Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio

Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
Lapozás: OK   90 / 90
(#) mek-elek válasza szamóca hozzászólására (») Kedd, 19:15 3 /

Idézet:
„Jobb csatornaelválasztás (sztereó vagy többcsatornás erősítőknél).
Ha egy trafó lát el több csatornát, a nagy tartalék csökkenti a “keresztbeszólást” (az egyik csatorna terhelése nem húzza le a másikat).”

Csak a saját véleményem...
Audiofil háttérrel nem említeném a kettőnél több csatornát. Már csak akusztikailag sem. De lehetne említeni a tápkérdést is, mivel a legszerencsésebb, ha minden csatornának külön tápja van. Én a trafókérdést másképp látom. Hiába a nagy töltőáram, a nagy kapacitásnak, mivel akkor is nő a magas töltöttség ideje. Vagyis a kapacitás nagysága csak névleges gyors impulzusú fogyasztás esetén. Az lehet, hogy egy drágább példánynál ez nagyobb töltöttséget is jelenthet, de ki tudja ezt kipróbálni a horribilis ára miatt. Szóval maradjunk annyiban, hogy a csillagban párhuzamosított kapacitások esetén gyorsabb töltés érhető el, összehasonlítva az egyke kondival. Még a DAC-om tápjaiban is így építettem meg a puffereket, hogy az 1000µF 10db 100µF-ból áll, és persze a dekadikus értékei.
Már szó volt róla, A gyári készülékekben látható dolgok a költséghatékonyság miatt olyanok, amilyenek. Ha valaki magának jó erősítőt akar csinál, nem biztos, hogy egy gyári erősítőt kell alapul venni.
(#) szamóca válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 20:18 / 2

Régi alatt nem a 90-es évek műanyag hulladékaira, hanem a 70' évekre gondolok.
Pl a Kenwood KA sorozata. A 9800 650VA-es trafója amivel 2x100W 8Ohmost készítettek, a zászlóshajó KA907 esbe két 500-as dualmono trafóval 2x150W/8Ohm. Vagy a Technics SA 5460 recevier amit nemrég javítottam és adtam el 500-as trafóval 2x68W 8Ohmra. Vagy a JVC RS77 ami 590W-os, és 2x60W -os volt. Ezek belseje nem a spórolás jegyében született. Sajnálatos, hogy az akkori egészséges gyártók közti versengés utána mindinkább a spórolás irányába ment el.
(#) szamóca válasza compozit hozzászólására (») Kedd, 20:20 /

Nem a méret önmagában a mágikus tényező, hanem hogy a nagyobb trafót ritkábban hajtják a határértéken, emiatt a való életben sokkal ritkábban lép fel telítődés, még terhelési csúcsoknál is.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 21:02 /

Kár ezt így elmérgesíteni.
Én tudok annak örülni, hogy Karesz-nek sikerült valamit elérni, amitől jobbnak hallja a rendszerét.
Ő nem akarta senkire rábeszélni a saját trafóját, csak elmondta hogy neki jobban tetszik, és nem sajnálja a ráfordítást. És ez jó dolog, sokkal inkább támogatni kellene, mint lehurrogni (attól mert eltérő véleményed van, még örülhetsz mások sikerélményének).
Mert az arrogancia még erősebb reflexiókat vált ki, ami egy idő után végletekig eldurvult helyzethez vezet.
(#) compozit válasza szamóca hozzászólására (») Kedd, 21:02 / 2

A telítés azért jön létre, mert az indukció meghalad egy értéket, ami már a vasmagot a nemlineáris szakaszba kényszeríti. A terhelési csúcsokban mitől nőne az indukció? A trafóban létrejövő indukció egyáltalán nem függ a terheléstől. ( Inkább csökken, hiszen a primer tekercsnek van valamennyi soros ellenállása, ha ezt vektorosan kivonod a mágnesező ágra eső feszültségből, akkor az jön ki, hogy a nagyobb terheléseknél kisebb lesz az indukció a vasmagban.) Szerintem nézd meg, hogy milyen a transzformátor helyettesítő képe, abból látni fogod. Meg hát tudni kellene, mi az az indukció és minek a függvénye...
(#) compozit válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 21:04 /

"... idő után végletekig eldurvult helyzethez vezet."

Már régen eldurvult a végletekig.
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 21:21 2 /

Egyet is értenék veled, ha ez csak egyirányú utca lenne. De ez csak szerintem reflexió volt.Talán Te is megérted, a néha furcsa a szövegértésed ellenére.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Kedd, 21:53 / 2

Újra megmutatom, mert nem mindenki tud értelmezni egy szkóp képet. Egy 10 W-os beütésnél (zenei jellel) 400 mV-ot esik a tápfeszültség - egy csatornán mérve, 6,5 Ohm műterheléssel.
Ebből visszaszámolva a tápegység belső ellenállása 0,22 Ohm. Tegye fel a kezét aki szerint ez annyira kicsi, hogy érdemes lenne megnövelni. A 630VA-es trafóról van szó 4x33000µF pufferrel.
(#) teddysnow válasza compozit hozzászólására (») 8:44 /

Nem dúrva, inkább látványos csapdák vannak állítva, amibe sokan szeretnek látványosan belesétálni, azért, hogy ők is látványos csapdát állíthassanak.
(#) Ge Lee válasza szamóca hozzászólására (») 9:15 /

Értelek, de hol vannak ezek jegyezve, akarom mondani, kik tartják ezeket jó hangú készülékeknek? Mert a néhány fanatikust leszámítva, akik a mai napig kazettákat meg egyebeket hallgatnak, szerintem senki. Szóval a példád nem jó. Nem azokat keresik manapság akik jó hangra vágynak.
A 70-es években inkább dívott még a csöves technika mint a félvezetős, szóval akkoriban nem igazán készültek jó félvezetősök. A jó alatt a jó hangút értem.
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») 11:07 /

Senkit nem szóltam le. Vagy csak nekem nincs jogom a saját véleményemhez?
A szaklapok engem eddig sem nagyon érdekeltek, az inkább, hogy mit hallok. Épp te szoktál a legjobban megsértődni, ha a beszámolóidat ignorálják, vagy műszaki ellenérveket hoznak fel velük szemben.
Idézet:
„Nem tudom mivel foglalkoztál, hogy Te ezt így átlátod,”
Alapvetően mással, de akkoriban is meghallgattuk amihez hozzáfértünk, amikor meg a Gelkánál voltam gyakorlaton, ott meg javítás után mindenféle hifit meghallgattunk mielőtt jött érte a gazdája.
(#) nagym6 válasza mek-elek hozzászólására (») 11:50 / 4

Idézet:
„Ez a téma nem a trafókról, és szkópképekről szólna!”
Miért nem ezekről is, ha hangminőséghez kapcsolódik? Pont az lenne fontos, hogy megtalálni a különböző hagzások műszaki hátterét, okát. Ez segít a továbblépésben, nem pedig a sötétben tapogatódzás.
(#) mateatek válasza mek-elek hozzászólására (») 12:06 / 4

Idézet:
„Ez a téma nem a trafókról, és szkópképekről szólna!”

Hanem ezekről a dolgokról:

Idézet:
„Nem mondom hogy akkor nem volt a munkahelyeken sovinizmus”

Idézet:
„Ha az asszony veszekszik indokolatlanul ne az jár a fejembe, hogy lehetne a szót belefojtani”

Idézet:
„Csodálatosak a kézimunkája, és az is az volt, ahogy a fiaimat kihordta.”

Hát, ez aztán audiofília. Ha már ennyire szíveden viseled, hogy mit szabad írni ebbe a topikba, akkor legalább te ne offold szét a családi és magán dolgaiddal.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») 13:54 / 2

Nem rád céloztam a szkóp ábra meg nem értése kapcsán mert az természetes, hogy Te nem érted, úgyhogy ezt most ne vedd magadra.
Úgy is le lehet szabni valamit, ha mondjuk hosszabb akkor vágok még belőle, ha rövidebb akkor eldobom és kezdem elölről... aztán majd csak összejön előbb-utóbb. Meg úgy is le lehet, hogy előtte megmérem és akkor biztosan méretre lesz vágva. Mérni szerinted teljesen felesleges időpocsékolás, szerintem meg legalapvetőbb dolog amit el lehet képzelni. Persze a méréshez előbb meg kell ismerkedni a colostokkal, szélsőséges esetben a tolómérővel... stb...

A hangzásról csak kényszerűségből írok néha - sokan nem szeretik az ilyesmit olvasni - de néha azért szót kell ejteni erről is, mert hát hozzátartozik egy erősítőhöz a hangja is. De ez a része a dolognak tényleg nagyon szubjektív és emiatt szívesen belekötnek az emberek, vagy nevezzük úgy: ellenérzéseket vált ki belőlük. Személy szerint én is szívesen használom az egér görgőjét ha Te zenekritikákat írsz, vagy a hangmérnökök munkáját szapulod.
Következő: »»   90 / 90
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem