Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio

Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
Lapozás: OK   93 / 93
(#) btamas81 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 21:40 /

Szerintem a Heed már sima nyákos, bár a fene se tudja. Elvileg van Onsemis bdv-m, jamicon kondik vannak a hq-nál, csak ez a vishay ellenállás nincs sehol.
A légszerelésen már gondolkodtam.
(#) btamas81 válasza btamas81 hozzászólására (») Szo, 21:45 /

Azért nagy tisztelet a Heednek. Nálunk annyira nem ismert/elismert. Külföldön nagyon jó híre van. Az azért Magyarországról indulva nem rossz. (Jó maga a kapcsolás angol, de na). Ha egyszer sikerül a cigiről leszokni, az árából egy Heed-et veszek.
(#) Ge Lee válasza btamas81 hozzászólására (») Vas, 6:58 /

A Heed Elixir-ről van belső képem, ez alapján ettől sem várnék csodát, FR4, Samwha pufferek, yageo-nak tűnő ellenállások, ócska tárcsa kerámia kondi.
(#) Ge Lee válasza mcc hozzászólására (») Vas, 7:04 /

Adott alkatrész hangját szerintem csak relatíve lehet (érdemes) értelmezni, adott helyen, általánosítani nem lehet. Itt ez a házi darcilom, ebben sincs csatolókondi, szénréteg ellenállások, már ahova volt érték, ahova nem volt ott R534 meg van egy yageo is.
Ég és föld egymáshoz képest ennek a hangképe meg a HK610-é. Tehát, akkor nem az ellenállások határozzák azt meg elsősorban. Hanem nem tudom mi. Hozzáteszem, a 610-ben sok a fuse resistor is, a fokozatok munkaellenállása is az, aztán van a jelútban is meg a tápágban is. Lehet, hogy inkább azok a meghatározók mintsem a többi szénréteg.
A darcilt meg az FR4 alapjában véve rontotta le, de már nem fogok szórakozni vele hogy fenolos nyákot tegyek alá. Fűt is mint a rosseb, nyári erősítőnek nem jó.

my_darcil.jpg

(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 12:45 /

Idézet:
„Mert azt hisszük, hogy minél drágább egy alkatrész annál jobban fog szólni a végeredmény, de mégsem veszünk nagyon drága alkatrészt mert mégsem biztos hogy jobban fog szólni, másrészt nem telik rá. Innentől ez ugye nem más, mint hit. Tapasztalat akkor lenne, ha megvennéd a 46 fontba kerülő ellenállást is. Vagy akkor, megalkuszunk? Vagy hogy van ez?”

A tapasztalatok nem hitkérdés. Az is igaz, hogy magában a jobb alkatrész nem minden. nem dicsekvésnek, csak elszántság, utoljára a VF4-e-be 60E forintért rendeltem meg a Dale CPF ellenállásokat. Majdnem duplájába került az előző beszerzéshez képest. Mivel akkor hattyúdalnak gondoltam, kiizzadtam. Hogy mlért? Mert már megtapasztaltam előnyét. Nem gondolnám, hogy a legdrágább alkatrészekkel építek. És nem kedves dolog más tapasztalatait holmi hit-ként magyarázni. Nem én küldtelek a hibrid kapcsán a Lehel téri "mágushoz" csövest hallgatni.
Mivel nem vagyunk egyformák, ezért én sem gondolom, hogy mindenki egyformán képzeli az építésekre szánt összeget. És azt is ferdítésnek érzem, amikor a tapasztalataim közlését valaki a szájíze szerint véleményezi, anélkül, hogy megtapasztalta volna azokat a dolgokat.
No de ez a téma nem a vetélkedésről szól!
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Vas, 13:50 /

Idézet:
„Adott alkatrész hangját szerintem csak relatíve lehet (érdemes) értelmezni, adott helyen, általánosítani nem lehet.”
Írja Ge Lee
Egyrészt maximálisan egyetértek, de másik oldalról nézve nem mutat irányt a továbbiakhoz.
Már szó volt róla, hogy az audiofil szemlélet igen bonyolult problémákat jelent. No meg csak egy táborhelyet jelent az elszánt építőnek azon az úton, amin próbálja a jobb hangzást elérni.
Talán pont ezért ajánlatos olykor beérni az említett "kompromisszummal". De amikor ezt említjük, erre is vonatkozik, hogy ez mindenkinél máshol van.
És valahogy megint kimaradt az eleje, hogy a "jónak" mi az alapja. Azaz milyen felvétel mutat ideálisnak az adott rendszeren. Nos ebből egy kis őrület, ami ért a minap...
Az előzőekben említettem, hogy öregségemre visszatértem az analóg lehetőségekhez.
"Lehetőség" ez nem vicc, mert csak azt hallhatód, amit a pénzedért adnak. Persze itt is érvényes, hogy ki mennyit szán rá. Én is elkövettem egy LP-t az elmúlt napokban. Nem lévén sok pénzem választanom kellett Chet Baker és a Pink Floyd között. Az utóbbit az összetettebb hangzása miatt választottam. Az első este nem fértem a hibridhez, így a Canamp HD650 párossal estem neki. Hozzátenném, hogy a RIAA korrektor, a Canamp, és a hibrid azonos struktúrával készült, azaz paneltől elszigetelve, Dale CPF ellenállásokkal, NEI 1001 huzalozással, Duál monó kiépítéssel. A hálózati csatlakozók is csak PC kábelek voltak. Az rötön kiderült számomra, hogy az LP nem átlagos darab. De az ára alapján nem is a legjobb kiadásnak véltem.
Ami a továbbiakban írok senki ne vélje úgy, hogy ezt a zenei anyagot egy digitális hordozó felülmúlná, DE!
Ugyan, ahogy számítottam rá igen gazdag információs anyagot hallottam. Értem ezalatt a háttéranyagot, szöveg, háttér hangforrások. Pedig sem a Canamp, HD650 jó ideje nem ment.
A fekete levest azonban másnap kellett a torkomon lenyomni. Ugyanis magam voltam otthon, és így lehetőségem volt a lakást felfordítani. Azaz kiegészítettem az addigiakat a hibriddel+K701, Előhalásztam az AZ6 bekötőkábelét is, és jöhetett a Pink Floydot idézve a crazy. Nem a dugdosás volt igazán fárasztó, hanem annak eredményének elemzése.
Ellenállás, kondenzátor, ja, meg a többi!
Az AZ6 kábele tapasztalati emlék, ezért akartam jelenleg hallani a hangját, Az LP külön ügy, ja...
Mint kiderült, eszembe juttatta kedves mentorom által említett LP-k manapság milyenségét. Mármint akinek volt rá lehetősége (anyagi), lezongorázta a lehetőségeket manapság, ha analógra vágysz. Szóval az LP-ken szórakoznak a rárakott digitális anyaggal. Na most, ha nem lenne világos, maga az LP így is kellemesebbnek érezteti, és a szellős hangzás megmarad, DE!
Túlzó dinamikát éreztem az említett LP-n. No hangcsatorna túlvezérlést nem tapasztaltam, de a túlzó dinamika kierőszakolta a teljes visszacsatolású készüléket (Canamp). Itt meg kell jegyeznem, hogy a jelenlegi építéseim a huzalozás milyensége (NEI 1001), az ellenállások (Dale..) eleve jó dinamikát mutatnak, vagyis másféle kiépítés esetén nem ismerem az említett tapasztalatokat. És így eszembe jutott Karesz elképzelése a szakasos limitálással. Ugyanis a kétféle visszacsatolás csak egyik így jó a másik meg úgy eredményre jutottam. Szóval semmi sem volt egyértelmű. És az említett kavalkádban ez elég undok hatású volt. És ha már kavalkád, kábelek... Három fajta kábel állt rendelkezésemre. A képen a kis egyszerű kinézetű a Technics gyárija. Persze hogy vannak a világon jobb kábelek, de én jelenleg ezek közül választhattam. Szóval az 1. típusút találtam legjobbnak a lemezjátszó és a RIAA között. Azonban a nagyobb durranás a RIAA, és az erősítők között volt. A képen látható sorrend szerint tartottam megfelelőnek a sorrendiséget a hallható hangképek szerint. A Technics, nem is tudom hány éve pihent. Mivel ez volt a legmeggyőzőbb, így most ez megy a rádió felől, az eddigi tapasztalataim szerint, jobb híján.
(#) Tomi94 hozzászólása 12:44 /

Bejáratódás, avagy pszichológia?

Viszonylag ritkán írok ide, már csak azért is, mert a saját fogalmi keretem szerint sem számítok "igazi audiofilnek" (sem anyagi-lakhatási lehetőségek, sem célok terén).

Mindenesetre tegnap történt valami, ami miatt visszaemlékeztem egy ide tél környékén írt hozzászólásomra. Az volt a lényege, hogy az akkor nem rég beszerzett Canton hangfalpár megléte óta bizonyos felvételeken jókora előrelépést érzek, viszont más anyagokon zavaróan előjönnek a felvétel hibái. Volt, aki szerint ez alapján a rendszer még nem elég jó, mert az igazán jó rendszeren "nincs rossz felvétel" (amivel én megkötésekkel értettem egyet).

Nos, tegnap este elindítottam az egyik olyan albumot, ami az év elején tipikusan az utóbbi kategóriába tartozott (éles, zajos a felvétel, fárasztó hallgatni). Nem csak, hogy nem volt fárasztó, kifejezetten hidegrázós élmény volt bizonyos pontjain. Mindamellett, hogy nyilván tudom - és most is be tudom azonosítani -, akkor mi zavart annyira.

Műszaki szempontból azóta nem változott semmi a rendszerben (a kábel, vagy az alatta levő szekrény anyaga sem). Akkor hát mi történt? Bejáratódott volna a rendszer, "összecsiszolódott" az erősítő-kábel-hangdoboz hármas? Vagy csak maga a hangszórómembrán nyerte vissza szabad mozgását, miután lehetséges, hogy éveket állt? Más a páratartalom, a levegő összetétele kora ősszel, mint tél közepén?

Szerintem utólag bizonyíthatatlan, és nem csak azért, mert használt hangsugárzó esetén már nem tudok még egy pont ugyanolyan előéletű párat felkutatni a megismételhető kísérlethez, A/B teszthez. De még ha pont ugyanolyan körülmények között akkor és most is felvettem volna mikrofonnal a megszólaló hangképet: akkor ennyi erővel a mikrofon membránja ugyanúgy viselkedett 8 hónapja, mint most..? Ha minden részletre figyelek: ebben az egyenletben több az ismeretlen, mint az egyenlet...

Marad az emlékezet, amiről meg tudjuk, hogy nem objektív, pláne ilyen időtávon. Én végül inkább annál maradtam, mint magyarázat magamnak, hogy a lelkiállapot teszi a különbséget: általában véve is jobb a hangulatom az utóbbi hónapokban, mint januárban volt. Ráadásul tegnap épp két napnyi csendes erdőjárásról értem haza késő délutánra. Szerintem ezek a változások, külső hatások sokszor jelentősebbek akár egy erősítő-cserénél..
A hozzászólás módosítva: 12:46
(#) mek-elek válasza Tomi94 hozzászólására (») 12:51 /

Üdv a klubban!
Ezt a csatát magadnak kell megvívni magaddal. Lehetőleg tiszta elmét kívánok hozzá! Neked kell magadban lerendezni e dolgokat magadnak. És irányadónak maradjon a zene minél jobb élvezete!
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») 13:06 /

A Technics kábel az ST240 és a hibrid között, hát röviden crazy.
Igen megváltozott a hangkép. Eltűnt a GGL lágysága. Mondhatnám harcias lett a hangkép. Azonban hangsúlyt kaptak a középhangokban bizonyos elemek. Jobban ki lehet vezérelni. Így jelentősen más hatású a zenehallgatás vele. Megjegyezném, hogy jobbal vagy rosszabbal nem minősíteném. Innen két dolog... Vajon nem a kábel és a K701 szinergiájáról van szó, vagy a kábel bejáratlansága a ludas a dolgokba. Persze előfordulhat mindkettő valamilyen arányban. Én bennem azonban ott motoszkál, hogy ez már megint melót jelent, ha jobbat szeretnék. Azaz muzeális érték ide, vagy oda, célszerű lenne az ST240-t meghekkelni, ha már ennyire...
A hozzászólás módosítva: 13:08
(#) mek-elek válasza Tomi94 hozzászólására (») 13:16 /

Lemaradt...
Tessék minden változást naplózni, mert különben csak a káoszt érezteti a dolog. Olyan ez egy kicsit mint a könyvelés, a bevitel analóg meló, de majd lehetőséged lesz ezekből valamilyen következtetést levonni, ami a továbbiakban segíthet irányt venni.
(#) Suba53 válasza Tomi94 hozzászólására (») 13:25 /

Idézet:
„Ezt a csatát magadnak kell megvívni magaddal. Lehetőleg tiszta elmét kívánok hozzá! Neked kell magadban lerendezni e dolgokat magadnak.”

Ritka kivétel, de most ebben egyetértek Elekkel.

Ha van rengeteg időd, felesleges és sok pénzed, hogy elkezdj kísérletezgetni, beszerezni temérdek kábelt, alkatrészt minőségi hangfalakat, high-end berendezéseket, majd kialakítani egy olyan jó akusztikájú helységet, ahol nincsenek rezonáló üvegtáblák, döngő üregek, majd minden szabad idődben ezeknek a különböző kombinációján hallgatva a kedvenc zenéidet talán megfejtheted magad számára a problémát. De lehet hogy rövid lesz az életed hozzá.

A másik út, hogy egyszerűen elhiszel minden badarságot, amiket ezeken a területeken olvasni lehet, és megnyugodva elengeded a problémát.
Következő: »»   93 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem