Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő

Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   111 / 111
(#) reloop válasza bbatka hozzászólására (») Hé, 18:47 /

Üdv! Az eltolódást szerintem a műveleti erősítő bemenő árama okozza. Növeld a visszacsatolás ellenállásait egy-két nagyságrenddel!
(#) bbatka válasza reloop hozzászólására (») Hé, 19:19 /

Megnöveltem az ellenállásokat a tízszeresére, de nem lett jobb a helyzet. Az a furcsa hogyha egy második fokozatot is beiktatok, az rendesen osztja a feszültséget. Csatoltam a multisimes változatot. A második fokozatban az R16-R17-R18-nál nincs offset. Először azt gondoltam, hogy a szimulátor beállításaiban valami probléma és ezért váltottam át az LTSpice-ra, de a Multisimben is jelentkezik az offset az első osztónál. A visszacsatoló ellenállások megnövelése tízszeresére nem hozott változást, viszont ez a megoldás nem javasolt mert megnöveli a zajt.
A multi1.png-n látszik hogy már az erősítő bemenetén is -278mV van.
A hozzászólás módosítva: Hé, 19:21
(#) proli007 válasza bbatka hozzászólására (») Hé, 19:50 / 1

Hello!
Ha az OPA bementén "kinézünk", akkor azonos impedanciát kellene látnunk.
Nálad az invertáló bemeneten ez 179 ohm, a neminvertáló bemeneten pedig, 90kohm.
Az erősítő bemeneti árama, 3uA. Ez a 90k-n, 270mV offset hibát tud okozni. Lehet ez a probléma.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Hé, 19:54 /

Az osztó önmagában rendesen oszt, de már egy buffer használatakor is jelentkezik az offset.

buffer.png

(#) proli007 válasza bbatka hozzászólására (») Hé, 20:00 /

És a bufferednél, mekkora a két bemenet impedanciája? Mérjél a két bemeneten is feszültséget. (Persze jelenleg az invertáló a kimenet. De a kimenetnek, mekkora az impedanciája?)
(#) bbatka válasza proli007 hozzászólására (») Hé, 20:07 /

Impedancia alatt az egyenáramút kell érteni? Na mindegy csatoltam egy mérést.

meres1.png

(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Hé, 20:23 /

Levettem a két tápot róla.
(#) proli007 válasza bbatka hozzászólására (») Hé, 20:28 /

Nem lehet egy OPA bemenetén - kimenetén ellenállásokat mérni! De az XMM3 feszültségből láthatod, hogy az OPA bemeneti árama feszültséget ejt a bemeneti osztón. A kimenet-bemenet különbsége, csak 2mV,
(#) bbatka válasza proli007 hozzászólására (») Hé, 20:41 /

Készítettem egy leosztás nélküli szimulációt is. Szerintem mára ennyi. Lehet hogy inkább próbapanelon megépítem. Köszi az eddigieket.
(#) proli007 válasza bbatka hozzászólására (») Hé, 20:55 /

Most az 1,67mV offset hibát látod, ami tipikusan 1,5mV. Adatlap,adatlap, adatlap!
A hozzászólás módosítva: Hé, 20:57
(#) bbatka válasza proli007 hozzászólására (») 8:33 /

Huh, ez nehezebb lesz mint gondoltam. Böngészgetve a külföldi fórumokat elég sokan küzdenek az LM7171 offset kompenzálásával. Elég bonyolult megoldásokat javasolnak. Főleg azért, mert a hőmérséklet változás is hatással van rá.
(#) reloop válasza bbatka hozzászólására (») 8:44 /

Mi a projekt és miért esett a választás éppen az LM7171-re?
(#) bbatka válasza reloop hozzászólására (») 9:19 /

Szkóp erősítő. Az IC már sok-sok év óta megvan. Egyébként volt már sikeres építésem vele, csak most kicsit változtatni akartam. Egyébként a sikeres áramkört közé is tettem az alacsony költségű oszcilloszkóp topikban még valamikor 2010 környékén. Ezúttal a jelentkező problémát nem akarom megkerülni. Még tanulok is belőle.
Következő: »»   111 / 111
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem