Fórum témák
» Több friss téma |
Az említett kialaktás (műveleti erősítő + BD139-140 páros) már ESP javaslatai (ESP-113) között is szerepel, és szerintem is jól szól.
A hozzászólás módosítva: Vas, 13:50
Ránézésre kb. ez lehetett, nem szedtem szét nehogy megharagudjanak miatta
![]() Az előző posztot még annyiban javítanám, hogy a stúdiók hangfalra kevernek, úgy értettem csak nem jól írtam. A hozzászólás módosítva: Vas, 15:49
Már korábban is hallottam erről a korrekcióról, ahol valamilyen elv szerint próbálják hangsúlyosabbá tenni a két oldalt, hozzáigazítani a fejhallgató elvi sajátosságaihoz.
Ilyen egységet külön is lehet kapni, vagy ez mindig része a fejhallgató erősítőnek?
Nem találtam külön egységként, inkább diy megoldások vannak vagy gyárilag része az erősítőnek.
Itt a Meier féle szűrő jobban ki van vesézve, majd egyszer lehet megcsinálom kompletten. Van még egy ilyen. A hozzászólás módosítva: Vas, 23:05
fejhallgató erősítőSziasztok.Szeretnék egy fejhallgató erősítőt építeni. Ebben kérnék segítséget. A osztályú kapcsolást az elképzelés és félvezetős, nem csövest. Esetleg van bevált kapcsolás s megosztanátok velem azt megköszönöm. További szép napot mindenkinek!
Elég lenne az utolsó öt hozzászólást elolvasnod : )
Ha ragaszkodsz az A-osztályhoz, próbálj ki egy Canamp jellegű kapcsolást. Egy jó nyákra, igényesen megépítve alázza az eredetit. Mellékeltem egy házilag is elkészíthető LAY-t, amit ha kell, saját alkatrészeidhez tudsz igazítani.
Én ABU fórumtársunk EVAmp-ját ajánlanám, ami a módosítással könnyebben szerelhető. Tapasztalataim szerint a Canamp-nak akkor van jobb hangja, ha minőségi IC-vel, és 2SD882-vel van megépítve, és oldalanként van rajta 10E uF.
Mielőtt valaki félremagyarázná a hozzászólásomat, én nem akarom senkinek megmondani a frankót, nem akarom átalakítani a véleményét, csak tiszta vizet szeretnék e téma poharába önteni.
A hangminőség megítélése egyéni dolog, így általánosítani nem szerencsés. Ha a zeneszeretet oldaláról vizsgálódnánk, hogy milyen zenehallgatási lehetőséget kínál egy fejhallgatós üzemmód, akkor egy kicsit a műszaki oldalról kellene közelíteni e dologhoz. Mármint, hogy mi a különbség a hangfalas és a fejhallgatós üzemmód között. A hangfalas üzemmódban minden rendszer a zenehallgatás helyszínének akusztikai képességének a kiszolgáltatottja. Ugyanis nem csak a sztereó tér lehet károsultja az adott akusztikának, hanem a visszaverődések miatt bizonyos frekvenciák vagy kioltják egymást, vagy feltupírozódnak az adott helyszínen. Vagyis oda a zeneforrás linearitása. Aztán jön a hangfal képessége. A hangszórók képessége sávszélességben és dinamikai tulajdonágaival. És ha ez kevés lenne, mit tud a hangváltó benne? Arról nem beszélve, hogy mivel a kábeleknek is meghatározó jelentősége van a hangzásban, a hangfalkábelek a méretük miatt horribilis árkülönbséget mutatnak a kisebb társaikkal szemben. Fejhallgatós üzemmódban ilyen dolgokkal nem kell számolni! Valamikor a 60-as évek végétől kezdtem hallgatni zenét tudatosan. Sok minden volt közben… Sztereó beállító lemez… Kvardrofon… Digitális hanghordozók… Mindenféle pont egy rendszerek… Mp3… STB. És ki tudja mit talál ki az üzleti élet, hozzáillő reklámmal. Persze van, akinek tetszik az ilyen hangcirkusz. Én és akik hasonló szemléletűek azt szokták mondani, hogy egy jó sztereórendszernél nincs jobb. Én azt mondanám, hogy aki azt gondolja, hogy egy fejhallgatós rendszer kevés lenne, akkor az még nem hallott egy jót ilyenből. És a két rendszer összehasonlításához elgondolkodtatónak, ezek szerint lehet kiegészítőkkel átjárást összehozni a hangfalas hangzásvilág felé, akkor fordítva lehetséges e ez? Jómagam sokat tettem, értem el hangzás terén fejhallgatóerősítők tekintetében. No nem egyedül, de erre itt volt a fórum is. Semmi pénzért nem adnám az elért hangzásminőséget. És most az említett dolog… Idézet: „A binaurális hangzás célja egy rendkívül valósághű 3D-s hangtér újra alkotása kizárólag sztereó hang felhasználásával. Ez nagyon gyorsan bonyolulttá válik, mivel olyan tényezők, mint a fej formája, a fülcimpák alakja, valamint a törzs mérete és alakja befolyásolják a hang érzékelését. A binaurális hangzást gyakran fejhez kapcsolódó impulzusválaszok (HRIR) használatával érik el, amelyek olyan szűrők, amelyek szimulálják ezeket a különböző tényezőket, de az általános HRIR-ek használatának hátránya, hogy észrevehetően szabálytalanul színezik a hangot. ” Idézet: „A Crossfeed egy DSP funkció, amely hangszórószerű hangélményt hoz létre fülhallgatón és fejhallgatón a bal és jobb csatornák keverésével.” Idézet: „A keresztbetáplálás korlátai Sokat írtak már a keresztezett etetésről. Vannak, akik szeretik és esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem szeretik. A keresztfeed alapvetően egy frekvenciafüggő „keverő”. Az alacsony frekvenciákat monóvá keveri. Minél magasabb a frekvencia, annál „sztereóbb” lesz. A legmagasabb frekvenciák soha nem lesznek „teljesen sztereóak”, csak kevésbé „monóak.” Nálam a sztereótér, ami széles, és igen tagolt, a hangpozíciók plasztikusak, még véletlen sem vágynék többre, másra.
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget mindenkinek. Egy JHL és egy Canamp klón lesz tesztelve/építve. Az EVAmp-ot nem találtam. Köszönöm!
Melyik JLH-t akarod építeni?
Szia, ezt raktam össze.
Annyi különbséggel, hogy a végek 2SC5171-ek, illetve a T1 2SA1015, T2 2SC1815. A nyugalmit 180mA állítottam be, így 3V-ig szép a szinusz is...bár nem hiszem hogy addig fel kell emelni a hangerőt. A nyákkal vannak még bajok, de majd a 2.0 jobb lesz ![]() Eddig tetszik a hangja, az eredeti nagy testvére is megvan a JHL-nek, azt is imádom. Békebeli 3055-el A hozzászólás módosítva: Sze, 20:30
Igen, ez a JLH 69 kapcsolás valamelyik változata. A panelen lévő tápról megy a két csatorna??
Jelenleg igen, labortápról, mert?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |