Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   419 / 1384
(#) Ricsi89 válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Én csak azért írtam, mert mindenki ide írogat, hogy kell neki, így gondoltam jelzem én is, hogy beszállnék a "buliba".
(#) gulasoft hozzászólása Feb 16, 2010 /
 
Nyitottam a rendelésnek egy topic-ot mert olyan sok jelentkező volt, hogy nem kéne a többi fórumban itt ott belekeverni.Kéretik a rendeléseket itt leadni február végéig. (tehát azok is ide írjanak akik eddig jelezték más fórumokon, akár itt is) tessék elolvasni a formát. Pontos darabszámot adjatok meg.
Bővebben: Link
(#) Ideiglenes válasza Lozsa hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Lozsa!

Én is az előhívásra gyanakszom, de az jöhet a hoszzú levilágítási időből is. A nyákrajz amúgy nagyon szép, tehát ebből nem nehéz jó nyákot készíteni.
A tapasztalatom szerint a túl vastag fotolakk nem lehet akadály, de azért felesleges pocsékolni. A fontosabb ebben az esetben az egyenletesség.
A levilágító, amit használtam, kettő darab HGL lámpát tartalmazott és mindkettőn rajta volt a búra, plusz volt egy üveglap felettük ( normál nátriumos típusú ). Általában így is 2-3 perc levilágítás elég volt.
Ahhoz, hogy minél élesebb vonalakat kapjál, a rajzot úgy kell kinyomtatni, hogy levilágításnál a nyomat és a lakkréteg egymáshoz simuljon. A kinyomtatott festékréteg ilyenkor fed a legjobban. A papír vagy a fólia vastagsága is számít. Ez annyit jelent, hogy tükörnyomtatást kell csinálni.
Előhívásnál lehetőleg ne menjen fénycsöves világítás. Hagyományos izzószálas villanykörte világítson a helységben.
Az előhívással is lehet kísérletezni, bár elég csúnya dolog. Én minenesetre ha bizonytalan voltam, jó-e már az előhívás ( és persze nem akartam túl sokáig húzni az előhívást ) a lemezt kivettem az előhívóból és belemártottam a vaskloridba, majd kivettem, vízzel leöblítettem és megnéztem, hogy megmarta-e mindenhol a felületet, ahol marnia kell. Ha nem, akkor még pár másodperce vissza lehet tenni az előhívóba és újból ismételni a műveletet. Igazság szerint, ha ezzel kell játszadozni, akkor már sejthető, hogy a megelőző lépéseknél valamit elrontottál.
További lehetőség: kis paneldarabkákat ugyanúgy előkészítesz, mint a nagyokat ( valamennyit egy füst alatt ) és különböző levilágítási időket kipróbálsz rajtuk. Az előhívásnál nagyon jól fog látszódni, hogy melyik levilágítási idő a megfelelő, mert az fog a legjobban kirajzolódni. Érdemes 2,3,5 perceket kipróbálni. Aztán ha már megvan a megfelelő időtartam, lehet kezdeni a fő darabokkkal.
Ja! A helység és minden anyag legyen nagyjából egyforma hőmérsékletű és ez a munka közben se változzon sokat! Kivéve a vaskloridot. Az melegen nagyon tud dolgozni.
Sok sikert hozzá!

HPIM7800.JPG
    
(#) Attila86 hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Az én 230V-os, két irányba forgó motoromnak lesz valami baja, ha a hibás program miatt a PIC minkét tekercsére ráadja egyszerre a 230V-ot? Illetve, lekapcsolhatom az egyik tekercset és bekapcsolhatom a másikat 1-2us múlva? Vagy muszáj lenne várni egy kicsit? (Remélem nem... )
(#) janocsi válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Szerintem, ilyen rövid időre rákapcsolhatod, ill. le is kapcsolhatod a 230V AC-t. Semmi baja nem fog történni, annyira azért nem "preciziós". (Ilyenkor legfeljebb csak "morog" érte).
(#) Attila86 válasza janocsi hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Akkor jó. És ha a még bugos program miatt a PIC folyamatosan 230V-ot kapcsol mindkét tekercsre?
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Ne legyen ilyen(zárd ki a lehetőséget, pl. a motort két izzóval helyettesíted addig!)!
(#) janocsi válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Van itt egy ilyen segédfázisos hasonló motorom, (semmire sem jó, mert nincs meg az áttétele), amelyre rá lett kapcsolva a 230V AC mindkét tekercsére. Morog is erősen, de kb 3 perc múlva sem forrt fel, ill. nem égett le. Ennyit kibírna a Tied is, de nem célszerű erőltetni tovább.
(#) watt válasza janocsi hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Sejtettem, hogy a tekercsek úgy vannak méretezve, hogy nem égnek le. Azért ez nem egy egészséges üzemmód, de tönkre nem megy talán.
Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy a program fejlesztése közben több megoldás van, hogy ne tegyünk tönkre semmit. A legjobb, ha a program egy rutinja kizárja mindkét kimenet egyszerre való bekapcsolását, (ezt már nem neked írom... )
(#) Attila86 válasza janocsi hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Ezt jó hallani! Mindent elkövetek hogy ez az eshetőség ne történhessen meg, de ha netán mégis, akkor azért szerettem volna tudni hogy mit fog hozzá szólni a motor.

-------------------------------------------------------------

Nagyon jó lesz egyébként a program... hat üzemmódja és üzemmódonként változó, de maximum öt üzemállapota van (lesz).
(#) janocsi válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Szakmailag a programod fejesztése a lényeg, ne történhessen egyszerre ilyen kapcsolás lehetősége. Watt erre utalt az előbb is.
(#) dinokal hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Sziasztok!
Kész az első próba. A vonalakat szétnyomta egy kicsit a lamináló, lehet hogy nagyobb a hőfok mint kellene, vagy nem kéne annyiszor átküldenem rajta. Ráadásul marha gyorsan marattam. Viszont egy hibától eltekintve akár használható is ! Elszáll az agyam a laminálástól !
(#) dinokal válasza watt hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Szia!
Próbáltam megnyitni a teszt panel 4.PCB-t a CircuitMaker2000-rel, de sehogy nem sikerült. Ckt vagy cir állományokat vár.
(#) szabi83 válasza dinokal hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Traxmakr-rel próbáld
(#) Attila86 hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Két irányba forgó motor előnyei: Bővebben: Youtube
Számolja, hogy hányszor ment át a hengerek közt és eszerint halad tovább a PIC a programjában. Amint átér, rögtön vissza is húzza. A videón épp hatszor kell átmennie (csak ötször megy valójában, ennek okát már keresem...), de ez az érték a beállítás-menüben természetesen átállítható, tizenöt másik paraméterhez hasonlóan. :yes:
Ennél persze sokkal többet fog tudni...
(#) szabi83 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Jó lesz

Én, kétszer átengedem a nyákot és a "koszos" nyákra is felragad a festék
(#) elektromos válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Szia!
Nagyon gondolkodom én is ezen a nátriumperszulfáton. Ha veszek, akkor szeretnélek megkérni, hogy segíts, hogy hogyan kell használni. Mivel el vagyok lustulva, és már megoldottam a melegítést is, így neki vágok ennek a maratási formának. Állítólag lehet bent a műhelyben is használni, mert nem támadja meg a gőze a tüdőt, meg a műhelyem vas dolgait. Ez tényleg így van? Idáig a sósavast használtam, de most áttértem a tn150-es gyorsmaratóra, de szerintem ennek a gőze mérgező, vagy csak kellemetlen szagú? Azért kérdem, mert a gőze nehogy eltüntesse a fém szerszámokat.
(#) kaqkk válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Jó a nyomtatód !
(#) gulasoft válasza elektromos hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Ez sokkal barátságosabb. Meginni nem érdemes, de nem büdös. Kipárolgása ennek is van, de nagyságrendekkel kevesebb mint a többinek. Fürdőszobában lehet vele dolgozni, és nem fog össze mindent mivel a színe átlátszó csak attól kékül ahogy oldja a rezet.
(#) elektromos válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Ok! Az Azurban vetted a nátriumperszulfátot?
(#) Attila86 hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
Itt egy jobb videó: Bővebben: Youtube
A hatból már négy üzemmód működik. A maradék kettő az kicsit nehezebb lesz mert az időt majd mm-re kell 'konvertálni'.
A videón a fűtés egyáltalán nem működik és az "Uzemi hömerseklet elerese..." szöveg sem jelenik meg, mert ezeket most direkt letiltottam. De egyébként a hőmérés és szabályozás is működik, az nem egy túl bonyolult dolog.
(#) llaci56 válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Bocsánat, elkerülte a kérdés a figyelmememt.
Bevállalom, persze.
(#) gulasoft hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
Igen Azúr. Lehet hogy a héten elugrok még én is oda, mert még van egy adag marató, de tegnap kb. 50 percig ment a maratás. Azthittem megőszülök. Igaz hogy ebben a másfél literben ez már az 5.-6. a4 es panel maródott és olyan kék a lötyi, hogy simán elmenne valami tesco-s szuperüdítőnek. Egy előnye volt, olyan lassan mart, hogy semmilyen alámarás nem történt és nagyon szépen egyszerre hozta le a két oldalt.
(#) PiperR hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
Sziasztok!
Elkészült a laminálóm. Egy tecskós 3000Ft-os lamináló került átalakításra. A tervem az volt hogy nyákot, és amire eredetileg lett tervezve papírlapot is tudjon laminálni. A felső görgőfészket kireszeltem, így már tudja fogadni a 2mm-es nyákot (sajnos én csak ilyet tudok szerezni, vékonyabbat nem). A rugót annyira hajlítottam meg hogy alaphelyzetbe a 2 görgő épphogycsak érinti egymást. A következő átalakítás a motor szabályzása volt. A motort hagytam érintetlenül, és építettem hozzá egy szakaszos vezérlést. 555-ös astabil vezérli a szilárdtest relét (moc3062+bt137), Potival tudom vezérelni az időtartalmat. A poti legalsó állásába folyamatosan megy, legfelső állásába pedig 18 másodperc a várakozó idő, és 2 másodpercet megy a motor. A 2 másodperc állandó, a várakozási időt lelehet vinni kb. 1-2 másodpercig. A tápellátás megoldása jelentette a legnagyobb gondot. Trafót akartam betenni, de az seholsem fért el úgy hogy valamit is ne vágjak ki a burkolatból. Aztán megtaláltam a régi mp3-as lejátszómnak a töltőjét. Szétkaptam, és nagyon kisméretű kapcsolóüzemű táp volt benne. A kivezetéseken stabil 5 volt jött ki. Méretileg ez pont jó volt. A fűtésbe nem nyúltam bele az maradt a gyári. Majd jöhetett a próba. Az eredeti funkcióját probáltam ki előszőr, sima A4-es lapot lamináltam a hozzá adott fóliába. Tökéletesen megcsinálta, ez a része jó. Aztán nyáklapot próbáltam, az általam tervezett mintával. Valami nemvolt frankó mert kb. a közepénél járhatott, amikor furcsa kattogó hangok jöttek a gépből, és nem is nyomott rá a henger rendesen a nyáklapot kitudtam húzni belőle . Ajjaj itt valami gubanc van. Azt történt ugyanis hogy annyira eltávolodik a 2 henger egymástól hogy a fogaskerék kapcsolat megszakad, de úgy hogy a 2 fogaskerék egymás fogain kapcsolódtak, és feltartottak. Kivettem a felső fogaskereket, így csak alul van. Kitűnően működik, csak az elején kell egy picit erőltetni a nyáklapot hogy bekapja. Az 1. nyáklapomat (panel 1), megcsiszoltam 800-as papírral, csapvíz alatt, majd hígítóval lemostam, megtöröltem. A laminálón a potit a legfelső állásba tekertem. Mikor végigért a nyáklap, a papírral együtt, akkor újra betettem, de folyamatos sebességgel. Majd be a vízbe leáztattam a papírt róla. Egy-két helyen lejött a nyomat, alkoholos filcel pótoltam a hiányosságot, a minta szélei csipkések voltak. Lemarattam vaskloriddal, a fényképen látni hogy milyen lett. Használható, de nem szép. A következő nyáklapot (panel 2), szintén lecsiszoltam víz alatt, majd betettem a vaskloridba hogy egy kicsit bemattuljon. Ugyan úgy nyomtam végig a laminálón, mint az 1-es panelt. Aztán vízbe leáztattam, az eredmény tökéletes, 100%-os! A "K" beű száránál van egy kis hiba, de az azért van mert a paíron is így volt! Papírnak fotópapírt használtam, félfényeset, 170g-osat. Ja és a nyomat nem lézernyomtatóval készült hanem FÉNYMÁSOLÓVAL.
(#) dinokal válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Szia!
Köszönöm, sikerült! Próbáltam eagle-vel megcsinálni, de sajnos 10 mil alá nem tudom a vezető szélességét levinni. Nincs erre valakinek megoldása?
(#) elektromos válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Nem tudom, mikor tudok én is elmenni érte az Azúrba, mert 100km-re lakom pest-től. Megkérdeztem, de csak személyesen lehet át venni, nem postáznak. Szívás a vidékieknek.
(#) edison14 hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
Hello !

Nagyon sokan emlegetitek a nátriumperszulfátot. Miben jobb ez a vas kloridnál és a sósavnál? Hányszor használható fel? Meddig lehet tárolni a kész oldatot?
Mekkora rézfelületet lehet lemaratni pl. 1kg-al? Maximum milyen vékonyságú vezetősávot lehet ezzel maratni, úgy hogy szépen megmaradjon? Nem marja le a festékport vagy a papíron keresztül nem hatol be a festékporba így szétmarva a vezetősávokat? Mi ennek a vegyszernek a képlete (NaOH) ? Esetleg jó az ammóniumperszulfát is?

A válaszokat előre is kössz.
(#) janocsi válasza PiperR hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Szia!
Ezzel a problémával már jóval korábban találkoztam én is. Lemérve a hengermeghajtó fogaskerekek lehetséges eltávolodását, nem is reszeltem ki a mü.a. csapágyak fészkeit. Azonban, egy kis "csalást" elkövettem, mert azon az oldalon, ahol nincsennek fogaskerekek, egy ici-picit mégis könnyítettem. Itt engedem át a kisebb, de 2mm vastag nyákokat minden gond nélkül. Eddig emiatt nem tapasztaltam semilyen káros elváltozást a hengerekeben, sem a mechanikában. Itt:
(#) gulasoft hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
Hát az másfél óra vonattal. Honnan jössz? Postán szerintem nem lehet feladni mert veszélyes anyag.
(#) elektromos válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Minden második héten járok fel suliba szombatonként autóval, de sajna annyi időm nincs, hogy bemenjek az azúrba, mert akkor meg elkések. Délután 15-kor van vége az oktatásnak, de addigra meg bezár a bolt. A jövő héten megyek megint, ha nem lesz hóesés. Igaz most Gödöllőre megyek gyakorlatra, de hazafelé be tudnák menni érte pestre, ha vennél nekem 2 kilót. Meg mondod, hogy hova menjek, és elmegyek érte. Persze, ha vennél nekem is .
Következő: »»   419 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem