Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Visszaszámlálós ajándék
Lapozás: OK   8 / 9
(#) vicsys válasza vicsys hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Itt tartok most:
Bővebben: Link
Nem sok minden változott az eredeti felálláshoz képest... Csak a PIC és RTC típusa. A tranyó és az ellenállások maradtak.

Röviden:
- Be lehet állítani a pontos időt/dátumot.
- Be lehet állítani a riasztási időpontot.
- A riasztás előtti időpontban 55mp-től mp-ként csipog 00-ig. Ezutan 4-szer meghúzza 1 mp alatt a relét (200ms). Ezután kiírja, hogy "BOLDOG KARACSONYT". Innen vissza lehet térni a 2 soros idő kijelzéshez a secret key gomb aktiválásával.
- A secret key aktiválásával nyílik a zár.
Mint azt írtam már, ez a gomb egy reed cső, amit kívülről egy mágnessal lehet behúzatni.
(#) Szebence válasza vicsys hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Jól néz ki!
Az a kérdésem lenne vele kapcsolatban, hogy most úgy csináltad meg, hogy beállítom, hogy most mennyi a pontos idő, meg azt hogy holnap mikor csipogjon és így számol előrefelé, tehát mutatja a pontos időt és a beállítottat?
Vagy beállítom a pontos időt. és megadom, hogy X óra X perc Y másodperc múlva legyen kinyitv a doboz és a beállított értékről számol visszafelé?
A kijelő most előre számolt, mind a két sor ugyanaz volt, azért nem értem, hogy mi történt.
Egyébként piszok jól haladsz!
(#) vicsys válasza Szebence hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Figyelmetlen vagy!
A 2 sor nem ugyanaz. A felsőben a pontos időt mutatja óra:perc:mp hónap/nap formában, míg a másodikban a riasztási (nyitási) időpontot. Nézd a videón a percet! Csak egy percet állítottam előre és a video közepéből is kivágtam jópár mp-et.
Tehát, előre számol. Úgy képzeld el mint egy ébresztő órát. Beállítod a pontos időt, majd azt, amikor kelni akarsz. Itt év-hó-nap -ot is lehet állítani.
Mindjárt mérek áramfelvétel adatokat.

Tényleg, igazad van, figyelmetlen voltam! Bár kicsit furcsa nekem, hogy pl fen 1 perccel kevesebb van, de alul és felül is egyszerre megy a másodperc, majd mikor felül utóléri az alsó időpontot, akkor az alsón nem megy tovább a perc. Ezt most zavarosan írtam le, tehát. Ha így csinálod, akkor szerintem alul egy fix időopontnak kellene lennie, ami azt írja ki, mikor nyitódik ki a dobozt, felülre meg a pontos időt. Bár szerintem így elveszik a varázsa az ajándéknak, mert így ránéz az ajándékozott, látja, hogy holnap 20:00-ra van beálítva, akkor majd akkor megnézi, előveszi.
Ha úgy írná ki, hogy csak azt, hogy X óra X perc X másodperc van hátra, akkor számolgatná (igaz, hogy csak egyszer, vagy ha elfelejti valaki akkor többször) hogy a beállított időpont mikorra esik, mikor jár már le, stb...
Esetleg lesz belőle egy ilyen visszaszámlálós része is?
DE nem akarok telhetetlen lenni, tehát ha az már sok, akkor természetesen jó az eredeti

Szerk.: Kíváncsi leszek, hogy mennyit fog fogyasztani.

A másodperc csak tájékoztató jelleggel van kint. Persze, lehetne, hogy fixen :00-át írjon... Mindjárt át is írom a progit.
Közben kipróbáltam egy kis reed csővel és nagyon szépen megy.
A mérés idejére a ledeket leszedem és a kijelző fényét is vissza fogom venni. Most 68 ohm az anódellenállás. Szerintem le lehet menni a fényerővel 1,5K ohm -ig.

Milyen visszaszámlálóra gondolsz? Szerintem elég a csipogó... (Kár, hogy videon nem hallatszik rendesen. Sajna ennyit tud a fényképezőgépem.)

Idézet:
„Milyen visszaszámlálóra gondolsz?”

Csak azt írja ki, hogy hány óra, perc másodperc van hátra.
pl.:
.h : m: s
10:10:10
10:10:09
10:10:08

Persze ezt egysorba írná ki. Tehát nem az lenne kiírva, hogy 2009.11.5. 19:23 (hogy ekkor nyíálik ki a doboz, hanem csak annyit mutat, hogy hány óra perc, másodperc van még hátra 0-ig. Egyébként ez a csipogós rész jó ötlet (valóban nem nagyon hallani) de élőben majd jó lesz ez
Esetleg azt lehetne, hogy ne csak az utolsó 5 másodpercben csipogjon, hanme 10-ben. De ez részlet kérdése kb 2-3 karakte módosítása, ha jól gondolom

Ezt az idő kivonást még meggondolom. Nem nagyon van időm játszani vele. Így is elszúrtam vagy 2 napot...
Csatolom a mérési eredményeket. Látható, hogy háttérvilágítás nélkül igazán jó értékek jönnek ki.
(#) vicsys válasza vicsys hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Csökk. Háttér led nélkül Minden: 8,7 mA-ral számolva:
egy ceruza akksi (pl. Duracell) 1500mAh. Akkor (1500/8,7)/24=7nap. Nekem ez egy kicsit kevésnek tűnik... Jól számoltam?
(#) Frankye válasza vicsys hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Igen, jól számoltál, valamivel több, mint 7 napig bírja az egy akkuval, teljes feltöltés mellett.

Pedig jól számoltál. Durván annyi!
Viszont vannak ceruza elem méretű akkuk, nekem is van 2600mAh-ás, igaz, már "döglöttek".
Azzal már 12 napig is elmegy.

Izé, bocsánat. Elemet akartam írni, nem akksit.
Tehát, azt akarom kinyögni, hogy érdemes lenne akku után nézni. Gondolkodom, hogy csökkentett táppal nem lehetne még jobban leredukálni a fogyasztást? Kipróbálom 3,3V-on is. Kellene valami olcsó 4000-5000mAh körüli akksi...

Szerk:
Cumi. Az LCD min. 4,3V-ot kíván...

Jajj, azt észre sem vettem, ezt az elemes, akkus dolgot. Olvastam, hogy Duracell, már egyből az elemre gondoltam
A régi telefonom akkumulátora 3,7V-os, de csak 1020mAh-ás. Azt hittem, hogy nagyobbak vannak benne.
Nekem nincs laptopom, de abban szerintem 2-3Ah-ás aksik vannak nem? Nem tudom hány V-ra. Tudom, hogy drágák, de amik már laptopba nem jók, mert nem bírják, az még lehet, hogy nekünk jó lehet és akkor olcsón be is lehetne szerezni.
(#) pako válasza vicsys hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Üdv!

Ha az általad használt RTC-nek van 1 Hz-es kimenete, szerintem érdemes lenne a PIC-et elaltatni, és az 1 Hz-es órajellel felébreszteni, amíg frissíti a kijelzőt, és megint mehetne aludni. Szerintem így is sokat csökkenne a fogyasztás.

Hát, ahogy elnéztem a PIC-ek adatlapját, igen jelentős fogyasztásbeli különbségek adódnak, ha:
- külső (kvarc) oszcillátorról megy vagy belsőről
- nagyobb tápfeszről megy vagy alacsonyabbról
- magasabb órajellel fut, vagy alacsonnyal

Mivel jelen esetben nem az a cél, hogy hyperpontos órát építsünk bele (bár tudom, ez a kijelentésem Vic barátom számára felér egy szentségtöréssel ), szerintem nyugodtan mehet belső oszciról és alacsony órajellel.
(#) vicsys válasza Frankye hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Ön nyert! Belső oszciról ketyeg, 4MHz-en.

Pako!
Az ötlet nem rossz!
Azt hiszem kipróbálom...

A végén annyira levisszük a fogyasztását, hogy már áramot fog termelni...
(#) vicsys válasza Frankye hozzászólására (») Okt 30, 2009 /

Kipróbáltam, hogy sleep()-be küldöm. Csökkentett háttérvilágítással 5,47mA lett. Relével ugyanez 22mA. Bár ez utóbbi irreleváns.
(1500/5,47)/24=11 nap. Ez még mindig sok.
Kipróbáltam LCD nélkül. 3,81mA lett az áramfelvétel.
(1500/3,81)/24=16 nap... Sokat nem nyertünk.
(#) Frankye válasza vicsys hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Multiplexált LED-es kijelző? Mint amit ebben a kapcsolásban használt az alkotója. (Ő is a kis fogyasztás miatt tette, hogy egyszerre csak 1 szegmenst kapcsol be.) Esetleg olyan megoldással, hogy egy nyomógomb 5-10 mp-re bekapcsolja a kijelzőt, mutatja, mennyi van még hátra, majd "sleep".
(#) vicsys válasza Frankye hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Idézet:
„Esetleg olyan megoldással, hogy egy nyomógomb 5-10 mp-re bekapcsolja a kijelzőt, mutatja, mennyi van még hátra, majd "sleep".”
Ez nem igazán jó megoldás. Rendszeresen olvasni kell az RTC-t, hogy megnézzük, hogy ad1: mennyi a pontos idő, ad2:Egyezik-e a beállított alarm időponttal?
Talán egy olyan RTC lenne jó, aminek van alarm kimenete és ez felébresztené a PIC-et. Ekkor gyorsan kellene cselekedni és elmaradna a "visszaszámlálás".
(#) pako válasza vicsys hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Vagy a kijelzőt áramtalanítani is lehetne egy P-FETtel. Pl 1 másodperc bekapcs, 5 másodperc kikapcs.
(#) Frankye válasza vicsys hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Ebben igazad van, "öreg barátom".
Idézet:
„olyan RTC lenne jó, aminek van alarm kimenete és ez felébresztené a PIC-et. Ekkor gyorsan kellene cselekedni és elmaradna a "visszaszámlálás".”

Ezzel viszont az (lehet) a baj, hogy nem mutatja semmi, mennyi idő van hátra a nyitásig... :no:
(#) vicsys válasza pako hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Ez is jó ötlet lenne. Ilyenkor mindíg újra kell inicializálni az LCD-t.
Azon filózom, hogy láttam egy kapcsolást DS1337-tel amit soros porton keresztül lehetett programozni PC-ről. Ekkor megspórolnánk a PIC-et és a kijelzőt.
Meg is van:
Bővebben: Link
Vélemény?
(#) pako válasza vicsys hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Egész jónak tűnik, így csak az RTC fogyasztana, ami már teljes siker lenne, szerintem. Nem tudom, ez az RS232/I2C mennyire lehet megbízható, de úgy tudom, a bit-kattogtatás az RS232-n nem működik minden alaplapon.
Ki kellene próbálni a PC-programot, le tudja-e szimulálni rendesen az I2C-t. (pl PIC-re megírni "DS1337 Demo"-t, hogy megy-e a kommunikáció. )

Közben a sleep-dologra kitaláltam még valamit, hogy még többet tudjon aludni a PIC, ha mégis azzal lenne megoldva.
Vázlatosan:
-Az 1 Hz-es órajel a TMR0 bemenetre menne, PIC-ben a TMR0 túlcsordulás-interrupt lenne bekapcsolva.
Interrupt:
1, Amíg BEÁLLÍTOTTDÁTUM - DÁTUM > 5 nap addig {
TMR0=0 , Prescaler = 1:128, LCD_frissítés , sleep}
2, Amíg BEÁLLÍTOTTDÁTUM - DÁTUM > 1 nap addig {
TMR0=0 , Prescaler = 1:1 , LCD_frissítés , sleep}
3, Amíg BEÁLLÍTOTTDÁTUM - DÁTUM < 1 nap addig {
TMR0=255, Prescaler = 1:1, LCD_frissítés , sleep}
(#) vicsys válasza pako hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Persze ezt is lehetne, de külön kéne interruptot generálni egy nyomógombbal, hogy bármikor ellenőrizhető legyen az időpont.
Egyébként meg nem muszáj mp-ként interruptolni az RTC kimenetével. Ezt a WDT is megoldja.
Azt hiszem nem folytatom a projektet, mert rámegy az összes időm és nem tudom a másik projektet befejezni.
(#) Szebence válasza vicsys hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Rendben, oké!
Azért köszönjük, hogy megpróbáltad és, hogy ennyi időt szakítottál rá a másik project és egyéb dolgaid mellett!
(#) vicsys válasza Szebence hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Visszatérve a DS1337-re. A fent belinkelt kapcsolás azért is előnyös lenne, mert:
Kicsi fogyasztás, RTC elketyeg vele évekig. Nem kell ellenőrizni a beállított időpontot az LCD-n, hiszen úgy is tudjuk mit állítottunk be...! Az RTC kimenete tud kapcsolni egy relét, ami bekapcsolhat egy elmet (pl. 9V-os vagy 12V-os) és akkor villoghat, zenélhet, akármit csinálhat. Kis helyet foglal. Ez lesz a jó út.
(#) tib12 hozzászólása Dec 25, 2010 /

Üdv.
Szeretnék készíteni egy 4 számjegyű(2 számjegy a percnek(max 99 perc) és 2 számjegy a másodpercnek(max 59 másodperc)) visszaszámlálót. Ugye az egyértelmű ha lement 00 másodperc alá akk jön az alatta következő szám. Amikor lejár az idő egy relé nyit/zár. Beállítani ugylehetne h csatlakoztatok hozzá egy egységet amin van 4 kis gomb, 2 a percet számlálja fel-le és a másik 2 a másodpercet, és amikor beállítottam ugymarad. Majd egy Start gombbal lehet elindítani.
Az egész max egy autorádió nagyságú lenne...
Azt szeretném kérni hogy ehhez egy kapcsolást ha valaki tudna rajzolni (nemkell panelterv) azt nagyon megköszönném.
A válaszokat előre is köszi.
(#) tib12 válasza tib12 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Találtam egyet ami tökéletes lenne csak rajz kell hozzá.
Vicsys: simple timer
nagyon megköszöném a rajzot.
(#) _JANI_ válasza tib12 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Kicsit visszaolvasva a témában ( pontosabban elölről elkezdve,) találtam egy _Link_-et ami lehet jó lenne neked.
(#) tib12 válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Köszi.
Ez jó lenne de a PIC.
Esetleg lenne egy olyan amibe nemkell PIC? Elég ha másodperc szmláló van benne.
Következő: »»   8 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem