Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   314 / 368
(#) ferci válasza frob hozzászólására (») Jún 25, 2018 /
 
Szia!
Tedd fel a kérdést az apróhirdetésben, biztos kapsz 100 ajánlatot..
(#) frob válasza ferci hozzászólására (») Jún 25, 2018 /
 
Minden bizonnyal, de jó lenne egy vagy több beszerzési forrás, ahonnan folyamatosan ugyan olyan minőséget és formát tudok beszerezni... reméltem itt találok olyan embert aki látott már ilyen céget...
Mondjuk most csak kísérleti mennyiség kellene csak 1-2kg, de remélem utána több is ha jól sikerül.
Ha valakinek még is beugrik ilyen cég az legyen kedves írja meg!
Köszi!
(#) Ge Lee válasza frob hozzászólására (») Jún 25, 2018 /
 
Lemez nagy mennyiségben talán náluk van, kis mennyiségben pedig bármelyik trafógyártó cégnél, ahol ők maguk vágják méretre a termékeikhez szükséges méretekben a lemezeket. Hogy mit adnak vagy sem kis mennyiségben az érdeklődőnek az csak akkor derül ki ha felhívod őket.
(#) frob válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 25, 2018 /
 
Hát igen ez a bajom, ezek is valószínű tekercsben mérik, és majd a késztermék gyártó vágja ki magának, a trafógyártók meg tojnak a fejemre , sajna....
(#) Ge Lee válasza frob hozzászólására (») Jún 25, 2018 /
 
Minden trafógyártónál van egy beállt folyamat, annak függvényében hogy milyen a termékpaletta. Attól nem nagyon fognak eltérni csak azért, mert kellene valakinek néhány darab lemezcsík. Bár ezek nem nagyüzemek, inkább csak kisebb manufaktúrák, ezért mondtam hogy fel kell őket hívni. Én felhívtam egyet pár hónapja, és megkérdeztem hogy mennyiért adnának egy adott teljesítményű kész toroid magot. Erre az volt a válasz, hogy hát ők magot külön nem szoktak eladni csak kész trafót. De mondom mégis, ha nekem kellene 2db ilyen és ilyen? Hát izé, blabla, telefon ide oda, esetleg ki tudunk venni 2 darabot a készletből és el tudjuk küldeni postán, 4600Ft/db áron. Megköszöntem és letettem a telefont.
Valami kisebb helyet kell megkeresni személyesen, és ott szerintem hasonlóan működhet a dolog mint mondjuk egy motortekercselőnél, hogy odamegyek, mondom kellene nekem ilyen huzalból 2 kiló 10 deka. Lemér egy darabban lévő dobot, kifizetem az egészet, elviszem. Itthon leszedem róla amennyi nekem kell, majd legközelebb mikor arra járok bemegyek, újra leméri, és ami rajta maradt visszaveszi. Ráadásul a nettó árat számolja fel, azt amennyiért ő is veszi.
Mondjuk a lemezcsík annyiból macerásabb, hogy azt otthon nem tudod mivel méretre darabolni, tehát eleve csak olyat tudsz venni amilyet adnak.
Bár ha jól emlékszem a kiinduló kérdésedre akkor olyan kis teljesítményű trafóról van szó, ami miatt autóba ülni sem igazán érdemes mert többe kerül a leves mint a hús.
(#) RoliNyh válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 25, 2018 /
 
Te még olcsón kaptad volna a magot, én 7000Ft -t fizettem egy 500W teljesítményre képes magért.
Se primer, se szekunder nem volt rajta, csak körbe volt bandázsolva.
A primer menetszámot megadták (740me ha jól emlékszem),
én készítettem el mindkét tekercset, képeket is tettem fel róla anno...

Egyébként H&M trafó, bár a weboldaluk most épp vagy már nem működik...
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2018
(#) Ge Lee válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 25, 2018 /
 
A 7 az teljesen jó, főleg annak fényében hogy 10-ért szoktak árulni olyat ami teljesen készen van. Tegyük hozzá, hogy arról meg nem tudja az ember csak sejti hogy hogyan tekerték meg...
Ha annak idején tudom hogy egyszer a vasat is aranyárban fogják mérni, akkor nem dobáltam volna el. Kidobtam vagy 30-40db 200-250VA körüli toroid magot, mondom úgyse lehet ezt eladni semennyiért, én meg nem őrizgetem. Ráadásul az orosznak több esze volt mint az itthoni gyártóknak, és a magokban alapból nagyobb ablakot hagytak, így a névleges teljesítmény másfélszeresére is meg lehetett tekerni őket.
Ezért terjedt el a kapcsolóüzem, egy közepes toroid árából lehet építeni egy hegesztő teljesítményét tudó, szabályozott feszültségű és áramú tápot.
Voltak kidobásra ítélt akkora hiperszilek is, hogy nem fértek bele egy felmosóvödörbe. Abból azért nem hoztam mert csak kiskocsival lehetett mozgatni.
(#) frob válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Ha toroid mag kell akkor Tiszaalpár Matic, méretre tekerik és megkapod a kopasz magot lehőkezelve, ezzel nincs gond ( csak azért írtam ha valakinek kell én onnan szoktam).
Viszont a EI UI LL magokkal az a gond, hogy ahhoz minimum stancoló kellene, azzal már olcsó az előállítása, még lézerrel tudom elképzelni, de ott meg a táblaméret ami gond, sima szalagot az általános vágó lézer nem tud fogadni...
Szóval jártam már pár kört ebben a témában, reméltem hátha valakinek van itt ott ismeretsége...
De azért köszi a jó szándékot!
(#) erbe válasza frob hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Milyen célra kellene a 20 W-os transzformátor? Lehet, hogy kész tápegységet olcsóbban kapsz készen erre a teljesítményre, nagy tételben meg még jobb.
(#) frob válasza erbe hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Teljesen egyedi primert és szekundert szeretnék rá tekerni, kísérlet... ha jó akkor gyártás, de ez még a jövő zenéje
(#) granpa válasza frob hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
20 VA-hez ~3-4 cm2-es vas kell. Ezekből 1-2 kg az 5-10 db, ennyit (egyforma EI-t) össze lehet szedni régi rádiók, -TV-k, -lemezjátszókból. Nálam is hempereg 4-5 db. biztosan, de másoknál is. Próbára jó lesz szerintem.
(#) frob válasza granpa hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Nagyon kedvesek vagytok hogy ennyien ajánlottatok fel elfekvő cuccokat, de most a lényeg a beszerezhetőségen van, lehetőleg hosszú ideig ugyan olyan méretre minőségre.
(#) Orbán József válasza frob hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Mivel itthon senki nem érdekelt - cégek - ilyen vas felhasználására, ajánlom EZT,
Annyi féle és mennyiség van nekik, hogy el is adnak.
Hosszú távú megoldásnak...
(#) frob válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Köszönöm!
(#) pisti35 hozzászólása Júl 1, 2018 /
 
Sziasztok. Co hegesztőgépet szeretnék vásárolni, használt gépet nem találtam, ezért új gépet nézek. Trafó tekercselés szempontjából, szerintetek melyik gép van jobban megcsinálva? Ez lenne az egyik gép:
(#) pisti35 hozzászólása Júl 1, 2018 /
 
Ez pedig a másik:
(#) pisti35 hozzászólása Júl 1, 2018 /
 
Mind a két gép trafója vegyesen van tekerve, alu+réz.
(#) Ge Lee válasza pisti35 hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
A másodikon az látszik a kép alapján, hogy a szekunder nem rajta van a primeren hanem mellette, szóval azt én biztosan nem venném meg. Annak a trafónak kisebb a rövidzárási árama, sokkal jobban fog esni a feszültsége hegesztés közben, és ugye itt éppen az lenne a cél hogy minél kevésbé essen.
(#) Orbán József válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 2, 2018 1 /
 
Én úgy emlékszem, a hegesztő trafónál a gyújtási feszültség nagyobb, aztán lejjebb kell hegesztés közben esnie a feszültségnek. Volt egyszer egy 3 oszlopos Co hegesztőből kimentett trafó 1 oszlopa, rajta egy fojtó is. Tudtam használni, de a pálca felénél az már mindig pirosan izzott, mivel nem volt meg hozzá a teljes kiépítés, nem is esett a feszültsége.
A sulinet írja:
Ívhegesztő transzformátor
• Ívhegesztő transzformátor: primer tekercsét hálózati feszültségre kapcsoljuk, szekunder tekercsének egyik kivezetése a hegesztő pálcára, másik kivezetését földeljük. Velük szembeni követelmény, hogy üresjárásban szolgáltassa az ív begyujtásához szükséges feszültséget, meghibásodás nélkül rövidrezárható legyen és terheléskor csak akkora legyen a feszültsége, amekkora az ív fenntartásához szükséges. ...
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 2, 2018 / 1
 
Kétféle hegesztési mód; más jellegű trafót igényel. A CO, nem eső jellegűt (mint Ge Lee írta is).
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2018
(#) Ge Lee válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 2, 2018 / 1
 
Ahogy granpa is írta. Az elektródához olyan trafó kell, a Co-hoz meg nem. Utóbbinál a feszültségesés konkrétan lehetetlenné teszi a normális varratkészítést, ugyanis szoros összefüggés van az ív feszültsége, árama és az előtolás sebessége között. A Co trafóra 25-35V-nál nagyobb csúcsfeszültség (amplitúdócsúcs) nem kell, a hagyományosra pedig nem árt 70V körüli, hogy rendesen be tudjon gyújtani ívfogáskor. Illetve arra sem muszáj, ha van egy kisebb áramú dupla feszültségű segédtrafó ami elvégzi az ív begyújtását.
Ezért van az, hogy a Co trafóval elég körülményes lesz begyújtani az elektródát, plusz mint írtad izzani fog, a hagyományos hegesztőtrafót pedig nem tudod a Co-hoz használni.
(#) Orbán József válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 2, 2018 1 /
 
Elnézést, nem figyeltem eléggé - hét eleje...
Az én kényszer trafóm is ezért égetett, viszont könnyebb volt egy akkori gyári hegesztőtrafónál, nem volt mindegy, mit cipeltem fel templomtornyokba...
Aztán eladtam, akkutöltőnek használták, amiben meg is boldogult - leégett.
(#) pisti35 hozzászólása Júl 2, 2018 /
 
Köszönöm nektek a segítséget. Ez a második gép gyári leírása:http://weldimpex.hu/files/Weldi-MIG_181.pdf ,egyébként drágább is mint az első.

Találtam még viszont egy harmadik gépet, ennek a trafójáról vélemény?
Sajnos nem tudok jobb képet szerezni róla.
(#) Alkotó válasza pisti35 hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Nem tudom mekkora rutinod van a CO hegesztésben, de talán nem a trafó milyensége a dolog nyitja, tételezzük fel, hogy ezek a gépek mind képesek a megfelelő áramot és feszültséggörbét szolgáltatni.
Viszont a huzaladagolás precizitása, a gázmennyiség szabályozás mikéntje, a pisztoly és a kábel milyensége, a fúvóka és az áramátadó csúcs cserélhetősége sokkal inkább szolgálhatja a praktikusságot. Célszerűbb lehet ez utóbbiakat tanulmányozni.
(#) pisti35 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Nem vagyok minősített hegesztő, de karosszériát, zártszelvényeket szoktam hegeszteni. Csak kellene egy új, saját gép, hosszútávra tervezek, ezért is nézek trafós gépet.
Egy jó gépet szeretnék venni, ezért is kérem a segítségeteket, mert az elektronikához nem értek. A trafó a legdrágább alkatrész egy ilyen gépben, szerintem az a lelke. Az előtoló mind három gépben, fogaskerekes, ablaktörlő motor, rendszerű.
(#) Alkotó válasza pisti35 hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Nekem nagyon minimális rutinom van CO2 védőgázas hegesztésben.
De a trafó mint fontos elem kapcsán van egy konkrét tapasztalatom. Kb. 25 évig hegesztettem trafóval (bevonatos elektródát), és elégedett voltam vele, ment is a kívánt minőségben. Aztán néhány hónapja úgy hozta a galériaépítés, hogy vettem egy invertert. Olyat amit egy itteni fórumozó ajánlott -napi szinten foglalkozik velük, ért hozzá-. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Nincs olyan paramétere ami ne előzné meg a trafómat, és mindehhez kb. 2-3 kg az egész. Tökéletes ívgyújtás, betonstabil ívtartás, és akármennyit hegeszthetek vele az én megszokott 80-100A körüli tartományomban. Tehát azt gondolom ne ragaszkodj mindenképpen a trafóhoz, mert szinte biztos vagyok abban, hogy inverteresben is találsz remek gépeket.
(#) pisti35 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Azt megkérdezhetem mi a márkája az inverternek amit vettél? Bevont elektródás gépben viszont vennék invertert, a mobilitás miatt.
(#) Alkotó válasza pisti35 hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Hetra Holly 180
(#) pisti35 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Ok, köszi. Ez a Hetra inverter, kb 2éve jelent meg ha jól emlékszem.
(#) pisti35 hozzászólása Júl 2, 2018 /
 
De Co gépben, mindenféleképpen trafósat akarok. Nekem még a régi Hetra van, 130U, meg 100AKM.
Következő: »»   314 / 368
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem