Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bluetooth kérdések
Szia!
Idézet: Úgy érted, hogy a mikrofonos headset csatlakozót mondod? Az van még a használatban lévő telefonokban. Onnan lehetne egy DIN dugós magnó bemenetet táplálni? „egy ideje tényleg kikopnak a fizikai hangcsatlakozók a telefonokról” ![]()
Szia! Akkor ha beszerzek egy ilyen dobozolt egységet akkor csak egy C-s telefon töltő a tápláláshoz a 3.5 mm-s jack/DIN dugós vezeték az erősítő bemenetére? Akkor így nem kellene az erősítőbe beépíteni és mobil lenne a dobozka. (nem nekem kellene hanem egy ismerősömnek)
![]()
Igen, ahogy írod. Csak a kábeleket kell csatlakoztatni és mehet a móka.
Ha erősítőbe építed be, a tápellátást hogy szoktad megoldani? 7805-el jó lehet? Szűrni kell? Az alin néztem ilyen modult, ott a rajzban van egy 100uH meg 10µF a pozitív tápon.
Ebben az esetben szigorúan leválasztott DC-DC konverterrel, mivel a modulon a tápfeszültség és a kimenet galvanikusan össze van kötve. Pl.: AM2DS-1505SLPZ. Természetesen attól függ, milyen feszültségek állnak rendelkezésre az erősítőben.
Még egy kérdésem volna, mert én is kedvet kaptam egy ilyen music center felokosításához. Ezekben a centerekben hová érdemes vagy kell bekötni ezt a bt konvertert? Melyik bemenetet keressem a panelen?
![]()
Olyan bemenetet kell keresned, már ha nincs külön ilyenje a hátulján, amit nem fogsz használni. Ha használod a rádió, de a magnó részét nem, akkor célszerű a magnó részére kötni. Igaz, könnyen lehet, hogy az erősítő része csak akkor kapcsol be, ha valamelyik kazetta egység aktív, így ezt is figyelembe kell venni.
Ha FM transzmitteres a BT kütyü, akkor csak tápot adsz neki és FM-en megkeresed.
Ha vonal bemenet kell, akkor, ahogy írta Bakman, amit nem hasnálsz, oda kötöd. Ha magnó, vagy phono, akkor az előerősítő utánra. Ha nem kell a középhullám (vagy akár a hosszúhullám), és sztereó ez a bemenet is, akkor talán oda kötve marad meg a legtöbb egyéb funkció. Jellemzően régebbi rádióknál az MW is sztereó bemenet, és a tuneren ezt külön van kivezetve, csak össze van monósítva. Ha találsz egy az állapottól függő DC feszültséget a tuner egyik lábán (FM/MW), akkor egy kis relével automatikusan AUX-ként tudod használni a kapcsoló ezen állásában akkor is, ha nincs külön kimenet (az összes sáv egy kimeneten jön ki), csak meg kell szakítani az eredeti 2 sávot és közé kötni a relét, és egy tranzisztor kapcsolja.
Akkor lehet, hogy először megpróbálom egy transzmitterrel, hogy hogyan szól FM-en. Valahol 88MHz körül lehetett fogni a jelét ha jól emlékszem.
![]()
Beállítható, melyik frekvencián sugározzon. Célszerű oda hangolni, ahol nincs FM műsórszórás.
Volt itthon egy ilyen kütyü és egészen jól viselkedett csak a táppal voltak némi problémák, mert a hálózati brummot azt mint ha hallani lehetett volna a zenében de el megy. 88.7MHz-n volt a frekvenciája, szinte a legalsó határa a rádiónak. Lehet, hogy ha százon felül keresek neki helyet ott jobb lesz a jelátvitel?
![]()
Nem feltétlen azért volt rossz, mert a közeli frekvencián volt FM műsorszórás. Könnyen lehet, hogy a kütyü ilyen minőségű és csak ennyit tud, függetlenül attól, milyen frekvenciára van hangolva.
Nem hiszem, hogy a vivő frekvencia változtatása javítana a minőségen. Sajnos itt már 1-el több konverzió van a jelútban, annak a minőségi buktatóival, maga az FM adás is sávhatárolt és visz be torzítást, zajt, de attól még szólhat szépen egy URH adás, a transzmitter nagy valószínűséggel nem oldja ezt így meg. Viszont egy ilyen BT-FM kütyü a legegyszerűbb megoldás.
A vonal bemenet kialakítása valószínűleg javítana a hangminőségen. Viszont barkácsolni kell, és ott is lehet földhurok, illesztetlenség. Amúgy meg lehet oldani, vágj bele nyugodtan! Néztem, de nem találtam rajzot a tiedhez, csak a 670-es testvéréhez. Annál a tunernek 1 sztereó kimenete van, úgyhogy keresni kéne egy változó feszültségű pontot sávváltásnál, amivel kapcsoltatni lehetne egy relét. Vagy raksz egy plusz kapcsolót, esetleg egy nem használtra kötöd, vagy akár egy kapcsolós jack aljzattal is megoldható az AUX-ra váltás. Ha nem használod a magnót, vagy a lemezjátszót, akkor meg kivezeted annak a vonal jel részét. A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2025
Most vettem észre, hogy amit írtam azt nem küldtem el vagy mi történt vele de nem jelent meg itt a felületen. A centernek a képét azt a netről vettem de az enyém az 707-es és a hátulján a hangszóró L-R és a koax ajzaton kívül nincs más csatlakozási lehetőség. Köszönöm, hogy utána néztél a rajzának de hátha nem nagy eltérések vannak közöttük. Ha majd belenézek okvetlenül mutatok róla képet, hogy könnyebb legyen beazonosítani, hogy hová lehet beadni a BT adapter jelét. A táplálását azt mindenképpen dugasztáppal oldanám meg a panel elhelyezésére pedig bőven van hely a center belsejében.
![]() AW 7030/01 PHILIPS kazettás magnó okosításSziasztokAdott ez a dupla kazettás magnó 1: annyit szeretnek, hogy beépítek egy Bluetooth modult, így (pl) telefonról is áttudom küldeni a zenét 2: szeretnek varázsolni egy bemenetet, amiről külső eszközről (laptop) adnám a zenét (kábelen, 3,5 jack-3,5 jack), és a szalagra vennem fel Remélem összejön Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Csü, 10:11
de hát van rajta 3,5 jack. Én anno tv-vel kötöttem össze és vettem fel zenét
Szia!
Csináltam hasonlót több készüléken is, ha megvan a kapcsolási rajza, akkor annyira nem bonyolult, egy plusz átkapcsolót kell beépíteni, ami a rádiórész és a BT modul jele között váltogat. Rádió kimenetét jellemzően egy soros ellenállásnál meg lehet szakítani és kihuzalozni a kapcsolóig. Esetemben konkrétan ez a furatba beszerelhető karos kapcsoló tartja az egész BT modult is (csináltam egy pici nyák-ot neki, ami "hordozza" a modult is magán, pár gramm az egész, nem igényel erős felfogatást). Azt, hogy hova fér el, persze az adott készüléket belülről látva kell eldönteni. Ha így oldod meg, akkor a kazettára felvétel automatikusa elérhető, hiszen a magnóáramkör nem tudja, hogy most a rádió jele helyett a BT-ról jön a zene ![]() Ezeknél a BT moduloknál, ha a magnó táplálja ezt a modult is, szokott gond lenni a jelföldön visszajutó sípoló zavarjellel, mert a modulon belül is közös a negatív pólus és a jelföld, hurok keletkezik, házilag a panelon nem is nagyon lehet már szétválasztani. Én audio leválasztó trafóval oldottam meg ezt a gondot, de pici leválasztott DC/DC konverterről táplálva is kikerülhető a hiba. Ugyanez az egész leválasztós komment nélkül kivitelezhető jack aljzattal is. Viszont amire talán nem sokan gondolnának, nekem meg több éves retro-audios tapasztalattal rögtön beugrik: nem biztos, hogy ez a készülék az ideális alany erre. Philips magnók esetében elég hosszú időn át egy új korában rugalmas, ezáltal közel zajtalan járású fogaskerék-anyagot használtak - de ez mára, 20-30 évesen törik, morzsolódik. Elég esélyes, hogy a magnórész használatba vételt követően pár (pártíz) üzemórán belül leáll emiatt, pótalkatrész meg maximum utángyártva van jó sok pénzért, de kevéssé kultikus típusok esetén az sem biztos. A hozzászólás módosítva: Csü, 15:51
Az a 3,5jack, az kimenet, nekem bemenet kell
Tomi94 Sajnos kapcsi rajzot meg nem találtam, pont ez a bajom, ha megvan hogy hova, a többit mar megoldom Esetleg ha tudtok valami modult ajánlani, az elfogadom ... Ezt neztem ki magamnak UI: a 20-30 éves fogaskerekekre tényleg nem gondoltam, de szerintem azt is megoldom, ha odáig eljutok A hozzászólás módosítva: Pé, 5:57
Egy hasonló készülék rajzrészlete...talán segíthet.
Ha jól látom, a 10 lábon van az egyik bemenet?
Amennyiben a tiédben is ilyen a végfok IC. Bár én inkább a poti elé kötném a BT kimenetét, akkor manuálisan is szabályozható a hangerő. Bizonyos BT modulok ugyanis "beszélnek" és ezt bekapcsolás után max. hangerőn teszik...
Megnézem, persze a potin keresztül fogom kötni
Koszi Esetleg valakinek ötlete egy jobb/megbízhatóbb Bluetooth modulra? (belföldi/külföldi rendelés jöhet)
Ugyanonnan, picit többért van olyan is, ami egészen 24V-ig táplálható minden átalakítás nélkül. A másiknál emleget az egyik véleményező valami (inkább zavaró, mint hasznos) hangjelzéseket is, ami ebben tudom, hogy nincs benne, mert én ezzel építettem a hasonlókat. Működik megbízhatóan, nem szokott gond lenni a stabil kapcsolattal.
Bár a tápellátás nem kritikus, ha arról az oldalról oldanád meg a leválasztást. Akkor lehet egy leválasztott 5V kimenetű tápkocka is a megoldás. A magnó tipikusan 9 vagy 12V-os rendszerű lesz, a korabeli góliátelemeknek megfelelően 6 vagy 8 db-os (kis mono gépeknél néha 6V-os 4 db-os) teleppel. Egyébként elég nagy toleranciasávban működőképesek maradnak ezek a régi analóg gépek, a 9 és 12V-osak gond nélkül táplálhatók egy 3 cellás Li-ion akkupakkal is, mint további modernizációs ötlet. A hozzászólás módosítva: Pé, 10:36
O remek, köszönöm
Rendelem, és jöhet a bűvölés
Kapcsolási rajz híján úgy próbálnám, hogy megnézem a panelt, lehet rajta maximum 4-5 IC szerintem. Azokról azért nem esélytelen adatlapot találni, vagy legalább egy funkció és lábkiosztás megjelölést. Amelyik felel az FM demodulációért és/vagy sztereo dekódolásért, annak a kimenetéről (ez lehet, hogy még valami szűrőkör az IC után, lásd példának a mellékelt részletet egy hasonló adatlapból) lekövetném a panelrajzolatot. Valószínűleg lesz egy-egy soros ellenállás, ami után a funkcióválasztó kapcsoló következik, és ide érdemes a BT modullal is csatlakozni.
Köszönöm
Érjek haza, legyen egy kis idom, és csinálom is ![]()
Most egy August MR230 típus van kéznél, ez nem beszél. Kisohmos fejhalgatómat is megfelelő hangerővel meghajta..
A hozzászólás módosítva: Pé, 11:21
Ennek a centernek a hátiján van bőven hely. Vegyél egy 2 áramkörös 2 állású kapcsolót, szereld fel. Aztán valamelyik forrás és a következő fokozat között szakítsd meg, és vezesd ki a pontokat a kapcsolóra. Beépíted a BT kütyüt, keresel hozzá tápfeszt is, a kimenetét meg szintén rákötöd a kapcsoló NO lábaira, test közös. A NC állásban minden úgy lesz, mint az eredetiben, ha átkapcsolod, akkor meg mehet a BT. Ha nem akarod, hogy állandóan áram alatt legyen, akkor 1+ áramkör a kapcsolóra és a tápját ezen keresztül viszed. A befúrós kapcsolók egész könnyen beépíthetőek lesznek a furnér hátlapba.
Szia! Bele éztem a center belsejébe és arra gondtam, hogy a phonot nem használom és talán annak a bemenetét fel lehetne használni a BT nelének fogadására. Ha megtennéd hogy ránézel a hasonló készülék rajzon hogy melyik a bemenet a két vezeték közül. Feltételezésem szerint a szürke lehet mert az három eres amiért jobb-bal csatornát és árnyékolás feltétezek.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |