Fórum témák
» Több friss téma |
A te megoldásod is bevált, csak más szempontok szerint nézzük a dolgot.
![]()
Ha az ilyen olcsó SSD-ket leginkább tárolásra használom, akkor jól értem, hogy nem annyira rizikósak? Csak mert házi szerverbe cserélném a HDD-t SSD-kre, mert szinte ugyanannyiba kerülne már és lényegesen kevesebb energiát igényel egy ilyen SSD.
Nekem ilyen olcsó SSD alig több mint egy évet bírt házi szerverben, utána elkezdett megjelenni egyre több hibás szektor. Még működött ugyan amikor kiszedtem, de már nem bíztam benne...
Az apróban vett szerver SSD meg, lassan egy éve van a NAS-ban (24 órában megy), és most is 100/100-as. Ez utóbbi ugyan nem volt új, csak keveset használt, de picit olcsóbb volt, és úgy tűnik sokkal jobb vétel volt, mint egy új/garis, de noname cucc.
Az asztali gépemben egy Samsung 860EVO van kb. 5-6 éve, 800nap üzemidővel, igaz csak 6Tb írással (egy HDD van mellette adattárolásra), ez is 100/100-as. Egy másik PC-ben használtan vettem egy 860EVO-t 1000nap üzemidővel, egy éve nyúzom azt is (gyakorlatilag médialejátszó a TV-hez, meg másodlagos adattároló) ez is még 100/100-as. A szerverbe, használt Micron SSD-t vettem - az is bevált (mondjuk erre gyárilag valami 3500TBW-t adnak meg, azaz kb. 10x annyit mint mondjuk egy 860 EVO-ra). Tehát ezekkel jó a tapasztalatom. Noname SSD-ket meg kerülni fogom ha tehetem.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2023
Srácok! Van már valakinek rutinja abban, hogy a nem win11 kompatibilis gépekre ráhekkelt win11 hosszú távon milyen nyűgökkel jár?
Esetleg tudtok linket ahol részletesen leírják ennek a hekkelésnek a lépéseit? Kipróbálnám.
Rövid távú tárolásra, nem hónapokra vagy évekre. Azt is csak akkor ha folyamatosan áram alatt vannak, mert minél több rétegű egy NAND lapka annál szignifikánsabban jelentkezik a NAND bleeding / charge bleeding jelenség, ami miatt az SSD idővel adatot veszít. És a QVO-k ilyen szempontból nagyon határértékre kihegyezettek.
Az attól függ, hogy miben nem kompatibilis.
Az én gépem elvileg nem felelt volna meg, de csak a TPM miatt de ha ennek utána olvasol hogyan lehet bekapcsolni vagy épp kikerülni, sikerülhet a telepítés, esetleg ha nem támogatott a processzor elvérezhet a telepítő, de talán erre is találni valamit.
Sok sikert hozzá ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2023
Világos, akkor húzzák fel a kis micsodájukra.
![]()
Itt az aprón van egy hirdetés. Intel QuadCore Q9400 procival, egy elég régi gép, Win11 oprendszerrel. Ebben sem a proci, sem a TPM csip nem kompatibilis.
Másutt is olvastam, hogy hekkelhető a win11 ilyen régi vasakra is. Ki szeretném próbálni, azért kérdeztem.
Az idegeidet biztos tönkre fogja tenni a sok várakozás egy 15 éves gépen..
Ezt honnan veszed?
![]() A régi core i3-i5 procik teljesen alkalmasak még a mai napig szinte mindenre, és a win10 gond nélkül fut rajtuk. A win11-et azért szabták úgy, hogy ezekre ne lehessen telepíteni, mert egyszerűen nem vettek új gépeket az emberek, pont azért mert nem érezték szükségét. Minden otthoni, meg irodai feladatra tökéletesen megfelelnek. Most rákényszerítik a tömegeket a váltásra eléggé szemérmetlen módon.
Nem vagy kényszerítve win11-re 2026.01.01. 00:01-ig..
Eléggé közel van már az a 2 és fél év, amikortól viszont rá leszel kényszerítve. Ellenben még ma is sokan használnak XP-t, mert csak. És ha nekem lenne egy olyan öreg vasam, ami XPre pont megfelel, fut rajta egy Firefox és a műhelyben csak netezésre kell, akkor én sem váltanék. Pont nem érdekel, ha nincsenek rá frissítések és ha összevírusozzák (ami ellen mondjuk lehet védekezni más módokon is) - ha lassúnak találom, legyalulom és újratelepítem fél óra alatt.
Mindezt persze elméleti síkon, mert a valóságban Linuxot használok, ami mivel nyílt forráskódú hát hiányoznak belőle az ilyen üzleti stiklik. És csakis az telepszik fel rá, amit én akarok: ha nem szeretnék médialejátszót, akkor nem települ. Ha nem akarok más menürendszert, más bejelentkezési lehetőségeket (Windows Hello) akkor nem változtatok. Van egy Pentium 4 gépem, amin Ubuntu fut - bár lassú mert kevés memória és még HDD van benne, de ha elindult utána stabilan lehet vele netezni. És nem dobom ki csak azért, mert Redmondban valakik úgy döntöttek, hogy mostantól új gépet kell használnom, ráadásul méregdrágán. Ezen kívül jelenleg a TPM chip otthoni felhasználók részére kb felesleges is, vállalati környezetben már inkább láttam használni a VPN és a titkosítások miatt. De szerintem azért akarják kikényszeríteni a használatát, hogy a DRM tartalmakat hardwares úton lehessen védeni - ez még nem megoldott a Win10 esetén.
Nézd, a netre kötött desktop gépek <0,4% winXP; <4% linux, viszont a vírusok, zombivá tevő trójaiak (DoS támadáshoz) futnak XP-től 11 ig amiben a gépek 3/4 ede érintett lehet. Így az XP még ma is vírusveszélyeztetett, de a linux nem. Ami pedig nincs foltozva ott beszivárognak a kártevők. XP nincs foltozva, 10 még igen.
MS megigérte hogy nem lesz tőbb windows amit meg kell venni. Ezt be is tartja. Ha anno volt W7 licenszed az érvényes w10 és w11 re is. Simán továbbvihető új gépre (ms fiókkal ez még kényelmes is). A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2023
Ezeket mind tudom. De nem is a windowst kell megvennem, hanem a gépet, hogy a kényelmesen áttelepíthető windowsnak legyen min futnia.
Egész más tészta, ha egyébként is vennék egy új gépet, ami W11 kompatibilis, akkor nyilván egy modern oprendszerrel futtatnám.
~2018 elejétől gyártanak win11 kompatibilis procikat gépeket. 2025 végén a többi (a nem kompatibilisek) már legalább 8 évesek vagy többek lesznek..
Megnyugtathatlak, mert Linuxon is van vírus (nem is egy), csak nem reklámozzák, mert akkor egy egész városi legendarendszer omlana össze.
![]() No meg, ha vírusok nincsenek Linuxon, akkor vírusirtók miért vannak? ![]()
Srácok, nekem olyan láma kérésesem van, hogy szégyellem megkérdezni:
win10 felhasználónevét, tehát amivel be vagyok jelentkezve, hol tudom lekérdezni? //ahol vágólapra is tudom tenni, nem csak látom, messziről...
Alapbeállításnál kijelzi a start menüben, a gépházban.
A szemeddel és a kezeddel.
![]() Vagy bemész a C:\users\mappába, ott megkeresed a kívánt felhasználónevű mappát, nyomsz rá egy átnevezést, kontrollcé, majd a vágólapról kontrollvé. ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2023
Egy ideje már jókat mosolygok amikor azt írja valaki, hogy azért kell linuxot használni mert arra nincs vírus. Már víruskereső is van. Meg egyre több cikk lát napvilágot ami arról szól, hogy az androidos telefonokban már a telepített rendszerben el vannak rejtve nem oda való dolgok.
Igen, és az Android is gyakorlatilag Linux.
![]()
Elmondom, miért fontos: Cégnél vagyok, megosztott mappába szkennelés, belépési név /jelszó (windows felhasználó név /jelszó)
név: "Cicababa1998oroszlánkedvencszinemrózsaszín" nevű felhasználó // na jól van, kicsit túloztam és írjam föl kockás papírra 2023-ba.... ![]()
A megosztott mappába szkennelésre külön felhasználót adj a mappának és kész is vagy.
Ezt kifejtenéd bővebben? Mert kipróbálom !
Mit kell rajta bővebben kifejteni? Létrehozol egy felhasználót, annak adsz jogot a mappára és ennyi.
Ha nincs jelszavazva a win10 (hihetetlen, de van aki így használja és ragaszkodik is hozzá) akkor így szoktam, ahogy mondod, de mivel nekem nincsenek rendszergazdai jogosultságaim általában, ez sok esetbe nem megoldható, így az előző kérdésemre keresnék megoldást
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |