Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső

Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   141 / 142
(#) jani1987 válasza mohinger hozzászólására (») Márc 11, 2026 /

Így már értem.
(#) kadarist válasza mohinger hozzászólására (») Márc 11, 2026 / 2

Nem a képeltérítés, hanem a soreltérítés előállításában vesznek részt. És valóban, a damper és a booster az ugyanaz az alkatrész. A flyback diódát viszont a MI rosszul azonosítja a nagyfeszültségű egyenirányítóval.
(#) szendi001 válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 11, 2026 /

Szia Jani! Én a kérdést feltettem az internetnek, és ez a válasz érkezett:

"A damper, booster és flyback kifejezések elektroncsöves környezetben teljesen mást jelentenek, mint a modern félvezetős relé‑ vagy motorvezérlésekben. A „flyback” itt nem egy dióda, hanem a sorvégfokozat visszafutási ideje alatt keletkező nagyfeszültségű impulzus, amiből a DY86 vagy EY86 cső állítja elő a képcső anódfeszültségét. A damper viszont egy külön elektroncső, tipikusan PY88 vagy PY500A, amely a vízszintes eltérítőtekercs áramát folyamatosan tartja, és csillapítja a sorvégcső által keltett túlfeszültségeket. Ha ez a cső nincs a helyén, a sorvégfokozat pillanatok alatt tönkremenne, mert a tekercs energiáját valaminek vissza kell vezetnie. A booster pedig a sortrafó egyik segédtekercse, amely a visszafutási energiából néhány tíz voltot hozzáad a B+ tápfeszültséghez, így javítva a hatásfokot. Régi TV-kben ez teljesen bevett megoldás volt, és a sorvégfok működésének szerves része. A három fogalom tehát szorosan összefügg: a flyback impulzus hozza létre a nagyfeszt, a damper cső biztosítja az áram folytonosságát és a csillapítást, a booster tekercs pedig energiát ad vissza a tápnak. Ezek együtt adják ki azt a jellegzetes elektroncsöves sorvégfokozatot, amit a DY86‑os nagyfesz egyenirányító is kiszolgál. Ha valaki csöves oszcilloszkópot vagy régi TV-sorvégfokot épít vagy javít, ezeknek a szerepét nagyon fontos érteni."
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 11, 2026 /

Na fain, én is kerestem, akkor még nem láttam a válaszaitokat. Nem hiába ez mégiscsak egy szakma.
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 11, 2026 /

Egyébként elmondanám (én és nem az MI), hogy a záróüzemű konverter angol neve (flyback converter) a televíziótechnikából ismer sorvégfokozati kapcsolás nevéből ered. És valóban, a flyback (visszafutás) kifejezés a sorvisszafutásra utal. Ilyenkor a kapcsolófokozat lezár és az indukciós energia áttranszformálódik a szekunder (nagyfeszültségű) oldalra.
(#) mohinger hozzászólása Jún 16, 2026 /

EL34 helyett KT88 Unitra zenegépből készült erősítőbe?

Sziasztok!

Egy kedves barátom épített erősítőjében az Unitra csöves zenegép hálózati trafói és kimenői vannak. Kérdésem, hogy a hálózati trafók elbírják-e a KT88 csöveket? Két hálózati trafó van az erősítőben.
Eredetileg EL34-es csövek vannak benne.
(#) FerencziJ válasza mohinger hozzászólására (») Jún 16, 2026 /

Szia!

Ismerni kellene a táp és a kimenő trafó teljesítményét, akár jó is lehet, ha a trafó bírja a csövenkéniti minimális 50-60mA-t. De halgassuk meg a hozzáértőket.....
(#) mohinger válasza FerencziJ hozzászólására (») Jún 17, 2026 /

Az a baj, hogy a fészbukkon is feltettem ugyanezt a kérdést csöves erősítős fórumokon és egymásnak tökéletesen ellentmondó válaszokat adtak a "szakik"...
(#) FerencziJ válasza mohinger hozzászólására (») Jún 17, 2026 /

Ezekben az esetekben szoktam letölteni "neves gyártók" kapcsolási rajzait és elkezdem tanulmányozni. Én szerettem volna a KT88-asaimat csövenként 60mA-re állítani, de sajna a tápfesz esése miatt csak 50-re lettek húzva. (majd 1* trafót cserélek....)
(#) Ge Lee válasza mohinger hozzászólására (») Jún 17, 2026 / 3

A KT88 nyilván nagyobb teljesítményű, na de ez nem azt jelenti, hogy azt muszáj ki is venni belőle. Szóval elbírja, ha annyira állítod be mint az EL34-et. Vagy, ha arra vagy kíváncsi, hogy a tápja elbír-e nagyobb kivett teljesítményt, hát azt így látatlanban ember nem fogja megmondani, ki kell próbálni, ha túl van méretezve a táp akár még ki is bírhatja. Ha nem, akkor úgyis beesik az anódtáp, torzítani fog (még jobban).
(#) mohinger válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2026 /

Végül úgyis a személyes találkozás az erősítővel fogja megmondani a tutit. Pl.: ha túl magas a tápfesz, akkor biztosan nem lesz jó. A régi vasakban a régi RFT EL34-eknek a nagyobb kimenő teljesítményhez elég magas tápfeszt adtak. A KT88-nak nem kell akkora, elvileg max 560V, míg a régi EL34-ek akár 800V anódfeszt is elviselnek. A kimenők sem biztos, hogy elbírják a 100mA feletti anódáramot...
(#) segítő válasza mohinger hozzászólására (») Jún 18, 2026 /

A gond az, hogy mindeni csak ötletel. Egyre kevesebb a személyi tapasztalat, egyre többet idézünk/mantrázunk.
El kell fogadni, hogy a HiFI, HIG-END, Adiofil fogamak egyre kevesebb embert hoznak lázba.
Ez nem baj. Szerintem.
(#) segítő válasza mohinger hozzászólására (») Jún 18, 2026 /

Ez egy bölcs hozzászólás.
(#) deltron hozzászólása Júl 6, 2026 /

6,3V 60mA drótlábú izzó

Sziasztok! Keresek 6 darab 6,3V 60mA drótlábú izzót egy erősítő javításához. Ha vakinek lepul a fiókban kérem jelezze.
(#) segítő válasza mohinger hozzászólására (») Júl 9, 2026 / 1

Az UNITRA zenegép kimenői és hálózati trafói masszív darabok. KT88-at is kibír, de áramban két hálózati trafó kellene két kimenőhöz.
(#) HA5AWS válasza deltron hozzászólására (») Júl 10, 2026 /

Szia!
A HQ videónál ezt találtam, hátha jó: Bővebben: Link
Üdv: Gábor
(#) StMiklos válasza deltron hozzászólására (») Júl 10, 2026 /

Szevasz!

Ez?
https://www.hestore.hu/prod_10024195.html?gross_price_view=1&so...Lw_wcB
Rizsszem izzóként keresheted..
Üdv: Stmiklos
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2026
(#) műszerész szki válasza kadarist hozzászólására (») Júl 12, 2026 /

ez pontosan igy történik, valóban a soreltérítésben van működési szerepe.
(#) jani1987 hozzászólása Júl 13, 2026 /

Kis fűtésű dióda

Meg van a gépen az elektroncső atlasz de nem tematizálja őket típus szerint csak abc sorrendben. Van olyan katalógus vagy program amelyik felhasználás szerint tematizálja őket? Van egy 2 voltos tekercsem amit fűtésre akartam használni de ebben a kategóriában kevés típus található.
(#) kadarist válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 13, 2026 /

Szia!
Európai (német) csöveknél az első betű határozza meg a fűtés feszültségét,áramát: Bővebben: Link 2V fűtőfeszültség alatti csövek előtétellenállással használhatóak 2V-ról is.
(#) Ge Lee válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 13, 2026 /

Készülök majd eladni többek között egy DC762 csövet is ami egy elektrométer trióda (Statron Teralog 2 teraohm mérő lelke), annak pl. 1,1V DC (13mA) a fűtése.

DC 762.jpg

(#) Imi65 válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 13, 2026 /

A telepes csövek 1,2V-osak, európai jelük a D. Ezek általában közvetlen fűtésűek, a kis fűtési teljesítmény miatt kis tömegű a katódjuk, ezáltal a hőtehetetlenségük kicsi, váltakozóáramról nem igen fűthetők erősítőcsövek. Ez alól én egy kivétellel találkoztam, némely ORION rádióban volt DM70-es varázsszem, ezt 6,3V-os tekercsről fűtötték (előtét ellenállással).
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2026
(#) segítő válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 19, 2026 /

Gombhoz kabátot? Nem igazán értem..
(#) jani1987 válasza segítő hozzászólására (») Hé, 18:48 /

Kicsit megkésve de válaszolok. Több variációban gondolkodtam mert itt van több mint 100 cső és míg élek nem használom el őket. Egy cső temetőben gondolkodtam. Például a graetz híd lehetne PY88-ból míg az egyéb fokozatok a pcl sorozatból. A trióda adná az előerősítőt, a pentóda a végfokozatot, a többi variáns meg a fűrész fokozat mondjuk. A függőleges fokozatban most a pcl85 van tervben aztán meglátjuk. A 82 voltos tekercsel már sikerült egy vizszintes vonalat létrehozni.
(#) segítő válasza jani1987 hozzászólására (») Hé, 20:28 /

Ezek szerint elektroncsöves szkópot akarsz építeni? Óva intenélek tőle. Pláne egy csőtemetőtől.
Első TV a 60 as években egy HORIZONT TV volt. Apám sok időt töltött a hátlap leszerelésével és csőcserével. Nem volt elektronikai tudása, ötletszerűen cserélt. Pedig a HORIZONT nem volt egy csőtemető.
(#) Imi65 válasza jani1987 hozzászólására (») Kedd, 11:30 / 2

Azért a dolog nem ilyen egyszerű. Van régebbi évkönyvekben (pl. RTÉk 1976), füzetekben sok (részben, vagy egészben) elektroncsöves kapcsolás, de azért ezek eléggé kimunkált áramkörök, nem lehet bele véletlenszerűen csöveket rakni (azért nem csak trióda meg pentóda létezik, ezeknek jó pár TV-technikához tervezett verziója van). Csak azokkal a csövekkel működik kifogástalanul, ami a rajzon is szerepel. Persze lehet a munkapontokkal sokszor variálni, de nem fogja hozni a paramétereket.
Szkópépítésnél elsősorban a KS cső igényei a döntők. Mekkora feszültséggel működik? A 7 cm-es csövek többsége már 1000V körüli feszültséget igényel, ezen felül a lemezekre adott meghajtófeszültség-igény. Szimmetrikus meghajtás kell, vagy elég 1-1 végfokozat? Milyen érzékenységű a cső? Az erősítő (Y) csak AC csatolt legyen, vagy DC csatolt? Ehhez nem árt stabilizált tápfeszültség.
Az ilyen csövek 1-2MHz-et tudnak megjeleníteni, utána elfogy a fényerő. Milyen lesz a fűrészjel generátor? Multivibrátoros, fantasztron? Leginkább szabadonfutó lehet, szinkronozással, az indított üzemet felejtsd el. Bemeneti osztó..... 1:1, 1:10 1:100? Semmire nem jó kb. Normális bemeneti osztót csinálni igen komoly feladat.
Nem akarom elvenni a kedvedet, én ezeket kipróbáltam fiatal tanuló koromban, működött, de igen messze volt a legegyszerűbb gyári készülékektől is. Még a cső munkapontját sem sikerült pontosan eltalálni. A vízszintes vonal vékony volt, a függőleges nem, asztigmatizmus hibával küzdött. Sem az osztót, sem az Y erősítőt nem tudtam hitelesíteni, a négyszög átvitel biztos csapnivaló volt. Az időalapot sem sikerült akkor bemérnem, hitelesítenem. Szóval látványnak nem volt rossz, használati értéke viszont igen kevés volt.
(#) jani1987 válasza Imi65 hozzászólására (») Kedd, 13:12 /

Az osztó úgy lett össze valogatva, hogy 1-9-90-900k. Ehhez tizen pár kilo alkatrészt kellett átválogatni. A cső dg 132. A feszültség beállítás duplázással lett megoldva 2 darab 1u 400 voltos kondival. A pluszt táp 312V. Egyéni beállítás megoldott. A stabilizálás kis szkóppal ellenőrizve. Az átvitel várat magára mivel a telefont használtam jel generátornak. A szinus jel még istenes de a négyszög katasztrófa és még csak nem is kötöttem be az előfokba.
(#) Imi65 válasza jani1987 hozzászólására (») Kedd, 18:42 /

Idézet:
„de a négyszög katasztrófa”
No igen. Erre mondta anno Sipos Gyula, hogy egy ellenállásosztón bármilyen jel leosztódik.....de csakis a tankönyvekben. 50kHz környékén már kicsit sem igaz ez, az osztót kompenzálni kell. Hát ehhez kell a tudomány. Az erősítő bemeneti kapacitása párhuzamosan kapcsolódik a bemenő ellenállással (és még számtalan osztott paraméteres elemmel), és elrontja a hű jelátvitelt, és itt még csak passzív elemekről beszélünk.
Idézet:
„Az osztó úgy lett össze valogatva, hogy 1-9-90-900k”
1:10:100:1000. Ezek túl nagy lépések, a gyári szkópokon közben még van 2 (1-2-5-10). Ha kicsit kilóg a képernyőről a kép, következő osztásnál már csak alig valamivel több, mint 1 osztás lesz, valószínűleg ki is esik a szinkronból. Ha a függőleges erősítést változtatod, lehet jó képméret, bár nem hiszem, hogy 10x-es átfogása lenne. De onnantól nem lesz kalibrált a mérés (erre a szkópokon általában egy LED fel is hívja a figyelmet). Egy tényleg jól működő ketyerét igen nehéz összehozni, ma sem vállalkoznék rá, inkább ma már a digitális eszközök közül lehet elfogadható áron válogatni. No de ekkor hol az alkotás öröme? Hát az ilyen esetben nincs.
(#) jani1987 válasza Imi65 hozzászólására (») Kedd, 19:04 /

Nem tudom melyik rajzban 10k-1M illetve 100k-1M párosítás volt. Ha 1:10 és 1:100 osztást akartak akkor az 1M helyett 990 illetve 900k illett volna bele, hogy kijöjjön a jel tizede. A torz négyszög közvetlen a telefon kimeneten lett mérve. Ha nem felejtem el lefotózom.
(#) Imi65 válasza jani1987 hozzászólására (») Kedd, 20:17 /

Egy jól működő bemeneti osztó Sipos Gyula szerint minimum így néz ki. Pedig Ő értett hozzá, az EMG oszcilloszkópfejlesztő részlegét vezette.
Következő: »»   141 / 142
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem