Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3155 / 3946
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
"Értem én hogy villanymotor". Valamit összekeversz. A Gray kód, az egy kódolási forma. A kimenet több bites, de párhuzamos adat kimenet. Ugyan olyan kód, mint pld. a bináris, csak érdekessége hogy egyszerre csak egy bit vált át mindig. Ezért használják előszeretettel.
Az inkrementális, meg egy sorozat impulzus, melynek két egymáshoz képest 90 fokos jelkimenete van csak. Vagy egyik van, vagy a másik. Elképzelhető hogy "vegyes felállású" is létezik, de én még nem láttam olyant. Egy ilyen nokedli rádió szabályzója egyébként 100% hogy inkrementális jeladót tartalmaz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2018
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
Lehet, hogy keverek valamit de a képen látható enkóder és az általad linkelt között lényeges eltérések vannak. A mechanikai és felbontásbeli különbségeken kívül a kimenetek azok, amik jelentősen eltérnek. A jobb enkóderek kimenete a Gray kód szerint változik, a mechanikusé általában nem. Az oszcilloszkópos mérésen látszik, hogy a mechanikus enkóder esetében van olyan él, amikor azonos időben változik a másik kimenet is.

Igazából csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy a két típus kiemenetei jelentősen eltérnek egymástól, más-más kezelést igényelnek a feldolgozóegységtől.
(#) MikulaSan hozzászólása Ápr 26, 2018 /
 
Hello. Segítséget szeretnék kérni. Van egy döglött XD memória kártyám és szeretném fel éleszteni. Ahhoz kellene segítség mi módon tudom áthuzalozni hogy micro sd-sre. Láttam átalakítókat, de marha hosszú idő mire ide ér, ill. kiváncsi vagyok lehetséges e. Kérlek hagyjuk a nincs értelme és olcsóbb megvenni dolgot.. Köszi] Minden segítséget előre köszönök!
Hátha segít még!
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2018
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
Oké, lehet ugyan arról beszéltünk, csak másképp/más okból. Én meg azért linkeltem be egy magyar nyelvű jeladó lapját, hogy értelmezhető legyen, milyen jelet ad ki egy inkrementális jeladó. A képen látható, pedig ilyen, csak egy egyszerű kapcsolóval megoldott típusról van szó.
Egyébként az nem igazán lehetne, hogy egyszerre váltson a két kimenet, mert az dekódolási hibához vezet. Na, jól kibeszélgettük magunkat a kezdőben, lehet a Modi orrba fog vágni minket..
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
Idézet:
„Egyébként az nem igazán lehetne, hogy egyszerre váltson a két kimenet, mert az dekódolási hibához vezet.”
Pedig igen, itt a mérés: Bővebben: Link*. Több ilyen enkóderem is van, a kicsi, mechanikus típusok javarészt így működnek. A kezelésükhöz az órajel felfutó élét kell figyelni (1-es csatorna). Ha akkor a másik kimenet magas, akkor "jobbra", egyébként "balra" forog.

*A mérés minősége olyan, amilyen, hirtelen felindulásból készítettem. Se felhúzóellenállások (fordított polaritás lenne a helyes) se zavarszűrés. 5 V és egy mechanikus enkóder.
(#) Hp41C válasza MikulaSan hozzászólására (») Ápr 26, 2018 / 1
 
Idézet:
„Van egy döglött XD memória kártyám és szeretném feléleszteni.”

A kép szerint ez egy byte (8 bit) szervezésű párhuzamos felületű kártya.
Idézet:
„Ahhoz kellene segítség mi módon tudom áthuzalozni hogy micro sd-sre.”

A micro SD kártya 1 bites (2 vagy 4 bites - ha van rá csatlakozó és a beépített eszköz is tudja) soros hozzáférésű memóriakártya.
Nehéz lesz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2018
(#) MikulaSan válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
Akkor tárgytalan. Köszike!
(#) misiazabu hozzászólása Ápr 27, 2018 /
 
Sziasztok!Tudna abban segíteni valaki hogy ha szeretnék egy 5.1 be ventillátort szerelni akkor azt a táp után behelyezve megtehetem?működni fog nem vágja haza a cuccot.Tipik minden elektronika a sub dobozban van és jó meleg lessz.
(#) BEMcorp válasza misiazabu hozzászólására (») Ápr 27, 2018 /
 
Kérdésed csak másik 3-4 kérdést vet fel... Arról nem is beszélve, hogy az 5kicsi és egy nagy ventit hogy akarod elrendezni?
De komolyra fordítva a szót, milyen tápfeszültsége van az erősítőnek, milyen ventilátorod van, gyári az erősítő? (mondjuk kérdésedből ítélve gyári), minek rá extrába venti?
(#) kapu48 válasza misiazabu hozzászólására (») Ápr 27, 2018 / 1
 
A „sub dobozban?” általában zárt rendszer!
Ha felvágod a ventilátor helyét? Hazavágod az egész hangzását!
(#) Kovidivi válasza kapu48 hozzászólására (») Ápr 27, 2018 /
 
Egy járható megoldás van csak: kivenni a legjobban melegedő részegységet a mélyládából, és egy jól szellőző dobozba rakni. Az én Creative Gigaworks S750-emnél a táp a bűnös. Van a mélyláda oldalán egy óriási nagy borda, de a táp, és a környezet felé hűlni tudó borda között 3-4cm légrés található... A táp a mélyláda belsejét melegíti, ami maximális hangerőn nem hiszem, hogy normális (összesen 600W felvétel). A végfokok pedig egy-egy nagyobb bordára vannak rögzítve, amik a mélyláda belsejét melegítik, majd ezeknek a bordáknak a két széle van 2mm-es alu lemezzel a fő bordához kapcsolva, ami a környezet felé tud hűlni... Itt a tervezett elavulás tanulópéldája, vagy majmok ülnek a creative fejlesztő részlegén...
A mellékletben csak a 600W-os táp rész látható. A hajlított alu lemezen van a standby táp rengeteg szekunder feszültséggel, és a rendes táp, 4db IRF740-nel. Ez a lemez nem tud kifelé szellőzni! A sub nyíláson nem fog semmiféle légmozgás létrejönni, ott csak "remeg" a levegő, nem áramlik.
A kondikon jól látszik a folyamatos 50-60fokC hatása, az egyiken 12ohmot mutatott a multim... A standby táp kondija már régebben cserélve lett... Gondolkodok én is, hogy mi lenne a járható út. Átkondizni át fogom a standy tápot biztosan (éjszaka standby módban felfűti a mélyládát langyosra, kívülről tapintható!). A végfok táp és végfokok talán annyira nem melegszenek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2018
(#) Stewe válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Akkor csak a nevét tudod rosszul.
A Grey kód a hibadetektálást elősegítő bináris formátum, jellemzője, hogy a szomszédos értékek között egyetlen bit változása lehet az eltérés.
Példa
(#) pucuka válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Így van, és ez egy tengely pontos szöghelyzet kódolására való.
Egy hangerő szabályzó alkalmazásnál (ahogy az egér görgőjénél sem) erre nincs szükség, elég a fel, le irányok kódolása.
Mindezek ellenére mindkét alkalmazást rotary enkódernek hívják.
(#) Stewe válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
...És rotary encoder a fényelemes színuszos kimenetű jeladó is, de a rossz névnél én a kimeneti formátumra gondoltam. Bakman kolléga szerintem a két 90°-os fáziseltolású négyszögjelet hívta Gray kódnak.
(#) pucuka válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Az pedig nem az. A Gray kód az az, amit leírtál. A két 90° -os csak a forgás irányát mondja meg, a fordulatot külön számolni kell.
(#) Bakman válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Egy optikai enkóder kimenete ilyen. Ez nem a két bites Gray kód szerint változik? Szerintem igen.
(#) rolandgw válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Itt is rossz az elnevezés?
Bővebben: Link
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Halkan kérdem: Hol ebben a kód?
A Gray kódot a Stewe belinkelte. A Gray kód minden egyes eleméhez közvetlenül szöget, vagy távolságot lehet rendelni. A linkben is szerepel, hogy lineáris, vagy forgó actuator pozíciójának kódolására használható. Ahogy Stewe írta is, hogy a kód hibajavítási lehetőséget is tartalmaz (a kódolás lényege) az egy bites szabály megsértése hibára utal.
A "kétbites kódod" nem nem tartalmaz pozíciót, és hibajavításra sem alkalmas, tehát nem kód.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
A kimenetek a Gray kód szerint változnak, nem?
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2018
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Szerinted? A két bittel hány állapotot tudsz megkülönböztetni? Abból hogy tudod meg, hogy hány fokot, hány métert mozdult a jeladó?
A Gray kód még akkor volt kitalálva, mikor mikrovezérlőnek még híre hamva sem volt.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Szerintem Gray kód szerint változik a kimenete, ez ebben a cikkben szépen ki is van használva: Menetszámláló tekercselőgéphez. Ha a képen az enkóder matricáján a 400 a felbontást jelenti (az általam megszokott értelmezésben), akkor 1600 pozíciót lehet vele megkülönböztetni fordulatonként. 360° / 1600 = 0,225° lépésenként. A távolság nyílván a kapcsolódó mechanikától függ. Fordulatszámméréshez, elfordulás méréséhez is használható.

Ne zavarjon meg az, hogy csak két kimenete van ennek a viszonylag egyszerű enkódernek, a Gray kód tetszőleges számú bitre értelmezhető.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Most esett le a tantusz. Szép is lenne, ha a négy kimenettel rendelkező (minden bizonnyal nem olcsó) enkóderrel csak 16 pozíciót lehetne megkülönböztetni egy teljes fordulat alatt. Attól, mert négy bites kimenete van, van egy adott felbontása, legfeljebb nem két hanem több bit segítségével kürtöli világgá az elfordulás mértékét/sebességét.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
A cikkedben ki is jelented, csak olyan rotary enkóder használható, amely kimenetén valós Gray kód jelenik meg.
Ezek szerint van másféle is. Van. Az az "egyszerű" rotary enkóder, (merthogy szerencsétlen módon ezt is úgy nevezik) ami az erősítő potméterét helyettesíti, vagy az egér görgőjében van. Ezeknél csak a görgetés iránya érdekes, a gomb tényleges pozíciója nem. Tehát semmi Gray kód.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Az egész onnan indult ki hogy megjegyeztem, résen kell lenni, mert a pici és viszonylag olcsó mechanikus enkóderek általában nem Gray kód szerinti kimenettel bírnak. Egy ilyenről készítettem oszcilloszkóppal mérést, itt: Bővebben: Link. Úgy tűnik, Stewe-et azóta sem tudtam meggyőzni.
(#) Stewe válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 29, 2018 /
 
Nem, nem győzöl meg. Ahogy írtad, nem Gray kimenete van, hanem a Gray kód szerint változik... vagyis a két szomszédos állapot között csak az egyik bit változik. De ennyi. A Grey kód mennyiségek kódolására szolgál, az inkrementális forgójeladó pedig két külön érzékelő egymástól villamosan teljesen független kimenetét adja, amit még fel kell dolgoznod.
(#) deak francis hozzászólása Ápr 29, 2018 /
 
Hali! A forummal kapcsolatos kérdésem lenne. Nem tudok feltölteni képetb,még 2Mega alatt sem.Mit csinálok rosszul?
(#) nedudgi válasza deak francis hozzászólására (») Ápr 29, 2018 /
 
Mit csinálsz?
Ém a fájlt kiválasztom, és felmegy.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2018
(#) deak francis hozzászólása Ápr 29, 2018 /
 
Szia. Mikor kiválasztom a fájlt,azonnal kidob abbol a szekcióból vissza a forumba.
(#) nedudgi válasza deak francis hozzászólására (») Ápr 29, 2018 /
 
Milyen böngésző, milyen operációs rendszer, mennyi memória van a gépben? Dupla, vagy szimpla kattintás?
(#) deak francis válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 29, 2018 /
 
Mobil,android 4.4,a bögésző samsung internet
Következő: »»   3155 / 3946
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem