Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző vezérlése, életre keltése
Lapozás: OK   73 / 77
(#) bbb válasza yo_annesz58 hozzászólására (») Ápr 18, 2025 /

Nézd meg a két IC adatlapját. Teljesen más a kettő, utasítás szinten is más kell nekik. Szóval a kérdésedre a válasz: nem, ezt egyszerű kapuzással nem fogod tudni összehozni.
Úgy tudnád megcsinálni, ha fogsz egy megfelelő mikrovezérlőt, ami veszi az egyiknek szánt utasításokat, azokat feldolgozza és kiadja magából a másik vezérléséhez szükséges utasításokat. Na ilyet nem hiszem, hogy találsz készen.
(#) sargarigo válasza yo_annesz58 hozzászólására (») Ápr 19, 2025 /

Ez így azért eléggé speciális eset, kicsi az esélye hogy pont ezzel találkozott már valaki.. Adatlapokat össze kell hasonlítani hogy mik az eltérések, és abból ki lehet indulni. Legrosszabb esetben lehet készíteni egy mikrovezérlős keresztfordítót ami tolmácsol a protokollok között ha egyáltalán ér annyit az egész.
Szerk: bocsánat, most láttam hozy van már válasz egy új oldalon. Most már itt marad
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2025
(#) yo_annesz58 válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 19, 2025 /

Akkor nincs más mint szerezni egy 240x64(180x65mm) T6963C vezérelt kijelzőt.Apropó-nincs valakinek ilyenje,akár kölcsönbe-egy teszt erejéig?
(#) bbb válasza yo_annesz58 hozzászólására (») Ápr 19, 2025 /

Első találat: aliexpress
De szerintem ha guglin tovább keresgélsz, akkor találsz másikat is.
(#) Honda130 hozzászólása Ápr 27, 2025 /

LCD óra javítás

Üdvözlök mindenkit!
Egy ideje szenvedek már egy egyszerű óra kijelzőn. Elvileg az óra működik, csak a kijelzés nem akar sehogy sem láthetóvá válni. Tápot megkapja, negatívot megkapja, a zebragumit kicseréltem már. Annyi, hogy winil lemez tisztító folyadékkal tisztítottam a felületeket és nem izopropil alkohollal, mert nem volt itthon. Még azt beszerzek és megpróbálom azzal tisztítani, de nem tudom lesz-e eredménye.
Esetleg valaki nem tudná nekem megjavítani, vagy egy hasonló órát összehozni helyette? Ez egy régi rádiós magnóban van és ébresztés funkciója is van.
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2025
(#) nagym6 válasza Honda130 hozzászólására (») Ápr 27, 2025 / 1

Ha HD44780 alapú, akkor adatlábak, vezérlőlábak kapnak-e megfelelő jelet.
Kontrasztállítás esetleg. Háttérfény sincs? Mert be van kötve.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 27, 2025 / 1

Nem az, lásd itt: Bővebben: Link.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

A 16 csatlakozásról gondoltam, de akkor mégsem.
(#) robis01 válasza Honda130 hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Tennék az adatlábakra logikai analizátort. A kapott eredményt megmutatnám Copliotnak, vagy hasonlónak, és íratnék rá Arduino kódot, hogy meghajtson valami másik a kijelzőt. Valószínűleg kalapálni kell még a kapott kódot, de az Arduino topikban segítenének. A kérdés az hogy megéri számodra azaz 5-10e Ft alkatrész, és a farigcsálási idő.

De lehet hogy a logikai analizátortól kapott eredmény alapján betudja azonosítani az MI az LCD meghajtó ic-t. Az meg azért jó, mert közvetlenül rá lehet drótozni egy Arduinora, így kiderülne hogy bizton a kijelző a rossz, vagy a panelon van valahol a forrasztási hiba.

De érdemes lehet megnézni szkóppal a táp lábakat is, lehet hogy nem olyan stabil a fesz mint multiméterrel nézve, vagy sok zavarás van rajta. Ilyenkor segíthet egy-egy kondi a tápfesz lábakra.

Végül pedig léteznek LCD teszterek, amik kicsi kb. 1,5v váltakozó jelet adnak ki magukból (valamelyik hobbielektronikai újság alapján én is csináltam régen egyet, de sajnos már nem emlékszem melyik újságban volt) azzal is lehet tesztelni az LCD-t. Igaz ez nagyon sziszifuszi munka, mert neked kell feltérképezni hogy milyen matrix-ban vannak bekötve az LCD karakterek.
(#) Honda130 válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Szia! Ez sajnos kisebb kijelző. 61x30 a mérete a panelnek és 47x14mma kijelző látható felülete. Nem hiszem, hogy egyéb dolgot kijelez, mint magát az időt. Max egy "P" betű lehet még, vagy egy "A". Az előbbi akkor, ha lehet délelőtt/délutánt állítani 12 órás kijelzéssel, "A" pedig akkor, ha van beállítva ébresztés. De ezeket nem tudom. Annyit láttam már a kijelzőn az első napon, mikor hozzám került, hogy 1:00 és villogott a kettőspont. Később annyit láttam, mikor próbátam foglalkozni vele, hogy 1:58-nál tart már és épp akkor ugrik 1:59-re. De ehhez nyomkodni kellett a kijelzőt. Nem mertem nagyon.
Mindegy, kisregényt felesleges megint írnom, lényeg, hogy próbálgattam keresni ilyen, vagy hasonló kijelzőket, de eddig még nem sikerült. Az Alin ennél kb csak bonyolultabbak vannak. Arduinoval kellene gondolom felprogramozni. Csak ugye, azok is nagyobbak is, meg ki az aki ír hozzá bármit is?
(#) Honda130 válasza robis01 hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Szia! Hát... elsőre ígéretesnek tűnik a sok professzionális ötlet, amit írtál, csak ugye, ki fogja ezt így nekem véghezvinni?
Hogy megér-e az anyag 5-10ezer forintot? Vettem zebragumit hozzá. 2x4mm-es. Aliexpresszről kb. 10e forintban volt. 10db-ot küldtek. 10e-ért a "10db" sovány vígasz, mert ha jó is lenne tőle, akkor is csak 1db lesz felhasználva. Tehát, ez az 1db a 10e forint. A másik 9 egy darabig őrizgetve van, utána megy a levesbe. Vagy egy fiók aljába. Nos. Egyenlőre az az 1db is csak próbaképp van használva.
Hogy mit akarok ezzel mondani?
Próbaképp, hisz a régi zebragumi 45 éves már, megvettem 10e-ért újat. Ha valaki azt mondaná, hogy jó lesz és ugyanúgy fog működni a kijelző, mint azelőtt, akkor persze hogy megérne 5-10e forintot.
Egyébként legjobban a gyári kijelzőt lenne jó életre kelteni. Úgy eredeti. Bármit teszünk bele, lesz háttérvilágítása, vagy kék lesz, vagy nem ébreszt majd, vagy kilóg az ablakból a szám, teljesen mindegy, de más lesz.
Ezt az órajel dolgot már mástól is hallottam. De nem tudom, ki tudná úgy megnézni, hogy arról el tudja dönteni, hogy jó, vagy nem jó? Nekem is van egy pici szkópom. Egyáltalán nem profi készülék, de jel alakot lehet vala nézni, meg lehet vele ezt-azt nézegetni. Csak ugye itt jönne a keresztkérdés, hogy hova tegyen a műszer két végét? Na ez az amira még senki nem válaszolt. Én meg nem teszegetem sehova, de ezzel bármit tönkretehetek.
(#) Honda130 hozzászólása Ápr 29, 2025 /

Kijelző helyettesítése

Esetleg létezhet olyan, hogy egy másik órából áttenni egy hasonló kijelzőt?
Vagy egy Ilyenből?
(#) sargarigo válasza Honda130 hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Persze hogy létezhet! De honnan tudod hogy amit beletennél az a belevaló? Ha nem jön be akkor meg :
Idézet:
„vagy kilóg az ablakból a szám, teljesen mindegy, de más lesz.”

Amúgy csak egy ötlet. Megdörzsölt macskával ha végig simogatod az érintkezőit akkor látod felvillanni a pálcikákat? Mert abból következtetni lehetne a kijelzési képre, tehát tudnád hogy milyet keress! Nekem annaki idején ez bejött, szerintem nem teszi tönkre. Szerintem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2025
(#) Honda130 válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Igen, igaz, amit írtál. Nem lesz belevaló. Csak már úgymond, kínomban, mindent próbálok kitalálni.
Ezt a megdörzsölt macska dolgot nem értem.
(#) bbb válasza Honda130 hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Elektrosztatikusan feltöltöd magad (simi a macseknak) és úgy simogatod meg az érintkezőket, így mutatja meg magát egy-egy szegmens.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2025
(#) Honda130 válasza bbb hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Aha. Konkrétan a kijelző üvegen lévő érintkezőit, ahol a fémgőzölés van? Ez működhet?

Igen, működhet. Ha sikerül feltérképezned így a szegmenseket, akkor lehet tippelgetni, hogy merre tovább. Ezt a jelenséget láthatod ebben a jó kis videóban is: youtube
(#) Honda130 válasza bbb hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Értem. De egyébként, ha így működik, akkor rendesen is működhetne? vagy így azért működik, mert nagyfeszültséget adunk neki?
(#) bzsozso2 válasza Honda130 hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Csak egy kérdés a problémáddal kapcsolatban?:
Nem hiányzik az LCD kijelző elől egy átlátszónak tűnő polárszürő lap. Abban az időszakban voltak olyan LCD lapok amik a polárszürő nélkül semmit sem jeleztek ki.
Próbáld meg egy jó minőségű valódi polárszűrős napszemüveggel megnézni működik-e. Forgasd a napszemüveget körbe a kijelző előtt.

A te esetedben több gond is lehet.
1) a már korábban javítgatott vezérlőpanel simán lehet sérült (ilyenkor jel se nagyon jön ki)
2) a zebragumid nem pontosan volt a helyén (nem megfelelő helyre megy a jel és így nem jut el a kijelzőhöz)
3) a kijelződ is tönkremehetett

De kicsit visszanézve az előzményeket, látom, hogy a zebragumi, amit vettél, jóval sűrűbb, mint az eredeti, szerintem simán rossz helyre mennek a lábak. Amit robis01 írt, nem annyira elrugaszkodott és bonyolult dolog ám. Egy logikai analizátor aliról filléres tétel (pl. ez), s ezt használva sok okosság kiderülhet a kijelzőről. Akár az is, hogy valami olyan kommersz kijelző van benne, amit lehet kapni bárhol.
(#) sargarigo válasza bzsozso2 hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Azt írta látta már működni (úgy ahogy). Tehát a polárszűrő kizárható.
Feltéve persze hogy nem kevertem össze a hozzászólásokat!
(#) nagym6 válasza bbb hozzászólására (») Ápr 29, 2025 / 1

Idézet:
„jóval sűrűbb, mint az eredeti, szerintem simán rossz helyre mennek a lábak.”
Attól nem, csak akkor ha eltolva van a kijelző pozíciója a panelhez képest. Ha sűrűbb, az még biztosabb.
(#) Honda130 válasza bzsozso2 hozzászólására (») Ápr 30, 2025 /

Szia! Nem tudom, hiányzik-e? Hogy nem volt mikor szétszedtem, az biztos.
(#) Honda130 válasza bbb hozzászólására (») Ápr 30, 2025 /

Szerintem nem sérült a panel. Mikroszkóp alatt nézegettem már. A zebragumi sokkal sűrűbb mint az eredeti. Nem értem, ha az üveg sem tud elcsúszni és a panelnek is fix helye van, a zebra gumi csíkjai tök merőlegesek, akkor hogy megy félre a jel?
A kijelző állapota viszont kérdéses. Ettől félek én is. 45 éves.
(#) Honda130 válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 30, 2025 /

Nem keverted össze a hsz-eket. Én írtam. Betéve a ceruza elemet a helyére, láttam működni az órát, de egy percen belül fokozatosan eltünt és azóta csak nyomkodásra látszik igen halványan.
(#) Honda130 válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 30, 2025 /

Szerintem is. Ha pedig egy-egy szál ferde, akkor sem megy máshova a jel, max a levegőbe. De a mellette lévő mindenképp el kell hogy vigye a jelet.
(#) Honda130 válasza bbb hozzászólására (») Ápr 30, 2025 /

Ja? Ilyen analizátorom van nekem is. Csak azt nem tudom, hogy használjam? Ha esetleg ki is tudnék valamit olvasni vele, akkor sem tudom, mit kezdjek az eredménnyel. Úgyhogy lehet hogy sokmindent elárulna, csak nem erteném mit.
(#) sargarigo válasza Honda130 hozzászólására (») Ápr 30, 2025 /

Ha kisímogatnád ahogy ajánlottunk, akkor legalább az kiderülne hogy az lcd jó-e. Mivel ez öreg példány biztos hogy nincs benne elektronika, szerintem sértetlen. Ki kell próbálni!
Esetleg ha lefotózod a hátulját talán valaki észrevesz rajta valamit.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2025
(#) robis01 válasza Honda130 hozzászólására (») Ápr 30, 2025 /

Ez nem olyan bonyolult. Pl. Sigrok, pulsewiew képes felismerni a protokoll típusát, az alapján már lehet szűkíteni a vezérlő IC típusát, ebben tud segíteni az MI. De mivel a programok rögzíteni is tudnak, akár vissza is fejthető a kommunikáció. Eszköznek jó bbb által linkelt típus is, de könnyen lehet akár egy Arduinot is átprogramozni erre, de akkor figyelni kell a szintillesztésre.

Kijelzőnek meg nem karakterest tennék be, hanem valami pontmátrixot, azon lehet variálni mi mekkora legyen, hol legyen, és hogyan nézzem ki. Így még az sem érdekes ha kicsit nagyobb a kijelző, mert programból történik a számok megjelenítése, és nem kötött mint egy alfanumerikusnál a szegmensek helye.

Órajelet az órakvarc lábain kell mérni, de ránézhetsz oda is ahová a zebra gumi csatlakozik, sőt magát a zebragumit is megnézheted át jut-e egyáltalán rajta a jel (Kínai barátaink okoztak már meglepetést látszólag jónak tűnő fake dolgaikkal)

LCD kijelző gőzölt lábainak teszteléséhez CMOS ic-ből készítettem négyszögjel generátort, amit egy tűre vezettem rá, és remekül lehetett vele ellenőrizni a szegmenseket. Arra kell figyelni hogy a folyadékkristályok váltakozó polaritású feszültséget szeretik, egyenfeszültségtől (pláne ha tartós) tönkre mennek. Ha érdekel a téma bőven van anyag a neten a folyadék kristályok működéséről.

Sajnos a költözésem után elkevertem mind az eszközt, mind az újságokat is, így rajzban most nem tudok segíteni.
(#) Honda130 válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 30, 2025 /

Közbe beszereztem egy macskát a diagnosztikához. Ehhez is kellett kis idő.
Az igzság az, hogy hiába símogatom, lassan, intenzíven, akárhogy, nem akar feltöltődni. pedig elvileg ilyenkor még pattogni is szokott a szőrük. Úgyhogy ez a művelet egyenlőre nem járt sikerrel. Viszont, készítettem képeket.
Következő: »»   73 / 77
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem