Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   601 / 840
(#) Alkotó válasza Toth Attila hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Az egyforma feszültségű szekundereket nyugodtan párhuzamosan kötheted. Ezután erre már csak 1 db, megfelelő terhelhetőségű diódahídat kell kötni.
Egyáltalán nem kell mikrovolt pontossággal azonosnak lennie a feszültségeknek. Ha eltérés van köztük, akkor kiegyenlítő áram folyik, ami veszteség. De normális trafógyártó által készített egyforma névleges feszültségek között alig lesz különbség, mert azonos lesz a menetszám.
Nem kell azonban sötétben tapogatni, vagy találgatni, mert a dolog könnyen ellenőrizhető. Bekapcsolt trafón mérd folyamatosan a nyugalmi (üresjárási) primer áramot. Ekkor kösd össze a két tekercset, és nézd meg növekszik-e a primer áram. Ha mondjuk 50 mA- ről "felugrik" 52 mA-re, akkor azzal semmi tennivaló nincs.
(#) rascal válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Én még ez előtt javasolnám, hogy a kérdező a két tekercset kösse sorba, és a mérjen feszültséget a maradék két kivezetés között. Ha dupla feszültséget mér, akkor az egyik tekercset fordítva kell bekötni, és úgy már a feszültség különbséget méri, ami remélhetőleg kicsi. Ha igen, akkor bátrabban kötheti össze a szabadon lévő kivezetéseket is.
(#) Toth Attila hozzászólása Máj 6, 2015 /
 
Köszönöm a válaszokat, a leírtak alapján fogok eljárni. Egyébként teljesen egyforma a két tekercs üresjárati feszültsége. Kipróbálom a javaslatokat mérésekkel.
Üdv: Attila
(#) Alkotó válasza rascal hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Igen, ezt a mérést is el lehet végezni.
Illetve mondanom kellett volna, hogy nem mindegy melyik tekercsvégeket kötjük össze. Azonos tekercselési irány esetén (ez általában mindig azonos), a két kezdő, és a két záró véget kell összekötni.
(#) Mzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Szia Alkotó!

Sehogy sem sikerült a PDF programba beállítanom hogy ebben a hozzászólásodban lévő A5 ös paneltervet megduplázza egy A4-es lapon. Műnyomót meg nem szeretnék 2x átküldeni a nyomtatón.

Be tudod ide illeszeni egy A4-es méretű de duplázott nyák rajzolatot? (ugyanilyen megoldással ugyancsak tükrözött pozíciórajzolat már csak hab lenne a tortán)

Köszönettel!
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2015
(#) dara válasza Mzolee hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Semmi baja nem lesz ha kétszer átmegy a nyomtaton.
(#) papus51 válasza Mzolee hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Parancsolj:
(#) Alkotó válasza Mzolee hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Megcsinálom majd később.
Én a melléklet szerinti, nagyon egyszerű beállításra gondoltam. Ha a pdfcreator egyébként A4-re van állítva, akkor éppen 2 db, pontosan arányos panelképet kapsz (az átméretezést azt ki kell kapcsolni).
Mondanom sem kell, ilyen beállítása a fizikai nyomtatóknak is van, tehát akár egyből mehet papírra a dolog.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2015
(#) Mzolee válasza papus51 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Köszi papus51!
(#) Mzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Ez volt az 1. amit próbáltam, de mivel csak 1 oldalas a dokumentum így csak üresség volt alul. Sebaj. A pozíciósat előre is köszi!
(#) Toth Attila hozzászólása Máj 7, 2015 /
 
Sziasztok!
Elvégeztem a trafón a méréseket amit javasoltatok. A mellékelt kép alapján érthető lesz az írásom. Minden mérés üresjáratban történt a trafón.
- 1-4 ponton 2-5V közötti feszültséget mértem.
- 2-3 ponton szintén 2-5V közötti a feszültség.
- 1-3 ponton 20-30V feszültség.
- 2-4 ponton szintén 20-30V feszültség.
A következő méréseknél, sorba kapcsoltam a szekunder tekercseket.
- 1-4 pont összekötve, 2-3 ponton mért feszültség 0V. Primer oldali áramfelvétel 84mA.
- 2-3 pont összekötve, 1-4 ponton mért feszültség 0V. Primer oldali áramfelvétel 84mA.
- 1-3 pont összekötve, 2-4 ponton mért feszültség 74,4V. Primer oldali áramfelvétel 84mA.
- 2-4 pont összekötve, 1-3 ponton mért feszültség 74,4V. Primer oldali áramfelvétel 84mA.
A kérdésem az lenne, hogy ha párhuzamosítani akarom a szekunder tekercseket akkor mely pontokat célszerű összekötni, mivel minden esetben, nem változott a primer oldali áramfelvétel üresjáratban. Teljesen mindegy volt, hogy 1-3 2-4, vagy 1-4 2-3 pontokat kötöttem össze (párhuzamosítottam), nem változott a primer áramfelvétel.
Üdv: Attila
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2015
(#) rascal válasza Toth Attila hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Aszerint amit írtál az 1-est a 4-essel, illetve a 2-est a 3-assal kötheted össze és akkor így lesz a két tekercs fázishelyesen párhuzamba kötve. (Ha fordítva kötöd, akkor zárlatot csinálsz és legrosszabb esetben tönkremegy a trafód.) Azért nem volt változás az áramban, mert a trafó üresjáratban volt mindegyik mérési helyzetben. A műszerednek feszültségméréskor nagyon nagy a belső ellenállása, így nem terhelte le a trafót. Ha a két-két pontot összekötöd, akkor nézd meg mekkora áramot mutat a primer oldal. (Amíg csak az egyik kivezetésük van összekötve, addig nincsenek párhuzamosítva. Tulajdonképpen sorosan voltak kötve. Nézd a műszer szemszögéből.)
(#) zosza18 hozzászólása Máj 8, 2015 /
 
Üdv Mindenkinek!

Végre sikerült összeraknom a labortápomat (Alkotó 2.7.4.), de ahogy az szokott lenni nem működik megfelelően egyik csatorna sem. A kérdésem annyi lenne, hogy merre találom meg a leírást, amiben szerepelnek a feszültségek és azok mérési pontjai a megfelelő működés érdekében? Keresőben kerestem már, de nem találtam. Persze lehet én nem vettem észre, vagy csak rosszul kerestem... Előre is Köszönöm!
(#) furko válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Szia!
Talán ezt keresed.
(#) papus51 válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Szerintem ezt keresi .
(#) zosza18 válasza furko hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Szia!

Nem ezt keresem, ez már megvan.

Papus51 a probléma megoldóm.
(#) Pioneer válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Szerintem ezt keresed.
(#) zosza18 válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Úúú ez az, csak nem emlékeztem rá, hogy ez ilyen részletes. Már az egyik csatorna készen van és hibátlan, most a másikat fixálom le. Köszönöm!
(#) Toth Attila válasza rascal hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Köszönöm a kielégítő tájékoztatást, sokat segítettetek! Egy kérdésem még lenne, és trafó ügyben nem zavarlak már Benneteket. A jól párhuzamosított szekunder tekercsek utáni graetz megoldással tudom kivenni a trafóból a maximumot. Ha viszont középkivezetésessé alakítom, kétutas egyenirányítást használva, akkor fele akkora a kivehető teljesítmény? Vagy akkor is ugyan akkora a kivehető áram a szekunder tekercsekből? Sajnos ez még mindig nem tiszta előttem.
Üdv: Attila
(#) Ghoost válasza Toth Attila hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Elkevered.......
Parhuzamossan van peldaul
15V 4A az 60W /tekercsenkenti 2-2A /
Ha kozepleagazasosat csinalsz belole, akkor sorositod oket
kozeprol merve lesz 2x 15V az 30V es 2A-ed. ami szinten 60W
Tehat a kiveheto teljesitmeny nem valtozik.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
(#) helektro válasza Toth Attila hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Igen, kétutasnál fele akkora teljesítményt tudsz belőle kiszedni.
(#) helektro válasza Ghoost hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Ezt gondold át mégegyszer...
(#) Ghoost válasza helektro hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
mégpedig?
en leirtam a gondolat menetem!
Gyozz meg
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
(#) helektro válasza Ghoost hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Egy teljes hullám két fél periódusból áll.
Greatz esetén:
- mind a két periódus a 2+2 diódának köszönhetően egyenirányításra kerül. Itt a kivehető teljesítmény valóban a 15V x 4A =60W

Középleágazásos trafó esetén:
(nem akarok rajzolni, mindenki el tudja képzelni: van két egyforma tekercs egymás felett, a tekercsek közel eső része össze van kötve, ami a nulla pont)
- pozitív hullám (a közös ponthoz képest) esetén (felső periódus) a felső tekercshez kapcsolt dióda nyit, viszont az alsó tekercsen (mivel a tekercs végpontjai pont ellenkezőleg vannak) negatív feszültség keletkezik, amit a dióda nem enged át, tehát ebben az esetben átvitt teljesítmény a fenti példánál maradva 15V x 2A /2 (a /2 azért van, mert csak a felső fél periódusban vezet a felső dióda)
- negatív hullám esetén a felső dióda zár, és az alsó nyit ki (az előző okok miatt). Itt is a kivehető teljesítmény 15V x 2A /2. Mivel az egyik fél periódusban az egyik dióda nyit, a másikban meg a másik, így az összes kivehető teljesítmény az gyakorlatilag egy tekercsből kivehető teljesítménnyel egyezik meg.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
(#) rascal válasza helektro hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Bocs, hogy beleszólok, de Attila leírta, hogy akkor is kétutasan egyenirányítaná.
(#) Toth Attila hozzászólása Máj 9, 2015 /
 
Sziasztok újra töltök fel két képet, hogy egyértelmű legyen a kérdésem. Azért vannak így kötve a szekund. tekercsek mert a mérések alapján (pár hozzászólással ezelőtt látható) így helyes a fázis sorrend. Jó magam is úgy emlékszem hogy a graetz-es megoldással (1, párhuzamosítás) lehet kivenni a maximumot, a (2,) megoldással pedig pont a felét. Igazából ebben kértem megerősítést, de ezek szerint nem csak én vagyok az, akinek nem tiszta ez az alapismeret.
Üdv: Attila
(#) ktamas66 válasza Toth Attila hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
A dolog nem egészen így van a fele meg dupla teljesítménnyel (hiszen a trafó teljesítményét a vasmag mérete szabja meg, a kivehető áramot a huzalon megengedhető áramsűrűség, amit ha csak félhullámban terhelek kétszer akkora áram lehet), de az igaz, hogy a graetz egyenirányításnál ugyanahhoz a teljesítményhez kb. 20%-kal kisebb trafó kell (cserébe több dióda kell, és nagyobb a vesztesége).
(#) Ge Lee válasza helektro hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Ez így levezetve szépen hangzik, csak nem így van. Ugyanis ha egy tekercset csak az egyik félperiódusban terhelsz, akkor a huzalon kétszer akkora átfolyó áram is megengedhető, mivel a huzal melegedése az átfolyó áram átlagától függ, azaz nem fog a felére csökkenni a kivehető teljesítmény.
Az már egy másik kérdés, hogy a nagyobb áram a huzal ohmos ellenállása, illetve a trafó szórási induktivitása miatt hogy alakul.
(#) Ge Lee válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 9, 2015 / 1
 
A trafó teljesítményét régebben sem szabta meg a vasmag mérete, ma sincs ez másképp. Erre magad is rájössz ha megméred egy ugyanolyan vasmag keresztmetszetű EI és mondjuk egy toroid teljesítményét. Utóbbi teljesítménye a többszöröse az EI-nek, pedig a vaskeresztmetszet ugyanakkora. De hozhatnék szélsőségesebb példát is, amikor mondjuk csinálsz egy olyan trafót (legyen EI), ahol ugyanaz a vas (keresztmetszet), csak a lemezek mondjuk háromszor olyan hosszúak mint a másik esetben, így háromszor akkora ablakmérete van, amibe háromszor annyi huzalt tudsz beletekerni.
(#) helektro válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 9, 2015 1 /
 
Azért ne kezdjük már igazolni, hogy egy névlegesen 2A-re tekert tekercset 4A-el terhelem, akkor az teljesen normális.
Amúgy ugyanazon huzal melegedés 2x-es áram esetén pon 4x akkora lesz.

Túl lehet terhelni, de csak ésszel és úgy, hogy az ember tisztában van ennek hatásaival és következményével.
Következő: »»   601 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem