Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4040 / 4041
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 20:16 /

Köszönöm szépen, így fogok eljárni!
Még annyi, hogy a tápegységhez jó az, amit gondoltam?
Amit írtál, azok közül a nagyobb legyen elektrolit, a kisebb pedig kerámia?
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:18
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 20:28 /

Én nem találtam a HESTORE-ban olyan tápegységet, ami 3,3 V-t ad, a bemenete pedig megfelelne a 3,7 V-os Li-ion cellának és min. 1 A-es.
Létezik ilyen?
(#) Udvari Zsombor válasza Régi motoros hozzászólására (») Sze, 20:28 /

Nemcsak az a pici LCD van, amivel működne, hanem van egy 1024×600 felbontású industrial LCD-m is ‒ kompozit video, VGA, HDMI, csak HDMI-vel van hang ‒, csak valamiért ha több percig van a képernyőn egy adott játék, akkor "szellemkép lenyomatot" hagy maga után és nem szeretnék ártani a kijelzőnek.
(#) Lacika válasza Suba53 hozzászólására (») Sze, 20:33 /

" kis játék kimenete NTSC szabványú"
Nem hiszem, azt írta van kép, csak fekete-fehér. Ha NTSC lenne a kimenet, nem szinkronizálódna be a tv. A PAL/SECAM 50 félkép és 625 sor, az NTSC 60 félkép és 525 sor másodpercenként. Az egynormás szinkronautomata nem tud rászinkronizálni a másik normára.
(#) Udvari Zsombor válasza Lacika hozzászólására (») Sze, 20:35 /

Pontosan, a Sony CRT TV rá tud szinkronizálni, csak sajnos nincs szín, ez legalább eddig eljutott.
(#) Lacika válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Sze, 20:40 /

Van annak a TV-nek száma is? Kétnormás vagy három?
(#) Udvari Zsombor válasza Lacika hozzászólására (») Sze, 20:44 /

Idézet:
„SONY® MODEL NO. KV-M1450D
TRINITRON COLOR TV”
Azt nem tudom, hogy PAL-on kívül tud-e még bármit.
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Sze, 21:13 /

Idézet:
„a tápegységhez jó az, amit gondoltam?”
Nem világos számomra, hogy ezt mire érted.

Lehet kerámia, elektrolit vagy tantál is, ezeken a pontokon annyira nem kényes a rendszer.

Jó a tápegységes kérdésed, nem figyeletem eléggé, hogy a bemeneti feszültséget csak egy cella biztosítja. Mondhatni, nem sok lehetőséged van ha nem építesz saját tápegységet. Esetleg két Li-ion cella, akkora bemeneti feszültségre már százszámra vannak konverterek.
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 21:23 /

Erre értettem: "Ennek az SDWUP-33 modulnak a bemenetére és a kimenetére is tennék egy 0,1 µF kerámia és egy 10 µF elektrolit kondenzátort (tehát mindkét oldalára mindkettőt)." Tehát, hogy ez jó-e így?

Ok, akkor mindenhova kerámiát rakok.
Megpróbálok tápegységet készíteni....
(#) Lacika válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Sze, 21:23 /

A tv 3 normás, de a D modellben le van tiltva az NTSC, csak PAL-b/g/h, és SECAM.

https://ia904501.us.archive.org/1/items/manual_KVM1450D_SM_SONY/KVM1450D_SM_SONY.pdf

A szervizmenüben megpróbálhatod bekapcsolni, hátha sikerül, de szét ne hangold más részét!
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Sze, 21:30 /

Lehet oda kondenzátort rakni, csak felesleges, mert magán a modulon vannak már.
(#) Udvari Zsombor válasza Lacika hozzászólására (») Csü, 16:21 /

Köszi, a manualt már korábban letöltöttem másik forrásból.
Beléptem szerviz módba, elvileg:
Idézet:
„19 | Enable / Disable NTSC Operation”
Beadtam a számokat (19), de ilyenkor tömör hófehérré változik a tévé képe, ha bemenetre váltok (csak a tévé menüje látszik), a számokat újból beadva ismét van kép, változatlanul színek nélkül. |Ellenőriztem, csak ezzel a 8-bit konzollal tömör fehér olyankor a kép, más eszköz képét nem befolyásolja.
(#) Lacika válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Csü, 20:03 /

Ezek szerint nincs benne vagy nem működik az NTSC színdekóder, ha a ketyere NTSC. Nincs semmi olyan jelforrásod ami NTSC jelet adna ki? Tudom, nem olyan egyszerű, de például voltak három normás videómagnók, ámbár ehhez USA-beli kazetta is kellene....
Meg kellene bizonyosodni arról, hogy a kis ketyeréd mégis milyen szabványú jelet ad ki. Meg kellene nézni oszcilloszkóppal, hogy most 50 Hz(PAL) vagy 60 Hz(NTSC) a képszinkron jel.
(#) Udvari Zsombor válasza Lacika hozzászólására (») Csü, 20:09 /

• Nincs semmilyen oszcilloszkópom és nincs semmi más eszközöm NTSC kimenettel.
• Nem jó, hogy nemcsak szoftveres, hanem ezek szerint hardveres korlátja is van a tévémnek, hogy nem tudja dekódolni az NTSC jelet.
(#) Lacika válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Csü, 20:23 /

Mindenkinek van otthon hangfrekvenciás oszcilloszkópja...
Egy rakás program létezik....

Például: https://www.zelscope.com/

De van teljesen ingyenes is.....
A hozzászólás módosítva: Csü, 20:26
(#) Udvari Zsombor válasza Lacika hozzászólására (») Csü, 21:08 /

Biztosra veszem, hogy nem 50Hz a videojel, mert próbáltam teljesen analóg zsebtévén és szürkeárnyalatos* CRT monitoron is és egyik se volt képes rászinkronizálni a jelre.
*Tudom, hogy nem színes, de minden lehetőséget megpróbáltam.
(#) gyulank hozzászólása 4:43 2 /

Milyen táp kell DC-DC konverterhez?

Milyen táp kell DC-DC konverterhez? Van egy hosszú vékony vezeték köteg, vagy 10m, ezért gondoltam egy 24V-os tápot vezetnék ki, aztán kint lekonvertálnám mihez mennyi kell. De kipróbáltam 2 táppal, és mikor rádugom a konvertert szikrázik egyet, és 0V van a tápon. PC táp USB-jéről működött.
(#) Jonni válasza gyulank hozzászólására (») 6:00 /

Elsőként megmérném , hogy a konverter bekötött ágai között nincs-e zárlat, aztán , hogy a kimenő vezetékek között szintén nincs-e zárlat , bár ha egy usb-vel működött akkor az utobbi elvileg jó.
(#) gyulank válasza Jonni hozzászólására (») 6:07 /

Hát de minden tápon volt feszültség amíg nem dugtam rá. Szóval gondolom rövidzárvédelem. Azért kérdezem, hogy hány Wattos táp nem érzékelné rövidzárnak a konvertert, de rövidzárnak érzékelné, a rövidzárat? Mert ugye részben a biztonság kedvéért menne rajta nagyobb feszültség, mert vékony a vezeték, és nehogy megolvadjon vagy valami.
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») 7:35 1 / 1

Kb 3millió fajta DC-DC konverter létezik, különböző teljesítménnyel, paraméterrel.
Légy szíves írj egy típusszámot, vagy mellékelj egy adatlapot, ami alapján korrekt választ lehet adni.

Milyen PC tápon van USB aljzat?
Nem a PC táp 5V-os kimenetére gondoltál véletlenül? Ami elég nagy árammal terhelhető, szemben egy USB kimenettel, ami típustól függően 0,5 - 0,9A.
A hozzászólás módosítva: 7:40
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») 7:41 /

A kérdés, hogy milyen működik milyennel. Tökmindegy milyen, mert bármilyen lehet később is, ha elromlik, ki kell cserélni, nem biztos, hogy ugyanolyanra cserélném, vagy ha kell máshoz más feszültség is, az is lehet másmilyen. És az nekem nem elég jó, ha másikkal nem lesz jó. Nem. Én az USB csatlakozóra kötöttem egy step up konvertert 2 12V-os LED modulhoz, és annak a bemenetére forrasztottam próbaként a step down konvertert is, amivel egy 3V-os LED-et próbáltam. Tehát USB, és semmi program által vezérelt áram, meg nem közvetlen a tápra dugtam de attól még a PC táp a PC tápja.
A hozzászólás módosítva: 7:45
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») 7:42 / 3

Gyulánk! te semmit nem változtál. Nincs adat, nincs válasz.
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») 7:46 /

Akkor nem értetted a kérdést. A válaszból meg kell tudnom állapítani, hogy milyen konverterhez milyen táp kell...
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») 7:57 / 3

Ahhoz a konverterhez, amelyikről konkrétan szó van, másik tápegység kell.
(#) Lamprologus válasza gyulank hozzászólására (») 8:46 /

Bár sok egyéb adat is hiányzik, én azért még arra is kiváncsi lennék: milyen vékony az a vezeték, hány (szabad) ér van, és mekkora áramot akarsz átküldeni rajta? ( az már csak hab lenne a tortán, ha azt is tudnád mekkora maximális üzemi feszültségre tervezték a vezeték szigetelését.)
(#) gg630504 válasza Lamprologus hozzászólására (») 9:12 / 1

Ja, úgy könnyű!
(#) gyulank válasza Lamprologus hozzászólására (») 10:06 /

Engem meg az érdekelne, hogy milyen konverterhez milyen táp kell.
(#) Lamprologus válasza gyulank hozzászólására (») 10:25 / 3

Akkor a válasz:
Olyan konverter kell ami az adott feladathoz megfelelő, elő tudja állitani a rendelkezésre álló betápból a kimenethez szükséges feszültséget és áramot (teljesítményt).
Az előbbi konvetrerhez olyan táp kell ami tudja biztosítani a szükséges feszültséget, és áramot ami a konverterhez kell! Figyelembe véve a vezetéken eső feszültséget, és az induláskori nagyobb áramfelvételt is biztosítani tudja!

Aki ennél pontosabb infót tud adni a megadott paraméterek alapján az vendégem egy sörre!
Aki szerint ennél több információra lenne szükség a segítségnyújtáshoz, az meg gyulank vendége egy sörre!
Nem lájkvadászat a célom, de nyomjon egy lájkot aki szerint kevés az infó, és egy diszlájkot aki szerint tartozon neki a sörrel!: D
A hozzászólás módosítva: 10:28
(#) gyulank válasza Lamprologus hozzászólására (») 10:37 /

De ott tartunk, hogy magában a konvertert dugtam rá, aminek a kimenetén nem volt semmi. És úgy lett 0V, nem csak a konverter kimenete, hanem a tápé is. Az USB-n meg emellett voltak rajta amiket írtam, és alapból nem volt rajta semmi áramkör ami kérhet több áramot, mint amit alapból ad, mégis működött.
(#) tki válasza Lamprologus hozzászólására (») 11:44 /

Amikor nem lehet kialakítani egy hibakeresési koncepciót, annyira tág és behatárolhatatlan, hogy mivel van probléma az aktuális időjárást és az elektronok pillanatnyi hangulatát is beleértve, vagy egymásnak erősen ellentmondók a jelenségek, akkor az egyetlen logikus lépés a részletes, minél több adatot tartalmazó leírás.

Ilyen esetben hogyan lehetne előre általánosítani és eleve kiejteni az egyenletből azt, hogy milyen átalakítóhoz milyen táplálás kell amivel működik, és milyennel nem működik? Ez zöldség. Pontosabban egy feltételezésből kiinduló konkrét kérdés a nagy semmi hátán. "Újratervezés..." - mondja ilyenkor egy GPS, annak is több esze van.
Következő: »»   4040 / 4041
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem