Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4030 / 4030
(#) Gafly válasza btamas81 hozzászólására (») Sze, 19:35 /

Igez, ezek a transzformátorok pont erre lettek kitalálva.
(#) Bakman válasza huggybear hozzászólására (») Sze, 19:35 /

Nem az oxidálódással van gond, hanem azzal, hogy a réz viszonylag puha. Könnyen kilazul ilyen körülmények között, melegedni fog és akkor fog úgy kinézni, mintha az oxid miatt ment volna tönkre, csak éppen a sorrend fordított.

Foszfor-bronz csúszósaruk kellenek vasalóba (és pl. bojlerbe is). A gond az, hogy sok boltban azt sem tudják, létezik ilyen.
(#) Suba53 válasza btamas81 hozzászólására (») Sze, 20:36 / 1

Két másik diódával, vagy egy graetz kapcsolással pedig a szimmetrikus negatív feszültség is előállítható ugyanazzal a trafóval.

graetz.png

(#) Gafly válasza Suba53 hozzászólására (») Sze, 20:57 /

De ez fele annyira jó...
(#) btamas81 válasza nagym6 hozzászólására (») Sze, 22:52 /

De jó, mert Suba53 azt tette be, hogy lehet szimmetrikus egyenáramot csinálni.
Nekem persze nem jó, mert én nem szimmetrikusat szeretnék. Holnap lerajzolom hogy gondolom.
(#) Suba53 válasza btamas81 hozzászólására (») Sze, 23:03 / 1

Gafly betette neked azt a megoldást, ( mellékelve ) amire kérdeztél. Én csak kibővítettem a lehetőséget.
A hozzászólás módosítva: Sze, 23:07

egyen.png

(#) Gafly válasza btamas81 hozzászólására (») 6:38 /

Idézet:
„Nekem persze nem jó, mert én nem szimmetrikusat szeretnék.”

Ebből hogyan találjuk ki?
(#) Jonni válasza huggybear hozzászólására (») 6:40 /

Idézet:
„Nekem mondtak olyat a boltban, hogy a réz lehet nem bírja annyira a hőt és elolvad majd.”

Remélem aki mondta csak viccnek szánta. A sárgaréz olvadási pontja kb 1000 °C , a vasalóba meg 200 °C -nál több nemigen van. Ami ezüst színű az is nagy valószinűséggel sárgaréz, csak le van ónozva. Ha nem éri víz vagy pára akkor nem fog oxidálódni.
A hozzászólás módosítva: 6:42
(#) btamas81 válasza Gafly hozzászólására (») 6:53 /

Jogos.
Ezt szeretném. Mehet ez így?
(#) Lamprologus válasza huggybear hozzászólására (») 8:33 /

0,75-ös vezeték vasalóhoz? Kicsit vékonynak gondolnám ...
(#) Suba53 válasza btamas81 hozzászólására (») 9:05 /

Itt a GND nem a középső megcsapolás, az egy egészen más áramkör.

Ha a két GND-nek jelölt pontot nem kötöd össze sehol, akkor mehet.
De szerencsésebb lenne azt nem GND-nek jelölni, mert egy készüléken belül csak egy GND potenciál van. Jelöld inkább "-" nak.
Amúgy mit szeretnél ezzel táplálni? A tervezés logikája az, hogy előbb elgondolod a megépítendő áramkört, majd ahhoz kiválasztod a megfelelő táplálást.

Amúgy sokat segít egy hasonló elgondolás esetén, ha kirajzolod a diódákat, és a terhelést is mondjuk egy ellenállással, és megnézed, hogy merre folynak az áramok.
A hozzászólás módosítva: 9:12
(#) btamas81 válasza Suba53 hozzászólására (») 9:22 /

Szimpla tápos erősítőhöz kellene. De ugye a bemenetnél közös a gnd. Úgyhogy akkor marad a felső és a középső megcsapolás egy diódahiddal.
Köszi a segítséget!
(#) tki válasza btamas81 hozzászólására (») 11:03 /

Ha elég a trafó fele feszültsége is... De az egészet is ki lehet használni, mivel annak, hogy mit nevezel ki GND-nek, nincs köze a trafó megcsapolásához, és nem is muszáj a megcsapolást bekötni. Hirtelen ezt a rajzot találtam, úgyhogy a szöveg nem érdekes rajta - már ha jól értettem, hogy mi a cél:
(#) JZoli válasza btamas81 hozzászólására (») 11:20 /

Suba53 hozzászólásában lévő kétdiodás megoldás lenne neked a legjobb! Az pont egyoldalas tápot "csinál" belőle!
(#) btamas81 válasza JZoli hozzászólására (») 11:29 /

Igen, csak úgy 100V lenne, nekem meg 50V kell.
Úgyhogy marad amit én betettem, csak az alsó bekötés meg az alsó graetz nélkül.
(#) JZoli válasza btamas81 hozzászólására (») 11:36 / 1

Hány voltos a trafó? Ez a kapcsolás nem duplázza a feszültséget!
(#) btamas81 válasza JZoli hozzászólására (») 11:36 /

AC-ba 40-0-40.
De duplázza, ha a két végét kötöm be.
A hozzászólás módosítva: 11:37
(#) Fats Domino hozzászólása 11:48 /

LED villog

LED -es spotlámpa villog. A LED et, vagy inkább a tápegységet kell cserélni? 220 V 35W a tápegység
A hozzászólás módosítva: 11:49

002.JPG

(#) JZoli válasza btamas81 hozzászólására (») 12:11 / 1

Szerintem nem jó rajzot nézel Az a két diódás simán két félhullában egyenirányítja, terheletlenül 54-57V-ot kapsz azzal, de ha Graetz hidat teszel azzal is az lesz!
(#) mek-elek válasza JZoli hozzászólására (») 13:12 /

Klasszikus esete a rosszul feltett kérdésnek.
Idézet:
„Három kivezetéses trafót, szabad/lehet úgy egyenirányítani, hogy a középső megcsapolás a gnd a két szélső meg a pozitív?”

A kérdés nem tartalmazza, hogy mihez készül a táp. Ugyanis építési elképzelés válogatja egy ilyen trafó használatát. Például hány végfokot tápolna? Ugyanis a kétdiódás szűrés fokozhatja a párhuzamosan rákötött végfokok egymásra hatását. Szóval ez nem ilyen egyszerű az eredmény szemszögéből nézve. Igénytelenebb áramkörök táplálására viszont teljesen megfelelő lehet.
(#) zoka hozzászólása 14:11 /

LED táplálása hangszóró kimenetről

Sziasztok!

Egy passzív mélysugárzó hangszórójával párhuzamosan szeretnék úgy csatlakoztatni egy LED-et, hogy már kisebb hangerőn folyamatosan világítson, külön tápellátás nélkül. A legjobb egy 5 centis COB LED szalag darabka lenne, ami 12 voltról megy és egy hangszóró emblémát világítana meg.
A LED minimális áramot fogyaszt, de először kellene neki egy diódás, kondenzátoros feszültség simítás, csak a probléma ott van, hogy már néhány voltra jó lenne, ha világítana, ugyanakkor 24V-ot is bírjon..
Létezik erre megoldás vagy inkább több párhuzamosan kapcsolt SMD LED lenne jó, amik kb 2-3 voltról világítanak
A legnagyobb nehézség talán a tág feszültség tartomány kb 2 volt és 30 volt között

Az ötleteket előre is köszönöm
(#) Gafly válasza zoka hozzászólására (») 14:23 /

Szembe (ellenpárhuzamosan, a SOROS TILOS!) kell őket kötni, és egy ellenállás.
Kicsit lüktetni fog a zenére, de az tök jó.
(#) Suba53 válasza btamas81 hozzászólására (») 15:04 /

Ha a közepe a GND, ahogy eredetileg elképzelted, akkor a két fél felváltva működik, a pozitív félhullám alatt az egyik dióda nyit, a negatív félhullám alatt a másik.
Nem tanulmányoztad figyelmesen Gafly linkjét, pedig az szájbarágósan megmutatta a lényeget.
Így is kétutas egyenirányítást kapsz végeredményül, nézegesd az ábrát, szerintem egyértelmű.

egyen.png

(#) btamas81 válasza Suba53 hozzászólására (») 17:53 /

Kezdem kapisgálni. Köszi!
Következő: »»   4030 / 4030
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem