Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » UPS javítás tuning
 
Témaindító: zoly15, idő: Feb 24, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 13
(#) kendre256 válasza alex2012 hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Igazából nem tudok segíteni, csak megnyugtatni tudlak, hogy nem te voltál a táp hibájának okozója.
Bármilyen szünetmentes tápnak tudnia kell azt, hogy terhelés nélkül működjön. Azt is tudnia kell, hogy bemenő 230V nélkül is működjön, hiszen ez a fő feladata! Az sem okozhat semmi hibát a jó tápegységnek, ha nincs bemenő 230V-ja, és közben nincs rákötve semmi. Egy idő után persze lemerül az akkumulátora (terhelés nélkül elég sokáig kell bírnia), de annak sem szabad tönkretennie a tápot. Ha az akku már a végét járja, akkor lehet, hogy egy ilyen teljes lemerítés tönkreteszi az akkut, de a tápnak akkor sem szabad ettől elromlania.
Az első tápban "rendes", szünetmentesbe való akku van? Ugyanolyan méretben lehet kapni olyan akkukat is, amelyek nem igazán szünetmentesbe valók, hanem a pl. riasztókba. A két alkalmazás nagyon eltérő akkut igényel. A szünetmentes akkunak kb. pár percig kell 10-20A áramot leadnia, a riasztókba való meg 10-15 órán keresztül 0,5A-t. A ledek villogása lehet attól is, hogy a táp a bekapcsolás utáni teszteléskor (ilyenkor saját magát terheli) gyengének érzi az akkut (túlságosan lecsökken a feszültsége).
Én már jártam úgy, hogy olcsó akku az 1 éves garanciaidőt nem bírta ki APC szünetmentesben, miközben a jobbak 3-6 évig is bírták. (Kb. 15-20 APC szünetmentest felügyelek, most, úgy 12-15 év mostoha körülmények közötti használat után kezdenek a tápok elromlani, eddig csak akkukat kellett cserélni bennük.)
(#) Joe_001 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /
 
Üdv!
Én nemigazán APC-ket javítok de mivel mindenfajta beesik, főleg ipariak, ezért a működési hőmérséklettől függően A benne lévő kapacitív elemek 5-6 évet tudnak.(Kondi, akku) Ezek cseréje egész jól rendbe teszi a gépet. Akksit érdemes megnézni, a töltő feszt (max13,8V) és ha nem jön rendbe kodikat megnézni, de talán inkább ez lesz az igazi baja. Akksiból 8 éves garost csak egy helyen láttam Panasonic névvel bitang drága lehetett. (Az UPS is 40k-s volt.)A gar is csak ellenőrzött 18° C körülményeknél vonatkozott. Irodában ezt tartani lehetetlen. Porral is tele lehet ami a melegedést segíti, hamarabb kiszáradnak a kondik. A kondik adatlapja alapján nem jön ki ennyi idő 20°C-on melegebb körülmények között az üzemi idő exponenciálisan csökken. Ez akksikra is igaz. A kiszáradt kondik a figyelő áramköröket is megtévesztheti, szélsőséges esetekben csatt. hoz vezethet. Ezért érdemes átnézni 5-6 évente azt is főleg a nagyobb gépeket mivel nagyobb a csatt ára is.
Joe
(#) alex2012 hozzászólása Jan 24, 2015 /
 
Köszönöm Kendre256 és Joe_001 válaszát!

Az akksi „közönséges” 12V 7,2 Ah –s. Ilyeneket tettem a többi UPS-embe is, mert egyrészt nem tudtam, hogy „nem illik” beletenni, másrészt jóval olcsóbb volt, mint a gyári APC akksik, továbbá eddig nem volt velük semmi bajom! Maga az „esemény” tavaly nyáron volt, az akkor még új akksikkal.
A villogásról annyit, hogy próbaképpen nemrég, egyik nap ráadtam a 220V-ot, de nem kapcsoltam be. (Ilyenkor tölti magát a hálózatról az UPS.) Aztán ottfelejtettem és reggel vette észre a párom, hogy valami villog a garázsban. Vagyis elvileg fel kellett töltenie magát éjszaka. Legalábbis elég ideje volt rá! Mégis villogott!
Most megismétlem a töltést, de előtte megmérem a töltő és az akku feszültségét is. Utána pedig, hogy mennyire töltötte fel az akksit. Hátha kiderül valami. Aztán megírom a tapasztalatom.
A másik UPS mélyebb vizsgálatot igénye, és azt én nem tudom megcsinálni. Falun élek és itt a környéken sem tudok senkit, aki értene hozzá. Gondoltam, hogy a TV-rádió szervízben esetleg megnézhetnék, de rajzom sincs róla. Így egy kicsit nehéz ügy! De azért megkérdezem a szervizest kondi ügyben. Az akksi ebben is tavaly nyári, pontosabban kivettem belőle, merthogy úgysem működik.

Egyelőre ennyi!
(#) alex2012 válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Biztosan nem vagyok egyedül azzal, hogy ha fáj a fogam és elindulok a fogorvoshoz, útközben elmúlik a fájás!
Igy vagyok pillanatnyilag az egyik APC BACK RS 800-as UPS -emmel is. Ahogy tegnap írtam, megmértem az akksit 26,3V volt a feszültség (ebben 2 db 12V-os akksi van sorba kapcsolva).
Amikor a készülékre ráadtam a 220V-ot, elkezdett mind a négy LED egyszerre folyamatosan villogni.
Aztán be is kapcsoltam és egy 220V 40W-os, stekklámpával próbálgattam a működést. A táp hibátlanul, villogás nélkül működött. Ha volt áram, akkor a zöld, ha elvettem a 220 –at, akkor a sárga égett, de a stekklámpa végig világított.
Aztán kikapcsoltam a készüléket de éjszára rajta hagytam a 220V-ot.
Délelőtt megnéztem, nem villogott. Az akkut 26,7 V -ra töltötte, tehát 0,4 V –ot emelt rajta. Egyelőre nem villog, bekapcsolásra szépen elvégzi a tesztet és visszaáll zöld fényre. Mostmár csak egy hihető okot találok a megjavulásra: éjszaka itt jártak a marslakók és megjavították!
Azért, ha a tapasztaltatok hasonlót, köszönettel venném, ha megírnátok, hogy mi van ilyenkor!?
(#) alex2012 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Azt írtad, hogy „…A szünetmentes akkunak kb. pár percig kell 10-20A áramot leadnia, a riasztókba való meg 10-15 órán keresztül 0,5A-t.”
Ezt nem gondoltam, pontosabban, hogy őszinte legyek, nem tudtam!

A kérdésem, hogy ha a tápon a névleges teljesítménynek csak kb. 25-30 százalékát használom ki, akkor is ilyen nagy az áram leadás áramszünet esetén? (Ezt a 25-30 százalékos teljesítmény felvételt az APC PowerChute programjával mértem)
Mivel volt már néhány áramszünet, mióta az UPS –t használom, eddig nem tapasztalatom problémát, több percig (a számítógép kikapcsolásáig) rendben működött a tápegység. Ezzel nem akarom azt mondani, hogy akkor jó lesz így tovább is. Ha ezzel ártok a tápoknak (több helyen használok ilyeneket), akkor fokozatosan lecserélem az akksikat UPS akksira, ahogy elöregszenek.
(#) kendre256 válasza alex2012 hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Kisebb kimeneti teljesítménynék kisebb lesz az akkuból felvett áram is. De amit írtam, azt még csak nem is a maximális terhelésre gondoltam, mert arra még több áram jön ki. A felvett áram függ attól is, hogy a táp 12V-os vagy 24V-os akkut (akkukat) használ. Nyilván ugyanakkora kimeneti teljesítményhez 24V-ról nagyjából feleakkora áram kell, de ezt a táp fejlesztői már "eldöntötték".
Például ha a kimeneten a terhelés 150W, akkor az akkuból ennél többet vesz fel, mert a táp hatásfoka nem 100%.
100% hatásfok esetén az akkuból felvett áram 150W / 12V = 12,5A lenne. Ha a szünetmentes hatásfoka mondjuk 80%, akkor az akkuból felvett áram 15,6A.
(#) alex2012 hozzászólása Jan 27, 2015 /
 
Köszi a gyors és szakszerű reagálást!

Ha nem tévedek, arra kívántad a figyelmemet terelni, hogy "igazi" UPS akksit tegyek bele! Mivel szándékosan nem akarok rosszat magamnak, megfogadom a jótanácsot!

Jelenleg kínai RITAR van benne, mert azt (azokat) éppen akciósan, jó áron vettem. De a mentségükre azt is megemlítem, hogy eddig még nem okoztak problémát az áramszünetek alatt. De az is az igazsághoz tartozik, hogy általában rövid idejű áramszünet volt eddig, ill, ahogy írtam, viszonylag alacsony terheléssel mentek.
Azt nem tudom, mi lett volna, ha teljes terheléssel, hosszabb áramszünettel kellett volna szembenézniük. Bár, ahogy a számításodból következik, jobb, ha nem is tudom meg!

Még egy kérdés: árulnak olyan akksit, aminek az oldalán nagy fehér betűkkel UPS felirat (típusjel?) szerepel. De úgy tudom, ez is kínai, viszont még mindig olcsóbb, mint pl a Panasonic, vagy APC akksik. Azért az is jó a szünetmentesbe?
(#) sztala hozzászólása Feb 27, 2015 /
 
Sziasztok,

Van egy APC Back-ups ES 700-asom (BE-700GR). Sajnos elkezdett folyamatosan sípolni. Azt gondoltam, hogy akku gond, ezért vettem bele egy 9Ah-ás 12V-os szünetmentesnek feltüntetett utánagyártottat. Sajnos továbbra se hallgat el és nem is működik:
Berakom a feltöltött akkut, bekapcsolom, elkezd sípolni.
Berakom az akkut, bedugom elkezd sípolni.
Akku nélkül dugom be, halkabban, de sípol.
Bedugott állapotban ad áramot a védett részre, de csak karcsún, egy 40W-os izzó épp hogy pislákol rádugva, míg a nem védett részbe dugva teljes fényerővel üzemel ugyanazon izzó.
Nem bedugott állapotban csak akkuval nem is világít az izzó, de a szerkezet visszajelzője világít zölden.

Van ötlet mi lehet a gondja?

Laci
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
(#) rockersrac hozzászólása Feb 28, 2015 /
 
Sziasztok! A szünetmentesben a teljesítményt mi határozza meg leginkább? Gondolom a trafó. Mert van egy 180W(280VA) ups-em, amit szeretnék kicsit megtuningolni. Mondjuk úgy kb 250-300W környékére. Nem lesz kihasználva a teljesítménye, inkább csak tartalékként legyen benne az a pár plusz watt. Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Joe_001 válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Üdv!
+ Nézd meg pakolható-e még fet bele ugyanilyen típusból (van-e gyárilag előkészített helye), ha nincs akkor a hasonló tokban lévő ugyanilyen gate paraméterűt zárás/nyitásidő nyitófesz stb. keress. Ha plussz fetet lehet is bele rakni, akkor is cseréld mindet! (az egy gyártósorról, egymás után lekerülő alkatrészek karakterisztikája egyezik legjobban) A kimenő áram figyelését is át kell nézned, mert előfordulhat, hogy, az előbbi "tornázás" után csak kifáradunk, viszont a proc továbbra is az előbbi kimenő teljesítménynél korlátoz le. Elviekben ennyi, továbbiakban rajz, típus ismerete nélkül ennyit lehet segíteni.
Joe
(#) Halász Z. hozzászólása Márc 23, 2015 /
 
Üdv!
Esetleg ha valaki tud segítsen!
Van nálam 2 db ups, MGE gyártmány mind a kettő, az egyik PULSAR EL7 a másik PULSAR S7
mindkettő az akkura panaszkodik, új akkumulátorral (töltött) is.
Az egyikben volt több alkatrész ami elfüstölt, cseréltem, van még hiba.
A másik látszólag hibamentes.
Ha valaki tudna kapcsolási rajzot ezekhez a tjpusokhoz, megköszönném.
Tisztelettel : HZ.
(#) rockersrac hozzászólása Márc 28, 2015 /
 
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy van egy Apc 280VA(180W) terhelhetőségű ups-em, és az lenne a kérdésem, hogy miképp lehetne vele ,,elhitetni" hogy 12v akku van benne, de valójában egy LI akkupakk lenne beletéve. Ugyanis arra gondoltam, hogy mivel úgysem lenne terhelve nagyon(egy telekomos GTW, meg max pár ,,botorkáló" világításra szolgáló 1w ledekből 2db) lenne róla hajtva, de a PB sla akksi drága is, meg nehéz is. A li akksik meg kisebbek, olcsóbak mint a PB akksik. Szerk: 1db 7AH pb akksi való bele.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
(#) antikzsolt válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 28, 2015 /
 
Szia.

A töltő elektronikát át kell építeni. Vegyél bele riasztó aksit. Sokkalta olcsóbbak. Ennél nem lesz baj az aksi kis amper leadás képessége. Nem muszáj APC aksi bele.

Pontos tipust kérhetek. AMit találtam 120V os nem 230.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
(#) rockersrac válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
De a riasztó akksi sem olcsóbb annyival, hogy nekem megérje, plusz az is ugyan olyan nehéz, mint az apc féle pb akksik. Apc ups
(#) kendre256 válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Sokkal több munkádba kerülne áttervezni az UPS akkumulátor kezelő elektronikáját, ha meg lehet oldani egyáltalán (APC tápokhoz nem nagyon van kapcsolási rajz, az esetleges mikrovezérlő programról meg nem is beszélve...) A szünetmentes nem csak tölti az akkut, hanem időnként teszteli is (bekapcsoláskor mindenképpen), és ha nem találja elég jónak (feszültség, terhelhetőség) , akkor jelzi, hogy cserére szorul az akku. Emiatt a tesztelő és terhelő áramkörét is át kellene tervezned, hogy ne jelezzen folyton akkucsere hibát. Ha az akkut nagyon rossznak találja, be sem kapcsol a hálózatról se.
Egyszerűbb venni 3500-4000 Ft-ért egy riasztó akkut.
(#) rockersrac válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
És li alapú ,,szünetmentes" tápegységet készíteni mennyire lenne bonyolult, ekkora teljesítményre? Van olyan li pakkom, ami töltő és védő elektronikával van egybeépítve...
(#) antikzsolt válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Árban kb ott vagy mintha veszel egy aksit. Alkatrész-postaköltség-utánajárás(telefon, utazás).
(#) kendre256 válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
12V-ost nagyon egyszerű (mármint hogy 12V-ot adjon ki), 230V-ost nehéz. Ha veszel egy 12V DC / 230V AC invertert (szivargyújtós 3-5000 Ft), akkor szintén nem nehéz. De árban az akkunál drágábbra jön ki, összességében a megbízhatóság kétségesebb, mint egy APC szünetmentesé.
(#) rockersrac válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Ekkora teljesítménnyel igen könnyedén lehet 230-as tápot is építeni, de én nem ragaszkodok a 230-v-hoz, mivel azt ismét vissza kell alakítanom a gtw-nek, meg a led tápegységeknek kisebb feszültségre.
(#) joepapa hozzászólása Jún 24, 2015 /
 
Pannon Power PRO2060 akkucsere a leggyorsabban:
Pannon Power PRO 2060
(#) kendre256 válasza joepapa hozzászólására (») Jún 24, 2015 /
 
Brrr... Volt szerencsém már pár ilyen cseréhez, rémálom...
Az ilyen tápok konstruktőreivel akkut cseréltetnék hónapokig a tápjaikban, hátha jönne egy ötletük egy szerelőbarátabb konstrukcióhoz...
Ugyanilyen szerkezetű házban láttam már olyat, ahol a ház alján van egy csavarral rögzített lemez (ajtó), azon keresztül egy csavar bontásával, a táp szétszedése nélkül cserélhető az akku. Na annak a tervezője gondolkodott egy kicsit...
(#) rockersrac válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 26, 2015 /
 
Az EFFEKTA ME széria is hasonlóan ,,jó" volt, igaz, ott csak a fél házat kellett szétszedni, hogy a két akkut ki tudd cserélni. Külön öröm, hogy műanyag volt a háza...
(#) antikzsolt hozzászólása Jan 28, 2016 /
 
Sziasztok.
Ez a szünetmentes mekkora autó aksit tud feltölteni?
APC BK250I (250VA).

Keringetőszivattyúra kellene mint biztonsági megoldás. Ezért fanyalodok rá.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 28, 2016 / 1
 
Valószínűleg szinte akármekkorát, csak nagyon soká tölti fel. Mi használtunk 1000 VA-es APC-t olyan 100-200 Ah akkukkal évekig (az akkuk térfogata volt vagy negyed köbméter ). Azt nem tudom, mennyi idő alatt töltötte fel, de legalább egy hét kellett neki.
(#) antikzsolt válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Köszi. Ment a zöld kéz. Sebaj. Majd áramszünet után felteszem töltőre hogy kisegítsem.
(#) levaitamas válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Nem tudom biztosan, de ha az UPS nem valódi szinuszt ad ki, akkor nem fog működni a szivattyú. Ez a típus pedig szerintem csak módosított szinuszt szolgáltat. A smart ups-ről működik motor is.
(#) antikzsolt válasza levaitamas hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Én már használtam már vészmegoldásként egy apc back ups 500 cs típusú szünetmentessel. Azzal ment. És ez sem szinuszos tudtommal.
(#) levaitamas válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Úgy legyen, próbáltam már nekem nem mozdult.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Korábban már tettem fel rendkívül egyszerű megoldást, amivel négyszögjeles UPS-sel működik a keringetőszivattyú. Egy fojtó és kisebb kondi kell hozzá. A rajzot megtaláljátok talán itt is, meg a Keringetőszivattyú címszó alatt is.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Természetesen rá lesz építve mindenképp. Láttam az írást.
Következő: »»   10 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem