Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Időzítő
 
Témaindító: Mekkmester, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 75
(#) oriza válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
Megépítettem a kiegészítő áramkört. Kísérletek után 50 mikrós lett a kondi. 60-70 másodperc, mire a hűtőborda olyan meleg, hogy innen már tovább viszi a korábbi áramkör. Nagyon stabilan működik!
Elvittem az alaplapot egy PC boltba, ahol több ventit is kipróbáltunk! Nagyon segítő készek voltak! Újakat is kicsomagoltak a próba miatt! Nem kértek semmit a kb 2 órás játékért! "bovito.hu"! Sajnos egyértelműen az alaplap ezen része a hibás!
Köszi még egyszer!
(#) csuszo_zalan hozzászólása Aug 17, 2010 /
 
Helló! Olyan problémám akadt, hogy egy fénycsövet kellene fokozatosan kikapcsoltatnom egy alkonykapcsolóval.Azt hallottam, hogy ez nem lehetséges, ezért arra gondoltam, hogy megoldható-e az, hogy világít a cső és még mielőtt kikapcsolna, bekapcsol egy hagyományos izzót, ami egy megadott, állandó ideig(pl. 5perc) világít, majd kialszik.
A dolgot bonyolítja, hogy a fénycsöveket egy alkonykapcsolóra tettem.Tehát honnan fogja tudni az izzó, hogy mikor kapcsol ki a fénycső(azért, hogy még előtte bekapcsolhasson)?
Régebben megvolt a folyamatosan kialvó izzó kapcsolás, de most azért se találom.Ezzel az alkonykapcsolással működnek a csövek:
alkonykapcsoló
Valaki tud rá megoldást? Kösz
(#) Csaba110 hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
Sziasztok!

Olyan időzítő rajzát keresnék ami jó lenne a csigás pellet égőhöz. Időalapú lenne a vezérlése és ehez kellene egy időzítő ami úgy működne hogy bekapcsolás után pl 10sec forogna a csiga meghajtó motor utána pl 20sec állna aztán így ismétlődne míg le nem kapcsolja valami az időt lehetne állítani egy potméterrel.

Üdv:Csaba
(#) J-O-E válasza Csaba110 hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
(#676183) Hozzászólásban megadták a választ neked.
Segédprogramok-nál van segítség.
(#) Ninoo hozzászólása Okt 17, 2010 /
 
hy!
Egy olyan időzítőt szeretnék építeni, ami fél óránként ad egy impulzust. Ez az impulzus kb 1-2mp. A 30percnek viszonylag pontosnak kell lennie. Ezt kis kísérletezéssel be is lehet állítani.Az a kérdésem, hogy az 555 timerrel megépítve, tantál kondikkal, és a tápba stabilizátor IC-t téve stabil lesz-e? Vagyis ha az első impulzus például 30perc és 14másodperc, akkor mondjuk az 5. impulzus 5x30:14 lesz? Vagy a periódusok nem lesznek egyformák? Úgy gondolom, hogy az impulzus vége indíthatja a resetelést. Azt hiszem, az a 4-es láb.AVR, PIC és hasonlók nem igazán jöhetnek számításba, nem tudok programozni, nincs égetőm, és nem is ér annyi munkát(ha nincs meg hozzá minden eszköz ).
hegusp
(#) lapose válasza Ninoo hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Szia!

Ilyen hosszú időre szerintem inkább CMOS számlálót volna érdemesebb használni(CD4020, CD4040, CD4060).
Pl.: Bővebben: Link
De ha jól emlékszem itt a HE-n is láttam kapcsolást.
(#) proli007 válasza Ninoo hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Hello!
Ahogy Lapose is írja, ilyen hosszú időre nem célszerű már 555-el áramkört készíteni, hanem számlálót kell alkalmazni. Viszont a számláló időalapja, már akár lehet 555 is.
Tehát az 555-el készült astabil időalap kimenetére kötöd a számlálót, és annak kimenetére egy egy 555-ös monostabil multit. Igy a periódus időt (30perc) az astabil, míg a bekapcsolási időt, a monostabil fogja meghatározni.
A 4060 pld. már tud osztani 2^14-el. Így az 555-nek, kb. 9,1Hz-en kell futni. Ez már megvalósítható, stabil alkatrészekkel, de semmi esetre nem elkóval, hanem inkább egy fólia kondival. Az elérhető pontosság, szerintem 1%-on belül van.
A számláló megoldás, azért is célszerűbb, mert minden Q kimenete kétszeresére növeli az időt. Így annak egy gyorsabb kimenetére kötött Led-el és egy stopperórával, az időzítés gyorsabban beállítható. (nem kell kivárni a 30 percet)

Ahogy írtad, az 5. impulzus 5*t idő alatt fog bekövetkezni. Természetesen az áramkör időbeli stabilitását is figyelembe kell venni.
Ha nem a 30 percnek kell pontosnak lenni, hanem a periódusoknak egymáshoz képesti idejének, akkor lehet időalapnak a hálózati frekvenciát is választani. Azzal jobb eredmény érhető el, természetesen két számláló IC minimális alkalmazásával. (Persze ha van hálózati frekvenciáról táplálható a készülék.)
Természetesen a 4060 oszcillátoránál, akár egy 32768-as óra kvarc is használható, és az idő kikapuzható a leosztott frekvenciából. De egy PIC-es megoldás, sokkal-sokkal egyszerűbb.
üdv! proli007
(#) dudzsi hozzászólása Okt 29, 2010 /
 
Sziasztok!
Nekem egy olyan időzitöre lenne szükségem amit 10 és 60 perc között lehet állitani egy potival és egy fetet kapcsol. Találtam itt a forumba proli007 álltal készitett kapcsolást. De nekem nem kellene a szünetet időziteni. Nem tudom hogy megoldható e egy kapcsolos bekapcsolással vagy nyomogomb kel.
Elöre is köszönöm a segitséget
Sziasztok
(#) dudzsi válasza dudzsi hozzászólására (») Okt 29, 2010 /
 
Közbe probálgattam proteusba ezt a kapcsolást. Ha én csak az on részt épiem meg és a 4013-ast akkor ez müködik igaz? Mert proteusba megy. Az U3-nak a 8-as lábát a vdd-re kötöttem. Jó az elgondolásom?
(#) proli007 válasza dudzsi hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Hello4
Először azt dönts el, hogy ki vagy bekapcsolás (meghúzás/ejtés) késleltetőt szertnél-e építeni, és hogy a késleltetést mi indítja el. (konattu s- jel fel, vagy lefutó éle - tápfeszültség megjelenése..) Mert ez pont egy ciklikus időzítő, neked meg úgy rémlik egy monostabil valami kellene. 1:6 arányú időzítést, már a potival is át lehet fogni.. A kontaktus lehet nyomógomb, de kapcsoló is.
üdv! proli007
(#) dudzsi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Hello!
Én azt szeretném ha megjelenik a tápfeszültség akkor meghuzna és indulna az időzités ha lejár az idő akkor elejtene. Fet vagy tranzisztor lenne amit kapcsolna. Ezt még nem döntöttem el, mert még nem mértem le az áramfelvételt.
hali
(#) dudzsi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Szia!
Lenne egy kérdésem. Összeraktam egy 4060-as al egy időzitést. A kondi 4,7µF nem polarizált a 10-es lábon 25k ellenállás és egy 100k poti van a 11-es lábon meg egy 100k ellenállás van. Ha kiszámolom a leg kissebb idöt a Q7-es lábhoz nézve "0,025*4,7*1,2*128=18,048" De a valoságba 11másodperc. Ennyire pontatlan? Bár tudom hogy ez nem egy doxa óra. Lehet valahogy pontosabban számolni? Vagy csak kisérletezgetni.
Elöre is köszi a választ
Hello
(#) dudzsi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Ja és még egy kérdés. Ilyen paramétereknél a két villanás közötti idöt mivel kell szorozni?
(#) proli007 válasza dudzsi hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Hello!
A 4060-ban található oszcillátor, nem egy precíziós időzítő, hanem csak egy CMOS áramkör. Ennek küszöbfeszültségei elég esetlegesek lehetnek..
- Az alapidőt, az R*C időállandója adja, de azért nem egy végtelen RC tartományba. Célszerű lenne, kisebb kondit alkalmazni, és nagyobb ellenállást. (nem beszélve a Q7 kimenetről, de ha csa tesztként nézted, akkor nem szóltam.)
- A "nem polarizált" kondi remélem egy unipoláris kondit jelent, hanem egy jó minőségű fólia kondi. De ennek mérete, már elég értelmetlen, hiszen ha kisebb kondit és még egy számlálót használsz, ugyan ott vagy. Minden esetre, a kondinak is van tolarenciája.
- Az időzítés kiszámításához egy konstans szorzó is hozzájárul (komparátor küszöbfeszültsége miatt). Ez tápfeszültség függő is. De méréseim szerint ez a konstans (k):
5V=1,14 / 6V=1,1 / 9V=1,05 / 12V=1 / 15V=0.99
D ezt több gyártmányú IC-nél nem mértem.
- Ha pontosabb időt akarsz, akkor használhatsz NE555-öt időalapnak.
- Ha R*C*k*2^Qx képletet használod, akkor az impulzus időt kapod, ha két felvillanás közötti időt nézed, az a periódus idő. Mivel egy bináris számláló kimenete szimmetrikus négyszög, az eredmény, a számított idő kétszerese lesz.
üdv! proli007
(#) olahmatee hozzászólása Nov 4, 2010 /
 
Sziasztok.
Nekem egy időzítő kellene, ami ha elveszem a 12v egyen tápot egy ajtó tartó mágneséről még kb 5 mp-ig nyitva tartja az ajtót. Ezt simán egy kondival meg lehet oldani vagy elcseszek vele valamit?
A segítséget előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza olahmatee hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Hello!
Ha arra gondolsz, hogy 5 másodpercig valami tárolja a feszültséget a mágnes számára, ahhoz elég szép nagy köcsög kondi kellene. A mágnes elég szépen kajál. t=(C*U)/I számold ki, 1A áramhoz 1V feszültségesés esetén, 1másodperchez, 1 Farádos kondi kell.
üdv! proli007
(#) kaqkk válasza proli007 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Ha nem a "tápot " venné el a mágnestől csak a vezérlést
egy kapcsoló tranzisztor bázisában már kisebb kondi is elég lenne ?
(#) proli007 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Hello!
Természetesen így van, de a leírásából, nekem az jöt le, hogy egy meglévő zárat (rendszert) szeretne "felturbózni"..
üdv! proli007
(#) kaqkk válasza proli007 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
:hide: Igen ! Újra átolvasva már nekem is ez jött le !
De a táp elvételkor nyit az ajtó tehát : a kondinak egy relét kéne tartani addig az 5 másodpercig vagy egy tranzisztort kéne lezárni
(#) proli007 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Hello!
Nem tudom (de jól elbeszélgetünk az igénylő nélkül..). Nálunk a lécsőházi bejárati ajtó is ilyen tudatlan. Csak addig tudod kinyitni az ajtót, míg zutyorg. Máshol meg olyan "kilincsmű" van benne, ami egyet katta. Ez után kinyithatod, de csak akkor záródik vissza, ha egyszer kinyitottad, majd becsuktad. Kicsit értelmesebb megoldás.
üdv! proli007
(#) kaqkk válasza proli007 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Mostanában elég sok helyen (a felújítások után ) már tapadó mágnes van az ajtókon , ez egy elektromágnes
hatalmas húzóerővel , ami folyamatos áramellátással
folyamatosan zárva tartja az ajtót , amikor a tápja megszűnik nyitható az ajtó . Szerintem erről a dologról lehet szó itt is .
(#) proli007 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Hello!
Részemre az "értelmes" elektromágnes fordítva működik. Akkor húz, ha nincs áram alatt. Mint pld. az elektromágneses daruk is. Itt az áram lemágnesezi az állandó mágnest, mikor ejteni kell.
Kivétel (amit az atomban is használnak) a tűzvédelmi ajtómágnesek. De ott nyitva van az ajtó, és ha elmegy a feszültség, akkor a rugóerő bezárja. De ennek "védelmi logikai" okai vannak.
üdv! proli007
(#) olahmatee hozzászólása Nov 5, 2010 /
 
Jól látjátok, hogy az ajtó akkor van zárva, ha feszültség alatt van. Az ajtó vésznyitóval párhuzamosan kötve egy csengőkapcsolót meg tudnám oldani, hogy bentről ki tudjanak jönni a kedves lakók, mert a belső oldalról lespórolták az olvasót. Az 5 mp pedig azért kellene, mert már így is kinyomták a tokot a falból. Bocsánat, hogy tegnap nem írtam, miután feltettem a kérdést, de hazamentem melóból és nem kerültem újra gép elé.
(#) proli007 válasza olahmatee hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Hello!
Most kezd érdekes lenni.. Mert akkor nem 5 másodpercig meg kell tartani a feszültséget, hanem 5 másodpercig kell a feszültség bontást, meghosszabbítani..
Ha jól értem akkor: megnyomod a gombot, kiballagsz, majd a mágnes, 5 másodperc múlva újból meghúz a mágnes..
De ha tényleg így van, akkor erre van egy elég egyszerű kapcsolásom..
üdv! proli007
(#) olahmatee válasza proli007 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Szia,

pont ahogy mondod.
Feltennéd azt a kapcsolást?
(#) proli007 válasza olahmatee hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Hello!
Azt elfelejtettem mondani, hogy a fejemben.. De megrajzoltam.
Kicsit kiegészítettem az ajtó vezérlő Móricka rajzával, hogy a működése érthető legyen.
- Gyakorlatilag, csak ezt a kis áramkört (polaritás helyesen) sorba kell kötni a mágnessel. (tök mindegy, hogy a mágnes plusz vagy mínusz ágába)
- Az áramkörrel párhuzamosan kell kötni, az ajtónyitó gombot.
(Gyakorlatilag egy 4 pólusú sorkapcsot érdemes használni, így a mágnes vezetékét elvágva ide beköthető a két vezeték, mellé meg a nyomógomb..)
- Bekapcsolás után, (vagy ha az ajtót működtető automatika bekapcsol) 5sec elteltével, meghúz a mágnes.
- Ha az ajtó melletti nyomógombot megnyomjuk, akkor az rövidrezárja a tirisztort. Ettől az elejt, és elengedve elkezdődik a késleltetés.
- Ennek letelte után, a zár újra meghúz.
- A késleltetési időt, a C1 és R1 értékével lehet változtatni. Természetesem más UJT és tirisztor is használható..
üdv! proli007
(#) dudzsi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Hello!
Köszi a segitséget.
Hello
(#) cedasy hozzászólása Nov 6, 2010 /
 
Sziasztok,
Nekem egy olyan időzítő kapcsolás kellene ami ha tápot kap akkor kezd el várni 10-130másodpercet ez állítható lenne és az idő letelte után meghúz egy relét.
Köszönöm előre is
(#) olahmatee válasza proli007 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Szia,
köszönöm a segítséget.
Üdv
(#) proli007 válasza cedasy hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Hello!
Ezt megépítheted, mindössze az R2 ellenállás kel kicserélni 8,2kohm-ra.
üdv! proli007
Következő: »»   14 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem