Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   150 / 219
(#) Toth Attila hozzászólása Márc 5, 2017 /
 
Ami kimaradt, két 4 ohmos sorba kötött hangdobozzal történt a teszt. A műhelyben ilyenek vannak. A végleges felhasználásnál 8 ohmos hangdoboz lesz.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2017
(#) Toth Attila válasza reloop hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Szia!
Köszönöm az infókat! A Pioneer féle visszarajzolt kapcsolásban használhatom a 2n2905-öt és a bc301-et? Vagy az ott szereplő 2sd669, ss9015 jöhet szóba? A féltápfeszültség és a nyugalmi áram beállítása a megfelelő ellenállásokkal változtatható gondolom.
(#) reloop válasza Toth Attila hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Azok a tranzisztorok megfelelnek, beültetésnél ügyelj a lábak kiosztására!
Az áram és feszültségbeállításokat érdemes trimmerrel végezni, majd fix ellenállást ültetni a trimmer helyére.
(#) Toth Attila válasza reloop hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Szia!
A kísérletek során arra jutottam, hogy megpróbálom 16-17 volttal. Sokkal barátságosabb lett a melegedése, tudom így 8-ohmal 17-volttal fele teljesítményem lesz, ha jól tudom. A nyugalmi áramot 800mA-re állítottam a következő képlet alapján: I=U/(2,8xZ) Kereken 750mA- jött ki melyet felfelé kerekítettem. A kérdésem az lenne, hogy az állításaim helytállóak-e?
(#) reloop válasza Toth Attila hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Szia! A kimenő teljesítmény a tápfeszültség négyzetével arányos, tehát 2-2,5W-ot tudsz majd a jel határolása nélkül kivenni. Ez szobai körülmények között bőven elegendő, az átlagos használatot 100mW körül mérem. Ezzel.
A nyugalmi áram képlet elég vastagon számol, akár lefelé is kerekíthetsz, ha továbbra is számít a melegedés csökkentése.
(#) Toth Attila válasza reloop hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Köszönöm az újabb infókat! Gratulálok a teljesítmény mérőér! Hasznos dolog! A rendelkezésemre álló transzformátorok: 14 voltos 150 VA-es toroid, 26 voltos hasonló teljesítményű normál (ablakos) transzformátor. Megépítem a 14 voltos toroiddal első körben. A műhelyben az a 2-2,5 watt bőven elég volt. Ha mégis kevés lenne a teljesítmény akkor csak trafó csere+nyugalmi beállító ellenállások, és 5 volton működtetett ventilátor lesz. A kicsatoló kondenzátor így 17 volton 8 ohmmal is maradhat a 3300uF?
(#) reloop válasza Toth Attila hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Szívesen! A 3300µF csatoló természetesen marad.
(#) mikldesign hozzászólása Máj 13, 2017 /
 
Figyelmese olvastam elég sok hozzászólását, észrevételét a T. Uraknak! Magam is arra gondoltam, hogy megépítem ezt az erősítőt, mert nagyon sok szépet és jót olvastam róla. Egy DVD-Audio lejátszónak lenne az erősítője, ami maga is nagyon szép hangot produkál. Eddig a nagy Orion torony erősítőlye szólaltatta meg, egy HS280 as hangfalpáron keresztül, 8 Ohm terhelésen. Mellékelem a kapcsolási rajzát a megépíteni szánt erősítőnek, és az elkészült NYÁK tervnek. A tervek szerint egy 200 Wattos toroid lennne az energiaforrás, 24 Volt AC amit lead, tápban 20000 uFarád 63 Voltos kondi lenne a puffer. Két gondom van:
1. A bemeneten a kapcsolási rajzon van egy RC tag, ami a kimeneti frekvenciamenetet állítja be kb. 22 Khz re. A DVD-Audio azonban egészen 90 Khz ig képes hangot visszaadni, és spektrumanalizátoron nézve a zeneszámok még 50-60 Khz en is adnak le információt. Vagyis hogy tudom a bemenetet ennek megfelelően átalakítani?
2. Meg kérhetem valamelyik Urat, hogy az elkészített NYÁK tervet átnézné, hogy minden rendben van-e velük, és működőképesek-e elvileg?

A másik kérdésem, hogy szükséges-e ehhez az erősítőhöz hangfalvédelem? Reloop Úr pl. feltett ilyen áramkört a H.E. ba, de azok mind kettős tápról működnek, ez pedig nem olyan. Van esetleg fenn ehhez való védelem?
Ja igen, és a legfontosabb: A megadott alkatrészparaméterek jók ehhez a tápfeszültséghez?
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2017
(#) mikldesign hozzászólása Máj 13, 2017 /
 
Azt hiszem a kapcsolási rajz lemaradt.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2017
(#) reloop válasza mikldesign hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Üdv!
Hangsugárzó-védelmet nem igényel a kimenetei csatoló kondenzátoros végerősítők egyike sem. A kondenzátor rövidzárlat valószínűsége elenyésző.
Koppanásgátlóban viszont érdemes gondolkodnod. Nálam relé zárja rövidre a kimenetet a bekapcsolás utáni 1 másodpercig, illetve a hálózati feszültség megszűnte után azonnal. Bár a zárlat durván hangzik, viszont a nyugalmi áram kétszeresénél határolódó kimeneti csúcsáram teljesen veszélytelenné teszi.
Ami a sávszűkítést illeti, az a véleményem, csak rontja a hangképet, ha olyan jelváltozási sebességre kényszerítjük az erősítőnket melyet a hangszórónk membránja úgysem tudna követni.
A terved közlésében mivel akadtál el? Abban is kérhetsz segítséget.
(#) mikldesign hozzászólása Máj 13, 2017 /
 
Ez ciki, mert csatoltam a fileokat, de nem ment át ha jól latom?
(#) Ge Lee válasza mikldesign hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
A harmonikusok átvitele nem ördögtől való dolog, komoly szakmai berkekben is vitatéma régóta. Hogy emiatt vagy másért tetszik azt meg nem mondom, de a végfoknak ami nálam egyelőre az etalon, is bőven 100kHz felett van a -3dB-es pontja. Jelenleg pedig egy olyan végfokot tesztelgetek aminek 900kHz körül van, már csak a meghallgatása van hátra.
(#) reloop válasza mikldesign hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Mekkora a fájl mérete? 2Mb a feltöltési korlát.
(#) mikldesign hozzászólása Máj 13, 2017 /
 
Akkor proba ujra
(#) mikldesign hozzászólása Máj 13, 2017 /
 
Az a helyzet, a Macinthosom nem küldte a filokat, a lumia meg igen.
Szóval ha lehet, akkor magasabb atvitelt szeretnek elérni, ha mar DVD-Audiozok. Amikor CD rol változtam erre, meg a Orion is dobbeneteset produkalt. Az asszony megjegyezte, hogy a CD jatszot meg kéne nezetni, mert valami baja van. Aztán egy olyan J L H jött hozzánk, 2 napra, amit Kínából rendeltek. Amikor elment, es újra a Orion szolt, azt mondta, hat minden öregszik.
(#) reloop válasza mikldesign hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Fenntartva az előbbi véleményemet, megjegyzem azért az 1k/220pF aluláteresztő -3dB-es pontja 724kHz-re esik. Ez egy RF szűrő!
Az erősítő átvitelének felső korlátját a C4, C6 kondik állítják be. Vannak utánépítők akik teljesen elhagyják őket, a magam részéről - mint azt láthattad - más utat választottam.
A jelföld Q3 B-E közötti leválasztását sajnos nem értem Annak mindig közvetlenül az invertáló és a nem invertáló bemenetekhez tartozó test előtt van a helye.
(#) reloop válasza mikldesign hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
A kivitelezéshez átgondoltabb tervet ajánlanék: Bővebben: Link
(#) mikldesign hozzászólása Máj 13, 2017 /
 
Ha jól latom, ez a kínai kitnek a rajza? A mellékelt kapcsolási rajzon voan az az ellenállás, ezek szerint rossz helyre tettem? Jó 25 év után ez az első erősítő a Quád után, amit megepitek.
(#) reloop válasza mikldesign hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Tippelem, hogy a 2-15Ω feliratú ellenállásra gondolsz.
A szándék helyes. Amennyiben közös tápegységre két erősítő csatornát kötünk, a testvezető a tápegységnél szétválik a két csatorna irányába, majd a jelforráson újra egyesül. Ez egy földhurok, ami kellemetlen zajokat képes a rendszerünkbe juttatni. A hurokba iktatott ellenállás mérsékeli a hurokban létrejövő áramot, ezért a jelhez tartozó testvezeték ellenállásán kisebb feszültséget ejtenek a zavarjelek. Mindössze az ellenállás elhelyezésével van bajom. Aki azt utólag berajzolta nehéz helyzetben volt, mert jelentősen módosítani kellett volna a rajzolatot, hogy a bementi test, C2, C3, C5 és P1 egy pontba fusson össze, mint leválasztandó. Így kényelmesebb lehetett berajzolnia.
Amit ajánlottam, az is járható út, mert csillagpontos testvezetést alkalmaz.
(#) mikldesign hozzászólása Máj 14, 2017 /
 
Éjjeles műszakban vagyok, kisséálmosan. Ha jól értelmezem Uram, akkor a kapcsolási rajzon a C5 és r10 testremenő vezetéket kell felvágni, es oda bekötni a 2 ohmot? Vagy tévedek?
(#) mikldesign hozzászólása Máj 14, 2017 /
 
Még egy kérdés. Az R11 ellenállás hány wattos? A C 8 ás kondi milyen típusú legyen? Nő és az R9 Előterhelés is hány wattra méretezzem?
(#) reloop válasza mikldesign hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
A testvezető megszakítása így már tényleg majdnem jó, már csak az R4-et kell áttenni az elvágás másik oldalára.
A C8 lehet kerámia kondenzátor és a kérdéses ellenállások 0,6W-osak.
(#) mikldesign hozzászólása Máj 14, 2017 /
 
Nem probléma. Újra tervezem az egész panelt. Csak legyen vége az éjszakás műszakban. Az Ön által javasolt panellel van egy problémám. Nem saját agyváladékom. Idegen toll, azzal nem illik villogni.☺ No meg Önök mindig azt mondják a bemenethez ne legyen közel a kimenet. Itt meg? De tényleg szép munka. Egy helyen Reloop Úr azt írta, hogy a beállító trimmek ideiglenesen vannak csak benn, utána fixre kell cserélni?
(#) reloop válasza mikldesign hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Javaslom használjuk a tegező társalgási formát
Igen, ajánlott a potik helyén a fix ellenállások használata.
(#) mikldesign hozzászólása Máj 14, 2017 /
 
Köszönöm, megtisztelsz vele. Szervusz. Nos, átnéztem az éjjel tervezett, és általad kritizált NYÁK tervet. Egy dolgot szűrtem le belőle. Álmosan nem szabad panelt tervezni. Ordenáré elkötések vannak benne. Ki is dobtam az egészet.
(#) mikldesign hozzászólása Máj 14, 2017 /
 
Átnéztem a javasolt panelt még egyszer. Van amit nem tudok értelmezni. A bemenet földjére csatlakozó ellenállá értéke 0 Ohm. Ez hogy lehet? A másik: Nekem a tápfesz olyan 34 Volt Dc. A munkapont ellenállások akkor hogy változnak trimmpoti hiányában?
(#) reloop válasza mikldesign hozzászólására (») Máj 15, 2017 / 1
 
A 0Ω egy átkötés, lehet ilyen, vagy egy darab huzal is megteszi, például alkatrészláb.
A kimeneti 1/2 tápfeszültség általában beáll az alapértékekkel. Finomhangoláshoz a melléket ábra R5 pozíciószámú ellenállása helyére beraksz ideiglenesen egy 100k trimerrel soros 22k ellenállást, majd a beállítás elvégzése után leméred ennek a tagnak az értékét. Ezt pótlod aztán fix ellenállással, ami akár két, vagy több darabból is állhat, kihasználva a sorosan/párhuzamosan kapcsolt ellenállások eredőjét.
A végtranzisztorok áramerősítéséi képességét (bétáját) feltétlen érdemes megmérned a nyugalmi áramnak megfelelő kollektoráramnál, hogy a mellékelt teszt tanulsága szerint párosítsd őket.
A béta ismeretében meghatározható az R1, R2 ellenállásokon folyó áram, mivel az (eltekintve Tr3 bázisáramától) a két végtranzisztor bázisáramának összege. Tudjuk, hogy a két ellenálláson eső feszültség együttesen a féltáp közelében jár, így az eredő érték számítható.
Gyakorlatias megközelítése a dolognak, ha R2 helyére ideiglenesen 2k2 trimmer kerül, innentől a már ismert beállítás, visszamérés, fix ellenállással pótlás a menetrend. A trimmer, hacsak nem 1W-nál nagyobb terhelhetőségű huzalos példány, elég gyorsan felforrósodik, ezért tempósan ajánlott a beállítást elvégezned.
(#) mikldesign hozzászólása Máj 15, 2017 /
 
Nos megcsináltam a szükséges módosításokat az alaplapon, remélem mostmár jó! Illetve szerencsém is volt, mert a fórumon találtam egy kész tervet, ami azonban hibás volt, a végfokok rosszul voltak bekötve. Módosítottam a kisföld-nagyföld pozícióját is, ahogyan Reloop javasolta. Remélem jól értelmeztem. Megnézné valaki a panelt, hogy mostmár jó-e? Köszönet érte.
(#) reloop válasza mikldesign hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Nagyon szépen alakul.
Apróság: a BC141 lábai így állnak, a furatok elhelyezése nem ezt támogatja.
(#) mikldesign hozzászólása Máj 16, 2017 /
 
Így gondoltad? A másik jó pozícióban van?
Következő: »»   150 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem