Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   150 / 150
(#) NGY válasza dszilagyi hozzászólására (») Márc 23, 2026 /

Ahogy fentebb írta kadarist:
Idézet:
„Más típusú is jó lenne helyette, amelyiknek hasonló a felfogatása.”
Ez a kialakítás elég gyakori, létezik Galanz, Daewoo, LG, Toshiba illetve egyéb ismeretlen nevű gyártóktól - alább pár példa, ami 1:1-ben betehető helyette.
Figyelni kell viszont a 90 fokkal elfordított változatokra (utolsó képen balról), azok nem biztos, hogy megfelelnek (pl. fűtőtekercs vezetékének hossza miatt).

Idézet:

Lenne Budapest környékén valakinek egy kallódó SAMSUNG OM75P(31)ESGN magnetronja, ami működik ...”
Keress meg privát üzenetben.
(#) dszilagyi válasza NGY hozzászólására (») Márc 23, 2026 /

Köszönöm, írtam! Az enyémnek az egyik rögzítőfül párral azonos oldalon van a csatija (mint a 75S(31) a képeken).
(#) user1914 válasza dszilagyi hozzászólására (») Márc 24, 2026 /

És a léghűtésnek a lemezei milyen irrányban tud átmenni rajta a ventilátor által tolt levegő?
(#) dszilagyi válasza user1914 hozzászólására (») Márc 24, 2026 /

Jogos a pont: a filament csatlakozóra (és a rögzítő fülek tengelyére) merőleges irányban.
(#) uniman válasza user1914 hozzászólására (») Márc 25, 2026 /

Meg lett nevezve a típusa...
Bővebben: Link
A "csőr" hossza is fontos...nem minden magnetronnak egyforma hosszú az "orra"...antennája.
(#) hapro hozzászólása Máj 19, 2026 /

érdemes-e még javítani

Sziasztok!

Manapság még érdemes javítani mikrohullámú sütőt?
Egy alap, legegyszerűbb 25-30.000Ft-os lidlisről van szó. A gép mindene működik, viszont egyik pillanatról a másikra a trafója elkezdett brutálisan búgni miközben mikróznánk. Nem is akarom így nagyon tesztelgetni, mert nincs egészséges hangja. Kb mintha valami zárlatban lenne( vagy a trafó zárlatosodott le, vagy valami utána túlterheli, nem tudom)
Azt mondják az otthoniak, hogy amikor elkezdte ezt csinálni, akkor még büdös is volt.

Szóval vegyek másik hasonló kaliberűt, ezt meg hajítsam ki, vagy érdemes még foglalkozni vele úgy, hogy nem vagyok jártas a működésében, és javításában, de simán képbe tudok kerülni, utánolvasni.
(#) Gafly válasza hapro hozzászólására (») Máj 19, 2026 / 1

Néhány alap mérést megérdemel, könnyen lehet hogy fillérekből javítható.
Érdemes visszaolvasni, hogy ne kezdjük el megint leírni ugyanazt...
(#) hapro válasza Gafly hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Köszönöm. Olvasok akkor egy picit! ??
(#) Ge Lee válasza hapro hozzászólására (») Máj 19, 2026 / 1

Az erős búgó hang általában magnetron hiba. Szokott lenni az apróban bontott de jó ilyen 2000-2500Ft körül, annyit még megér a javítás. Az sem nagy baj ha más a felfogatása, mert a legtöbb esetben át lehet farigcsálni hogy illeszkedjen bele.
(#) hapro válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Ha lehúzom a magnetron saruit, és úgy indítok egy melegítést, akkor már nem búg, hanem a normális trafó meg ventillátor hangja van.

A magnetron két lábán egy mezei multiméterrel nem tudtam ellenállást mérni, viszont a két lábat mértem a magnetron házával és ott mindkettőnél 98,7ohmos értéket kaptam. Tehát ház-egyik magnetron láb 98,7 ohm, és a másik lábbal is ugyanez volt a tünet.

Ebből már lehetne arra következtetni, hogy a magnetront kellene kicserélnem?

Szagot nem érzek rajta, és szétszedés nélkül nem látok rajta külső nyomot.
(#) uniman válasza hapro hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Pár oldalt visszalapozol és minden kérdésedre megtalálod a választ.pl...: Bővebben
Link
1-1 darab átvezető kondenzátor van a kivezetéseken (kb. 2x 0,5nF).
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2026
(#) hapro válasza uniman hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Igen, olvastam, és ez a hozzászólás alapján méregettem:
"Számtalanszor le lett már írva. A kondiban van egy 10MΩ ellenállás, ha akörül mérsz multiméterrel akkor a kondi jó. A diódával sorba kötsz egy 9V-os elemet (értelem szerűen nyitó irányban), ha 4-5V körüli értéket mutat a műszer akkor a dióda jó. A magnetron bevezető csatlakozójában van a föld felé 1-1db kondi, azok szoktak zárlatosak lenni. A magnetron ha nem jó akkor erős búgó hangot ad általában. Hibás trfaóval még nem találkoztam, annak olyan 10 körüli áttétele van, fejből meg nem mondom, tehát ha adsz mondjuk 12V-ot a primerjére akkor a szekunderén 120V körül lesz de ez nem pontos érték."

A trafót mértem egy 9V-os kis trafóval, eredmény a test, és a bármelyik kivezetés a 3 közül - között 90V-ot mértem.

A kondi lábain 11Mohmot tudtam mérni.

A diódával egy 7V-os akkut kötöttem be nyitó irányba és ennek kb lefelezte a feszültségét 3.5V körüli értéket kaptam.

A Magnetronom ezek szerint kvázi zárlatos lenne a 98 ohmjával, és akkor az lesz a cserés?

Lehet, hogy jobban szét kéne szedni, de az enyémben csak két tekercset látok.
(#) uniman válasza hapro hozzászólására (») Máj 19, 2026 / 1

Amiról én írtam, az be van öntve a fehér kockában! Azt a kockát kidobva és anélkül a két tekercsre bekötve közvetlenül próbálhatod 1-2 tesz erejéig.
(#) mraulajos válasza hapro hozzászólására (») Máj 19, 2026 / 1

Nem minden esetben ilyen látványos, de szerintem, a méréseid alapján ez agondja.
(#) hapro válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 19, 2026 / 1

Nos minél többet olvastam, annál nagyobb bátorsággal nyúltam hozzá. Így hirtelen ötlettől vezérelve a magnetron csatlakozóját szétkaptam, és ahogy írtátok, hogy elképzelhetően ott lesz a hiba, hát valóban. Amint kivágtam a két induktivitást róla, rögtön szakadást tudtam mérni a két induktivitás, és a magnetron háza között, szóval az jó, és a csatiját viszont szétszedtem, és igen, áthúzott. Az volt a ludas. Jah...és így szétszedve, már érzem azt a büdös, égett műgyanta szagot, amit emlegettek az itthoniak, mikor tönkrement a mikro náluk.

Köszönöm a segítő hozzáállást, így már azt hiszem meg fogom tudni javítani. Csak egy csatit kell szerezzek hozzá.

Apropó...ha valakinek lenne elfekvőbe ilyen csatlakozója, szívesen megvenném tőle.

Egy utolsó kérdésem még lenne. Van-e valami speciális technikája annak a két induktivitás csatlakozóra való forrasztásának, vagy eleve nem forrasztva van rá, hanem rá nyomva, és biztonság kedvéért még megfuttatták ónnal a gyárban? Azért kérdezem, mert az istennek sem tudtam leforrasztani a két induktivitást a csatlakozóról, hiába feszegettem, miközben folyt az ón, így fogtam, és levágtam róla, mondván, hogy kárt úgysem tudok tenni benne már, hiszen így ahogy van nem működik.
(#) mraulajos válasza hapro hozzászólására (») Máj 19, 2026 / 1

Egy nagyobb teljesítményű (pillanat) forrasztóval forraszd rá nyugodtan.
Csak ennek kell egy kis idő, mire ide ér.
(#) uniman válasza hapro hozzászólására (») Máj 20, 2026 / 1

Pedig azok össze vannak forrasztva...de keményforrasztással összeolvasztva.
Következő: »»   150 / 150
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem