Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   39 / 118
(#) watt hozzászólása Nov 26, 2006 /

Na de hogy ne húzam itt a madzagot, leírom mire gondoltam.
Fogok 3db 74HC163-at, egy 74HC00-t Egy K6R4008C1D-TC10-et, egy(vagy kettő) TLC5540INS-t egy 40MHz-es(vagy 80MHz) oszcit. Ezt összekötöm és megvagyok addig, hogy átzúztam az AD-ból a mért jeleket a RAM-ba. Az AD azért 40Msps-es, mert itthon ezt találtam kapható nagyobbat(100Msps kéne! Nem szeretem a sampleses dolgokat, mert kapható dolgokkal kell építkezni). Ha ebből kettőt kötnénk ellenütembe akkor a 80Msps meglenne, ami már elég jó és minden más felsorolt eszköz bírná(100MHz en működik minden alkatrész).
Ezzel a 10szeres mintavételezésű, 8MHz-es szkóp alapja kész(CPLD nélkül).

A RAM méretét illetően vannak kérdéseim, elég szerintetek a 512KBájt? Olvastam, hogy sokkal kevesebb van egy gyári szkópban, ez biztos? Egy csomó jelet kihagy két mérési minta között a gyári is?
(#) MaSTeRFoXX válasza watt hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Nem akarlak megbántani, de CPLD-vel kéne építkezni mert azt lehet utána lehet módosítani, kisebb méretben, nem zavarodik össze olyan könnyen (könyebb a tápfeszt szűrni neki mint egy halom ICnek).
Én is logikai IC-kkel építkeztem, most építhetem újra, mert a TLC5510-nek és AD9059-nek minimum 5MHz kell. Alatta nem megy.... Le kellene osztani a frekit ami a memóriát vezérli, de ezt csak újraépitéssel lehet megoldani...

Az enyém max 1kbyte-ot használ memóriának..... Csak 1 képernyőnyi adatot ment el
(#) watt válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Ezt nem pontosan értem, mert szerintem a memóriának ugyanazon a frekin kell mennie, mint a mintavételezésnek. Azt sem értem mit kéne egy osztón módosítani. Legfeljebb az órajelen, de azon sem kell, mert az a cél, hogy minnél magasabb legyen a mintavételezés.
A panel kivitelezésével kell megoldani, hogy stabilan működjön az adatok áttöltése. Ez megoldható szvsz.

Nekem nagyon kevésnek tűnik egy képernyőnyi rész a jelből. Jó lenne minnél többet letárolni, és megjeleníteni. Scrollozni is lehetne a jelet a képernyőn, ha nem fér ki, ill, nem jól látható az osztás miatt.

1kBájt? 40Msps-en az az 1sec-es jel 40ezred része! Nem kevés ez? Még az 512kBájt is az 1sec-es idő 78-ad részét tudná csak letárolni.
(#) Gory válasza watt hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Hi!

A memóriának nem feltétlen ugyanazon a frekin kell mennie. Ugyanis ha van egy 10Khz-es jeled, azt te nem akarod 10ns/div-os időalapban nézni, mert egy 100-ad periódus sem fog beleférni a memóriádba. Tehát a frekvencia osztás az az időalap változtatása miatt kell mert 100MHz-en pillanatok alatt televágja a memóriát és egy lassú jelből semmit se látsz.

A CPLD előnyei a te logikai IC-iddel szemben az, hogy egyrészt kevesebb alkatrész kell, elfég 1 négyzetcentin az egész. Nincsen zavar és időzítési probléma. Átkonfigurálható. Olcsóbb mert kb 700Ft már egy jobb CPLD. Ezenkívül én például az elő és utótriggert és az azonnali triggervizsgálatot is bele tudtam tenni a memória címzésen kívül ugyanabba az 1 CPLD-be. És persze az órajel osztás is belefér.

Masterfoxx és én egyébként most egy saját LCD kijelzős szkópon fáradozunk. Az igaz hogy FPGA-val még külön memória és LCD vezérlés se kéne, mert beleférne az egész. Csak ahhoz kéne egy fejlesztőpanel is, ami nem két forint. De tény hogy minden beleférne ami kellhet. Csakhát én nem jutottam hozzá FPGA panelhoz, csak CPLD-hez. Igaz már megbántam, mert FPGA-val sokkal könnyebb lenne az egész logika és kijelzés is mehetne egyből bele.
Szóval ha valakinek kell egy CPLD panel olcsón megszámítom
(#) Gory hozzászólása Nov 26, 2006 /

Bbatka: Van egy példám az offsetre amit akarsz csinálni, ami referenciát is használ és így egy erősítő elég a bemenetre. Nézd meg az AD9057 adatlapjén a Figure 2-t. Annak a konverternek van egy bias out kimenete, ami egy belső ellenállással a referencia bemenetre van kötve, ami pedig a belső 2,5V-os referenciájára. Tehát a bias aouton a konverternek kellő bias jön ki. Ez egyszerűen rá van kötve az analóg bemenet lábára. A konverter amúgy 2,5 V körüli 1 V csúcstól csúcsig feszültséget szereti. És van 80MSPS sebességű változata.
(#) watt válasza Gory hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Én nem vitatom, mert nem is lehet, hogy a CPLD egy jó megoldás stabilitásban és változtathatóságban, de árban sem nem olcsóbb sem nem drágább a log IC-kkel szemben. Viszont van egy hátránya, hogy fejlesztő készlet kell hozzá, ami sokakat elriaszt(és ez rögtön drágává is teszi).

A méréshatár váltás frekije inkább RAM méret függő mint képernyőé, mert mint írtam korábban, a bemért mintát lehet scrollozni a képernyőn. A mintavételező freki választását szintén meg lehet oldani HC log IC-vel.

Én amondó lennék, hogy egy kisebb frekis mérendő jelet is a lehető legnagyobb mintavételezéssel kéne bemérni, mert ellenkező esetben csak saccolómétert építünk.

FPGA egy külön történet. Elég megérteni a működését, megoldani a fejlesztését, és megírni a programot, nem hiszem, hogy az olcsó költségvetésű, egyszerű szkóp kategóriájába esne, mint ahogy a topic címe sejtetné.

De végül is maradjunk annyiban, hogy CPLD ide Logikai IC oda, most csak ott tartunk, hogy van egy halom mért adatunk a RAM-ban. Hogyan terveztétek ezt képernyőre vinni? Az LCD kijelző felejtős, mert nem olcsó. PC mindenkinek van, aki ilyesmibe kezd, tehát szerintem is a monitoron kéne megjeleníteni. USB jöhet szóba, ez szinte egyértelmű. Itt már szóba jöhet egy PIC-is(45xx), mert ha megvan a minta van idő, bár a megjelenítés közben igencsak történhet sokminden amit nem látunk, ez kivédhetetlen. Több RAM-al ez kompenzálható(nagyobb mintaszelet).
(#) Gory válasza watt hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Hi!

Nem akarok vitázni, csak egy észrevétel, hogy a CPLD-hez nem kell fejlesztőpanel feltétlen, mert könnyű csinálni 1-2 ezerért.

Én a PC-re USB-n FT232-es IC-n keresztül gondoltam hogy átküldöm az adatot (memóriának 486-os alalapból bányászott memóriákat használok), próbálkoztam már AVR-es USB illesztéssel csak az lassú.
Az LCD az már adott, mert már nyár elején megvettem Az enyém elsősorban LCD-re lesz építve (ez már működik is jól), később jön hozzá majd az USB modul
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Gory ! Nem találom a doksit amiről írsz. :rinya:

watt ! Szerintem te ezekszerint mégsem olvastad végig a hozzászólásokat. A TTL IC-ket mi már a múltnak tekintjük. Valahol május környékén megtalálod egy TTL IC-s szkóp tervemet. Megvettem hozzá minden alkatrészt (sőt 2-re való). Ennek ellenére ha megépül a hangfrekis szkópom utánna a következőt CPLD-vel fogom megépíteni.

A duál üzemű AD használat sem újdonság. Erről is már ejtettünk szót. A CPLD-s szkópom 2 csatornás lesz. Csatornánkénti 40MSPS sebességgel illetve duálüzemben 80MSPS-el. 64Kbytos RAM-kat fogok (16bites címzés) használni mert van belőle 4db. itthon.

Szerintem nem túl jó ötlet mindent maximális mintavételezési sebességgel digitalizálni. Egyrészt csúnya látvány. Másrészt meg nézd meg hogy egy 32KBytos memóriába 277Khz-es mintavételezéssel mennyi fér egy 20Hz-es jelből.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Nov 26, 2006 /

Nincs valakinek valamilyen doksija hogyan lehet LC szűrőt méretezni? Az elektrókönyvemben nem találtam meg. Majd a műveleti erősítő és AD konverter tápjába akarok rakni.

Gory: meg lehetne-e oldani CPLD-ben azt hogy kialakítani benne egy regisztert, és ebbe sorosan beletölteni a beállításokat mint például freqosztó memória freq osztó, trigger szint.....
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Érdekes az arab kapcsolás. Egyrészt 555-el állítja elő a minusz tápot feszültségduplázóval. (Én inkább kapcsolóüzemben használtam volna, de így se rossz)
A másik hogy valósidőben fogadja mikrovezérlővel az adatokat.

Ne vacakolj LC szűrővel , szerintem ha 100uH-ris induktívitást kötsz be az megfelel. A terhelhetőségére figyelj, nehogy biztosíték legyen belőle.

Nézzétek meg az offsetet. Jól látom ? ellenállásosztó
Csak azt nem értem hogy miért 12Kohm. az osztó felső tagja, így közel 5V az offset. Szerintem az hibás.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Hehe
Érdekes megoldás
Ráadásul a minusz táp stabilizálatlan...

bbatka: ITT a link elvileg. Az adatlapban van a példa. De ehhez ezt a konvertert kell használni mert direkt bias outputja van. Mondjuk én rendeltem belőle, meg Masterfoxx-nak is van ha jól tudom.

watt: Szerintem az LCD nem felejtős. Olyan 12-15 ezer bruttóért szerintem nem sok, hogy van egy hordozható önálló szkóp. Persze egy csatornát lehet rá kirajzolni, de van amikor az is elég. Én legalábbis szeretnék egy ilyen LCD-s cuccot. Mert bent az egyetemen a tektronixx szkóp nagyon megtetszett. Az FPGA fejlesztés egyébként nem olyan nagyon ördöngős dolog. Egyetemen például csináltunk több alkalommal is egyszerűbb feladatokat FPGA-n. És a fejlesztést a szimulátorban egy darabig lehet is csinálni. Másrészt ha nem használsz LCD-t, még akkor is megéri, mert 2-3 ezerbe kerül és minden logika sőt még a memória is beleférhet.

Negatív tápot én ICL7660-al tervezem megoldani.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

A jövő hétre megjön az AD9057 elvileg. A maxim nem akarja a 1448-at se nagyon elküldeni. Aztán megcsinálom a szinusz generátort MCP6022-vel, és kezdésnek max477-el fogok egy analóg részt összetaknyolni ehhez a konverterhez.
A meglevő 1 MHz-es szkópomat kicsit majd átalakítom, ilyen tesztelési feladatokra. Ezt úgy gondoltam, hogy 1Mhz-es órajelet fogok vele generálni és azzal hajtom a konvertert. Aztán ezt szépen írom a memóriába. Ha megtelt akkor meg átnyomom soros porton. Így le tudom ellenőrizni. Az analóg működést meg először az új USB szkópommal lecsekkolom hogy jó-e elvileg. Aztán beviszem a laborba, és ott rárepülök egy 50-100 MHz-es függvénygenerátorral meg egy Agilent szkóppal és az átviteli karakterisztikát is kimérem.
(#) Norberto válasza bbatka hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Idézet:
„watt ! Szerintem te ezekszerint mégsem olvastad végig a hozzászólásokat”

Ez nem is kétséges
(#) Gory válasza Norberto hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Mondjuk nekem se lenne kedvem ezt az 1100 hozzászólást átolvasni, őszintén bevallom. Kéne valami tartalmi kivonat
(#) bbatka válasza Norberto hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Valószínűleg ez a leghosszabb fórum.

100Mhz-es Fvgenerátor. De jó lenne.
2éve belekezdtem egy voblerbe XR2206-al. (Valami ilyesmi típusú az IC) 2Mhz-es . Épp ideje lenne befejeznem. Már csak a beüzemelés + dobozolás van hátra.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Nem!

A leghosszabb a Kezdő kérdések topic 1500+ hozzászólással

Idézet:
„MaSTeRFoXX írta:
Én a PC-re USB-n FT232-es IC-n keresztül gondoltam hogy átküldöm az adatot (memóriának 486-os alalapból bányászott memóriákat használok), próbálkoztam már AVR-es USB illesztéssel csak az lassú.”

Az FT232 szerintem is jó megoldás lehet. Át kéne neki adni az adatokat a lehető leggyorsabban. Ezt mivel tervezed? CPLD-vel ezt azt gondolom nem lehet megoldani, vagy igen?

Idézet:
„Az LCD az már adott, mert már nyár elején megvettem Az enyém elsősorban LCD-re lesz építve (ez már működik is jól), később jön hozzá majd az USB modul”

Elég a felbonása az LCD-nek? Van 256 sor horizontálisan? (gondolok itt a 8 bites AD felbontására.) Ha 10 bites AD lenne akkor 1024 sor kéne, ilyen LCD kapható elfogadható áron?

320*240-es LCD-t lehet kapni..... De én 240*128-as LCD-t használok, azt az eljárást fogom használni amit több oszcilloszkóp gyártó használ, vagyis LCD-s üzemmódban csak 7 bites felbontást használ függőlegesen, USB-n meg 8-at.

Az adatok átküldéséhez meg a CPLD vezérléséhez persze kell egy mikrovezérlő, Ez PIC vagy AVR. Én AVR-t fogok használni, atmega128-at
(#) watt válasza bbatka hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Idézet:
„bbatka írta:
watt ! Szerintem te ezekszerint mégsem olvastad végig a hozzászólásokat.”

Bevallom nem, ezért elnézésetek kérem! :szomoru1:
Nagyon sok hsz, van! Nehéz kihámozni a lényeget.

Megpróbálom megkeresni, esetleg segíthetnél egy linkkel. Amiket írsz átgondolom, elsőre nem látom, hogy találnék kivetni valót, kivéve a nagy felbontású mintavételben. Miért lesz csúnya látvány?

Ja a képet csak most látom ,csatoltad:
Nem pont úgy gondoltam az a fix frekis mintavételt, én nagy frekis tartományra gondoltam, hogy nem kell változtatni, és az alacsonyabb frekiknél sem kéne annyira lecsökkenteni, persze a 5MHz sem lassú, ami ugye a minimum az általunk említett AD-knél. Azt is írtam később, hogy a freki változtatást is meg lehet oldani logikai IC-kkel. Maradjunk annyiban, hogy CPLD-s megoldás korrektebb, de a TTL sem elvetendő és nem lehetetlen.

Idézet:
„azt az eljárást fogom használni amit több oszcilloszkóp gyártó használ, vagyis LCD-s üzemmódban csak 7 bites felbontást használ függőlegesen, USB-n meg 8-at.”

Ez azt jelenti, hogy LCD-n kívül PC-re is átküldöd az adatokat(8 bites felbotásban?)

Idézet:
„Én AVR-t fogok használni, atmega128-at”

Ez teljesen ízlés kérdése, a lényeg, hogy jó legyen!
(#) watt válasza Gory hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Idézet:
„Mondjuk nekem se lenne kedvem ezt az 1100 hozzászólást átolvasni, őszintén bevallom.”

Köszönöm a megértést!
(#) bbatka válasza watt hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Még az is lehet hogy a TTL-s verziót is megépítem egyszer. Maradt vagy 2marék TTL IC-m.

A TLC5510 amit éppen most használok még 277Hz-en mintavételez. Az alsó mintavételezési freki 2,7Hz lesz. Pl. aksitöltő tanulmányozásánál jól jöhet.

Majd holnap megkeresem a TTL-es verzióm kapcsolását. Most kezdődik a kedvenc filmsorozatom.

Nem, Ha be lesz dugva az USB kábel a PC-re, akkor érzékelni fogja a PC +5V-ját, és ekkor kirak majd a kijelzőre egy USB logót, és átadja az összes vezérlést a PC-nek, tehát majd a windowsos progiból tudsz mindent állítani a szkópon (kivéve az offszetet). Továbbá át tudod másolni az EEPROM tartalmát is

Idézet:
„A TLC5510 amit éppen most használok még 277Hz-en mintavételez. Az alsó mintavételezési freki 2,7Hz lesz. Pl. aksitöltő tanulmányozásánál jól jöhet.”

Aksitöltő? Kifejtenéd miért?
Idézet:
„Majd holnap megkeresem a TTL-es verzióm kapcsolását.”

Köszi!
Én is rajzoltam egyet, majd felteszem, ha nagyon eltérne a tiedtől.(amit kétlek, mert szerintem nem sok variáció lehet erre a kérdésre.)

Idézet:
„Továbbá át tudod másolni az EEPROM tartalmát is”

EEPROM-ban mi lesz?

Valaki kérdezte itt a fórumban, hogy lehet-e olyat csinálni hogy egy CPLD-ben csinálsz egy regisztert és beleírod sorosan az alapbeállításokat. A válaszom igen lehetPárhuzamosan is. Én ráállok az analóg részre. Olyat kéne csinálni, ami minden szkópvariációhoz jó, tehát AD-vel egyben van. És azt akár le is lehetne gyárttatni, ha mindenkinek megfelel.

Az EEPROMba el lehet majd menteni a mért ábrákat ha nincs PC a közelben....

Ha van kedved bogarászni akkor itt van a digitális IC-s szkópom tömbbvázlata:
rajz

A digitális rész kapcsolása meg itt

scope.gif

Következő: »»   39 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem