Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF3 - 6 végerősítő

Témaindító: isamisa, idő: Nov 20, 2006
Lapozás: OK   71 / 74
(#) Alkotó válasza CHZ hozzászólására (») Nov 23, 2024 /

Hangsúlyozod a biztosíték esetleges érintkezési hibáját (ami természetesen lehetséges), mint káros körülményt a végeredmény szempontjából. Ennek kapcsán kérdezem, ha kizárjuk az érintkezési anomáliákat (beforrasztjuk az érintkezőbe a biztosítékot), akkor nincs kártékony hatása? A biztosíték sajátságos paraméterei nem károsak? Persze a kérdés csak elméleti, de szívesen olvasnám a véleményedet.
(#) CHZ válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 24, 2024 /

Idézet:
„Ennek kapcsán kérdezem, ha kizárjuk az érintkezési anomáliákat (beforrasztjuk az érintkezőbe a biztosítékot), akkor nincs kártékony hatása?”

Szerintem akkor is van, de jelentéktelen mértékű. Hívőket meg is sarcolják Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2024
(#) Alkotó válasza CHZ hozzászólására (») Nov 24, 2024 /

Amennyire követni tudom az ezzel kapcsolatos hitvitákat, két fő érvük van a biztosítékot ellenzőknek (most az érintkezési hibát ne vizsgáljuk, azt tekintsük kivitelezési hiányosságnak).
- A biztosítéknak jelentős ellenállása van, ez még változik is az áramtól függően, így feszültség esik rajta. A jelentős az valami olyasmit jelent, hogy a vezeték ellenállásával jól összemérhető.
- Például végerősítők tápágában elhelyezve nem képes megvédeni a erősítőt, mert a kiolvadási ideje az nagyobb mint ami a félvezetők tönkremeneteléhez kell.
Ebben én nem tudok állást foglalni (mert azért a másik oldalon is vannak érvek), de ha ezek a koncepciók helytállóak, akkor valóban megkérdőjelezhető a végerősítők DC vonalán való felhasználás.
Valahol a végletek között lehet az igazság, és akkor tudunk jó döntést hozni ha igyekszünk pontosan megfogalmazni egy adott helyre milyen célból tennénk biztosítékot.
Szerintem Cirokl áll közel az igazsághoz, elegendő/célszerű a váltó oldalon "védekezni", mert így a puffer képes helyrehozni az esetleges problémákat.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2024
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 24, 2024 / 2

Idézet:
„- Például végerősítők tápágában elhelyezve nem képes megvédeni a erősítőt, mert a kiolvadási ideje az nagyobb mint ami a félvezetők tönkremeneteléhez kell.
Ebben én nem tudok állást foglalni (mert azért a másik oldalon is vannak érvek)”

Volt már erről szó. A másik oldalon szerintem egyetlen érv van: az adott végtranzisztor SOA-ja.
Például egy 70 fokos lapkahőmérsékletű 2SC5200-ast jó eséllyel megvédi az F2A-es biztosíték.
De nem egyszerű jól méretezni egy végfokot ha a tápsínbe betett biztosítékra bízzuk a végtranzisztorok és a hangszóró életét.
Egyszeres tápnál működik a dolog. Nálam 5A-es "biztit" olvaszt ki két pár IRFP240/9140
(kb. 120A csúcsárammal) és nincs is más túláramvédelem (az elektronikus védelmeket végül nem kötöttem be, nincs szükség rájuk).
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 23, 2025 /

Mély fájdalommal tudatom a fórumtársakkal, hogy családunk hű társa, hétköznapjaink szórakozása, tévénk hangja, nem érte meg a 8 évet. Ugyanis rövid szenvedést követve kimúlt VF4-es erősítőm.
A jobb oldalával már vagy egy éve végzett egy szikrázással egy beleesett csavar. Most éjjel meg a másik oldala távozott egy nyögéssel, és a védelem borított rá szemfedőt. Utolsó szava valami ilyesmi volt: cudarul bántál velem gazdám, le vagy …
Tisztelegtem előtte a gipszes kezemmel.
Béke poraira!
Illetve mégsem lesz sokáig a porainak béke, mivel vár rá a reinkarnáció!
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 23, 2025 /

Az előzmények után…
Történt ez a legrosszabb időben, amikor a hibridem még kész sincs. Így csak belenéztem, és konstatáltam, hogy egész jól építettem meg úgy nyolc évvel ezelőtt. Az idő nagy úr, és így azóta sok új információhoz jutottam e tekintetben. Vagyis akárhogy sajnálom az előző verziót, át fogom öltöztetni. Az eddigi igények alapján felesleges lett a három analóg bemenet, kapcsolóval. Mivel én nem használok árnyékolt vezetéket a bemenetnél, az emiatti rövid vezetékezés a kapcsoló és a potméter között, annak minden mechanika nyűgével érintett. A jelenlegi elképzelésem szerint a bemenetek módosulása egy analóg és egy USB portra egy átkapcsolóval lesz a hátlapon. Ezáltal feleslegessé válik hátul 3 RCA kábel. A potit alpsra cserélem egy szál kezelőtengellyel.
Az RCA csak tartalék nem várt körülményekre, mivel az USB-re bíznám a bemenetek kezelését a monitor HDMI csatlakozóján át. Ehhez azonban még kellene egy HDMI-USB digitális hangadapter…
Egyéb módosítás lenne, a hidak Schottkyra cseréje, a paneltől elszigetelt kivitelezés, és mechanikailag a védelem visszajelzésének a hangerőszabályzó gombhoz való szerelése.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 15, 2025 /

Eljárt felettem az idő, nehezebben jár a kezem, de erőt véve magamon belevágtam a folytatásba. Találkoztam egy régi ismerősömmel is, aki segített abban a bizonyos HDMI-USB digitális hang problémámban. Boldogság ebből nem lett, csak tájékozottság, ugyanis kiderült, hogy az X-mos 208 USB panelt érdemben csak egy "gyári" átalakító tudná kezelni több százezres áron. Nos így ez most arrébb került, és ideiglenesen lefokoztam a három bemenetet kettőre, amit az általam megszokott kapcsolóval fogok váltani. Megmondom őszintén kevés energiát, és időt szánok e dologra, így úgy fog kinézni, ahogy, de a működése milyenségét nem tévesztem szem alól. A képeken a bemenetváltó kapcsoló mechanikai megoldása látható. Megjegyzem a kezelőszervek az alaplapról a hátfalra kerülnek. Ezen belül, a huzalozás után az alps pórvédőt fog kapni.
(#) Inhouse válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

Nem tudom pontosan, hogy mit is szeretnél a HDMI-USB átalakítóval, de ha hangot csiholnál, akkor egy olcsó HDMI->VGA konverterrel megoldható. Olyat kell választani, amin van analóg hang kimenet is.
(#) mek-elek válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

Hogy mit? Az ES9038q2m DAC-omhoz minőségi digitális hang sávszélességet. Ugyanis az I2s bemenete tudja a legjobb minőséget. Hogy ez ne a levegőbe lógjon, tapasztalataim szerint már a optikai bemeneten jobban szól, mint a Popcorn A410 analóg hangkimenete, ha az optikai porton hallgatom. A VF4-ben az USB bemenet azt jelentené, hogy megszűnne az erősítő mögött a kábeldzsungel, és a hang a képpel szinkronizálva lenne, így nem kellene az erősítőn bemeneti váltó. Persze ez csak nálunk lenne célszerű...
(#) mek-elek válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

"Másfelől az XU208 pontosan egy USB-->IIS átalakító (panel), méghozzá gyakori és olcsó"
15 ezerért bárkinek utánavágják!
(#) mek-elek válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jún 17, 2025 2 /

Ezzel itt nem meditálnék hosszabban. Meg kellet volna nézned jobban, amit írtam. Ugyanis az USB panel, csak a DAC panel kiegészítője esetemben.

Fárasztó vagy! Már megírtam az előzőekben. A HDMI felületen a legnagyobb a digitális hang sávszélessége.

Állítólag Te értesz hozzá... Akkor nem értem mi a gondod ezzel. A PC-n semmi gond nincs, mert feltelepíted az az USB kártya szoftverét, kikapcsolod a hangkártyát, és megy a dolog a CD játszó, és a youtube esetében. A HDMI-hang a tévéhez, meg a média-playerhez kell. Mi ebben az érthetetlen? És ha ezt sem értenéd a tévéhez azért kell, mert a tévéhangot is a VF4 biztosítja.
(#) btamas81 válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 17, 2025 /

Teljesen felesleges tv hanghoz meg a media playerhez hdmi-n vinni a hangot. (Ha a vf4 helyett valami házimozi erősítő lenne akkor igen). Sztereoba hallgatod, innentől kezdve rca és este van.
(#) mek-elek válasza btamas81 hozzászólására (») Jún 18, 2025 1 /

Tudod nem muszáj egyformán látnunk a dolgokat. És Te sem láttad át ennek a részletnek az egészét, aminek csak egy része a VF4. A media player-be a legjobb digitális hangot nem "belevinni" akarom, hanem "kivenni ", mivel a külső DAC-omnak jobb a hangja az Popcorn A410-nél .
(#) btamas81 válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 18, 2025 /

Nem nagyon értem mit akarsz. Nem tudom mit mivel akarsz összekötni.Írd már le légyszi.
Mert a tv hangja megy a vf4re, ezt értem. Külső dac megy a vf4re rca-val (gondolom én) ezt is értem. Media player a számítógépen fut nem? Arra meg azt mondtad a, hogy a pc-vel semmi gond.
(#) mek-elek válasza btamas81 hozzászólására (») Jún 18, 2025 1 /

Nem igazán ez a téma, de... Mi tévét set-top box+ 24'-os monitoron nézzünk. A Popcorn A410 a media player. A VF4-ben külön DAC lesz. A mostani DAC az EVAmp-TB-ME fejhallgatóerősítőm része.
(#) Moderátor hozzászólása Jún 19, 2025

Kérjük, hogy térjetek vissza a topic eredeti témájához!
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 24, 2025 1 /

A VF4 aktualizált felújítási terve
Mivel az előzményekből világossá lett a digitalizáció elhalasztása, maradt a két bemenet, az erősítőpanelek módosítása, és az előlap ehhez való átalakítása minimál igény mentén.
Nagyon magára maradt szegény előlap a mindenféle régi elképzelés luggatásával, hogy majd úgy is rendesen megcsinálom szlogennel. Hát ez most is csak alkalmi, de legalább nem olyan ronda lesz.
Az összevissza furkált farostlemezre ragasztottam egy 6 mm-es rétegelt lapot, hogy az ementáli jelleget megszüntessem, majd a maradék glazúrral lekentem. Betájoltam szemre a potit, és kifúrtam a homloklapot a közvetítő rúdnak. Elgondolkodtam azon, hogy a védelem állapotjelzőjét hogy tudnám úgy megoldani, hogy ne legyen olyan ronda a kinézete, mint eddig.
A „túrkálóba” menve megláttam egy régi plexigyűrűt, és egy hajdani fa tekerentyűt hozzá. Nézegetve őket, támadt egy ötletem… Vertikálisan a gyűrűt alulról felfútam az erősítő homloklapjára, és horizontálisan kétoldalra meg a kétszínű ledeket. Alulról is, meg felülről is egy kis fehér rongyra bíztam a fényvisszaverődést, és a visszajelző ezzel meg is volt. Ráadásul nem is olyan rondán nézett ki, mint eddig.
Már csak a poti rudazatát kellett megoldani. Jobb híján erre egy 626-os csapágy látszott alkalmasnak, csakhogy ez lötyögött a plexigyűrűben. Így támadt egy ötletem, és teflonszalaggal szorítottam bele, mivel ez volt itthon. Ezzel a poti rendben is volt. A közben elkészült kapcsolóbak, kapcsolóval, és életre kelt egy rúd segítségével az előlapon. A mechanika kicsit ferde lett ugyan, de ez nem jelent semmilyen használhatósági gondot.
Itt jegyzem meg, nem biztos, hogy a bak forrasztgatásával igazgatott mechanika megérte volna, hogy esetleg a fólia levált volna a hőtől az üvegszálról, és csinálhattam volna újat belőle.
Következhet a kapcsoló, és a poti bekötése, és az erősítő panelek áttervezése, kivitelezése.
Ezek átalakításának szempontjai: a paneltől elszigetelt légszerelés, Dale CPF ellenállások alkalmazása és a nyugalmi áram potijainak felülre szerelése a kedvezőbb beállítási lehetőségek miatt.
A tápoldalon, lehet, hogy Schottkira cserélem a diódákat, de a többi marad, mármint a 4x5db csillagba kötött 2200uF.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2025
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 5, 2025 1 /

Elkészültek az elvi rajzok.
Sajnos a jobb oldalt nem tudtam csak Word-ben feltenni.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 12, 2025 1 /

Megkezdtem a szerelés előkészítését, ami bontással kezdődött, majd ezt a szerelvény alaplaptól teflonnal való elszigetelés kivitelezésével folytattam. És szemrevételeztem, hogy nagyjából elfér e minden a panelen…
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 21, 2025 /

Sok víz lefolyt a Dunán, már azt hittem sosem lesz meg…
A fiam végre segített a duál FET beforrasztásban. Neki jobb a szeme (meg más is).
Szóval lendületet vett a dolog. Azonban a foglalatba forrasztáshoz használt munkapad elveszett, így újat kellett gyorsan csinálnom. Hátra van a védelem felszerelése, és a beállítások.
(#) BX777 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 13, 2025 /

Az lme49710 vagy az opa1611 műveleti erősítőket próbáltad?
A v3 hangzása miben marad el a vf4 vagy a vf2-től?
Esetleg hogyan lehetne még tovább javítani.?
Most hétvégén akarom megépíteni a vf3-at. Rendeltem hozzá tl071, ne5534, opa134..
(#) BX777 hozzászólása Dec 24, 2025 / 1

Vf3 deszkamodell

Diszkrét alkatrészekkel megépített Vf3 mosfet végfok tesztelési célból.
(#) Alkotó válasza BX777 hozzászólására (») Dec 24, 2025 / 1

Még nem találkoztam .jfif bővítménnyel, de a Windows kapásból meg tudta nyitni.
(#) elektrorudi válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 25, 2025 2 / 2

...ha lemented. Én biztosan nem mentem le, csak azért, hogy megnézzem BX777 művét. A fórumnak megvan az ajánlott fáljformátuma: *.jpg.
(#) Suba53 válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 25, 2025 /

Csak simán át kéne neveznie .jpg-nek, mielőtt berakja ide, és máris jó lenne.
Egyáltalán miféle jószág generál manapság ilyen .jfif fájlt?
(#) orcika70 válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 25, 2025 / 2

Konvertálva.
(#) Suba53 válasza orcika70 hozzászólására (») Dec 25, 2025 /

Köszi, ez nekem sem okozott problémát, csak kíváncsi voltam, hogy milyen mai fotó masina készít JFIF formátumú fájlt. Mert nagyon sok fényképezőt, kamerát, telefont ismerek, de azok mind JPG formátumban rögzítenek alapból. Illetve a profi gépek meg RAW formátumot szoktak még.
Vagyis a kérdés még adott.
Ha tud valaki infót erről, és nem csak leminősít egy egyszerű kérdést.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2025
(#) Alkotó válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 25, 2025 / 1

Az iPhone alapértelmezett képformátuma a HEIC. Ez ravasz dolog ha nincs kifejezetten erre a célra alkalmas megjelenítő vagy konverter a PC-n. Azaz rosszabb mint a mostani téma formátuma, mert ezt nem könnyű megnyitni.
Következő: »»   71 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem