Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   185 / 185
(#) lajos1969 válasza uniman hozzászólására (») Feb 22, 2025 /

Pontosan a ledsor nem járt nálam!
(#) hal111 hozzászólása Máj 5, 2025 /

Szolár lámpából hálózati világítás

Üdvözlet!

Érdeklődni szeretnék, hogy mi lehet a megoldás a kitalált ötletemre.
Vásároltam egy szoláros, 15db ledből álló füzért, ami 1.2V-os, 300mAh akkuról üzemel, de ezt szeretném 230V-ról működtetni. Lehetséges ilyen kicsi adaptert venni valahol?

A segítséget köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2025
(#) djv válasza hal111 hozzászólására (») Máj 22, 2025 /

Hello!

Van sok ledes hálózat-visszajelző kapcsolás a neten. Dióda, ellenállás, esetedben még kondi is, hogy még kevésbé vibráljon.
Ha a füzér kisfeszültségre van tervezve, akkor az érintésvédelmet mindenképpen meg kell oldanod, mert gondolom nem szigetelt.
(#) proba válasza hal111 hozzászólására (») Máj 22, 2025 /

A szolár lámpa helyből egy "inverterrel" indít. Ezért első körben megnézném, a ledek hány voltról működnek rendesen. ( gyanítom olyan 2-4V között) Aztán ehhez keresnék adaptert. Akár egy 5V-ost, és utána egy DCDC átalakító. Így az érintésvédelemmel sem lesz bajod. Esetleg valami LIPO akku töltője aminek az áramkorlátja jó a ledjeidhez. ( fejlámpákhoz szoktak adni néha egyszerű töltőket esetleg azokból választani.)
(#) szs hozzászólása Máj 24, 2025 /

LED lámpa \\\"javítgatás\\\"

Hát... sikerélmény is, nem is.
Felkaptam egy LED-es lámpácskát, mert kívülről szép. Dehát azért dobták ki, mert nem világít. És tényleg, bekapcsolás után felvillant, utána csak derengett.
Gondolatom szerint az áramkorlátozásért felelős IC mehetett tönkre, dehát egy megfelelő ellenállással ezt ki lehet küszöböni.
Eljutottam a HQ-elektronikába, vettem ellenállásokat, reményeim szerint 1db 1,5Ω 10W, és 2db 1Ω 5W-ost.
Ma reggel volt kis időm, nekiálltam. Meglepődve tapasztaltam, hogy a 10W-os ellenállás ia 1Ω-os... A cica rúgja meg... No, nem baj, megpróbálom a két másikkal (2X1Ω, 5W perkop).
Kiiktattamm D1-et, U1-et nem sikerült leszedni, hiába amelengetés, ónhozzáadás, akkor sem jött fel. Végül csak alvágtam a negatív lábát (meg a mellette lévőket) aztán ottmaradt.
Átvezettem a diódahídtól a kondenzátorig egy-egy vezetéket, utána a poziþív és a negatív ágba beiktattam a két 1Ω-os ellenállást. Rögtön szépen világít, 25mA lett a végeredmény (bárcsak a 1,5Ω-ost is megkaptam volna, még jobb lenne).

De félsiker nemcsak emiatt van, hanem azért is, mert nem cseréltem ki a forrasztópáka hegyét. Ígyhát nem elég, hogy ügyetlen forrasztó vagyok eleve, de még rásegítettem arra, jó csúnya göbök lettek ...

No, de világít, azt hiszem, jó lesz a bejátati ajtó felé.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2025
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Máj 24, 2025 /

Most így este ránézve: szépen világít ez:
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2025
(#) Hutty válasza szs hozzászólására (») Máj 25, 2025 /

Van benne egy kis szerencse is, hogy a többször emlegetett 1Ω helyett két 1000Ω-os ( 5W1kΩ ) lett beforrasztva.
A két ellenállás olyan 1W körül disszipál, idővel nézzél rá, hogy nem olvaszt meg ezt-azt.
(#) szs válasza Hutty hozzászólására (») Máj 25, 2025 /

Elírtam... Igen, 1kΩ-os.

Néztem, mennyire melegszik, 1 óra után több volt kézmelegnél, de állja a kezem azért (kb olyan érzes, mint az 50-60 fokos fűtéscső. Nem kellemes, de nem okvetlen kell elengedni)
(#) vakrepulo hozzászólása Szo, 7:23 /

led lámpa távirányító pótlás

led lámpa távirányító pótlás
sziasztok

feleségemet rábeszélték az xxxlutzban egy led-es lámpára, ami leértékelt volt, mert nem volt meg hozzá a távirányító, mondván így is működik , típusa novel 40240065-01 (neten nem nagyon találok házzá értékelhető dolgot)

a lámpa bár működik, de a sok fajta színmelegségből és fényerőből csak egyet használ, ami túl hideg is meg nem elég erős

kérdéseim:
1) távirányító nélkül tudom ezt a lámpát valahogy átállítani erősebbre és melegebbre?
2) hogyan találok hozzá megfellő távirányítót? xxxlutz persze lepattant
3) ha találok valami univerzálisat, azt hogyam tudom pontosan ráprogramozni? ha ez szükséges

köszi
vakrep

u.i.: topikot még nem olvastam meg visszafelé, de most annak is nekiállok
u.i.2: ez a legkomolyabb eddig amit a neten találtam: https://xxxlutz.a.bigcontent.io/v1/static/PIXy231H4u51vCyTA9Ybz2RQ/...at.pdf

u.i.3: ezt a hozzászólás először a led-es lámpa meghajtó áramkör csoportba raktam be, de ide lehet kobban illik
(#) Gafly válasza vakrepulo hozzászólására (») Szo, 7:43 /

Idézet:
„feleségemet rábeszélték az xxxlutzban egy led-es lámpára, ami leértékelt volt, mert nem volt meg hozzá a távirányító, mondván így is működik”

Én sem találtam sok értelmeset.
Mi a fenéért vesztek ilyen vackokat?
Eladónak igaza van, hiszen működik (világít), és éppen ezért volt leárazva, mert "csak a tévirányitó" nincsen meg.
Szerintem kérdezd meg a XXXLutz Verwaltungs GmbH-t, hogy nincsen-e PDF kallódva valahol.
(#) vakrepulo válasza vakrepulo hozzászólására (») Szo, 8:45 /

Kép a belsejéről
(#) Lacika válasza vakrepulo hozzászólására (») Szo, 9:43 /

A képen látható felirat: 2.4G RF. Vagyis WIFI-s. Kell lennie valahol a lámpán, dobozán vagy a használati útmutatójában egy QR-kódnak. Ezt mutasd meg a mobilod QR kód leolvasójának és telepítsd azt az androidos alkalmazást.
(#) Bakman válasza Lacika hozzászólására (») Szo, 9:48 /

Miből gondolod, hogy azon a frekvencián csak Wifi van? Google keresőbe: 2.4 GHz RF module.
(#) Lacika válasza Bakman hozzászólására (») Szo, 10:09 /

Teljesen mindegy, mi minden van abban a 2.4GHz sávban. Ez egy kommersz termék, átlag felhasználóknak és a mobil WIFI modulján keresztül lehet távvezérelni a saját applikációjával, ugyan úgy mint néhány elektromos rollert, ezek is ebben a sávban kommunikálnak a saját mobilapplikációjukon keresztül. Nekem Aerium T350 van és a telefon QR-kód leolvasóján keresztül telepítettem az applikációt hozzá. Úgy néz ki, ez ma már nagyon sok ketyerénél standard.
(#) Bakman válasza Lacika hozzászólására (») Szo, 10:15 /

Értem én, de az eredeti hozzászólásban hiányzó távirányítóról van szó.
(#) uniman válasza vakrepulo hozzászólására (») Szo, 10:30 /

Talaán ez is így működik: Egy normál villanykapcsolóval 3 módban működtethető: 100%, 50% és 15%, többszöri be-/kikapcsolással.
A hideg fény, meg talán megváltozható a táp "W" és az "Y" kivezetésének megcserélésével...
Költségesebb megoldás pedig a komplett tápcsere....egy másféle megfelelő távirányítós tágegységre. A fesz és az áramigény ismert...
(#) tki válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 10:56 /

Ami a technikai részét illeti: "ha találok valami univerzálisat, azt hogyam tudom pontosan ráprogramozni?"

Kétféle univerzális távirányító létezik (némelyik egyszerre mindkettő): az egyik tartalmazza az ismertebb szórakoztató-elektronikai eszközök kódjait, a gombjaihoz tartozó 1-0-1-1-0... jelsorozatokat meghatározott sebességgel, a másikfajta pedig szabadon tanítható, kb. olyan, mint egy magnó. Vagy miket beszélek: hangrögzítő és MP3-lejátszó. : -)

Az elsőből valószínűtlen, hogy bármelyik is ismerné ezt a lámpát, mert ilyen apró termékekből annyi van, hogy egyszerűen lehetetlen (gazdaságosan) egy éveken át aktuális adatbázist létrehozni belőlük és egy távirányító memóriájába belerakni, hogy aztán a felhasználó választhasson belőlük - nem hiszem, hogy gyártanának ilyet. Nagyobb TV-márkák stb. szoktak lenni az előre programozottakban, ha létezik még ilyen egyáltalán. Hasonlíthat másik eszközökhöz, ha véletlenül ugyanolyan IC-k vannak benne ugyanúgy használva, de azt kideríteni... szakértelem is kell és nem is igazán éri meg, sok a buktató.

A másodiknak is vannak korlátai, de az esetek jelentős részében lehetséges egy "szabadon tanítható" távirányítóval egy másik infrás távirányító parancsait megjegyeztetni, csak kell hozzá egy etalon, az adott eszközhöz való másik távirányító. Amivel szembefordítjuk és egyesével megjegyeztetjük a funkcióit, vagyis a gombnyomásokra leadott kódsorozatokat. Ez akár elég sok időt is fel tud emészteni. És pusztán leírás alapján (ami amúgy sem lesz) nem lehet a taníthatókat betanítani. Ja, és persze az ilyen távirányítónak ára is szokott lenni, bár nem olyan vészes, csak a nyereség a végén kérdéses lehet.

Néha nemcsak infrán, RF-en is működnek az ilyenek, de azzal sosem foglalkoztam.

Marad a kuncsorgás a gyártótól, hogy küldjenek már neked egy távirányítót, mert hát hogy néz ez így ki...
A hozzászólás módosítva: Szo, 11:00
(#) tki válasza Bakman hozzászólására (») Szo, 12:31 /

Megnéztem az AliEXpressen, egész termékcsaládok vannak, amiken kerülik a Bluetooth vagy a Wifi elnevezést, mint a tüzet : -) - egyet találtam csak, ahol ki volt írva, hogy "wifi" -, de igaz, hogy a videók szerint távirányítóval és telefonnal is működnek, pedig riasztóan olcsók. Ennek a konkrét típusnak van még TÜV-engedélye is... fura világ ez. Így jogos volt a feltételezés, hogy valami egyszerűbb RF modul van benne, de úgy tűnik, mégsem.
A hozzászólás módosítva: Szo, 12:32
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Szo, 12:33 /

Visszavonom, véletlenül sem infrás távirányítóról van szó. : -)
(#) Bakman válasza tki hozzászólására (») Szo, 17:06 /

Biztos, hogy egyszerűbb RF modul van benne. Ha WiFi-s vagy BT-os lenne, nem adnának hozzá távirányítót, egyszerűen odaírnák, telefonnal vezérelhető.
(#) még1MbR válasza vakrepulo hozzászólására (») 18:00 /

Vidd be a lámpát az XXXL-be, dugd be egy konnektorba és egy eladótól kölcsönkért távirányítóval állítsd be a megfelelőre aztán kész is van
(#) tki válasza Bakman hozzászólására (») 18:20 /

Nem nézted meg a termékeket, amiket írtam; ugyanazt a terméket használták távirányítóval és telefonnal is, volt róla videó - én is csak pislogtam.
(#) Tomi111 válasza még1MbR hozzászólására (») 22:27 /

Szia! Nem mindegyiknél nyerő, mert van, amelyik nem tárolja el a beállítást. Nekem itthon egy jó 6-7 éve Mömaxban vett megjegyzi áramtalanítás után is. Viszont épp a hétvégén kötöttem be négyet egy havernál, ebből kettő megjegyzi, másik kettő csak akkor, ha távirányítóval kapcsolod ki. Mihelyt a fali kapcsolóval kikapcsolod, mindent elfelejt és hidegfehér fénnyel indul utána.
Következő: »»   185 / 185
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem