Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   871 / 872
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Márc 19, 2026 /

Mostanában a Claude.ai is jobb a ChatGPT-nél, képes arra is, hogy a kérdés alapján magasabb szinten értékelje a találatokat és akár meg is mondja, ha egy sem ment át a szűrőn, hogy "ilyet nem találtam".

Lehet, hogy máshol jobb helye lenne ennek az egész thread-nek, de ha már AI, érdemes a képeket megnézni, félelmes. : -) Időnként kíváncsiságból úgy szoktam beszélgetni-fecsegni az LLM-ekkel, mintha emberek lennének, és ez már kísérteties. Valós humor akkor is, ha imitáció... És ez is egy ingyenesen elérhető modell műve.

Azzal már korábban is találkoztam, hogy a jobbak képesek egy-egy közmondást felismerni. Az itthon futtatott (20 GB RAM-ban elférő) modell teljesen elvérzett rajta... Egy kicsit cenzúráztam, hogy milyen szakembert is írtam a szövegben, itt nem akarok olyat állítani. : -)
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Márc 19, 2026 /

Mi is kiprobáltuk a barátommal, aki már jo 50 éve profi berendezéseket fejleszt, és a mai napig Assemblerben irja a programjait ( még olyan cégnek is mint a Rolls Royce).
Az akkori (2 éves AI ) simán megbukott.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2026
(#) tki válasza Massawa hozzászólására (») Márc 19, 2026 /

Két év, az mostanában egy évtized. Hónapokban vagy hetekben mérik a változások sebességét. A kódgenerálás valós dolog, a sebessége is. A minősége persze változó, hogy mennyi emberi munkát igényel. Mindez lassan csorog le a hétköznapokba, ha nem bújja az ember állandóan a forrásokat és nem kísérletezik, ill. a technológia megfelelő színvonalon egyáltalán nem olcsó. Amiről múltkor írtam, a prompt engineeringből kifejlődött intent, context stb. engineering bő fél éve még nem is létezett, pedig újabb mérföldkő.

(U.I.: A nyelv neve Assembly, a fordítók pedig az assemblerek - bocs, ebbe mindig belekötök...)
(#) Massawa válasza tki hozzászólására (») Márc 19, 2026 /

Igy van s van még egy különbség, az AI soha nem fogja tudni értékelni munkája eredményét, azt mindig az ember a saját IQjával lesz kénytelen elvégezni, amitöl az eredmény még kétségesebb lesz. Már ma is ott járunk, hogy egy komplexxebb berendezés müködését nem tudjuk letesztelni minden elképzelhetö rendszerben, illetve erre csak akkor jövünk rá, ha már bekövetkezett a baj, lásd a komolyabb repülö vagy vonatbaleseteket.
(#) HeZ válasza Massawa hozzászólására (») Márc 19, 2026 /

A sokmillió-milliárd tranzisztort tartalmazó processzorokat, mikrovezérlőket is lehetetlen teljeskörűen letesztelni - a tapasztalt hibák és gyártói megoldási javaslatok listáját nevezzük Errata-nak.
(#) Massawa válasza HeZ hozzászólására (») Márc 19, 2026 /

Én most nem elsösorban a processzorok belsö hibájaira gondoltam amiben teljesen egyetértünk, de vannak ettöl sokkal banálisabb dolgok is, amit ez ember még mérsékelt IQval is talán könnyen belátna a nagy drága rendszerek ezt mégis ignorálják és ha bekövetkezik a katasztrofa megy az orraesés, hogy miért hagytuk ezt ki… ( egy sereg példával lehetne illusztrálni csak nem ebben a rovatban). Itt nem müszaki hibárol van szó sokkal inkább a félreértett vagy ilyen vagy olyan ok miatt mellözött valoságrol és érdekes modon az AI sem hivta fel erre a figyelmet.

Nem lehet egy, az inflexiós pontján túljutott sebességgel fejlődő tudományágban végleges kijelentéseket tenni. Lehet, hogy lesz majd fal egy szintnél, de minden valószínűségek alapján működik. Ha az ember kiküszöbölése a fejlesztésből és tesztelésből kis valószínűséggel hagy hibákat egy rendszerben, vagyis a baj megfelelően ritka, akkor simán lehet a módszer sikeres. Pl. az önvezető autókat is alkalmazni fogják...

Erröl beszélek én is a kezdettöl és sajnos ezzel rizikoval élnünk kell de arra vigyázni kell, hogy ez ne burjánozzon el, mert akkor elvesztjük uralmunkat a sorsunk felett.
Sajnos manapság tul sokan képzelik el igy a jövöt. Az biztos, hogy az AI soha az életben nem fog egy kritikus helyzetben egy életet sem megmenteni.

Pár év múlva visszatérünk rá.

Ha megérjük….
(#) tufatofu hozzászólása Csü, 13:48 /

Relé modul, relé

Üdv mindenkinek!
Szeretném kérdezni, aki használt már ilyet, hogy a képen látható relé modul, relénként üzembiztosan bírja egy AC 230V 3A kapcsolását (250V 10A AC van ráírva)?
(#) Kera_Will válasza tufatofu hozzászólására (») Csü, 13:53 /

Egy kis manko a relekhez :

Bővebben: Link https://www.hestore.hu/article/relek-hosszu-elettart...e.html

Hatha segit eligazodni .
(#) tufatofu válasza Kera_Will hozzászólására (») Csü, 14:01 /

Köszi! A relék működését ismerem. Konkrétan a képen látható kínai relékkel szerelt modul megbízhatóságáról szerettem volna képet kapni, ha használta már valaki nagyobb áramú beállításban(AC 3A+ ).
(#) proba válasza tufatofu hozzászólására (») Csü, 21:45 / 1

Azt nem tudom, de 24V pár 10mA ra nem volt jó amit én vettem.
(#) zosza18 válasza tufatofu hozzászólására (») Csü, 23:15 / 1

Szia!
Sajnos nekem is rosszak a tapasztalataim a "kínai" modullal kapcsolatban. Sem az AC sem a DC kapcsoláskor nem teljesített hosszú távon, pedig a terhelés minimális volt.
Ha már ilyen modullal akarsz megvalósítani bármit is, akkor célszerű a relék cseréje tényleges, normális itthon is kapható megbízható relékre és akkor nincs probléma.
(#) tufatofu válasza zosza18 hozzászólására (») Pé, 0:29 /

Szia! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatodat! Nincs mese, elkészítem az áramkört, csak ez így bepasszolt volna pont az elképzelésbe, de a gyanakvás miatt inkább megkérdeztem.
(#) proba válasza zosza18 hozzászólására (») Pé, 7:29 /

Egyébként lehet a kicsi terhelés a bajuk, mert utánna nagyobb árammal megjáratva jók voltak (persze kédés meddig) De én is kicseréltem egy tranzisztoros kapcsolásra.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Pé, 7:45 /

Én több tucatot használok, többnyire 8 relé egy lapon. Eddig egyetlenegy sem romlott el, igaz nem 230 Voltot kapcsolnak, hanem csak max 24 Voltot, de gyakran 1-2 Ampert.
(#) Josi777 válasza tufatofu hozzászólására (») Pé, 20:11 / 2

Lényeges különbség van ohmos és induktív terhelés esetén. Az előzőnél egy 100 ohm+100n/630V snubber ajánlott, induktív terhelés esetén pedig egy 275V-os varisztor. Ez a megoldás nekem tartóssá tette ezt az olcsó, alacsony minőségű relét.
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Pé, 20:37 /

A korábbi hozzászólásban említett BluePill panelt (aminek nulla az UID-je), elküldte nekem a tulajdonosa. Nos ennek a procinak van más egyéb nyűgje is, nincsenek benne kalibrációs értékek sem, és a soros port sebességével is vannak problémák. Nálam a rákötött kijelző is hibázott időnként. Azaz vagy nagyon gyenge klón, vagy egyszerűen selejt. Ennélfogva egyelőre jegeltem az id=0 probléma szoftveres megoldását.
(#) nemgyuri hozzászólása Kedd, 14:11 /

Arduino megakad

Sziasztok!
Arduino MEGA alapon 320x480-as TFT-vel játszom. Furcsa dolgot tapasztaltam. Egy már futó program "loop()"-jában írtam át valamit, ami működött. Újraindítás után az első Serial.print -nél az első két karaktert kiírta a soros monitorra majd leállt. Kínomban egyre előrébb tettem a Seria.print-et és a jelenség ugyanaz. A TFT-re viszont kiírja a TFT adatait, amit késöbb kellene futtatnia. Nem értem...
(#) mateatek válasza nemgyuri hozzászólására (») Kedd, 16:37 /

Nem lehet az a gond, hogy letiltod a megszakításokat de a soros porthoz meg kellene?
(#) nemgyuri válasza mateatek hozzászólására (») Kedd, 18:22 /

Igazad lehet! Kivettem a megszakítás tiltást és most jó, de nem értem. Ez már régóta benne van és nem okozott gondot...
(#) metabo7000 hozzászólása Kedd, 20:09 /

void vissza hivás több tipusú változoval?

Hogy lehet több tipusu változó vissza hivni voidba?

//pl void test(int *a ,long *b) ?

void test(int *a ,int *b)

{

}

void setup() {

int i;

test(&i);
}

void loop() {
}
hibba

C:\Users\Administrator\Documents\Arduino\void_hivas1\void_hivas1.ino: In function 'void setup()':
void_hivas1:15:10: error: too few arguments to function 'void test(int*, int*)'
test(&i);
^
C:\Users\Administrator\Documents\Arduino\void_hivas1\void_hivas1.ino:5:6: note: declared here
void test(int *a ,int *b)
^~~~
exit status 1
(#) tki válasza metabo7000 hozzászólására (») Kedd, 20:23 /

A "test" egy függvény, aminek nincs visszatérési értéke. Ebből a szempontból jól is használod. Van viszont két paramétere, amiből híváskor csak egyet adtál meg, az a probléma. Kell pl. egy "j" változó is az "i" mellé.

Mivel a változók címeit adod meg számára, a "test" függvényben majd *a és *b módon kell hivatkozni az értékeikre. Olyan lesz, mintha közvetlenül az "i" és "j" változókat használnád, azok értékét fogod kiolvasni vagy módosítani, ahogy sejted is.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:26
(#) metabo7000 válasza tki hozzászólására (») Kedd, 23:10 /

Vázolnád kodban is?
(#) tki válasza metabo7000 hozzászólására (») 0:26 /

Hol akadtál el? Érted, hogy mit jelent ez a hibaüzenet magyarul?

"void_hivas1:15:10: error: too few arguments to function 'void test(int*, int*)'"
(#) proba válasza metabo7000 hozzászólására (») 7:55 /

test(x) -kevés paraméter test(x,y) -t vár.
(#) Vacok hozzászólása 10:57 /

433MHz

Sziasztok!
Építettem egy 433MHz vevőt smd tokos atmega328-cal. A távirányító jelére egy mágneszár old ki. Két éven keresztül hiba nélkül működött. Az elmúlt egy hétben többször fordult elő, hogy lefagyott. Táp ágon hibát nem tapasztaltam. Elképzelhető, hogy az atmega memóriája vacakolhat?
(#) metabo7000 válasza proba hozzászólására (») 11:43 /

ilyen hosszan nem akartam bele menni a nagy kodban de berakom ide amivel a forditó kötözködik érdekes arduino unonál semi gondja nincs ezel a kod részletel a forditonak! Ha esp32 cpu akarom forditani a fenti void visszahivás kiakat az int* változoktol!
  1. void setup() {
  2.  
  3.  
  4. }
  5.  
  6. void loop() {
  7.  void encRotationToValue (long *value, int *inc, long *minValue, long *maxValue)
  8.  
  9. {
  10.       if (enc1.isRight()) { value += inc; interactiveSet(); }    
  11.       if (enc1.isFastR()) { value += inc * 5; interactiveSet(); }  
  12.       if (enc1.isLeft())  { value -= inc; interactiveSet(); }    
  13.       if (enc1.isFastL()) { value -= inc * 5; interactiveSet(); }  
  14.      
  15.       if (value < minValue) value = minValue;
  16.      
  17.       if (value > maxValue) value = maxValue;
  18. }
  19.  
  20. }

esp32 alati forditási hiba:
default argument given for parameter 2 of 'void encRotationToValue(long int*, int, long int, long int)' [-fpermissive]
Következő: »»   871 / 872
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem