Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Az eltolódást szerintem a műveleti erősítő bemenő árama okozza. Növeld a visszacsatolás ellenállásait egy-két nagyságrenddel!
Megnöveltem az ellenállásokat a tízszeresére, de nem lett jobb a helyzet. Az a furcsa hogyha egy második fokozatot is beiktatok, az rendesen osztja a feszültséget. Csatoltam a multisimes változatot. A második fokozatban az R16-R17-R18-nál nincs offset. Először azt gondoltam, hogy a szimulátor beállításaiban valami probléma és ezért váltottam át az LTSpice-ra, de a Multisimben is jelentkezik az offset az első osztónál. A visszacsatoló ellenállások megnövelése tízszeresére nem hozott változást, viszont ez a megoldás nem javasolt mert megnöveli a zajt.
A multi1.png-n látszik hogy már az erősítő bemenetén is -278mV van. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2025
Hello!
Ha az OPA bementén "kinézünk", akkor azonos impedanciát kellene látnunk. Nálad az invertáló bemeneten ez 179 ohm, a neminvertáló bemeneten pedig, 90kohm. Az erősítő bemeneti árama, 3uA. Ez a 90k-n, 270mV offset hibát tud okozni. Lehet ez a probléma.
Az osztó önmagában rendesen oszt, de már egy buffer használatakor is jelentkezik az offset.
És a bufferednél, mekkora a két bemenet impedanciája? Mérjél a két bemeneten is feszültséget. (Persze jelenleg az invertáló a kimenet. De a kimenetnek, mekkora az impedanciája?)
Impedancia alatt az egyenáramút kell érteni? Na mindegy csatoltam egy mérést.
Levettem a két tápot róla.
Nem lehet egy OPA bemenetén - kimenetén ellenállásokat mérni! De az XMM3 feszültségből láthatod, hogy az OPA bemeneti árama feszültséget ejt a bemeneti osztón. A kimenet-bemenet különbsége, csak 2mV,
Készítettem egy leosztás nélküli szimulációt is. Szerintem mára ennyi. Lehet hogy inkább próbapanelon megépítem. Köszi az eddigieket.
Most az 1,67mV offset hibát látod, ami tipikusan 1,5mV. Adatlap,adatlap, adatlap!
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2025
Huh, ez nehezebb lesz mint gondoltam. Böngészgetve a külföldi fórumokat elég sokan küzdenek az LM7171 offset kompenzálásával. Elég bonyolult megoldásokat javasolnak. Főleg azért, mert a hőmérséklet változás is hatással van rá.
Mi a projekt és miért esett a választás éppen az LM7171-re?
Szkóp erősítő. Az IC már sok-sok év óta megvan. Egyébként volt már sikeres építésem vele, csak most kicsit változtatni akartam. Egyébként a sikeres áramkört közé is tettem az alacsony költségű oszcilloszkóp topikban még valamikor 2010 környékén. Ezúttal a jelentkező problémát nem akarom megkerülni. Még tanulok is belőle.
Sajnos nem találom a rajzod az LM7171-ről. Kételyeim vannak afelől, hogy ez az IC optimális eszköz szkóp bemeneti erősítőjének. Amivel találkoztam, például az AD8065, nagyon más specifikációjú. Érdemes összevetned az adatlapjaikat.
Belinkelem a régi kapcsolást és egy új szimuláció. Ez a FET bemenet működik minden osztási helyzetben. Tehát az offset nem változik és az A/D-hez szükséges 1,6V-os offset is könnyen beállítható. De most valami más megoldás után nyomozok.
Megy ez DualGateFET-el is.
Vért izzadtam mire beaplikáltam a BF982-öt a Multisimbe. A BF981 spice-val megy. Van egy kis különbség a két FET között. Csak a kíváncsiság vezérelt. Nem kívánom így használni.
Nekem valahogy egyszerűbbnek tűnik a célirányos műveleti erősítő használata.
Nem a témába vág: belepillantva gyári készülékbe, aktív elemként Photo/OptoMOS-t és analóg multiplexert látok a műveleti erősítők mellett.
Akkor már inkább BF998-at használj! Mégis csak modernebb, gyorsabb és emberibb tokozása van neki... És gyári modellje van...
Egyébként tök jó ez az LM7171...de egy szkóp vert erősítőjének nem optimális(függvénygenerátor kimenetnek viszont nem rossz)! Inkább nézz körül az LMH67/68xx sorozatokban. Ha FET lesz a bemeneten, mindegy, hogy áram, vagy feszültség visszacsatolású.
Körül néztem a készleteimben. Így hirtelenjében találtam még 5db. LMH 6626MA/NOPB, 6db. CLC 401AJP, 6db. MAX 4014EUK, 4db. MCP662, 5db. LT1363CS8.
Igen, az LM7171-et A/D meghajtásra találták ki. Legalábbis az adatlapja erre javasolja. Lehet hogy kombinálnom kellene valamelyik másikkal. A második fokozatba kerülne az LM7171.
A ChipCAD kínálatában találtam PIC32AK1216GC41064-őt. Az adatlapja azt írja hogy 12bites, 40MSPS konverzióra képes. Ehhez készül az erősítő bemenet. Egy 20MHz-es sávszélességet elegendőnek látok ehhez a feladathoz.
Az LMH6626 szerintem tökéletes a feladathoz! Neked nincs szükséged +-15V kimeneti amplitúdóra, így felesleges az LM7171...
Azt vedd figyelembe, hogy a Microchip ha jól értelmeztem, újabban úgy reklámozza az ADC sebességét, hogy ha mindegyiket összefűzöd, akkor jön ki, egy csatornára a pl 40MSps....
40MSps-nél az elméleti határ a 20MHz. Felette le kellene hirtelen vágni...ami nem lehetséges. Ami reális, pl 15MHz-re egy 2-3 rendű aluláteresztő szűrő. Azzal a 20MHz és feletti komponenseket már elég jól ki lehet szűrni...
A Multisim-ben van lehetőség LMH6624 használatára. (Az LMH6626 szimpla kivitelű változata) A szimuláció nem azt az eredményt hozta, amire számítottam. Már a műveleti erősítő után -2,356V offset. Az erősítés megszűnt. Az adatlapja szerint a műveleti erősítő input offset feszültsége −0.75V −0.25V +0.75V.
Leosztás nélkül szép az eredmény. A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2025
Egyelőre nem találtam jobb megoldást a FET bemenetnél. Az LMH6626-al kapcsolatban az alacsony tápfeszültsége miatt lehetnek problémák. A szimuláció szerint valahol 1,7V-al tolhatom el a jelet. Felette vágja a jelet és összeomlik. A oszcilloszkópon a felső jel az LMH6624 kimenetén lévő.
Közben rájöttem, hogy nem célszerű offsetet beállítani az első fokozatban, mert a második osztó osztja azt is.
Szia!
Sokat lopkodok oszcilloszkóp áramkörből hangfrekis erősítő tervezéshez, mert olyan kapcsolások át alkalmaznak, ahol DC átvitel, alacsony drift, nagy bemeneti ellenállás, alacsony túllövés a cél. Valamelyik kommersz szkópban láttam, hogy a bemeneti erősítőt úgy oldották meg, mint egy kétutas hangsugárzóban a hangváltást. Egy jfetes diszkrét AC erősítő volt a nagyfrekis rész, amit egy olcsó jfet bemenetű opamp kísért, mint DC szervó. Gyakorlatilag mekkora szávszélességet szeretnél elérni, valamint mekkora erősítést?
Mivel a szabvány bemeneti 1M impedancia elérése a követelmény, azt közvetlenül csak FET-es bemenetű erősítővel lehet megoldani(vagy más topológiát kell követni, pl fix 100-as előosztó alkalmazása, ekkor nem kell nagyfrekvenciás, kompenzált mechanikus kapcsoló/osztó)! A nagy impedanciás osztó miatt az opa bemeneti árama(főképp a nem FET-esé) elhúzza a kimenetét.
Mekkora feszültség tartományt tud az ADC? Gondolom 1-2V lesz az csak. Neked ezt kell biztosítani, nem többet. A +-5V tápfeszbe ez bőven belefér...
A sávszélesség 2db. LM7171-el 16MHz körül alakul. Ez elegendő nekem. Az erősítés 36 szoros. LMH6626 + LM7171-el kb. 24MHz-re jön ki a sávszélesség. Az LMH6626-al az a problémám hogy szimplába kellene, tehát LMH6624 jobb lenne mivel a két csatorna jobb lenne külön nyákon a méretbeli problémák miatt. Esetleg elmegyek vegyes irányba. SMD + furatszerelt alkatrész vegyesen. Az LMH6626-ot önmagában nem tudom használni, mert alacsony a tápfeszültsége és az A/D-hez 1,65V offset kell. Talán határeset az üzeme.
A PIC A/D tartománya 3,3V. Ehhez kell az 1,65V offset. De azért jobban áttanulmányozom a PIC adatlapját. Sose lehet tudni hogy mit néztem el.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2025
Az átvitelről csatoltam az ábrát. Itt már a Q3 emitterétől hoztam ki a jelet, így negatív tartományba is tolható a jel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |