Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   93 / 398
(#) elektrojános válasza elektrojános hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Még egy dolog.Egy 374 wattos toroidról menne,kb hány µF-os puffert rakjak bele?
(#) Blackthorn válasza elektrojános hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
374 wattos? a pufferek kapacitása legalább 10000µF legyen az enyémben két 22000µF-os kondenzátor van.
(#) cicoka hozzászólása Aug 4, 2010 /
 
Sziasztok. szerintetek érdemes megépíteni a quad-nak a tiakos védelmét?
(#) potenciameter hozzászólása Aug 4, 2010 /
 
Sziasztok! Most épitem az első Quad-om, mit szoltok hozzá? Ha kész lesz teszek fel még képeket.

DSC05894.JPG
    
(#) zoly15 válasza potenciameter hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Szép, szép (már ami kivehető a képből), de miért van fordítva a hűtőborda?
(#) ha8bs válasza hapro hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Tekercs készítés egyszerűen, házilag.
Fordulat szabályzós fúrógép tokmányba 10-es húzott anyagot befogni, kiállás 80mm, vezeték vég a pofa közé dugva lassú fordulaton feltekerni, nem baj ha több menet utólag leszámolni, meghajtani, forrasztani. Ez a 3uH-s.
A masik sablon ha előkerül rakok képet.megpróbálom leírni : 10-es átmérő kb 40-50mm hosszon, 18-20 mm átm. 3-5mm széles,(ez egy váll, ide ütközik a vezeték és fordul vissza, szép lesz és öntartó) utána 10mm átm kb 30-40 hosszon ezt fogjuk a fgépbe. A másik végén az belefűrészelni kb 2mm mélyen (ebbe rakni az 1mm drótot lassú fordulaton tokmány felé indulva ütközik és elkészül a második sor, nem baj ha több menet utólag leszámolni, meghajtani, forrasztani.

Sok sikert Jakab
(#) ha8bs válasza elektrojános hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Quad trafó meglátásaim

Kicsit számolva +-50V= 100V áram korlát kb 3.5A ebből az 1x100W felvett /mért/ teljesítménye 350VA.
Hatásfok cca 33%.
2X100W-hoz illik legalább 700-800VA trafó de csak házi használatra már az 5-600 as megteszi.
Szerencsésebben alakul a hatásfok ha hídba hajtod ekkor a 2x100W-ból 1x400W várható a felvett P 800 körül, így már a hatásfok 50% körüli.
A váltó 33-35V kisfeszű és nagy áramú diódát használj, (200V 35-40A pl híd) 10-15ezer µF így csúcsokban nem fog jelentősen esni a tápfesz ami 50-52V.

Sok sikert Jakab
(#) elektrojános válasza ha8bs hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Köszönöm szépen válaszod,a trafó viszont (elfelejtettem mondani) 2x374 wattos.Ez ha jól értelmeztem amit mondtál jólesz,nem?
(#) Ge Lee válasza ha8bs hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Idézet:
„Hatásfok cca 33%.”

Attól azért egy picivel több. Ez nem A osztályú végfok.
(#) hapro válasza ha8bs hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Én meg 10mm-es fúrószárra szoktam tekerni kézzel, miközben a fúrót a satuba fogom és nem használok semmi "sablont" a fúrón kívül.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
A 800VA-es trafóval legalább anyag lenne benne bőven . Nekem a legelsőt ami kb. 20 éve készült egy kb. 250VA-es EI lemezes trafó hajtotta (mert nem volt más) és vígan kijött belőle a 2x100W.
(#) ha8bs válasza elektrojános hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Szerintem fogja bírni a strapát.
(#) ha8bs válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Sajnos már nincsennek meg a mérési jegyző könyveim és jelenleg nem is tudom megmérni mivel áruba kellett bocsájtani az utolsó példányt is, ha valaki csinálna egy korrekt mérést igen csak meglepődne mint annak idején (80-as évek közepe) én is.
A kimeneti teljesítményt is mértük a terhelés függvényében,(1kHz-n) torzítás mentes kivezérlésig, ezt sem láttam sehol publikálva érdemes lenne újra mérni:
4 ohm 88W
6 ohm 123W ez közelíti meg a több utas hangfal ( JAMO)
8 ohm 43W
16 ohm 22W
Néztük még 10kHz-es 70 Hz vel szaggatva ( itt lehetett látni igazán ha a táp gyenge volt.
20-30 példány készült team munkában.
A legtöbb hibát a gyenge táp okozta ( sokat esett a fesz. )Kisebb trafóknál és 600V-os diódáknál 10-12V is egy-egy zenei csúcsra.
Másik gond a hajlított alu bordával ( a hűtőborda és panel között volt, ugyanis a hajlításnál a hővezetés rossz volt ezért áttértünk "T" idomra.
Probléma volt még a 120pf-es kondenzátor ( az akkor kapható tárcsa kondik Tk-ja durva volt, emiatt 3-4 órás üzem után a vezérlő híd felborulása miatt torzítani kezdett) ide sikerült orosz csillám kondikat szerezni azután ilyen gond nem volt.
Utána olvastam "A" osztályú hatásfok a gyakorlatban a 33% elég jónak mondható, ellenütemű "B" elméleti max 78% , de gyakorlatban 60% már jónak mondható a ...C tranyóknak elég nagy a saturációs feszültsége emiatt a hatásfok is csökken.
A quadnál az a osztályú erősítő állandóan megy ez is rontja némiképp az össz hatásfokot.
Amint lehetőségem lesz újra mérem.
(#) Alkotó válasza ha8bs hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Idézet:
„8 Ω 43W”

Ha ez igaz, akkor vélhetően hiányosságok voltak annál az utánépítésnél.
Az "én QUAD-jaim" ettől sokkal hangosabbak szoktak lenni.
(#) Ge Lee hozzászólása Aug 6, 2010 /
 
Idézet:
„Probléma volt még a 120pf-es kondenzátor ( az akkor kapható tárcsa kondik Tk-ja durva volt, emiatt 3-4 órás üzem után a vezérlő híd felborulása miatt torzítani kezdett) ide sikerült orosz csillám kondikat szerezni azután ilyen gond nem volt.”

Ezt sem értem ugyanis a híd ennél sokkal rosszabb arányú felborulása esetén sem lesz akkora torzítás hogy hallható legyen. Tudom mert kipróbáltam. 50-100%-ot nem nagyon szokott változni egy kondi a hő miatt.
(#) Bandika_23 hozzászólása Aug 6, 2010 /
 
Helló!

Vettem 2db urbános panelt a napokban! Nos a tápom csak 40V ezzel is szó szépen de vajon mennyit tud(W) ezzel így?
(#) hapro válasza Bandika_23 hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Olyan 50-70W körül.
(#) ha8bs válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Sziasztok

Úgy látom sokan nem értenek egyet, ez arra sarkall , hogy minél hamarabb szerezzek egy quadot és újra mérjem, tehát addig a reagálásokat felfüggesztem.

Tisztelettel Jakab
(#) balu2 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Szerintem a most kapható modulok közül a legjobb.

Giantsound

gpa_100-m.jpg
    
(#) Leslie P hozzászólása Aug 7, 2010 /
 
Üdv Mindenkinek!

Már elnézést a kötözködésért, tényleg eszem ágában sincsen, de...úgy veszem észre, hogy van aki nem igazán érti, hogy miről is szól maga a hangtechnika.

Sokan fogjátok tudni amiket most leírok, de szerintem vannak olyan fórumozóink akik még nem, és szerintem ha ezzel nincsenek tisztában akkor felesleges bármi ilyenbe is belevágniuk

Ugyebár itt az erősítőről témázgatunk. Tegyük fel van egy QUAD405, teszem fel 160watt sztereóban, tehát 320watt összesen a két csatornán. Legalábbis az enyém ennyit tud, akit érdekel csatoltam a képeket....

De azt viszont mindenkinek tudnia kell, hogy a hangtechnika kérdése nem az erősítőnél merül ki. Ugyanis az erősítő csak egy dolog, ahhoz ugyebár kell egy hangszóró. Na most én konkrétan 2 db kiszámolt térfogatú 200wattos ládát használok.
De azt a tényt viszont legyünk szívesek elfogadni, hogy a mai piacon kapható legjobb hangszóró hatásfoka is csak !!!5%!!! környékén van, ha jól tudom. Ez pedig ugyebár azt jelenti, hogyha ez a hangszóró 100wattos akkor ennek csak 5%-át, azaz 5wattot képes hanggá alakítani, a többi energiát elveszi a hangszóró mozgása, illetve a tekercs melegedése.

De ezzel semmi baj sincsen, hiszen a WATT mint fizikai mennyiség NEM A HANGERŐ mértékegysége, hanem a teljesítményé. A hangerő mértékegysége az egy függvényszám ami például olyan dolgoktól is függ mint a terem nagysága ahol a zenét hallgatjuk. Ezt pedig DECIBEL-nek hívjuk. Jele:dB. De egyébként amikor hangszórót vásárlunk érdemes megnézni SPL-jét, ennek mértékegysége dB/W/m. Ez az adat azt mutatja meg nekünk, hogy az adott hangszóró 1watt hasznos teljesítmény mellett /tehát 1watt hangerő mellett/ 1méter távolságból, mekkora hangerőt képes produkálni.
Pld.: 93dB/1W/1m --> ez a hangszóró 93dB-t produkál nekünk. És ezt még egy jól megépített hangládával akár 4-5dB-el is meglehet emelni, ha ügyesek vagyunk. És ne felejtsük el, hogy 100dB környékén már előfordulnak halláskárosodások

Érdekessége a dolognak, hogy ahhoz hogy 3dB-el megemeljük a hangerőt néhány esetben 2-3X annyi hangtechnika szükséges ugyanabban a helyiségben.

Konzekvencia: Hiába "X" wattos erősítőd, ha nincs ami hangot produkáljon belőle.

Szóval, ha megépítettek egy QUAD-ot, akkor gyártsatok hozzá hangfalat is. Ha kell szívesen adok progit amivel szépen ki lehet számolni a dolgokat hozzá.

Ha esetleg valahol tévedtem, valamiben akkor kérném, hogy javítsatok ki... Köszönöm
(#) potenciameter hozzászólása Aug 7, 2010 /
 
Sziasztok. Megépitettem életem első Quadját, nagyon szépen megy, jól szól, de szerintem nem tul erőteljes. Sokszor olvastam itt a fórumon, hogy sokan hangositásra is használják. Az is igaz, hogy a 100w-os verziót csináltam és lehet, hogy ezért tünik nekem kevésnek, de szerintem a 200w-al sem lehet elindulni hangositani. Szoval csak azt akarom mondani, hogy tényleg nagyon szép és jó, egy szobában zenét halgatni, vagy esetleg egy kisebb házibuliban, de diszkozni és hangositani kevés.
(#) Alkotó válasza Leslie P hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Belekaptál egy csomó dologba, és igazából nem fedeztem fel a sorok közt mi volt a szándékod. Azt hiszem senki nem mondta itt, hogy az erősítő önmagában képes megszólalni.
Az erősítő teljesítménye egy olyan képesség, ami adott impedanciájú terhelésen bizonyos áramot képes átkényszeríteni (saját definícióm, amit most találtam ki neked). Ez egy nagyon is jellemző és fontos adat, az erősítők jellemzéséhez. Aztán hogy ebből mekkora hangnyomás lesz, az más kérdés, és nem is ennek a témának a része.
A hangnyomás értéke nem egy abszolút fizikai mennyiség, hanem egy megállapodás szerinti értékhez képesti viszony. Ezt nem említetted, pedig fontos.
(#) hapro válasza potenciameter hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
De ha megfelelő érzékenységű hangszórót kötsz utánna akkor leordítja a fejedet is az a 100w. Tudod...régen mások voltak az igények, és legfőképpen a lehetőségek, azzal főztek ami volt. Így ez elég volt egy diszkóba, és akkoriban nem 1500 ember befogadására alkalmas diszkók voltak, és nem több ezer wattra volt szükség. Ma is ha egy bizonyos rétegnek hangosítanak, akkor még sok is az a 100w.
A 90-es években baján egy kis vidéki diszkóban már sok ezer wattok szaladgáltak, és másnap egészen biztos csengett a fülem ha elmentem.
(#) Alkotó válasza balu2 hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Nekem lényegesen jobb véleményem van az R.Ludwigos módosításról. Javaslom inkább abba az irányba mozdulj el, nem fogod megbánni.
(#) Alkotó válasza potenciameter hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
A hátsfokoktól eltekintve, nagyjából két fő vonala van a "hangerő" létrehozásának. Vagy jó nagy membránt próbálsz lengetni egy jó nagy erősítővel (akár több ezer W-ra gondolok), vagy pedig több kisebbet több kisebb erősítővel. Ha ezt az utóbbit célozod meg, és nem egy sztereó QUAD-ban gondolkozol, hanem mondjuk 20db egyenként 100W-os erősítővel hajtott 250W-os membránban, akkor hihetetlen eredményt fogsz elérni. Elsöprő teljesítményed lesz, amihez a discóban szokatlan minőség fog párosulni.
(#) potenciameter válasza hapro hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Tudom, hogy nagyot tud szolni érzékeny hangszórókkal, 100watt is, de nem akkorát hogy diszkot csinalj vele. Abban igazad van hogy régen elég volt egy Quad is diszkozni, de megváltoztak az igények. Manapság egy átlagos kis diszkoban is legalább 4000-5000watt van. Ne is beszéljunk a szabadtéri rendezvényekről (Városnapok, stb).
(#) Alkotó hozzászólása Aug 7, 2010 /
 
A saját R.Ludwigos Quadomat piszkálom egy kicsit. Eredetileg csak hirtelen raktam bele egy tápot meg védelmet (azzal is szupi volt), és már akkor úgy képzeltem, hogy hamarosan véglegesítem majd. Ez most jött el (nagyjából 4év). Kész aj új táp, rajta az új védelem, és most már 40000µF szűréssel. Sokkal kevesebb lesz majd a huzalozás, átláthatóbb lesz, és ha lehet még jobb mint az elődje volt.
A képen lévő hűtéssel, a védelem stabilizátor tranyója, 57,4V-os tápfeszültség mellett, 50°C (a tápágban folyó áram, meghúzott relé mellett 42mA). Ez se sok, de még csökkenteni fogom egy nagyobb hűtőfelület alkalmazásával.
(#) potenciameter válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Mi a véleményed a Ludwigos Quadrol? Azt halottam, hogy sokkal jobb mint az eredeti. Én is tervezem, hogy épitek egyet majd a közeljövőben.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 8, 2010 / 1
 
Összedrótoztam. Szól. Jól szól.
Terv szerint, lényegesen kevesebb a huzal, és ez a védelem sokkal "korszerűbb". Nem utolsó sorban, 4 év után végre kapott csatlakozókat is. A ventilátorokat most sem üzemeltem de, nincs rá szükség, de ha egyszer mégis kell, akkor ott lesz, csak be kell kötni.

Mint említettem korábban, az eredetileg használt (gyári rajz szerinti) 2x10000µF-os puffert megdupláztam. Nem vártam tőle csodát, de éppen ebben a topikban írták többen is (sajnos most nem találtam meg, pedig kerestem ilyen hozzászólást), hogy megtáltosodott az erősítőjük a többletkondiktól, és micsoda remek dolog is ez a sok szűrőkondi.
Én meghallgattam szétszedés előtt is, és most is. Sem akkor, sem most nem volt semmiféle hüppögés, feszültségelfogyás, vagy bármi hallható jele a pufferhiány hatásának. Pedig bömböltettem rendesen, lett volna oka a feszültségingadozásnak. Ezért én most is megerősítve látom, hogy ha a trafó megfelelő (elég nagy teljesítményű, megfelelően gerjesztett, elég vastag huzalból van a szekunder), akkor nem kell indokolatlanul nagy kapacitásokat használni a tápfeszültség szűrésére. Természetesen nem fogom kivenni e miatt a kondikat, mert a tudatomnak akkor is jót tesznek, mégha nem is hallom a jótékony hatásukat.
(#) danodano válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 9, 2010 /
 
Szia. Nagyon tetszik a védelem és a táp megoldása. Meg tudnád osztani velünk a rajzait?
Következő: »»   93 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem