Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   662 / 663
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2025 /

A hajdani mesterünk is méterekröl tudta melyik vezetékben van 3000 V meg melyikben csak 1500 meg 380V.

(#) somitomi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 28, 2025 /

Na, most akkor kereshetem meg, melyik elosztóban láttam ilyesmit szétszedve, mert abban ezeknél ügyesebb szerkezet volt, amiben a rugónak nem kell marha erősnek lennie.
(#) lazsi válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2025 /

Egy kollégám végzett egy kísérletet ezzel kapcsolatosan. Elvitt az északi sarkra egy csapat madarat (már nem emlékszem, hogy milyen fajtájúak voltak, de azt tudom, hogy vándormadarak) és ott elengedte őket.
A többségük visszatért a megfelelő helyre... Az eredmény az, hogy nem CSAK a mágneses tér alapján tájékozódnak.

(Mondjuk nem tudom, hogy a mágneses vagy a földrajzi északi sarkon volt, de innen nézve nincs túl nagy különbség... )

(Egyébként mind déli irányba indult el... )
(#) Gafly válasza lazsi hozzászólására (») Nov 28, 2025 / 5

Onnan nehéz is másfelé elindulni.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Nov 28, 2025 /

Mert földhözragadtan gondolkodik az ember.
Pedig lehet -és (repülve) nem nehéz.
Felfelé is lehet indulni. Sem észak, sem dél.
(Indulni a szó -és kicsit túlzok is persze. Francse tudja, képes-e egy madár függőlegesen indulni.)
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2025
(#) lazsi válasza szs hozzászólására (») Hé, 9:15 / 1

Idézet:
„Francse tudja, képes-e egy madár függőlegesen indulni.”

Ha megijesztik és az életéről van szó, akkor akár hátrafelé is... De a legtöbb szerintem képes lehet a függőleges indulásra.
De egy pingvin biztosan nem repülne semerre sem... (Keresne egy kis nyílt vizet, ahol halászhat, csak nem értené, hogy miért van minden fordítva... Vígan éldegélne, míg nem találkozik egy jegesmedvével, ugyanis olyan nem sok él arrafelé, ahonnan hozták.)
Ahogyan egy strucc sem repülne el... Ha nem fagy meg azonnal, akkor megijed és megpróbálja a homokba dugni a fejét, de a keményre fagyott jég kevésbé alkalmas arra...
(#) Inhouse válasza lazsi hozzászólására (») Hé, 10:34 /

Azért ez a te kollégád nagy kópé lehetett...khmm..
Valamilyen vándormadarakat vitt...mert az éppen volt nála pár ilyen-olyan.
Elment az északi sarkra a madarakkal...tipikus kiránduló útvonal, csak jó vonatra kell szállni.
A vándormadarak elindultak hazafelé...és közben nem fagytak meg, holott éppen azért mennek el pl. tőlünk is, mert jön a hideg, ergo nem igazán szeretik/bírják.
Konklúzió is született, nem CSAK a mágneses tér alapján tájékozódnak...holott a megszokott 2 végpont közötti út helyett egy totál idegen helyről kellett eljutniuk, hova is, melyiket választották? Honnan tudták a megzavart állapotban, hogy most mi a teendő? Az északi sarkról nem volt semmilyen emlékük, honnan lehetett tudni, hogy nem csak a mágneses erővonalak alapján tájékozódtak?
(#) szs válasza Inhouse hozzászólására (») Hé, 13:35 /

Állítólag a Nap, a Hold állásából is tájékozódnak. És a "bogarkarika forog a lámpa körül" is ebből jön ki

Érdekesség még: a varnyú. Állítólag Ukrajna északabbi részéről jönnek hozzánk -"nyaralni" télre.
(#) Josi777 válasza lazsi hozzászólására (») Hé, 13:37 / 2

Ez kissé hihetetlennek tűnik, több okból is. Egyrészt önerőből, értsd ez alatt, hogy saját járművel nem tudsz úgy eljutni, hogy a meleg éghajlathoz szokott madarak túléljék az utat. A másik, hogy az Északi sark védett, nem vihetsz oda csak úgy semmilyen állatot. Aztán ott van az etikai probléma, hogy sem hajóra, sem helikopterre, sem pedig repülőre nem viheted fel, mert állatjogi szempontból nem veszik fel, hiszen megölni viszed őket, szóval ilyen engedélyt senkitől sem fogsz kapni. Ugyanis viszonylag hamar meghalnak abban a környezetben.
Azon kívül értelmetlen is, mivel vannak más módszerek is, nem szükséges ilyen kegyetlen kísérletet végezni.
Idézet:
„A többségük visszatért a megfelelő helyre...”

Ez a mondat pedig magyarázatra szorul, hogy mit nevezünk megfelelő helynek? Ugyanis egy kis testű madár 1-2 órán belül kihül, egy nagy testűnek, amennyiben megfelelő tartalékkal rendelkezik, 1-3 nap a túlélési ideje, ami alatt folyamatosan kéne repülnie. A madarak repülése roppant energia igényes, viszont abban a környezetben nem talál táplálékot.
Tudsz adni valamilyen infót, ami alapján utána lehetne nézni ennek a kísérletnek?
(#) szs válasza lazsi hozzászólására (») Hé, 13:37 /

Idézet:
„egy pingvin biztosan nem repülne semerre sem...”

Akárcsak a sün. Oly makacs madár: csak akkor röpül, a belerúgok.

(Dehogy vagyok ilyen. A nejembe sem rúgnék, nemhogy egy sünibe)
(#) kaqkk válasza lazsi hozzászólására (») Hé, 16:10 / 2

Idézet:
„Egyébként mind déli irányba indult el..”
Gyengén tájékozódom de ez nekem is elsőre sikerülne....
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Hé, 16:39 /

(#) nagym6 válasza lazsi hozzászólására (») Hé, 18:35 /

Idézet:
„A többségük visszatért a megfelelő helyre... Az eredmény az, hogy nem CSAK a mágneses tér alapján tájékozódnak.”
Nem biztos. Először elindultak bármerre mert hideg van, utána valamikor megjelentek a mágneses erővonalak.
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 18:45 / 1

Az északi sarokról bármerre indulsz délfelé haladsz .... hogy hová érsz ? Az már egy másik kérdés .
(#) Udvari Zsombor válasza kaqkk hozzászólására (») Hé, 18:49 /

Feltételezhetően ha eléggé eltávolodnak a madarak az északi sarktól, akkor helyreáll a tájékozódó rendszerük és oda találnak az évszaknak megfelelő helyükre.
(#) compozit válasza kaqkk hozzászólására (») Hé, 19:32 / 1

Erre van az a fejtörő, hogy hol van az a hely, ahonnan elindulsz délnek, mész 5 km-t, aztán mész nyugatnak 5 km-t, aztán mész északnak 5 km-t és a kiindulási pontra értél vissza.
(#) Frankye válasza compozit hozzászólására (») Kedd, 14:14 /

És hogy az így mozgó medve milyen színű.
(#) veroka válasza compozit hozzászólására (») Kedd, 14:17 / 1

Ez egyébként a kozmológia egyik alaptétele is, t.i. a terek görbületét nagyon jól lehet vele szemléltetni.
Vegyél egy kétdimenziós vektort (azaz egy nyilat) és helyezd rá a földgömbre (ami 3 dimenziós és görbült). A vektor kezdőpontja legyen mondjuk 0 hosszúság és 0 szélesség, azaz a greenwichi délkör és az egyenlítő metszéspontja, Afrika mellett az Atlanti-óceánon és a vektor mutasson pontosan kelet felé (azaz az egyenlítőn pont "vízszintesen" feküdjön). Most indulj el a vektorral kelet felé, 90 foknyit. Ezek után indulj el északnak, de vigyázz, hogy a vektorod most is pontosan kelet felé mutasson. Miután elérted az Északi sarkot, indulj el a vektorral a greenwichi délkörön dél felé, hogy a kiindulási pontba érkezzél.
És bár mindig gondosan figyelted, hogy a vektor iránya ne változzon, most nem kelet, hanem észak felé fog mutatni.
(#) wbt válasza compozit hozzászólására (») Kedd, 17:37 / 1

Ha jól emlékszem Tata környékén van, legénybúcsún taxival pont 15000 volt és ugyan oda jutottunk vissza!
(#) sargarigo válasza wbt hozzászólására (») Sze, 16:55 /

15 ezerből megjártátok a sarkvidéket és vissza, ez igazi deal!
(#) Massawa válasza sargarigo hozzászólására (») Csü, 21:24 /

Ehhez képest a szerencsétlen osztrák szülészorvosok sokkal nagyobb probléma elé néznek. Az év eleje ota a korházban kötelesek az ujszülötteknek 6 lehetöségböl egy nemet választani. Senkinek halvány fogalma sincs hogyan lehet a kettön kivül a másik négyet választani.
Állitolag ezzel az ujszülötteknek a zöld politika 5 évig jobb ellátást biztositani. Elképesztö..
(#) tki válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 21:30 /

Évtizedekkel ezelőtt már beszélgettünk róla, hogy a nyugati kultúra hanyatlani fog ezért meg azért - kevés új van a Nap alatt -, csak a pontos módjáról nem volt fogalmunk, hogyan történik majd. Most már van.
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:30
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 21:33 /

Link van hozzá, vagy csak megint
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 21:35 /

Keresd meg az uj Eltern Passt. ( ami ltt a születési bizonyitványt jelenti. Tavaly meg Kinder Pass volt a neve. :laugh
Esetleg holnap megnezheted a mai Blikwechsel cimu müsort a Servus TV-n Youtube-n.
[ téged ugy látszik nagyon etet a tisza. ].
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:38
(#) Skori hozzászólása Csü, 21:40 /

Kínai MI - DeepSeek

Kíváncsiságból kipróbáltam a kínaiak Mi fejlesztését. Megkértem, hogy hasonlítsa össze magát a chatGPT-vel:
Idézet:
„Szia! Szeretném összehasonlítani a képességeidet a chatgpt-vel. Pl. mik a felhasználás korlátai?”
Idézet:
„Szia! Örülök, hogy érdeklődsz!

Összehasonlítva a ChatGPT-vel, néhány kulcsfontosságú különbség:

Ingyenes verzió korlátai nálam:

Nincs napi vagy órás üzenetkorlát

Teljesen ingyenes, nincs prémium változat

128K kontextusablak (nagyon hosszú beszélgetések)

Fájlfeltöltés támogatás (kép, PDF, Word, Excel, PPT, txt)

Internetes keresés (manuálisan kell bekapcsolni)

Technikai képességek:

2024 júliusáig terjedő tudás

67 nyelven beszélek, magyar anyanyelvi szinten

Magas szintű kódfeldolgozás és elemzés

Intelligens fájlfeldolgozás (szövegkivonás, elemzés)

ChatGPT-hez képest előnyeim:

Teljesen ingyenes minden funkció

Nagyobb kontextusablak

Kiterjedt fájltámogatás

Nincsenek mesterséges üzenetkorlátok

Amit ChatGPT jobban tud:

Voice funkciók (hangbeszélgetés)

Advanced Data Analysis (bár én is tudok kódolni)

GPT Store és egyedi GPT-k

Néhány speciális plugin

A legnagyobb különbség talán az, hogy én minden alapvető funkciót ingyenesen kínálok, miközben a ChatGPT-nél sok fejlett funkció prémium előfizetéshez kötött.

Van valami konkrét feladat, amiben tesztelnél? Szívesen mutatom be, mire vagyok képes! ✨

- Küldök egy képet, magyarázd el mi van rajta!

Nagyon szívesen! ? Küldd el a képet, és részletesen elemzem, hogy mi látható rajta.

Csak töltsd fel a képet a chatben (a fájlfeltöltés ikonra kattintva), és én:

Leírom, mit látok a képen

Ha szöveg van rajta, felismerem és lefordítom/értelmezem

Ha diagram/táblázat, elemezem az adatokat

Ha tárgy/jelenet, részletesen leírom

Képekből kiolvasható információkat strukturálom

A képfájlok formátuma lehet: JPG, PNG, GIF, WebP, PDF (képes), Word, Excel, PowerPoint (képeket tartalmazó).”

Idézet:
„Ez egy elektronikai kapcsolási rajz vagy áramkör részlete, valószínűleg valamilyen jelgeneráló, oszcillátor vagy impulzusképző áramkörhöz.
? Komponensek listája és értékeik:

L (Induktivitás) – kb. 1 µH (mikrohenry)

NEG PQZ 105819 – valószínűleg tranzisztor vagy integrált áramkör (IC)

D1 – BQ139 – dióda (valószínűleg egy speciális dióda típus)

C1 – 100 nF – kondenzátor (kerámia vagy fólia)

C2 – 1 nF – kondenzátor

C3 – 2,2 nF – kondenzátor (két példányban, de C5 is 2,2 nF)

R1 – 47 kΩ – ellenállás (47 kiloohm)

D2 – 1N4148 – gyors kapcsoló dióda (szabványos jelátviteli dióda)

C4 – 100 nF – kondenzátor

LED1 – fénykibocsátó dióda (valószínűleg jelzésre)

? Áramkör típusának sejtése:

A komponensek alapján (induktivitás, kondenzátorok, diódák, tranzisztor/IC) ez valószínűleg:

Oszcillátor áramkör (pl. blokkoló-oszcillátor)”
.............
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Csü, 21:42 /

A link lemaradt. Bővebben: Link
Alapból kínai nyelven jött be az oldal, de jobbra fent átváltható angolra. Regisztrálás után magától magyar nyelvre váltott.
(#) Massawa válasza tki hozzászólására (») Csü, 22:01 /

Hát igen az embernek néha égnek áll az haja , amikor az autos megáll a zöldön es elsöbseget ad a másiknak aki elött a villanyrendör pirosat mutat ( mert ugye udvarias - a rendör szerint) . Vagy a föut meg a mellékut Ausztriában majdnem ismeretlen fogalom, és lehet, hogy a jogsit a tánciskolában kapják a fiatal soförök.
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Csü, 22:13 /

Kiszerkeszthetted volna belőle a dupla sorközöket, ha már közzétetted, fejfájós olvasni. : -)

Én a https://manus.im/ -et használom közel egy éve - többnyire magyarul. El is mondja az ottani fejlesztésekről, a DeepSeek-ről, hogy jelentős fejlesztés, de vigyázni kell vele. Lehet, hogy a DeepSeek meg ugyanezt mondaná erről, nem tudom. : -) Itt-ott jobb a ChatGPT-nél, máshol meg rosszabb. Hamarabb kezdett komplett projecteket készíteni unit tesztekkel, részletes dokumentációval, összezipelve, mint a ChatGPT (lassabb is), de hibák bőven akadtak ezekben a munkákban is.
A hozzászólás módosítva: Csü, 22:17
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Csü, 22:20 /

Egyébként az ilyen csodás mondatokért szeretjük a nyelvi modelleket: úgy fogalmaznak, hogy ne lehessen beléjük kötni, így aztán igazából semmit sem mondanak:

"A legnagyobb különbség talán az, hogy én minden alapvető funkciót ingyenesen kínálok, miközben a ChatGPT-nél sok fejlett funkció prémium előfizetéshez kötött." : -)

A két kijelentés kapcsolat nélkül csusszan el egymás mellett, de bocs, nem cikizem tovább.
(#) cua válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 22:52 /

Genetikai szempontbol az ismert ket nem-en kivul van meg tobb mint 9 nagyobb kategoria (intersex), ebbe nagyjabol a nepesseg 1-2%-a (!) tartozik.
Nem keves variacio es nem keves ember erintett (tobb mint 9-10 magyarorszagnyi).
Sokszor az erintettek sem tudjak, hogy nem 'sima' ferfi vagy no kategoriaba tartoznak, igy nem csoda ha a tobbsegnek fogalma sincs rola.
Következő: »»   662 / 663
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem