Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Kelvin csipesz ide, kelvin csipesz oda, szerintem még egyszer ugyanazt az értéket nem fogja mutatni...
Most rácsíptettem a Kelvincsipeszeket egy előzőleg mért 4,669Ohm/50W- os ellenállásra, és 4,669-et mér, ha sokáig rajtahagyom, az utolsó tag 8-9 közt változik. De ez annak is betudható, hogy 1A-t hajt át méréskor az ellenálláson, amitől változik a hőtényező.
Ránéztem egy nagyobb értékre 100Ohm névlegesre, amit 99,3-nak mért. Itt most 99,25 az érték.
Ugyanez az ellenállás egy 4401LCR méterrel mérve is 99,25 Ohm-ot mutat A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2025
Vércsatorna maróVágódeszkába kellene vércsatornát marni, mert a "V" alakú nem vállt be, ugyanis nem lehet tisztítani az alját.Az ilyenek mennyire jók?
Működhet a dolog. Ha eljössz felém a munkadarabbal, akkor pár pillanat alatt belemarjuk, hogy kipróbálhasd
![]()
Ebben a legkisebb is 20 mm széles hornyot húz, amit túlzónak érzek.
Esetleg az egész csatorna létét is érdemes mérlegelni, van-e rá szükség, ígér-e bármilyen előnyt.
Mivel a meglévő "V" alakú csatorna 15 mm-es, ezért nem.
Meg ott van már, csak nem szépre sikereredett annó, azt kellene "barkács+" kategóriára emelni. És akkor simán ki lehet majd törölni belőle a koszt. Mert a "V" aljából aztán nagyon nem lehet. ![]() De szerintem ehhez azért profi cucc kell...
Profi cucc, vagy ügyes kéz (esetleg mindkettő).
Esetleg sablon, vezető, ilyesmi. Mert különben olyan lészen megint a kanyarban, mint amit az ökör pipil.
![]()
Természetesen, kell vezető, és kezdeti + vég ütköző is.
Ha már ott a V csatorna akkor már sokkal könnyebb, hiszen csak azt kell átakakitani.az eredetit fel lehet használni vezetésnek.
Ha akarod, segíthetek. Ezért az egy ( négy ) marásért ne vegyél szerszámot a polcra. 12,7-es maróm van, meg gép.
Azért ezek a kis marógépek szeretnek ám önálló életet élni a faanyagban. Hiába van ott az eredeti "vezetésnek", ha azt akarod módosítani. Viszont falécből pár perc alatt lehet készíteni megfelelő vezetősínt, amiben csak végig kell húzni a gépet.
@Gafly: délután megnézem, hogy biztosan legyen ilyen domború marófejem, de úgy emlékszem vettem, s ha így van, akkor jöhetsz
Itt jól látszik a probléma:
- "v" alakú csatornából nem lehet kitörölni a koszt, morzsát. Amúgy kb. 15 mm széles. - Ahogy írva vagyon, hajlamos beleszaladni a marógép a málnásba, Egyre inkább hajlok arra, hogy csapjunk egy hétvégi sütögetést nálam, bbb, Hutty. Mindenkinek van felsőmarója, meg úgyis tartozok már ennyivel nektek. ![]() Lehet veszek akkor még két HDD-t is a NAS-ba addigra...
Ezek szerint körbe fut rajta a vájat. Az ív nem olyan egyszerű, hogy ne szaladjunk ki belőle, de azért meg lehet oldani.
A Bakman féle korongot lehet nejlonszálakkal is kapni, az talán nem eszi meg a fát...
Lassan csepeg az információ, de végül összeáll a feladat.
Ha ilyen, akkor én a külső kontúrt használnám bázisnak egy adott ütköző-távolság tartással. Esetleg szélén lévő figurát is meg lehetne újítani egy átmarással (ehhez is kell egy figurás szerszám, vezetőgörgővel a végén).
Széléhez nem kell nyúlni, az tökéletes még ennyi év után is.
Az igazat megvallva, külső íven vezetésben eddig még nem is gondolkoztam (köszönöm a kizökkentést ![]() Tíz mm a külső perem, ennél mélyebbre kell nyúlni a vezetőnek...
Megnéztem, ebből a kerek fejből nekem csak keskeny (kb. 10mm legnagyobb átmérő) van.
Nekem adtak a géphez ilyen görgős kontúrkövetőt, 662-es izé. Igaz sosem használtam még.
Hétvégéig majd kitalálod.
Olyan nekem is van hozzá, de a sarok íve ettől még izgalmas kérdés, oda kell rá figyelni, hogy megfelelő irányból tartsd azt a kontúrkövetőt, miközben marsz. A komolyabb gond, hogy nincs hozzá megfelelő marófejem, mert ami van a kért profillal, az keskeny...
Marófej nélkül nem sokra megyünk, mert a meglévő vájat kb. 15 mm, annál nagyobb gömb kellene...
Kisebb rádiuszú is elég, a vájat alját kerekíted.
Hülyén fog kinézni, meg ha a csatolt képet megsasolod, akkor látszik hogy a maci belemászott a málnásba, úgyhogy kell az a nagyobb rádiusz.
Lehet kirándulni fogok?
Ott nem látok megfelelő méretűt... 12,7 mm-es a legnagyobb. Vagy ...?
Szerintem ezt is counterclockwise kell tolni, az már biztos (soha nem is volt szerintem kérdés).
Tudományosan most a legnagyobb problémám a pontos körív maráshoz, a középpont kijelölése. Mert a külső ív, és egy fix pont pontosan kijelöli a körívet, amin a marófejnek mennie kell (és mindkettőnek fixen neki lehet támaszkodni). De az nem olyan egyszerű, mert például oda nem lehet szeget beverni (mert látszó felület), annak is van fizikai mérete, és hasonlók... Már önmagában egy ismeretlen rádiusz cikk középpontjának a meghatározása sem triviális. Ugyanakkor utólag belegondolva, marógépbe befogott ceruzával jól tesztelhető. Praktikusan meg a legnagyobb probléma, hogy nincsen ilyen marófeje senkinek.
Nyilván kell gyakorlat a felsömarohoz, én is csináltam már sok hulladekot, de azert eddig mindig sikerült kitalálni a megoldást a CNC gép nélkül is.
Csak most látom a lekerekitett sarkokat. Ahhoz már egyszerübb a sablon készitése. Elég egy 5-6 mm vastag rétegelt lemezböl ki kell vágni a maratando formát, természetesen a gép alaplapjának méretét beszámitva, azaz az ablak ( sablon) mérete a valodi méret + az alaplap sugara. Ezt a sablont pillanatszoritokal rá kell fogni a munkadarabra, és marofej nélkül gyakorolni a gép mozgását ( ellenörizni a vonalat. Ha stimmel akkor ismételni immár marofejjel meg bekapcsolt motorral.
A felsőmarók alaplapja nem kör alakú (legalábbis én még olyat nem láttam), hanem pl. téglalap (és ráadásul nem a téglalap középpontjában van a marótengely), vagy egyéb "szabálytalan" alakzat.
Létezik kör alakú is, de az enyém nem olyan, hanem négyzet, s legalább ennek középen van a marótengelye
![]() A marófejet megbeszéltem Gaflyval, megrendeltem hozzá, az ívet pedig meg tudjuk oldani egy kis ügyességgel. Legegyszerűbb egy olyan segédvezető kialakítása, amire be tudjuk rakni az ív közepét és ahhoz rögzítjük a gépet, így az íven tudjuk végighúzni. A körív közepét megtalálni nem ördögtől való dolog, pár geometriai törvényszerűséget kell hozzá kiaknázni. Választasz két húrt, aminek a felezőmerőlegeseit berajzolod, ahol metszik egymást, ott a középpont. Ehhez létezik szerszám is, ami egy sima derékszög, egy 45°-os "pálcával". Rá kell tenni az ívre, húzni a pálca mentén egy egyenest, majd odább tenni, még egyet és kész. Mire megérkezik a marófej, nyomtatok hozzá olyan szerszámot, amihez nem kell szögelni, csak hozzászorítjuk a laphoz (meg egy kis kétoldalas ragasztó, ami nem hagy nyomot, de segíti a tapadást) és kész. Addig is Gafly legyél kedves mérni egy szélességet és magasságot. S, ha tudod, akkor az ív sugarát.
Örülök ha körvonalazódott a megoldás.
Nem szorultok tanácsra, de az ívek marásakor nem csak az ív lehet fontos, hanem az egyenessel való becsatlakozás is. Lerajzoltam egy szerintem ígéretes megoldást. A kékkel jelölt marógépre felszerelnék egy ideiglenes kör-tárcsát (ezen már korábban is törtem a fejem, másik téma kapcsán), aminek középpontja éppen a maró tengelyében van. Majd készítenék egy olyan vezetőt, ami az ív mellett tartalmazza az egyenesbe való be és ki csatlakozást is (ezt pirossal rajzoltam). Ha sikerül a piros sablont ügyesen tájolni a deszkához, akkor a szaggatott barna vonallal jelölt marópálya fog kialakulni, ami egybe esik az elvárással. A hozzászólás módosítva: 13:06
|
Bejelentkezés
Hirdetés |