Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Analóg megoldást én nem látom, hogy erre a célra megfelelőt lehetne építeni.
De ne bánd, mert nekem van egy gyári négycellás, ami digitális, de az sem megfelelő, tönkre teszi a cellákat. Szerintem igazán jó megoldást NiMh cellára én nem ismerek. Voltak ilyen "tudományos cél Ic-k, de hogy mit értek, mit nem azt nem tudom. Minden esetre nemigazán terjedtek el. A NiCd aksikat kiutálták, (pedig jobb tulajdonságai voltak), a NiMh-nak meg nagy az önkisütési árama. Az technika meg az idő túllépett rajtuk. Én már nem tennék semmibe ilyen akksit. Mert ilyesmi csak akkor volt jó, mikor tölt-kisüt-tölt-kisüt volt az üzemmód. Akkor megérte. De van egy vezeték nélküli telefonom, abban két AAA-cella van, állandó töltés alatt vannak és nem igaz, hogy mit kibírnak. Ez van, abban valahogy jól működik.
Az Eneloop-ok pl. teljesen jók, nagyon minimális a kisülő árama (10 év tárolás után még 70%-on van), és 2100 töltési ciklust tud. (Állítólag persze. De az a pár teszt, amit találtam, eléggé hasonló eredményt hozott).
Hello! Nekem Eneloop még nem volt a kezemben. De nem ismerem a teszt körülményeket. A gyártók meglehetősen titkolják a dolgokat. Egy egy paramétert kiemelnek, a többit meg elhallgatják.
Az én tapasztalatom az, hogy egy hónap tárolás alatt a NiMh cella lemerült. Anno, mikor még volt Walkman, a lányom vagy 1000-szer töltött fel két pár Vartát. De úgy hogy hallgatta és mikor lemerült feltöltötte. A töltő, egy teljesen gagyi kétcellás töltő volt. Tehát vannak érdekességek, csak a használati módtól igen csak függnek a kapott eredmények. Nekem a NiCd akksi sokkal szimpatikusabb volt. Nagyobb áramot adott, lényegesen alacsonyabb volt az önkisütési árama. Hogy mi a környezetkímélőbb, kevésbé környezetkímélő anyagból gyártani kevesebbet, vagy környezetkímélőből többet, az jó kérdés. De a markecinget elég jól ismerem. A gyártó, mindig a saját érdekei mentén működik, papír mindent elbír. Az pedig a profit és nem más..
Nekem két "GP Recyko" AA akku teljesít szolgálatot egy rádiós-kazettás "AIWA" walkman-ban ‒ FM rádiót (Retro) hallgatok vezetékes fejhallgatóval. Simán kibírnak pár hétnyi használatot, munkába/munkából utazás közben hallgatom, összesen legalább majd' ~2 órányi használatot kap minden hétköznap. Bár én nem merem megvárni, míg elkezdenek jelentkezni a merülés hatásai, inkább ~2-3 hetente (max ~3-4 hetente, ha elfelejtem) feltöltöm őket, egy régebbi Energizer kétcellás elemtöltővel töltöm őket, kitűnően bírják a strapát.
Kerámia főzőlap betét szondája, MCUA kerámia főzőlap betétben ami középen felfelé áll ki, mint egy saru, az milyen érzékelő, vagy kapcsoló? Szóval fix. hőmérsékleten kapcsoló bimetál, vagy használható állítható hőszabályzásra? A CMS89F6285 MCU-t mivel lehet programozni? Nem találtam infót, hogy ez PIC vagy AVR vagy mi.
Sikerült megcsinálni a forrasztóállomást. A BT136 600E triac volt a bűnös, kicseréltem és a meghosszabbított vezetékkel is tökéletesen működik.
Köszönöm a segítséget.
Örülök, hogy sikerült. Így kezdőként az esetből vond le a megfelelő tanulságot és jegyezd meg jól:
Alkatrészt kimérni leginkább áramkörön kívül lehet, nem beforrasztott lábakkal. Mondhatom úgy is, ha egynél több láb van beforrasztva, ott már könnyű "jégre menni". És lehet akármilyen hiper-szuper tesztered, még akkor is megeshet, hogy a DMM -el többre mész. Ui.: Mindez IC-knél azért már nem biztos, hogy így van... Időzítő ventillátor kapcsolásáhozSziasztok,olyan eszközt keresek, amivel egy ventillátort fix időközönként mondjuk 1-3 percre be tudok kapcsolni. Nem kell, hogy us pontosságú legyen, csak úgy kb működjön. Van itthon ez a konnektorba dugható mechanikus időzítőm, de azon 15 percenként lehet csak állítani a működést. Praktikusan valami olcsófájin megoldás érdekelne, nem az, hogy siemens S7-tel hogy lehet megcsinálni ![]() Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Sze, 12:03
Idézet: „olcsófájin megoldás érdekelne,” Mit nevezel olcsónak? Vannak IDŐRELÉK és néha lehet kapni használtan is ettől olcsobban mint ami a linken van.
Köszönöm, ezek közül valamelyik biztosan jó lesz.
MQ-7 modul mire jó?Vettem MQ-7 modult a HEstore-ban, van 4 lába, de nem tudom, hogy ez így mire jó. Mihez rakják így össze? Mivel szét kell szedni, és vezérelni kell a fűtését. Nem lábon, nem lyukon, hanem valahol megszakítani az áramkört és úgy ráépíteni.
Valami azért csak forgott a fejedben, amikor megvetted?
![]() Vagy okosabbak leszünk ha szétszeded? Tudom, vagy lyukon, vagy valahogy. ![]()
Azért nem olyan nehéz ennek utánajárni: https://duckduckgo.com/?q="MQ-7-M"+circuit&iar=images.
Az Interneten elsőre szembe jövő rajzok mindegyikén fixen rá van kötve a fűtés az 5 V-os tápra (lásd lejjebb), az OUTA az analóg kimenet pl. mikrokontroller analóg bemenetéhez, az OUTD pedig egy LM393-as komparátor szebbik felén van, amivel önállóan is lehet egy határértéknél pl. riasztást kiváltani, szirénát rákötni vagy ilyesmi. Plusz világít rajta egy feltehetőleg riasztóan piros fényű LED, hogy ez az élmény is meglegyen. Az adatlap szerint valóban csak 60/90 másodperces kitöltéssel szabadna ezt a szenzort 5 V-tal / 1,4 V-tal fűteni (+/- 0,1 V), akkor lehet megismételhető, pontos mérést végezni, és felteszem, csak akkor tart öt évig folyamatos működtetés esetén. A rövidke dokumentáció alapján nem lehet kitalálni, hogy pontosan mi történik, ha a fűtés folyamatos, de felteszem, akkor is kijön belőle valamilyen használható jel (szint), mert elég meredeknek tűnik a dolog, de a széles körben kapható így elkészített modulok és az arduinos leírások is azt üzenik, hogy lehet... A korrekt fűtéshez is találtam építési leírást, bár egy más kivitelű modulhoz ugyanezzel a szenzorral, szóval biztosan találni fogsz korrekt és elég egyszerű kapcsolást magadnak a periodikus fűtésre, amit megépíthetsz, ha komolyan érdekel: https://devices.esphome.io/devices/MQ-7 A hozzászólás módosítva: 0:37
|
Bejelentkezés
Hirdetés |