Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lithium elemek
 
Témaindító: Bodlac, idő: Jan 4, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Bodlac hozzászólása Jan 4, 2007 /
 
Sziasztok!

Egy kis problémába ütköztem....
Egy készülékben 3,6V-os Li elem, biztosítja, a szoftver megtartását, egy kis baki folyamán valamilyen módon megkapta a készülék 5,5V-os egyenáramú tápellátását, és az Li elem felrobbant benne!
Egy kis kísérletbe kezdtem, egy jól leválasztott labor tápegységről, 5,5V egyenfeszültséget kötöttem az elem sarkaira, nem történt semmi, a feszültséget 33V-ra növeltem,ígysem történt semmi,megfordítottam a polarítást, s az elem egyik vége kilyukadt....
Azaz elmaradt a nagy robbanás!
Következő kísérlet: ebben a készülék tápegységét, használtam,ez egy kapcsoló üzemű tápegység, mely 5,5V egyenfeszt ad ki,s elvileg 3A-t le tud adni...rátettem az elem kapcsaira, s 1-2 perc múlva az elem elképesztő erővel robbant fel!
Nem értettem,a dolgot!
S megmértem a tápegységet, nos ezen 33V ~ feszültség szivárog át...
Arra gondoltam, hogy az az első kísérletben azért nem robbant fel az elem mert nem szivárgott át rajta ~ feszültség...
A másodikban pedig azért mert kondenzátorként viselkedett az elem s ezt próbálta tőlteni a tápon átszívárgó ~ feszültség....
Uhhh lehet hogy hülye vagyok,sőt biztos!
Légyszi ha tudtok segítsetek, mitől robbanhatott el az elem, egyáltalán az elméletme megálhatja a helyét??
Kösz a segítségeteket előre is!
(#) Prinner válasza Bodlac hozzászólására (») Jan 4, 2007 /
 
Szerintem csak azért nem robbant fel labortáppal, mert az áramkorlát működött (de nem biztos )
Köss be a lítium elem elé egy alacsony nyitófeszültségű (Schottky vagy Ge) diódát úgy, hogy az elem negatív sarka rámegy a GND-re, a + sarka pedig a dióda anódjára, és a dióda katódja megy a céláramkörre.
Ezzel azt éred el, hogy a táp nem tudja (túl)tölteni az elemet. Ebben az esetben csak negatív tápfesszel lehetne felrobbantani az elemet, az pedig nincs jelen a készülékben.
(#) Sebi válasza Bodlac hozzászólására (») Jan 4, 2007 / 4
 
Milyen Lítium elem 3.6V-os?
Ez gyanúsan NiCd v. NiMnH három cellájának feszültsége inkább.
A lítium elem cellák kereken 3 voltosak.
A LiIon akkumulátorcella feszültsége is közel hasonló: 3.7...3.8V, töltési végfesz (típusfüggő) 4.2V körül.

Mind1, ha váltót kapott, attól robbanhatott.
33V egyennel is - ha jó volt a cella és nem szakadt - igen erősen melegedhetett, idővel így is felrobban.

Szal egyetértek Prinner-rel az áramkorlát ügyben, tehát a labortáppal nem produkáltad a valós helyzetet.
(#) Bodlac válasza Sebi hozzászólására (») Jan 5, 2007 /
 
A labortápból többet is fel tudott volna venni, mint 3A, s az áramkorlát, abszolut nem kapcsolt be, a készülékben nincs töltve az Li elem, milyen tipusú ez valami spéci elem, 3,62V a feszültsége, s Sonnersein Lithium a gyártója, s többféle elemet is használunk tőlük, melyek mind 3,62V-ak csak eltérő teljesítményüek...sőőt van még egy 7,2V-os elemük is igaz az 4 másikból van összerakva....
A labortáp tuti nem adta vissza a valós helyzetet, ezzel egyetértek, de nekem azt probálják beetetni hogy attól hogy váltót kapott nem robbanhatott fel,pedig simán mérheted a 33V~...
Nahh mindegy ehhez én túl hülye vagyok!
A diódás megoldást tök jó ötletnek tartom!
Köszi!
Amúgy nem tudjátok hol tudnám megnézni a neten,az Li elemek felépítését????
(#) burkus válasza Sebi hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
nekem is van ilyen 3,6 v -os lítiumos aksi én egy régi pc-böl szedtem ki olyan mint egy ceruza elem az biztos hohgy litiumos csak azt nem tudom hogy hogy töltsem :no:
(#) pako hozzászólása Dec 30, 2009 /
 
Üdvözletem!

Itt van mellettem egy felpúposodott polimer akksi, amit már csak a jóindulat tart egyben. Azt szeretném kérdezni, hogy mit csináljak vele? Simán dobjam a kukába, vagy esetleg távolról lőjek bele légpuskával, vagy mit? Vagy elég lehet megbökni egy tűvel? Nem szeretném ha elpukkanna itt mellettem, volt már rá példa pedig.

Remélem mihamarább tudtok válaszolni.
(#) pako válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Kösz a tippet, keresek valami masszív dobozt.
(#) Aladar7 hozzászólása Máj 19, 2019 /
 
Talan tud valaki segiteni elemmel kapcsolatos kerdesben.
A toltheto litium elemen a gyartas datuma 2016. Az elem gyari csomagolasban van, tehat soha nem volt hasznalva. Ennek az elemnek minden muszaki erteke teljesen megegyezik egy 2019-ben gyartott ugyanilyen elemevel?
Mindegy, hogy melyiket kezdem el hasznalni ma, ugyanugy fognak mukodni, merulni?
(#) kaqkk válasza Aladar7 hozzászólására (») Máj 19, 2019 /
 
Edd meg a friss kenyeret , a tegnapi meg jó lesz a kutyának ... Ha a 19 es gyártásút kezded használni , mire az tönkremegy bedöglik a régebbi is , de ha a régit veszed használatba , lehet hogy az újabb még használható lesz az öregebb halála után ... De miért kellett egy kérdésnek témát nyitni ?
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2019
(#) Aladar7 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 20, 2019 /
 
Koszi a valaszt. Eletem elso foruma, szoval nem tudom, hogy mennek a dolgok, bocsanat. Tegnap ejtoernyoztem, 65. ugrasom volt 2000-rol, ha meg nem ejtoernyoztel valoszinu te sem tudnad, hogyan mukodik sok minden odafent, ha kidobnanak csak ugy egy gepbol. Mindazonaltal nagyon halas vagyok, hogy valaszoltal. Pontositom a kerdest. Ezek a toltheto elemek iPhone akkumulatorok valojaban es nem egy-ketto van beloluk, hanem 1500 db. Egy iPhone akku kb 2-3 evet megy el a telefonban. A kerdesem az, hogy elkepzelheto, hogy ezek a 2015-16-os elemek nem fognak 2 evet sem birni mar a telefonban? Koszi elore is a valaszt.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2019
(#) kaqkk válasza Aladar7 hozzászólására (») Máj 21, 2019 /
 
Idézet:
„A kerdesem az, hogy elkepzelheto, hogy ezek a 2015-16-os elemek nem fognak 2 evet sem birni mar a telefonban? Koszi elore is a valaszt.”
Ezt az idő fogja eldönteni .
(#) nedudgi válasza Aladar7 hozzászólására (») Máj 21, 2019 1 /
 
Az akkumulátorok élettartamát inkább a töltés-kisütés ciklusok száma határozza meg. Általában 500-1000 közötti számot adnak meg a lítium akkumulátorokra. De ez nem mond semmit, némi kapacitáscsökkenés előfordul, az biztos. Gyakorlati tapasztalat alapján 3-12 évig minden élettartam előfordulhat.
1500 darab? Ennyi közül nagyon sok tönkremehet akár az állásban is, de hogy melyik, azt előre eldönteni nem lehet. Próbálj megszabadulni 99%-tól, bármilyen áron, a többi elég lesz egy készülékre. Ha száz iPhone-od van, az persze más lapra tartozik.
A helyes tárolás is sokat számít. Évente ellenőrizni kell a feszültséget, mert létezik önkisülés is és hűvösen kell tartani őket.
(#) Aladar7 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Koszonom nedudgi. Valoban hasznos amit irtal. Evente fogy el 1500db szoval megtartom oket. Csinaltam tesztet merules ugyileg. A 4 eves uj akku pontosan addig birta egy bekapcsolt telefonban mint egy 1 eves. 20 %-al olcsobban jutottam hozza a regebbi akksikhoz mint a 2018-ban gyartottakhoz, szoval jo befektetesnek tunik. Megegyszer koszi a valaszodat.
(#) uniman hozzászólása Jan 9, 2022 /
 
Hello!
Lithium Sulphur Dioxide (LiSO2) Battery...azaz lítium kén-dioxid. Ugye ez nem tölthető akku, hanem csak "combos elem"? 4 cella van sorbakötve egy ilyen pakkban.
Az 5 éves becsült élettartama még nem járt le és a teljes működési cseregarancia vége előtt pár hónappal már lecserélték.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2022
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem