| Fórum témák 

» Több friss téma | Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése) 
				Szia! Ezt letöltve és megnézve úgy gondolom, hogy a motor vezérléséhez a mikrokontrollernek kell előállítania a megfelelő jeleket, ami eldönti, hogy fél vagy egész lépéses módban használod a motorodat. Ez az IC csak meghajtó, kiegészítve egy áramfigyelés érzékelővel. 
				Szia! Köszönöm szépen, mostmár világos a vezérlése. Üdv. 
				Üdv! Érdeklődnék hogy valaki tudja-e hogy a kp39hm2 stepper motornak mekkora nyomatéka van?  Választ előre is köszönöm. 
				Sziasztok! Legyetek szívesek adni egy két alkatrész tippet. Olyan darlington array-t keresek, ami képes 20kHz-es PWM jel átvitelére és max 20V és max 1 A áramot vezetne. Kisteljesítményű unipoláris léptető motort vezérelnék vele PIC-el. Segítséget előre is köszönöm. Üdv.: Böki 
				Szia! Nagyon ragaszkodsz a darlington array-hoz? Én ugyanebben a cipőben járok, de nem találtam elfogadható árú terméket. Ezért döntöttem úgy, hogy az IRFL44-et fogom használni. A PIC lábáról egy 510 ohmos ellenálláson keresztül közvetlenül dirigálom. Lehet, hogy megint fejmosást kapok, hogy milyen megoldás ez?! - megjegyzem- működő! Sok sikert. 
				Sziasztok! Fentebb kérdeztem, hogy működik a Step/Dir... Jó, hogy iszonyatosan egyszerű, de tényleg.   Most csinálnám a tápegységet, és kérdésem az lenne, hogy ha én 1 PIC-el csinálnám meg. Egy PIC-ben általában 1 vagy 2 PWM található, így mi van akkor, ha a tápot csinálom meg úgy, hogy egy szálon feszültséget váltok?! Nekem most van 5V-os léptetőmotorjaim, ha a PIC jeleket, lépés impulzust kap, akkor 5V-ot kap a táptól, de ha megszűnt a vezérlés a PC-től, akkor a PIC átváltja 2-3V-ra a feszültséget. Természetesen, ha úgy csinálom, hogy külön PIC minden motornak, akkor meg van oldva, és a mostani kapcsolást el is dobhatom   Mennyire lehet jó ötlet? 
				Üdvözletem! Sziasztok! Elkészült az optos vezérlő kártyám és a motor meghajtók is. Az lenne a gondom, hogy a motorok nagyon rángatnak és melegednek, mi lehet a gond?? Lehet hogy szoftveresen nem egészen jó a belítás?? Mach 2-ben tesztelem XP alatt. Segítségeket előre is köszönöm! üdv szabolcs 
				Üdv! Érdeklődnék hogy valaki tudja-e hogy a kp39hm2 stepper motornak mekkora nyomatéka van? Választ előre is köszönöm. 
				Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni. Megépítettem az SLA7024M adatlaja alapján a kapcsolást. Ezen a kapcsoláson az adatlap szerint a referencia pontokon 0,82V van. Az én kapcsolásomon viszont az egyiken 2,82V van a másik az jó. Ha csak az +5V-ot adom rá akkor mindkettőn megvan a 0,82V, de ha rá adom a +12V-ot akkor az egyik felmegy 2, 82V-ra. Miért mehet fel 2,82V-ra? Mikrovezérlőre nem mertem rákötni. A vezérlő lábakat probáltam felhuzni +5V-ra de semmire nem reagált. Köszönöm. Üdv. 
				Megtaláltam, hogy miért volt magassabb az egyik ref. feszültség. Mostmár jó mindkettő. Sajnos így sem megy    Lehet kipurcant az IC. Üdv. 
				Külön kezelted az "A" és "B" oldal referencia feszültségét? Az adatlap (Bővebben: Link) 4. oldala alapján a ref.-feszültséget egy közös, R1 - R2 által leosztott pontról egy - egy ellenállások keresztül kell az oldalak (3. és 14. ) ref. bemeneteire vezetni... Így a hibajelenséged elvileg nem fordulhatna elő.   
				Müködik! Nem kezelem külön. Úgy csináltam ahogy irta az adatlap. Volt egy forrasztási hibám, az miatt emelkedett meg a ref. fesz. Azt kijavítva jó lett. Méréssel mindent jónak találtam és rákötöttem egy PIC-re és szépen megyen.   Köszönöm. Üdv. 
				Sziasztok! Épitettem egy kéttengelyű stepper motor meghajtót TB6560-al. Nagyon lassan is kell járnia, ezért 16 mikrolépésre van állitva dip kapcsolóval. Kb 2KHz léptetésig simán megy aztán a motor befékez és csak sipol. Ez még mindig csak 1.6 ford/sec, időnként kellene ennél gyorsabb is. A kapcsolás megegyezik azzal amit az adatlapon ajánlanak. A motorok lassu fordulaton is eléggé sipolva járnak. Mi lehet a hiba? Köszi kszabi 

A sípolás az nem a tartóáram miatt van? A PWM hangját hallod a motorban, elvileg. Ez megszűnik, ha a motor mozog... Bár... mikrolépésben mindig kell lennie PWM-nek! Egészlépésben is egyfolytában sípol? A motor maximális fordulatszáma egyenesen arányos a motor tápfeszültségével és áramával. Emeld a tápfeszültségét, amíg lehet! 

Szia Tapasztalatom: 1,8 lépésszögű motornál max 1 msec ig lehet levinni a lépések közötti időzítést, az alatt már olyan gyors, hogy bizonytalanná válik és kiesik a ciklusból. A 7 fokos motoroknál kb 4-5 mscec. (ez egyéni tapasztalat) Üdv 

Sziasztok! Átkötöttem a motort úgy hogy a tekercsei párhuzamosak legyenek, az adatlapja szerint. Igy lényegesen dinamikusabb, szélesebb tartományban szabályozható. Viszont alacsony fordulaton szemmel látható hogy kb 5-10 mikrolépés után ugrik egyet. Valószinüleg ez adja a zajt is, magasabb fordulaton. Ez nekem szivás, mivel ez egy távcső finom mozgatása lesz. Mit lehetne tenni ellene? Üdv kszabi 
				Nem lehet, hogy a vezérlési ( és - vagy tekercs ) sorrend még nem tökéletes!?    

Nekem az a fura, hogy 5-10 lépést ír (tehát nem 4) meg azt sem írta, hogy bipoláris/unipoláris motorról van, szó. Esetleg programhiba is előfordulhat. 

Sziasztok! 8 vezetékes bipoláris powermax motorokról van szó. A step, dir, enable jeleket tegnap volt alkalmam megnézni szkópon, és rendben vannak. Az 5-10 lépést szemre saccoltam, lehet hogy 4. Ha tényleg 4, akkor ennek van jelentősége? Észrevettem hogy ha a decay Módot 100% -ról 50-re veszem, az ugrás megszűnik, viszont sipolni kezd a motor. Üdv kszabi 
				Sziasztok! egyik barátom szeretne egy CNC-t építeni. Ki is nézte a motort amit szeretne használni hozzá azonban nem tudja, hogy milyen tápegységet szerezzen hozzá. Innen nézte kis: a 57BYGH408 típusú mocit Szerintetek hány V-ol kellene ezt meghajtani? Személy szerint én többnyire 12/24V-os cnc vezérlőket láttam. Segítségeteket előre is köszönöm! 
				Szia! A linkelt adatlap szerint 3A és 1.2Ohm , vagyis 3.6V. Mivel a kapcsolóelemen is esni fog feszültség, szerintem 5V-os tápfeszültség jó lehet. 

Motortuning címén mehet akár az 50V is. Vezérlő függő. A lényeg: árammal hajtsd, ahogy illik.   
				Sziasztok! Nemrég építettem egy léptetőmotor vezérlőt, mely 2DB H-hídból áll, és bipoláris-soros módszerrel vezérel egy 8 kivezetéses léptetőmotort. motor adatlap A H-HÍD -akat egy AVR (atmega 88-al) vezérlem. (A programkód c-ben, WIN-AVR el fordítva) 
 A kérdésem, hogy hogyan kell két tekercses üzemmódban (bipoláris soros vagy bipoláris párhuzamos) vezérelni a léptető motort? A másik kérdésem, hogy miért 0,5ms (500us) as időzítés mellet forog 1ford/sec-es sebességgel? (KB nem pontosan, mert 60 sec alatt 62* fordul körbe) Én úgy számoltam, hogy 200 lépés 1 fordulat akkor 1/200 ami = 0,005s = 5ms nem pedig 0.5ms, mi számoltam el, bár nem számít, de kíváncsi lennék a hibámra. A harmadik kérdésem hogy ha nem megfelelő módon kísérletezem ki a PWM jelet az időzítéshez, akkor 3-5 fordulatonként (600-1000 lépésenként) ugrik egyet a motor, ez miért van? És hány HZ-s PWM jellel lenne ideális hajtani a motort? (jelenleg az AVR belső RC-jét használom 8-as osztással, más osztást is próbáltam, de vagy el sem indul, vagy nagyon remeg a motor.) Segítségeteket előre is köszönöm: Novarobot 
				Ejj ejj Bence! Vezérlőt árulsz a vaterán és nem tudod?   Én abból amit árulsz eladtam kb. 8-at, a leírásában benne van mit tud. Ez amit linkeltél egy nema 23-as nézd meg az általad árult vezérlőben ott van ehhez a típushoz mi kell. 
				A _delay_us_(x) valóban x mikroszekundumot vár? Milyen órajel-frekvencia mellett? (Csak azt írtad, hogy 8-al osztod, de azt nem, hogy mennyit...) Idézet: „A harmadik kérdésem hogy ha nem megfelelő módon kísérletezem ki a PWM jelet az időzítéshez, akkor 3-5 fordulatonként (600-1000 lépésenként) ugrik egyet a motor, ez miért van?” Valószínűleg a programod miatt. Talán a proci csinál mást is a mozgatáson kívül. Ha van egy hosszan lekezelt megszakítás, az tud ilyet okozni. Szerintem az időzítést/mozgatást kellene megszakításba tenned. 0.5ms-onként beállítasz egy megszakítást, és abban kezeled a lépést. Ha a főprogramodban fut, akkor azalatt semmi mást nem tud csinálni a proci. 
				Helo mindekinek! én épitettem egy lpt port vezérlésű motormeghajtot.programom is van hozzá.na most.kéne nekem egy kis segitség.szeretnék vele vezérelni egy léptetőmotort.5 kivezetéses,lent csatolom az infokat rola.kellene nekem egy kapcsolás,amivel h hidhoz tudom kötni.de még azt sem tudom hogy milyen ict használjam.előre is nagyon köszönöm a segitséget. Péter. 
				Szia! Ha 5 kivezetéses, akkor az azt jelenti, hogy a közös pontot felkötöd tápfeszültségre, és a többi négy kivezetését megfelelő sorrendben földre kötöd valamilyen tranzisztorral. (Mondjuk MOS-FET-tel...) A H-híd tipikusan a 4 kivezetéseshez használatos. Ha 6 kivezetéses lenne, tehát a két tekercs középleágazása külön-külön ki lenne vezetve, vagyis a két tekercsrész független lenne, akkor megoldható lenne, hogy H-híddal vezéreld. (Ha bontható a két középleágazás összekötése, akkor azt szétbontva használható a hídhoz. De a rajz alapján nem bontható.) 
				Heló szeretnék egy steppel motort működtetni, legyen fordulat szám szabályozva, meg ne legyen a kapcsolásban mikrokontroller mert nem megoldható a programozása, valami ecerübb működő kapcsolást szeretnék ehhez kérnék tőletek segítséget előre is köszönöm válaszaitokat.						 
				Szia! A Hobbielektronika című újságban kb. két éve volt egy cikk. (Sajnos nem tudom melyik lapszámban, az újságok a munkahelyemen vannak, most éppen szabadságon vagyok, de talán valaki más tudja...) Volt benne két J-K tároló, meg pár egyszerűbb alkatrész. Két bemenete volt, "irány" és "lépés". A lépésre adott négyszögjel frekvenciájának változtatásával lehet változtatni a fordulatszámot. Alternatíva (ha csak kipróbálni szeretnéd): fogsz egy floppy meghajtót (a régi 5.25"-ös jobb) és egy leírásban megkeresed a csatlakozóján melyik lába az "irány" és melyik a "lépés". (Kell még a "motor indul" jelre egy felhúzó ellenállás.) 
				Rakok fel pár képet a motorról hátha ez segít majd, egyébként egy (marató folyadék lötyögtetésére alkalmas alkalmatosságot akarok belőle csinálni).						 | Bejelentkezés Hirdetés |