kisebb értéknél kalibrálni, de a tesztek bíztatóak. A kalibrálás közelében tökéletes az egybeesés, majd attól távolodva nyílik az olló. Ezzel a beállítássál 30 mA - 5 A tartományban még 2-3% körül marad a hiba.
(#) Marty McFly hozzászólása Ápr 3, 2023 /
 
Sziasztok
Van egy autó hűtővíz hőérzékelőm aminek a paraméterei a méréseim akapján 20 fokon kb 670 ohm és ha átmelegítem kb 80 fokos vízben akkor olyan 130 ohm körülire csökken az ellenállása. Van pár darab 7107 esem és szeretnék ebből hőmérőt építeni. Hogyan tudnám illeszteni ezt az érzékelőt?
(#) proli007 válasza Marty McFly hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Hello! Pld. így lehet megoldani..
- A 7107-ből 2V-os méréshatárú mérőkört készítesz (Adatlap..)
- Az Rx a hőérzékelőd. A trimmereket középállásba teszed. A P3-al 1V referencia feszültséget állítasz be a Ref Hi és Ref Lo pontok között.
- A P2 potival 20C-on kalibrálod, majd a P1 potival 80C-nál.
- Aztán megismétled többször 20 és 80 mellett. Mert a görbének nincs nullpontja, így egyik elhúzza a másikat.
- Túl pontos értékekre ne számíts, mer a hőérzékelő nem lineárisan adja a feszültséget,
(A szokásokkal ellentétben itt az In LO bemenet, nem a GND-re csatlakozik!) A referenciát stabilizálni nem kell, mer itt az ellenállás arányok a lényegesek, nem az abszolút feszültség érték. Így ha a táp változik, változik a hídáramkör kimenete, de követ azt a referencia is.
(#) Marty McFly válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Köszönöm a segítséget, jelentkezem ha van fejlemény. Még egy másik projektben vagyok, csak előre gondolkodtam, de hamarosan jönnek a próbák ezzel is
(#) Marty McFly hozzászólása Ápr 14, 2023 /
 
Összeállítottam a javasolt kapcsolást protoboardon az adatlap szerint 200mV méréshatárig. Egyenlőre semmi tuning csak ahogyan az adatlapon van semmi plussz extra. Olyan hibajelenséget produkál a műszer hogy összevissza ugrál a kijelzett érték. Milyen esetben produkál ilyet ezt az IC?
(#) Alkotó válasza Marty McFly hozzászólására (») Ápr 14, 2023 /
 
A mérőbemenetet zárd rövidre. Ekkor a kijelzett értéknek illik nullát mutatni.
Következő: »»   91 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem