Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Az eltolódást szerintem a műveleti erősítő bemenő árama okozza. Növeld a visszacsatolás ellenállásait egy-két nagyságrenddel!
Megnöveltem az ellenállásokat a tízszeresére, de nem lett jobb a helyzet. Az a furcsa hogyha egy második fokozatot is beiktatok, az rendesen osztja a feszültséget. Csatoltam a multisimes változatot. A második fokozatban az R16-R17-R18-nál nincs offset. Először azt gondoltam, hogy a szimulátor beállításaiban valami probléma és ezért váltottam át az LTSpice-ra, de a Multisimben is jelentkezik az offset az első osztónál. A visszacsatoló ellenállások megnövelése tízszeresére nem hozott változást, viszont ez a megoldás nem javasolt mert megnöveli a zajt.
A multi1.png-n látszik hogy már az erősítő bemenetén is -278mV van. A hozzászólás módosítva: Hé, 19:21
Hello!
Ha az OPA bementén "kinézünk", akkor azonos impedanciát kellene látnunk. Nálad az invertáló bemeneten ez 179 ohm, a neminvertáló bemeneten pedig, 90kohm. Az erősítő bemeneti árama, 3uA. Ez a 90k-n, 270mV offset hibát tud okozni. Lehet ez a probléma.
Az osztó önmagában rendesen oszt, de már egy buffer használatakor is jelentkezik az offset.
És a bufferednél, mekkora a két bemenet impedanciája? Mérjél a két bemeneten is feszültséget. (Persze jelenleg az invertáló a kimenet. De a kimenetnek, mekkora az impedanciája?)
Impedancia alatt az egyenáramút kell érteni? Na mindegy csatoltam egy mérést.
Levettem a két tápot róla.
Nem lehet egy OPA bemenetén - kimenetén ellenállásokat mérni! De az XMM3 feszültségből láthatod, hogy az OPA bemeneti árama feszültséget ejt a bemeneti osztón. A kimenet-bemenet különbsége, csak 2mV,
Készítettem egy leosztás nélküli szimulációt is. Szerintem mára ennyi. Lehet hogy inkább próbapanelon megépítem. Köszi az eddigieket.
Most az 1,67mV offset hibát látod, ami tipikusan 1,5mV. Adatlap,adatlap, adatlap!
A hozzászólás módosítva: Hé, 20:57
Huh, ez nehezebb lesz mint gondoltam. Böngészgetve a külföldi fórumokat elég sokan küzdenek az LM7171 offset kompenzálásával. Elég bonyolult megoldásokat javasolnak. Főleg azért, mert a hőmérséklet változás is hatással van rá.
Mi a projekt és miért esett a választás éppen az LM7171-re?
Szkóp erősítő. Az IC már sok-sok év óta megvan. Egyébként volt már sikeres építésem vele, csak most kicsit változtatni akartam. Egyébként a sikeres áramkört közé is tettem az alacsony költségű oszcilloszkóp topikban még valamikor 2010 környékén. Ezúttal a jelentkező problémát nem akarom megkerülni. Még tanulok is belőle.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |