Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső

Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   141 / 141
(#) mohinger válasza jani1987 hozzászólására (») 8:54 /

Az elektroncsöves televíziók sorvégfokozatában (vízszintes eltérítő áramkör) ezek az alkatrészek kulcsfontosságú szerepet játszanak a képeltérítés és a nagyfeszültség előállításában.

Damper (csillapító) dióda: Ez az alkatrész (gyakran egy speciális, nagyfeszültségű vákuumdióda, pl. PY88) megakadályozza a sorvégtranszformátorban kialakuló káros lengéseket. Feladata, hogy a sorkimenő trafó mágneses mezejének összeomlásakor keletkező energiát visszavezesse a rendszerbe, ezzel linearizálja a vízszintes eltérítő áramot a képernyő bal oldalán.
Booster (feszültségemelő) dióda: A damper dióda és egy kondenzátor együttesen egy "booster" áramkört alkot. Ez a kapcsolás a tápfeszültséget (B+) megemeli (akár 400-800V-ra), így biztosítva a sorvégfokozat és más áramköri részek számára szükséges magasabb üzemi feszültséget. Emiatt a damper diódát gyakran booster diódának is nevezik.
Flyback (visszafutási) dióda: A televíziózásban ez leggyakrabban a sorkimenő transzformátor (flyback transformer) kimenetén található nagyfeszültségű egyenirányítóra utal. Ez állítja elő a képcső anódfeszültségét (több tíz kilovolt) a sorvisszafutás alatt keletkező nagyfeszültségű impulzusokból. Általános elektronikai értelemben pedig minden olyan diódát így neveznek, amely az induktív terhelések kikapcsolásakor keletkező túlfeszültség-tüskéket söntöli.
(#) jani1987 válasza mohinger hozzászólására (») 9:05 /

Így már értem.
(#) kadarist válasza mohinger hozzászólására (») 12:41 / 2

Nem a képeltérítés, hanem a soreltérítés előállításában vesznek részt. És valóban, a damper és a booster az ugyanaz az alkatrész. A flyback diódát viszont a MI rosszul azonosítja a nagyfeszültségű egyenirányítóval.
(#) szendi001 válasza jani1987 hozzászólására (») 13:36 /

Szia Jani! Én a kérdést feltettem az internetnek, és ez a válasz érkezett:

"A damper, booster és flyback kifejezések elektroncsöves környezetben teljesen mást jelentenek, mint a modern félvezetős relé‑ vagy motorvezérlésekben. A „flyback” itt nem egy dióda, hanem a sorvégfokozat visszafutási ideje alatt keletkező nagyfeszültségű impulzus, amiből a DY86 vagy EY86 cső állítja elő a képcső anódfeszültségét. A damper viszont egy külön elektroncső, tipikusan PY88 vagy PY500A, amely a vízszintes eltérítőtekercs áramát folyamatosan tartja, és csillapítja a sorvégcső által keltett túlfeszültségeket. Ha ez a cső nincs a helyén, a sorvégfokozat pillanatok alatt tönkremenne, mert a tekercs energiáját valaminek vissza kell vezetnie. A booster pedig a sortrafó egyik segédtekercse, amely a visszafutási energiából néhány tíz voltot hozzáad a B+ tápfeszültséghez, így javítva a hatásfokot. Régi TV-kben ez teljesen bevett megoldás volt, és a sorvégfok működésének szerves része. A három fogalom tehát szorosan összefügg: a flyback impulzus hozza létre a nagyfeszt, a damper cső biztosítja az áram folytonosságát és a csillapítást, a booster tekercs pedig energiát ad vissza a tápnak. Ezek együtt adják ki azt a jellegzetes elektroncsöves sorvégfokozatot, amit a DY86‑os nagyfesz egyenirányító is kiszolgál. Ha valaki csöves oszcilloszkópot vagy régi TV-sorvégfokot épít vagy javít, ezeknek a szerepét nagyon fontos érteni."
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») 13:37 /

Na fain, én is kerestem, akkor még nem láttam a válaszaitokat. Nem hiába ez mégiscsak egy szakma.
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») 14:56 /

Egyébként elmondanám (én és nem az MI), hogy a záróüzemű konverter angol neve (flyback converter) a televíziótechnikából ismer sorvégfokozati kapcsolás nevéből ered. És valóban, a flyback (visszafutás) kifejezés a sorvisszafutásra utal. Ilyenkor a kapcsolófokozat lezár és az indukciós energia áttranszformálódik a szekunder (nagyfeszültségű) oldalra.
Következő: »»   141 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem