Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia.
Igaz nem engem kérdeztél de azért elmondom,hogy a végtranyó párok Q15-től Q18-ig vannak számozva.Ott van elég egyértelműen a rajzon. A cserével valószínűleg nem oldódik meg a gondod mert lesz ott más probléma is add oda valaki szakembernek javításra inkább!
Üdv mindenkinek!
Az általad keresett végfokok pozició számai amit a panelon találsz az alkatrészek mellett! Az egyik oldalé:Q515 Q517 másik oldal: Q516 Q518 . Meghajtókat amit még mérj át !Q514 Q512 Q511 Q513 ezek mellet elenőrizd a diódákat ellenálásokat ! Üdv
Szerelőhöz nem nagyon akarom vinni mert nem érne az egész erősítő annyit amennyiért megcsinálná...
Szia, az igazából rosszul közelíted meg a dolgot. olyan nincs , hogy érdemes. Ha rossz cserélni, ha jó maradhat. Persze még mielőtt kicserélnéd az összeset, ajánlom figyelmedbe ezt. Bővebben: Link. Különös tekintettel a tranzisztor részre. Jó pár forintot megspórolhatsz vele. A meghajtó tranzisztorokat is és az emitter ellenállásokat is illik ilyenkor ellenőrizni. Ha minden ok, akkor a szokásos erősítő élesztős, lámpás megoldást tessék alkalmazni első bekapcsoláskor.
szokásos erősítő élesztős, lámpás megoldást tessék alkalmazni első bekapcsoláskor.
Erről tudnál mondani valami pontosabbat? ![]()
Persze, a hálózati biztosíték helyére beteszel egy 60w-os izzót áramkorlátnak.
Ezen azt hiszem nincsen hálozati bizti...de ez miért is lenne amúgy jó? Hiszen áramot kap.
Hogyne lenne. A primer körben kell lennie. De tökmindegy, akkor köss sorba vele egy izzót. Az áramkorlátozás a cél. Azért jó egyébként, mert ha jópénzért megveszed bele a végranyókat, bekapcsolod, de valami még nem teljesen jó, és zárlat keletkezik, akkor megfogja a trafót, hogy ne süsse el az új végtranyóidat.
áramkorlátozás a cél
Ez azt jelenti, hogy kevesebb áramot fog kapni nem!!?? És akkor ez miért lesz neki jó? ![]() ![]() ![]() ![]()
Na , akkor leírom mégegyszer. Megveszed bele az új végtranyókat, beteszed, de még valami nem stimmel, mondjuk nem mérted ki a meghajtást, esetleg zárlatos, teljesen kinyitja bekapcsoláskor a végtranyókat, ha nincs áramkorlátozás, mi történik? Elfüstölöd az új végtranzisztoraidat. De ha benn van egy izzó a primer körbe, akkor a nagyobb áramfelvétel következtében , világítani fog, azaz áramkorlátozás gyanánt megvédi az új végtranyóidat, meg egyáltalán az egész cuccodat, így lehetőséged van tovább keresni a hibát, anélkül, hogy újra leromboltad volna ,amit eddig megjavítottál . írtam privátot, tessék elolvasni.
Hello!
Az előző kérdésemre nem kaptam választ, de leirom újra, egy kicsit máshogyan ![]() Olvastam, hogy magát a jelet többféle módon is fel lehet erősiteni. De pontosan nem tudom, hogy mennyire bő a választék, tudna ebbe valaki segiteni nekem? IC végfok, trafó-ról halottam eddig, és érdekelne, hogy melyiknek mik az előnyei - hátrányai, valamint hogy gerjed-e.
Szia! Erősíteni csak aktív elemmel lehet. Ez lehet IC, tranzisztor, vagy elektroncső. A trafó csak transzformál nem erősít.
Dehogynem. A feszültség feltranszformálását feszültségerősítésnek hívják. A transzformátor ugyanakkor tud áramot is "erősíteni", csak a kettőt egyszerre nem, tehát teljesítményerősítésre képtelen, passzív elem lévén (nonenergikus elem, ez azonnal látszik a rendszermátrixából is
![]() Idézet: Hol? Transzformátornál? Talán áttétel..Bővebben: Link „A feszültség feltranszformálását feszültségerősítésnek hívják.”
Értem, de még mindig nem tudom, hogy milyet kellene összerakni
![]() Melyik lehet az, amelyik szépen szól, nagy teljesítményt el lehet vele érni, és nem gerjed. A cél az lenne, hogy AUX bemenetet csinálni rá, igy mondjuk számitógépből kijövő hangot erősiteni. Meg gondolom kell valami külön táp is.
-Szeretnék egy autót, ami szép, erős, és gyors, és nem zörög lötyög semmi rajta. A cél az, hogy egy vonóhorgot hegesztek rá, és utánfutón téglát hordok vele.
Körülbelül ilyen kérdést tettél fel. Egyetlen fix kiindulási adatot nem adsz meg a kérdéses végfokot illetően, mindössze annyit, hogy PC-hez kell.
Kezdésnek építs TDA2030-at. Látom komoly hiányosságaid vannak az elektronika terén.
A TDA 2030-nak van topikja: Bővebben: Link Itt kapsz segítséget, van kapcsolási és panelrajz, valamint a tápegység kialakításához is kapsz segítséget. Olvasd végig a topikot!
Egy kis segítség kellene...TDA7490 D osztályú végfokot építettem meg, és meg se nyikkan. Zárjuk ki a forrasztási hibát, a nyák hibát, és alkatrész hibát. Alkatrészeket lemértem mielőtt beültettem, kivéve az IC-t de az meg elvileg tök új. Nyák nem zárlatos, és nem szakadt sehol. A forrasztás meg szép és tökéletes mindenhol.
Van rajta stand-by kapcsoló meg van rajta mute kapcsoló, és szerintem ezek viccelnek meg engem. Bár az összes létező kombinációban próbálkoztam már, és semmi életjelet nem mutat. Bővebben: Link Itt van két kép róla, hogy ne a levegőbe beszéljek, de gyakorlati jelentősége nem nagyon van a képeknek. +-20V-ról indítom, és nulla áramfelvétele van. Az IC adatlapja itt látható: Bővebben: Link a figure 1. test and application circuit-et építettem meg. 3 alkatrész érték eltéréssel, az induktivitás 30uH helyett 47 lett, az 53,2kohm meg 51kohm, és van benne még egy 130k ohm, az meg 135k lett. Minden más tökéletesen egyezik. A mute és stand-by kapcsoló szerintem nyitott állásban kell legyen, és úgy kell működjön, de mint írtam, már minden verzióban próbálkoztam vele, és semmi eredmény. A 12-es lábon +5,5V van a 16-os lábon meg -5,5V ahogy lennie kell, pontosan + és -5V-ot ír az adatlap oda. mást még nem mértem, és nem is tudom mit mérjek. Miket mérjek ami segíthet a hiba beazonosításában?
Köszönöm, el is készítettem
![]() Végre van hangerőszabályzóm! 1 éve várok erre a csodás pillanatra..
Igen, nem adtam meg semmit, mert ebbe a témába még nem merültem bele, szóval nem tudom még, hogy mit-hogyan. A suliba majd a 2. félévbe csinálunk erősitőt, de addigis meg akarok próbálni egyet itthon.
![]()
Gratula! Van egy pontos, örök életű, kiváló együtt-futású szabályzód!
![]()
De azt csak tudod milyen hangsugárzót hajtanál vele, milyen impedancián, milyen teljesítménnyel, milyen forrással?
Az én problémám megoldódott, de egyúttal be is került a halott projektek közé. A probléma a nyák vonalvezetése volt, a mute rossz helyre csatlakozott (mégiscsak nyák hiba volt, ez van amikor nem ellenőrzi az ember a kapott dokumentációt), ezt kijavítva, már pöcc-röff ment. Viszont az induktivitás szórt és próbáltam árnyékolni egy nyáklemezzel...a többit ki lehet találni
![]()
Szia, én azzal kezdeném, hogy a kapcsi rajz alapján átnézném, hogy minden olyan IC kivezetésen megvan-e a megfelelő táp, aminek lennie kell. Illetve az IC-hez vezető táp vonalakat átónoznám, mivel ott elég nagy áramok is kialakulhatnak majd. (Csúcsban.) A 11-es és a 15 ös IC kivezetésen egy RC tag van. Tehát azt szkóppal mérve egy RC időállandójú frekit kell mérned. Ha így sem indul el, akkor holnap személyesen majd én is ránézek.
![]() ![]()
De nagyon sajnálom azért, meg hallgattam volna valójában...és poén még benne, hogy nem is az induktivitás szórt
![]() ![]()
Zoli nem téged hibáztatlak , de tudod nyitott szem !
Így nem kell mindenhez saját nyák miért kellene , semmi szükség rá , ha viszont valakinek ez örömöt szerez akkor ám legyen ja meg ha van rá ideje . |
Bejelentkezés
Hirdetés |