Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es villogó
 
Témaindító: titkovics, idő: Feb 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   29 / 55
(#) _JANI_ válasza coyote83 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /
 
Nincs mit! :wink:
(#) kadarist válasza kokanyk hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /
 
Talán nem találtál ebben a topicban egy Neked megfelelőt?
(#) David.zsombor válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
akkor most mejik kapcsolás nem működik? mert az egyiket én is meg akarnám csinálni
(#) proli007 válasza kokanyk hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Hello!
Nos, hogy akkor kissé előre toljam a topikot, közreadok néhány áramkört.
Az előzménye a dolgoknak, hogy a barátom tanyáján, mikor még nem volt villany, több kamu riasztót készített, ami tulajdonképpen néhány egy-Ledes villogó volt. A feladatot színesítette, hogy csak sötétben villogjanak, és lehetőleg kis áramfelvételűek legyenek. Tekintettel arra, hogy a tápellátást, néhány leharcolt zselés aksi végezte, amit nappal, napelem töltött. Így elsődleges volt a kis fogyasztás. A másodlagos, hogy a fiókban található "akármiből" is lehessen villogót készíteni..

A mellékelt rajzokon a két tápáram értéke, azt az állapotot mutatja, mikor villog illetve nem villog a Led. Természetesen a CDS fotoellenállás el is hagyható (vagy helyette fototranzisztor is használható), ha állandóan villogni szeretnénk. Az áramfogyasztás csökkentése miatt, az NE555 helyett, CMOS változatát használom (De működik 555-el is, csak nagyobb fogyasztás mellett).
Valamint a Led felvillanásához szükséges energiát mindig egy kondenzátorban tárolom, ami általában egyben az időzítő elem is.
Akkor lássuk az első és a második példát:
üdv! proli007
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
A másik kettő:
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
És a nyomtatott áramköri rajzok..
(#) kokanyk válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Sajnos nem nagyon. Mer nekem most nincs sok cucom itthon és nem tok vbeszerezni , de van kondin 1-2 barab , 1 tranyom , és 1 rakás elenálásom! Eböl probáltam csinálni de nem jött össze. Régota szeretnék hasonlot csinálni csak idáig nem értetem még enyitse hozzá.
Nem tudom hogy lehetséges e de beöl porobáltam , valamit kihozni De igazábol nem vilogor csak világitot fojamatosan.
De ha ezekböl nem tudok semit akkor tudna valaki mondani valami boltot ahol ijen cucokat be lehet szerezni Bp. -n.
(#) _JANI_ válasza kokanyk hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
[OFF]Pár bontott s jó alkatrésszel még bővíted kellene a készleted. Az építéshez a szándék sokszor nem elég. Sajnos alkatrészek is kellenek. :szomoru1:
(#) kadarist válasza kokanyk hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
2 db tranyó kellene egy villogóhoz. Az se baj, ha az egyik npn, a másik pnp típusú.
Például ez egy egyszerű pnp-npn-es megoldás: komplementer villogó
(#) kokanyk válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Hello. az a gond hogy nem tok semimi boltot ahonnan ieneket be lehet szerezni! Te dunál 1 et Pesten?
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
találtam egy jó kipróbált kapcsolást 555-ös ic vel!!!
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
a többi
(#) coyote83 hozzászólása Ápr 9, 2010 /
 
Sziasztok megint én van egy problémám Bővebben: Link ezzel a kis drágasággal mégpedig az hogy folyamatosan világit de csak az első 3 led. Itt a rajz is hozzá én nem látok benne hibát, őszintén szólva nem is látok már semmit. Ja és ha az összes IC kiveszem ugyanugy világit mint ha benne van, a poti tekerésre sem reagál , szóval semmi nem történik.

25x.JPG
    
(#) gabi20 válasza coyote83 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Üdv!
Az első 3 led az pontosan melyik (bejelölhetnéd a kapcsolásban). Ellenőrizd le a tranzisztorokat. Szerintem itt lesz a hiba, hogy valamelyik tranzisztor zárlatozva van.
Próbálj az 555 kimenetére (3.láb) egy ellenálláson keresztül LED diódát kötni, ennek villognia kéne, a villogás frekvenciáját pedig a potméterrel tudodt szabályozni.
Aztán ezt a LED diódát próbáld meg átkötni a 4017 kimeneteire (3,2,4,7,10 lábak). Ott már alacsolnyabb frekvenciával kell a lednek villognia. Ha ez mind jó akkor biztos hogy a tranzisztorokkal van gond.
(#) coyote83 hozzászólása Ápr 10, 2010 /
 
A pirossal bekarikázott ledek azok.
Szerintem valami durva tervezési hiba lesz mert az összes ic 3. lábán világit nem pedig villog a 4017-nél pedig a 2,4,7 lábakon nem gyullad fel a led.

25x.JPG
    
(#) _JANI_ válasza coyote83 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Elfelejtetted mátrixba kötni a LED-eket!
De ettől még a vezérlő áramkörnek működnie kellene.
Javaslom, hogy kezd az élesztést az 555-tel! ( Úgy ahogy (#683762) gabi20-is javasolta. )
S haladj tovább ahogy az áramkör logikailag felépül.
A nyákot is ALAPOSAN ellenőrizd le erős lámpafénynél.
Hátha csak egy kis nyákhiba miatt nem indul a kapcsolás.
(#) gabi20 válasza coyote83 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
És a tranzisztorok bázisára illik védőellenállást kötni!
Még azt nem értem hogy ha a bejelölt 3 LED világít, a vele párhuzamosan kapcsolt 2 LED miért nem...vagy azért mert már elszállt, vagy fordítva van polarizálva
(#) coyote83 hozzászólása Ápr 10, 2010 /
 
Tehát akkor a rajz jó kivéve a ledeket ?
Mer most uj helyzet állt elő a hátsó 5 led világit néha pislákol... rajz mellékelve
Ja és igy jó lesz a ledek bekötése?

25x.JPG
    
(#) gabi20 válasza coyote83 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
A nyákot átnéztem, a LEDeket kivéve a többinek jónak kell lennie. Mivel a LEDeket nem mátrixba kötötted, ez valahogy úgy fog működni, hogy rövid időre az egyes LED oszlopok sorban bekapcsolnak. Ha azt mondod, hogy csak egy oszlop világít v. pislog, én megnézném hogy a nyák jobboldali részén levő 4017 kap-e órajelet.
Mérd meg voltmérővel ennek a 4017 nek a kimenetein milyen feszültségek vannak...van egy olyan gyanúm ,hogy a 3.lábon +12V van , a többin pedig 0V.
(#) gabi20 válasza gabi20 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Bejelöltem pirossal egy vezetéket ahol mennek az órajelek, ezt ellenőrizd le, nincs-e zárlat v. szakadás

nyak.jpg
    
(#) coyote83 válasza gabi20 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Na most már olyan történik hogy mind a 25 led világit,néha csak az első 4 oszlop de semmiféle rendszert nem vettem észre benne, volt 2 szakadás az áramkörben természetesen nagyitóval lehet látni. Szerintem épitek egy ujjat és a ledeket is mátrixba kötöm, aztán majd jövök vissza mert tuti hogy az sem lesz jó...
(#) gabi20 válasza coyote83 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Szerintem is próbáld meg újra, ha akarod átnézem az új nyáktervet és optimistán állj hozzá
(#) coyote83 válasza gabi20 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Köszi szépen a segítséget + a biztatást! De még egy h*lye kérdés, a poti jól van bekötve? Lehet hogy fordítva van?
(#) gabi20 válasza coyote83 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
A poti jól van bekötve, egyébként meg mindegy hogy melyik irányba van kötve
(#) coyote83 válasza gabi20 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Lemértem az ic ket 4.3V tápfesz-röl megyen (4db ceruzaelem)
Az 555:

1.láb: 0V- 2.láb: 0.27V - 3.láb: 3.54 - 4.láb: 4.24V - 5.láb: 0.66V - 6.láb: 0.27V - 7.láb: 3.9V - 8.láb: 4.22V
A bal oldali 4017: - 1.láb : 0.08V - 2.láb : 1.55V - 3.láb : 1.66V - 4.láb : 0.03V - 5.láb : 0.02V - 6.láb : 0.03V - 7.láb : 4.2V - 8.láb : 0.01V - 9.láb : 2.62V - 10.láb: 3.72V - 11.láb: 2.81V - 12.láb: 0.8V - - 13.láb: 0.01V - 14.láb: 2.81V - 15.láb: 0.1V - 16.láb: 4.19V
A jobb oldali 4017: - 1.láb : 3.35V - 2.láb : 1.22V - 3.láb : 1.32V - 4.láb : 0.02V - 5.láb : 0.02V - 6.láb : 0.02V - 7.láb : 0.03V - 8.láb : 0.01V - 9.láb : 0.02V - 10.láb: 0.05V -11.láb: 1.08V - 12.láb: 1.93V .- 13.láb: 0.01V - 14.láb: 0.12V - 15.láb: 3.45V - 16.láb: 4.15V
(#) gabi20 válasza coyote83 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Azt írtad hogy az 555 3.lábán a feszültség 3,54V. Ennek ingadoznia kéne 0V tól tápfeszültségig.
A jobb oldali 4017 15.lábán biztosan 3,45V van? Mert akkor az ICnek resetelnie kell.
Ja és a tápfeszültség az nem sok. Az 555 IC 5V alatt nekem nem szok elindulni
(#) coyote83 válasza gabi20 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
az 555 3. lábán 2.89V és 3.54V között ingadozik a jobboldali 4017 15.lábán a ledek felgyulladásától függően 0-3.5V ig ingázik. és 9V tápfesznél is ugyan ez a baj... valakinek nincs erről egy nyákrajza hogy össze tudjam hasonlitani az enyémmel?
(#) gabi20 válasza coyote83 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Ha a 4017 RESET lábán (15.) magas jelszint jelenik meg, akkor pár ns múlva az IC kinullázódik és a Q0 kimeneten kell magas szintnek lennie. Egyszerűbben: ha jobboldali 4017 15.lábán 3,5V jelenik meg és azonnal nem nullázódik ki az IC akkor az IC rossz.
(#) coyote83 válasza gabi20 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Akkor ezek szerint rossz. keresek valamerre hátha akad még egy.
(#) coyote83 válasza coyote83 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
mégsem rossz van mikor villognak az oszlopok de az első oszlop fixen világit...Valaki könyörüljön rajtam ls szánjon meg egy nyákrajzzal
Következő: »»   29 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu