Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ez néha tényleg megkönnyíti a távérzékeléssel nem rendelkező esetleges segítők dolgát.
Az indítópontot nem felejtetted el földre kötni? A táp indítása a PS-ON (zöld vezeték) testre kötésével végezhető. Felemelve a testről a táp leáll.
LED-es kapcsolásSziasztok!Van egy erősítőm, amiben a bekapcsolást jelző led kapcsolási megvalósítása számomra értelmezhetetlen módon van megoldva. Működik. Megépítettem próbapanelen is, hogy lássam, de itt semmi nem úgy van, ahogy azt az iskolában tanultam régen. A kérdésem a kép bal oldalán található két tranzisztoros kapcsolás. A csatlakozó legalsó 5-ös tüskéje fix 5V-ot kap, a GND látható. El tudja nekem valaki magyarázni, hogy ez hogy működik, és hogy miért nem a felül is látható egyszerűbb megoldást alkalmazták itt is?
Hát... Csak saját vélemény, de szerintem az emitterek és kollektorok fel vannak cserélve. Akkor már magyarázható a kapcsolás a diódának bekötött tranzisztorral együtt.
Pontosan ezt nem értem én sem. Ezért építettem meg, bár az eredeti is működik. És ha hiszed, ha nem így találták ki. Van a cégnek másik erősítője is pont ezzel a megoldással. Ezért írtam ide is, hátha valaki nálam sokkal nagyobb szaki érti a logikáját.
Ugyan nem én vagyok a legélesebb kés a fiókban, a megszokásoknak megfelelően átrajzolva valamennyi értelmet nyer a dolog.
Szerintem ez egy klasszikus áramtükör iskolapéldája, azaz mindkét oldalon azonos áram lészen. 22 Ohmok ezt még precízebbé teszik, de minek. Akkor volna értelme, ha a jobb oldalon fix feszültség lenne, mert akkor a másik oldalon állandó áram folyna, azaz ugyanúgy világítana. Ez most ugye nem igaz. Lehetne annak is értelme, hogy a tranzisztor füstölje el a felesleget, de ebben az esetben inkább az ellenállás. Akkor a fene tudja mire gondolt a tervező, de ugyanakkor bármilyen LED-et (piros/sárga/zöld/kék) tesznek bele a design miatt, ugyanúgy (mármint áramot tekintve) fog világítani. Ez az én értelmezésem...
Hello! Az áramkör, tulajdonképpen egy áramgenerátor, csak fejre vannak fordítva a tranyók. Úgy is működik, csak az áramerősítése 6..10 között van.
Leszimuláltam számodra, hogy lásd, hogy kevesebb alkatrésszel jobb is építhető. Alkottak, a mérnök urak..
Én az emitter <-> kollektor cserét simán rajzolási hibának vettem.
De mint mindig, most is Neked volt igazad.
Köszönöm a választ mindenkinek.
Az egyik kérdésem még megmaradt. Van értelme ennek? Ez csak egy szimpla led, kis feszültségről megy, tápegységről. Tudom, hogy a nagyobb teljesítményű ledeknél szoktak áramgenerátort használni, de itt minek?
Innen nem tudható a tervezői elgondolás. A TSOP használata miatt gondolom 5V tápról működik.
De sokan nem gondolkodnak, csak másolnak. Lektorálni meg nem szokás, arra nem költenek. De áramgenerátort két okból szokás alkalmazni, változó tápfesz miatt és hogy kisebb feszültség esetén nagyobb Led-áramot lehet elérni. Kis-teljesítményű Led esetén sok haszna nincs. Egy nagyobb teljesítményű Led-nél és telepes táplálás esetén lehet értelme és túlmelegedés esetén is lehetne védelmet biztosítani.
Lehet azért, mert mindegy milyen LED-et (szín/design) tesznek bele.
![]() Amúgy igazad van, mert én (sem) értem...
Még egyszer köszönöm mindenkinek.
Az értetlenkedésem okát is leírom, ha már ilyen gyorsan segítettetek nekem. A tapasztalataim szerint a cégek inkább spórolnak az alkatrészeken, mint sem. Itt egy ellenállás helyett 3 is van plusz 2 tranzisztor. Kicsit túl gondolta a tervező.
Néhány szempont:
- nem milliós széria - pár további alkatrészt (különösen SMD) felcuppantani nem tétel - profinak tűnik - simán megkapja a jóváhagyást Ne tudd meg, hogy mikre rá nem bólintok Hogy ha szerintetek ez így jó, akkor csináljátok. Tik értetek hozzá, meg az én farkam bánja, annak meg már úgyis mindegy.
Ez szerencsére egyetlen smd alkatrészt sem tartalmaz. Nem milliós, de nem is 100 darabos széria. Én tökéletesen elégedett vagyok vele. Csak mivel volt benne egy kis dolgom, beleástam magam a kapcsolásba, és ezt a részt egyáltalán nem értettem. Főleg, hogy a másik led a sima előtét ellenállásos megoldással van kivitelezve. Igaz, hogy az 10-20 másodpercnél többet nem megy.
Proli007 műszakilag tökéletesen kielemezte
Énnél több bőrt lehúzni szerintem már nem lehet a témáról.
- "Nálunk tranzisztorizált főnökség van.
- ?? - Csupa fél vezető..." A hozzászólás módosítva: 21:43
|
Bejelentkezés
Hirdetés |