Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4034 / 4034
(#) proli007 válasza pavikpeter hozzászólására (») Szo, 18:09 / 1

Analóg megoldást én nem látom, hogy erre a célra megfelelőt lehetne építeni.
De ne bánd, mert nekem van egy gyári négycellás, ami digitális, de az sem megfelelő, tönkre teszi a cellákat. Szerintem igazán jó megoldást NiMh cellára én nem ismerek. Voltak ilyen "tudományos cél Ic-k, de hogy mit értek, mit nem azt nem tudom. Minden esetre nemigazán terjedtek el.
A NiCd aksikat kiutálták, (pedig jobb tulajdonságai voltak), a NiMh-nak meg nagy az önkisütési árama. Az technika meg az idő túllépett rajtuk. Én már nem tennék semmibe ilyen akksit.
Mert ilyesmi csak akkor volt jó, mikor tölt-kisüt-tölt-kisüt volt az üzemmód. Akkor megérte.
De van egy vezeték nélküli telefonom, abban két AAA-cella van, állandó töltés alatt vannak és nem igaz, hogy mit kibírnak. Ez van, abban valahogy jól működik.
(#) xenon válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 20:22 /

Az Eneloop-ok pl. teljesen jók, nagyon minimális a kisülő árama (10 év tárolás után még 70%-on van), és 2100 töltési ciklust tud. (Állítólag persze. De az a pár teszt, amit találtam, eléggé hasonló eredményt hozott).

eneloop.gif

(#) proli007 válasza xenon hozzászólására (») Szo, 21:16 /

Hello! Nekem Eneloop még nem volt a kezemben. De nem ismerem a teszt körülményeket. A gyártók meglehetősen titkolják a dolgokat. Egy egy paramétert kiemelnek, a többit meg elhallgatják.
Az én tapasztalatom az, hogy egy hónap tárolás alatt a NiMh cella lemerült. Anno, mikor még volt Walkman, a lányom vagy 1000-szer töltött fel két pár Vartát. De úgy hogy hallgatta és mikor lemerült feltöltötte. A töltő, egy teljesen gagyi kétcellás töltő volt.
Tehát vannak érdekességek, csak a használati módtól igen csak függnek a kapott eredmények.
Nekem a NiCd akksi sokkal szimpatikusabb volt. Nagyobb áramot adott, lényegesen alacsonyabb volt az önkisütési árama. Hogy mi a környezetkímélőbb, kevésbé környezetkímélő anyagból gyártani kevesebbet, vagy környezetkímélőből többet, az jó kérdés. De a markecinget elég jól ismerem. A gyártó, mindig a saját érdekei mentén működik, papír mindent elbír. Az pedig a profit és nem más..
(#) Udvari Zsombor válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 21:33 /

Nekem két "GP Recyko" AA akku teljesít szolgálatot egy rádiós-kazettás "AIWA" walkman-ban ‒ FM rádiót (Retro) hallgatok vezetékes fejhallgatóval. Simán kibírnak pár hétnyi használatot, munkába/munkából utazás közben hallgatom, összesen legalább majd' ~2 órányi használatot kap minden hétköznap. Bár én nem merem megvárni, míg elkezdenek jelentkezni a merülés hatásai, inkább ~2-3 hetente (max ~3-4 hetente, ha elfelejtem) feltöltöm őket, egy régebbi Energizer kétcellás elemtöltővel töltöm őket, kitűnően bírják a strapát.
(#) gyulank hozzászólása Vas, 5:13 /

Kerámia főzőlap betét szondája, MCU

A kerámia főzőlap betétben ami középen felfelé áll ki, mint egy saru, az milyen érzékelő, vagy kapcsoló? Szóval fix. hőmérsékleten kapcsoló bimetál, vagy használható állítható hőszabályzásra? A CMS89F6285 MCU-t mivel lehet programozni? Nem találtam infót, hogy ez PIC vagy AVR vagy mi.
(#) martin66789 válasza Régi motoros hozzászólására (») Vas, 13:30 /

Sikerült megcsinálni a forrasztóállomást. A BT136 600E triac volt a bűnös, kicseréltem és a meghosszabbított vezetékkel is tökéletesen működik.

Köszönöm a segítséget.
(#) Régi motoros válasza martin66789 hozzászólására (») Vas, 17:06 /

Örülök, hogy sikerült. Így kezdőként az esetből vond le a megfelelő tanulságot és jegyezd meg jól:
Alkatrészt kimérni leginkább áramkörön kívül lehet, nem beforrasztott lábakkal.
Mondhatom úgy is, ha egynél több láb van beforrasztva, ott már könnyű "jégre menni".
És lehet akármilyen hiper-szuper tesztered, még akkor is megeshet, hogy a DMM -el többre mész.

Ui.: Mindez IC-knél azért már nem biztos, hogy így van...
(#) speedbump hozzászólása Sze, 12:01 /

Időzítő ventillátor kapcsolásához

Sziasztok,

olyan eszközt keresek, amivel egy ventillátort fix időközönként mondjuk 1-3 percre be tudok kapcsolni. Nem kell, hogy us pontosságú legyen, csak úgy kb működjön. Van itthon ez a konnektorba dugható mechanikus időzítőm, de azon 15 percenként lehet csak állítani a működést.

Praktikusan valami olcsófájin megoldás érdekelne, nem az, hogy siemens S7-tel hogy lehet megcsinálni Olyan kellene, hogy "bedugom és működik" és csak az időket kell beállítanom, mindenféle trigger jel nélkül.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Sze, 12:03
(#) Jonni válasza speedbump hozzászólására (») Sze, 12:09 / 1

Idézet:
„olcsófájin megoldás érdekelne,”

Mit nevezel olcsónak? Vannak IDŐRELÉK és néha lehet kapni használtan is ettől olcsobban mint ami a linken van.
(#) kendre256 válasza speedbump hozzászólására (») Sze, 12:21 / 1

Bővebben: Link
Percenként ki-be kapcsolható.
A hozzászólás módosítva: Sze, 12:22
(#) speedbump válasza kendre256 hozzászólására (») Csü, 8:53 /

Köszönöm, ezek közül valamelyik biztosan jó lesz.
Következő: »»   4034 / 4034
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem